Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 6 juli 2011

Dokusåpa-Linda och adhd

Jag skulle inte ha räknat med en ömsesidig reception mellan de båda "förnuftiga" Saturnus och Merkurius i ett horoskop för ett så pass tydligt fall av adhd att medicinering förekommit. Det är synd om f.d. Linda Rosing som inte klarar att konsekvensbedöma sina uttalanden och att slaskpressen är sådana klasslösa fän att de trycker allt.

Å andra sidan får astrologin här ännu ett fall att söka ringa in adhd-signaturerna med.




Utifrån utsagan att Linda haft problem att "fokusera" under hela sitt liv, måste man alltså söka skador mot särskilt stabilitetsskaparen Saturnus. Detta kan nollställa de fördelar som dess ömsesidiga reception med logiska och snabbrörliga Merkurius borde ge.

Och skador finns. Ett fladdrigare psyke än Månen i Skytten finns knappt, och här är det dessutom extra oroligt pga. kombinationen med det hungrande Drakhuvudet som söker stiga högre och högre och överblicka mer och mer. Ankaret Saturnus tycks helt enkelt inte kunna hålla mot och stabilisera ett sådant psyke, särskilt inte med den avhuggna Draksvansen vid sin sida, kanske en indikation om att Saturnus är satt på undantag för att Månen - sinnet ska få växa sig maximalt stort?

Detta innebär också total omoral och jag vet inte hur det gick med Lindas planer att efter lågvattenmärket Big Brother följa upp med en porrfilmskarriär... Defekt konsekvensbedömning var ordet.

Naturligtvis kan redan i sig Mars i starkt härskarläge i överlagda Väduren ge uttryck som påminner om den ofokuserad och överilad adhd-typ. Jag har en bekant med just Lindas Mån-Skytt (utan förvrängande Drakhuvudet) och Mars i Väduren. Jag har aldrig varit med om en så låg uppmärksamhet. 

Talar man för långa meningar tappar han greppet. Skriver man fyra stycken i ett mejl med olika teman svarar han ändå ALLTID bara på de första raderna i första stycket och låter merparten av inkommande kommunikation falla bort. Jag undrar om Jesus hade ändrat sin devis om att "inte kasta pärlor för svinen" om han känt till att det kan vara adhd som ligger bakom de värsta kommunikationskorrumperarna?

Sagde man som har erkänt sig vara dyslektiker vid något tillfälle (men där jag definitivt tycker mig se en bokstavsdiagnos) har Solen i Jord, för en något haltande livslinje där Eld och Jord inte utan kamp producerar något. Anden är villig men köttet svagt (eller trögt)... Som livslinje kan Månen i Eld teckna stora visioner men det mogna livet (Sol) i Jord bli mindre än man visualiserade...

Faktum är att samma grundläggande konflikt mellan elementen också ses i Lindas horoskop - här mellan Månen/psyket och dess underliggande disponent Jupiter, fallen (sitt absolut klenaste läge) i Jordtecknet Stenbocken. Därav kluddar jag till kartan över en hel stor sektor där en svår kamp pågår, och som involverar många planeter och livsområden.

Nej, adhd kan nog inte beskrivas med en enkel astrologisk signatur, men den här karten beskriver flera pusselbitar. Eld för otålighet och en brinnande vilja att beta av mer och mer, en dålig Saturnus som inte stannar och tar in det som faktiskt händer, fångar dess former och händelsens signifikans. Lindas horoskop är alltför gyttrigt, alltför mycket planeter indragna i konflikten mellan ande och simpel kropp (Eld och Jord) för att man ska kunna använda det.

Som det andra exemplet visar kan samma dåliga fokus uppstå även utan de distorderande månnoderna. Men det är en lågmäld människa som aldrig kommer att stiga fram i offentligheten. Särskilt Lindas hungriga Drakhuvud med publika Månen (Månen som pöbeln) beskriver troligen hennes smak för att framhäva sig.

*****

Vi kan backa till förra inlägget (sep. 2010) som granskade ett adhd-horoskop, en kvinna som likt Linda gärna pratade ut i medierna men sedan surade på sin blogg över att jag tittat på den dag i tiden då hon (och många andra) föddes.

Förvisso en Sol i Skytten istället för Lindas Måne i Skytten. Förvisso en födelse under samma tvåårsperiod då Saturnus passerade "lättviktiga" och lättrörliga Saturnus. Förvisso en Saturnus kraftigt aspekterad från samtliga tre planeter med vediska specialaspekter, onda Mars och goda Jupiter. Förvisso återigen den ömsesidiga receptionen mellan Merkurius och Saturnus!

Är "receptionen" en nyckel? Är Saturnus stabilitet och Merkurius ovilja att bli bunden hemligheten? Är detta i själva verket en dålig reception för förmågan att behålla ett stabilt fokus (på sakfrågor, etc)? Saturnus söker binda, Merkurius vill bara slita sig loss?

I samma inlägg nämnde jag också adhd-diagnosticerade Helena von Zweigbergk: Saturnus aspekt söker kontrollera/låsa Merkurius mellan två positivt laddade tecken. Ännu en variant, men även här alltså en direkt koppling mellan dem.

Här finns alltså ett uppslag för fortsatta undersökningar! 

I frågan om kognitiv stabilitet är rent logiskt "stabilisatorn" Saturnus en viktig faktor och den seriella logikens Merkurius - som förbinder punkter genom att rita streck mellan dem och så, steg för steg, bilda sig en medveten förståelse, den bör rimligen också ha med saken att göra. Vi har därför tre fall av fyra för denna hypotes om en signatur för adhd. 

Det fjärde fallet, min bekant, faller utanför idén om en Saturnus/Merkurius-aspekt men har ett i övrigt så pass krångligt horoskop, att man får vara öppen för flera möjligheter till samma uttryck. I hans fall t.ex. Saturnus i exakt konjunktion med avhuggna södra månnoden (just som Linda), och 270-gradersaspekt till den egna kroppen (Vågascendenten). Och hör nu: Vågen-kroppens härskare Venus har i sin tur en ömsesidig reception med Merkurius (Oxe/Tvillingarna). 

Så faktiskt, även det fjärde fallet ser ett möte mellan Saturnus och Merkurius, men förmedlat via kopplerskan Venus och hans egna kropp! 

Som synes har vi nu två fall där konflikten mellan Eld/Jord (Linda, bekanten, båda med Mån-Skytt) skulle kunna indikera en något grövre form av adhd. Det är min upplevelse att just dessa två element "drabbar samman" och tycks förstärka allt som kommer inom deras jurisdiktion.

Inga kommentarer: