Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 13 maj 2011

Egyptologins fader, klockrent fall av...




Jag kommer på tanken att beräkna horoskopet för Jean-François Champollion, fransmannen som knäckte de egyptiska hieroglyfernas gåta med hjälp av den trespråkiga Rosettastenen. Polyglotten måste ha varit förutbestämd till sin uppgift, redan från början fascinerad av de orientaliska språken.

Finns det någon ordning i världen, sade jag mig, måste en så betydelsefull person ha haft något viktigt i Tvillingarnas tecken, hemort för skrivspråk, koder och chiffer.

Horoskopet visade sig mer talande än så!



Sällan har man väl sett en så perfekt bekräftelse på astrologins teser! Ingen mindre himlakropp än Månen eller sinnelaget befinner sig i Tvillingarna. Det är en sanslöst träffsäker placering för arbete fransmannens banbrytande arbete med språk om man samtidigt väger in att sinnet jobbar i tandem med Solen i Skytten, tecknet som färdas långväga och öppnar nya horisonter. 

Livsmission: Skytt. Banbrytare. Återspeglas av Månen/sinnet i skriftspråkets tecken (och i våra dagar också kommunikations- och it-industrin).

På rak hand minns jag bara Elin Nordegren (ex Woods) med samma Sol och Måne, och hon gjorde sig ju också lyckan i eller via temat "utland" (Skytten)!

I fransmannen får verkligen Sattva guna, rörlighetens och kunskapens kvalitet ett ansikte den kan vara stolt över! Ett aktivt Storkors som innehåller samtliga de antika planeterna!

Detta är rimligen horoskopet för en extremt intelligent människa, och på porträtten ser han ut som en total avbild av en bekant inom telekom-industrin, extremt snabbtänkt och typiskt lätt nervös och rastlös som Tvillingar brukar vara. Den här personen har fem planeter i soluppgången i Tvillingarnas tecken, bl.a. samma månplacering som Champollion. Tyvärr har jag inte tillgång till något look-alike-foto, men snarlikheten är kuslig!

Som vi sett förut kan sattva-baserad intelligens missbrukas, den holländske rasistpolitikern Geerd Wilders hade t.ex. också ett storkors i "lätthetens kvalitet", fastän långt ifrån en lika förtätad historia som hos egyptologins fader.

Oppositionen mellan Champollions Jungfrun och Fiskarna som härbärgerar de två "stora ödespenslarna" Saturnus och Jupiter, är lika intressant den. Särskilt Jupiter i Jungfrun (fastän en klen detrimentplacering) har mycket med språk att göra. Härskaren är ju densamma som för Tvillingarna: gudarnas skrivare Merkurius-Hermes-Nebo-Toth. 

Att alla antika högkulturer valt planeten Merkurius för skrivarkonsten är knappast en slump. Det beror nog snarare på att det är lätt att glömma att kulturerna hade rika kontakter med varandra även förr.

Lingvistens horoskop rymmer inte de sedvanliga indikationerna på förhöjd intelligens (förutom möjligen Solens konjunktion med Mars) och Merkurius (Buddhi) är försvagad ("detriment") i Skytten. 

Men när man kan sina planeter bra, inser man att den samlade energi som här riktas från Skytten mot sinnet i Tvillingarna som plockar upp och "mentaliserar" i Luft, måste ge en oerhört alert natur, och särskilt som varje "fiber" i mannens kropp och sinnelag var spunnet av den finaste tråden, Sattva.

De gudarna älskar dör ung, men Champollion hann mycket på sina 42 år.



PS. Horoskopet är ett ovedersägligt argument för den sideriska zodiaken. Vad har den västerländska zodiakens Måne i Kräftan att göra med teckentydning!?

I samma ögonblick jag räknade ut mitt sideriska horoskop för snart tre år sedan, visste jag att jag hittat guld. Jag hade bara med diverse efterhandsrationalisteringar kunnat förlika mig med Månen i Kräftan, men med tillbakaflyttningen till Tvillingarna stämde allt.

Jag älskade chiffer i barndomen, hittade på egna hemliga språk och teckensystem, lekte t.o.m. tidningsredaktör, ritade och berättade i två tre tidningar samtidigt, vilkas historier korsrefererade till varandra. Det är Merkurius den lilla skytteln som ränner hit och dit och skapar förbindelser som står för sådant, inte Månen. Merkurius är grekiske Hermes, varav hermetiskt tillsluten (hemligheter, dold för blotta ögat).


Inga kommentarer: