Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 19 januari 2011

När 30-åringar inte växer upp...


Jesper Rönndahl, kort innan sitt
monumentala fiasko med
"Grillad" i tv 2009. Foto: Paul Ström

 
"I lite drygt ett år har jag jobbat på SVT, just nu med ett sketchprogram för tolvåringar som ska gå senare i vår."

Så presenterar sig 32-åriga komikern Jesper Rönndahl på en sajt som stulit namnet på rörelsen Jehovas vittnens möteslokaler, Rikets sal, för något upphovsmännen själva kallar en humorsajt.

Hur den här gruppen definierar humor fick jag en antydan om efter en besökstopp på ett inlägg som loggboken spårade tillbaka till några ord av sagde Rönndahl på Rikets sal:

"Jag VET att det är att sparka på en hjärndöd gris att skoja om folk som tror på horoskop, men det här var bara för skojjit"

Sideriska siktet skrivs som några kanske vet av en akademiker (huvudämnen som religions- och idéhistoria). Han har också jobbat med för sin tid (Internet 1.0) rätt komplex dataprogrammering för inte helt okända namn som t.ex. Världsbanken och American Express. Han har alltså en dokumenterad förmåga - med eller utan astrologi - att analytiskt bryta upp ett problem i dess beståndsdelar och att visualisera en lösning. (Sensmoral: humor eller satir som ämnar träffa rätt kräver mycket research.)

Så vad säga om en komiker vars enda "claim to fame", så långt jag undersökt hans meriter, är att skriva för "tolvåringar", ha jobbat med innehållet i Grillad - den kanske mest katastrofalt ohumoristiska tv-underhållningen någonsin i svenskt tv? Ja, och så förolämpa folk förstås.

Påståendet om en "hjärndöd gris" var inte väl underbyggt, minst sagt! När den här bloggen i enstaka fall använder så seriösa termer som "psykopatisk", så är det utifrån ett inom sina egna ramar logiskt symbolsystem, redovisat på bloggen.

Det astrologiska symbolspråket äger som bekant (för en del) en egen "grammatik" och här finns varningsflaggor för hur "språkliga satser" inte bör konstrueras. Astrologin läser av en serie mätpunkter och översätter himlavalvets språk till en "fantombild" över ett psykologiskt dynamiskt komplex (en levande varelse) som skulle kunna tänkas födas vid tiden ifråga.

Sideriska har utfört åtskilliga kvantitativa studier för att se om något talar för de antika traditionerna om planeter och tecken och hittat åtskilliga intressanta bekräftelser. Utan ett uns intellektuell heder i kroppen bortser "komikern" Jesper Rönndahl från att detta nämns. 

För en viss människa med tillräckligt låg intelligens är det roligare att leka med ord som "sparka på" och "hjärndöd gris". Låt oss se om den simplistiska brutalitet och totala brist på social finess som de här ordvalen tecknar återkommer på hans födelsehimmel! 

*****

Innan vi tittar på himmelen kan tilläggas att bara en dimmig människa kan missa att "komikern" är verksam i Malmö och att det här mycket väl kan vara ett försök till "hämnd" för att Sideriska granskade en Malmöbaserad homosexuell sångare och där hittade astrologiska indikationer på intellektuell oredlighet. 

Inlägget resulterade i ett test som gav bloggens hittills kanske mest fascinerande resultat. Testet bekräftade en hypotes genom att utföra en spegelvänd undersökning: "Givet att förhållandet X tycks resultera i för intellektuell verksamhet icke önskvärda Y, bör då inte en grupp dokumenterat intelligenta människor uppvisa en avsaknad av Y? 

Och så visade sig vara fallet. Nobelpristagare i fysik var statistiskt signifikant underrepresenterade. Hypotesen att X tenderar till Y validerades tydligt!

Vår nya försökskanin brydde sig om att faktorera in testets omnämnande i sitt "underlag" som han sedan bearbetade "intellektuellt" för att hitta en komisk skruv på. 

Även om det inte finns något direkt fysiskt orsakssammanhang mellan inlägget om Malmösångaren och ståupparen, handlar astrologin inte om fysisk orsak och verkan utan om det Platon kallade idévärlden - en evig (tidlös) principtillvaro vilken informerar allt som händer i vår rumtid. Det är det begripliga sambandet mellan de två världarna astrologin studerar och där hittar vi också en generell sympati mellan de båda himlarna, sångarens och "komikerns". Det här går förmodligen långt över huvudet, på en enkel ståuppare, det ska villigt medges.

*****



Följande är i huvudsak observationer för dem som redan bekantat sig med bloggens begränsade subset av tolkningsregler.

Solen i pratmakaren Tvillingarnas tecken. Check. 

Utvecklingspsykologiskt motsvarar tecknet barnets merkuriska mognadsfas, ungefär 5-12 år. Rönndahl vänder sig till barn på 12. Check.

Solen (intelligensen) disponeras från den fallna sublunära sfären av en Merkurius i Kräftan, känd i sina värsta stunder för att vara skvallerkärringens tecken eller den patologiskt blödande (människor som aldrig tänker efter utan bara "utgjuter sig"). Vi kan här tala om att "ta sig Vatten över huvudet."

Jämför den inkontinenta (wiki...leaks) Julian Assanges horoskop med den närmast identiska placeringen för Merkurius. Assange har förärats flera inlägg och i det här jämför jag honom med den svagsinta ateisten Julian Huxley. Det är samma generella betoning på Tvillingarna och Kräftan som hos Jesper Rönndahl.

Även en annan dataprogrammerare som har problem med sanningsenliga formuleringar är  VoF:s Per Edman har ett identiskt haveri mellan kylig logik (Tvillingarna) och affekterad subjektivism (Kräftan). Det bevisade han genom usla motiveringar till varför Stockholmsinitiativet skulle tilldelas skammen av att vara årets "förvillare". 

Av alla ogynnsamma kombinationer är den ytliga pladdrigheten, negativismen och tendensen till lögnaktighet värst i den här zonen, där zodiaken ännu befinner sig i sin första, personalistiska fas. Notera hur Rönndahl totalt misslyckades adressera sakfrågan på Sideriska siktet och istället hemföll åt ett personangrepp.

De här människorna vars omedvetna drifter översvämmar och skadar klartänktheten (Luftelementet) fungerar bra på kvinnors kafferep där ord och tankar flyger omkring utan någon plan eller eftertanke.

Men det som gör att Rönndahl här slant betänkligt hittar vi i störningen mellan personalistiska Oxen vars klent placerade Mars attackerar ett skadat Lejon (skadat pga. Lejonets fiende Saturnus, även den klent placerad i detta tecken). Två skadade planeter i ömsesidig aspekt är inte att ta lätt på!

När vi med Lejonet når zodiakens andra zon, den individualistiska, handlar det inte längre bara om den spelade ytan (personen) utan om varelsers essens. Rönndahl kallar den här bloggaren en "hjärndöd gris" och det är ett uttalande som går "djupare" än frågan om klädval, åsikt eller annan preferens. Det är ett försök till karaktärsmord (Mars, mördaren) och ett perfekt exempel på tillräcklig grund för polisanmälan. 

Den ömsesidiga attacken mellan de båda naturliga illgärningsmännen Mars och Saturnus - som dessutom båda tekniskt anses skadade ("detriment") i Oxen respektive Lejonet, är naturligtvis skälet till B-komikerns sätt att lägga sina ord. Han har inte talangen att förstå vad han sysslar med.

Den som inte kan sin grammatik, sitt språk, ska vara väldigt försiktig i dessa tider när nätet låter de ickespråkliga bli hörda. Det kan bli så fel.
 
I det här fallet är inte Merkurius (intellektet) "stendött" som i fallet Assange, kommunikationsplaneten som åldras "baklänges" i de negativa tecknen som Kräftan tillhör, befinner sig med all säkerhet i Kräftans 7e grad och undergår med minsta marginal det döda sexgraderssegmentet mrita.

Exkurs. Minns att den absolut sista graden för ett positivt tecken och den absolut första graden för ett negativt tecken anses vara ett intensivt kaotiskt ingenmansland där intellektuell härdsmälta kan befaras om Merkurius är planeten i den döda zonen. Assanges Merkurius i Kräftans 1a grad är uppenbart en indikation på hans omvittnade paranoia.

Den kunnige stjärntydare ser flera indikationer som antyder vilken olycklig och inte alltför högpresterande individ horoskopet pekar mot.

Säker kan man dock aldrig vara eftersom födelseklockslag saknas. Men givet några kända fakta från verkliga livet, ser man hur extremt tydligt den här stjärnhimlen pekar fram mot, just det, "en hjärndöd gris" som för att komma på det själv har påbörjat sitt liv genom att projicera egna problem på omgivningarna. 

Min kvalificerade gissning är att horoskopet beskriver en homosexuell, vilket stärker tanken om en bitter eftersläng för att jag i julas påpekade Luft/Vatten-glappet i den gay Malmösångarens argumentation mot Katolska Kyrkan. (Not. Jag är inte konventionellt kristen eller traditionellt religiös.)

Den här "komikerns" Saturnus "dödar" både Mars och Venus i deras förhöjda libido, och elementen Eld och Jord är inte vänner! Gudars, vilka inre spänningar han synes lida av! 

Jämför gärna simpelheten i hans Oxe med det jag säger om Johan Rheborg och hur hans humor kontrasterar med Ricky Gervais. Här delar britten Jesper Rönndahls Tvilling som soltecken, men det är helt klart barnkomikerns låsning mellan Oxe och Lejon som blockerar smartheten. Någon "The Office" kommer Rönndahl aldrig att skriva, inte med den klena observationsförmåga hans kommentar av ett inlägg på Sideriska omvittnar.

*****

Hoppas humosajten har mer skärpta medarbetare än Rönndahl. Det måste de ha, för att så snabbt ha etablerat sig som en ledande humorsajt. Eller också är det helt enkelt så att svenskar inte fixar satir utan bara blir plumpa och pinsamma. Den stora gåtan blir då vad skit som fastnat i filtret på den breda unga publik som inte märker skillnaden.


*****

Bonusspaning

En sökning bland 4.700 horoskop på den otäcka Mars/Saturnus-aspekten mellan just dessa tecken + födslar i Tvillingarnas tecken gav följande 9 träffar:

  • Liberace - homosexuell underhållare/pianist
  • Lech Kaczynski - polsk president, homofob, dog med sitt kabinett i flygkrasch
  • Prince Lincoln Thompson - reggaesångare, "svårt liv", dog ung av lungcancer vid 49
  • Per Eriksson - rektor Lunds universitet, förfalskade sina meriter
  • Meryl Streep - en av världens bästa på att förställa sig!
  • Roy Reid (I Roy) - stor reggaerappare på 70-talet, på Englandsturné sålde hustrun av alla hans ägodelar och stack med pengarna, sonen blev en grovt kriminell kåkfarare, Roy dog vid 50, utfattig, av hjärtfel, hittades på gata i Kingston...
  • Leif Boork - excentrisk hockeycoach (har aldrig orkat utforska vari det excentriska består...)
  • Faisal Shahzad - bombterroristen på Times Square 2010 (född tre dygn efter Rönndahl)
  • mundant horoskop - Qazvin flygolycka i Iran 2009 168 döda

På det hela taget en rätt sorglig skara.

Inga kommentarer: