Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 29 december 2010

Kveldstad & astrologins lidelse


En enkel astrologisk kommentar till dubbelmörderskan Martina Kveldstad, tydligen medicinmissbrukare som mördade för att komma över receptbelagda tabletter.

Det vore den enklaste sak i världen att peka ut storkorset i lidelsens kvalitet Rajas. När allt kommer omkring var 80-talsartisten Kate Bush den första med ett sådant kors som bloggen pekade ut, och i hennes texter uttrycks enorma mängder av uppdämd aggression och passion. "Mother will hide the murderer (in me)", sjunger Bush lent och trosvisst. I Kveldstad har vi istället kvinnan som mördar sin egen mor!

(Se för övrigt fotot på Kate i hennes inlägg - är det inte en liten likhet i "attityden" eller uppsynen hos båda kvinnorna?)

En delmängd i det lidande storkorset är Väduren och Stenbocken, vilka tagna tillsammans kan indikera en häpnadsväckande oförfining och egenmäktighet - utan takt eller ton tror de att de kan diktera världens villkor. Ibland passar det bättre att tala om "egen makt" när råbusefasonerna hålls i schack och sublimeras till en duglig kämpaanda (för en god sak). Ingen kan väl missa poängen i att dubbelmörderskan arrangerade båda morden så att det skulle se ut som om de var gjorda av egen makt - dvs. självmord!

Men jag skulle vilja föreslå alla symbolintresserade en hela annan faktor i horoskopet som den utlösande. Vid första påseendet ser den helt harmlös ut och t.o.m. som en personlig tillgång.



Jag tänker på den ömsesidiga receptionen mellan sinnliga Oxen och lika sinnliga Fiskarna - de båda "goda" Venus och Jupiter avlägger artighetsvisiter i den andras härskartecken!

Detta är skälet bakom morden, menar jag: så väl fungerar den här gyttjan av Jord och Vatten och så stark blir tendensen att vilja söka stoppa i sig lugnande "föda" (Oxen = oralitet, inmundigande) att planetaspekten i själva verket beskriver en karaktärsbrist, en vilja att fly livet. Vad symboliserar Fiskarnas tecken om inte sömnen och det var också för lugnande preparat kvinnan var beredd att mörda sina närmaste!

Naturligtvis hade hon aldrig gått så långt med enbart den ömsesidiga receptionen, och det är här storkorset i Rajas med dess genant usla placeringar kommer in. Men själva motivet - begäret att bringa lugn åt en stirrig fysisk kropp (Jord + Vatten = materialism, biologiska processer) - den hittar vi i den bara tekniskt gynnsamma kopplingen mellan Venus och den förstärkande Jupiter.

Att mörda sin egen mor kanske man kan få en vink om genom att ansvarsplaneten Saturnus också fungerar som Liemannen i ogynnsamma fall och att den här står i moderns tecken Kräftan. Det här blir nu akut endast när en sekundär bekräftelse dyker upp i formen av Saturnus "onda" aspekt mot Kräftans/moderns planet Månen förhållandevis klent placerad i det egocentriska perspektivets Vädur. 

Döden står alltså i Moderns tecken och stryper därifrån själva disponenten (Månen) för moderssymboliken. Lägg till det en "upphöjd" våldsplanet Mars som från Stenbocken också angriper kvinno- och modersplaneten Månen. Även Mars angriper det tecken den är härskare över! Värt att fundera länge över. 

Hur har andra födda dessa 2 dygn då Månen driver fram ett akutläge som generellt tecknas av de två illgärningsmännen Saturnus och Mars lyckats lösa sin aggression? Skulle en granskning av alla födslar i världen dessa två dygn korrelera med en förhöjd närvaro i brottsregistren? Har några av dem blivit "actionskådespelare"? 

För minns, att, "i en mästares händer är inget material otjänligt" - inte ens en så här tekniskt klen himmel! Själen är en dold faktor som inte syns i horoskopet, bara de "kvaliteter" den valt att ikläda sig under detta jordeliv. Naturligtvis påminner dubbelmörderskans astrologiska indikationer om dem man kan tänka sig för själar som faktiskt bokat en syndbocksroll i livet. Utan att de vet om det själva är de instrument i en större plan. 

Här är filosofins svåraste fråga: kan någon vara predestinerad till ondska? Jag tror det är så, och inte bara för att den exceptionella psykologen (och filosofen) James Hillman menade det i sin enda storsäljare "Själens kod". Men frågan om tiden och evigheten och om hela kosmos i hela dess förlopp var uttänkt redan i begynnelsen, är en väl stor fråga att ta sig an just här!

Utifrån individers enskilda "big bangs" (födelse) får man emellertid en klar idé om att allt som sker, det sker utifrån en bakomliggande plan. Bara människor med mycket att dölja hävdar att tillvaron är slumpmässig och ytterst sett meningslös. 

*****
Hela historien, inklusive den spektakulärt ointelligenta upprepningen av mordmetoden:

DN: Livstid för maskerade mord
AB: Dödade två - för tabletter
Expr/Kvällsposten: Hon är extremt farlig


2 kommentarer:

Anonym sa...

"Här praktiseras "reverse engineering" - utifrån en given händelse eller omständighet genomsöks horoskop efter principiellt matchande "komplex" eller "signaturer"."

Gör inte det här dina horoskop till en rätt meningslös exercis? Poängen är väl att man ska kunna utläsa någons personlighet eller framtida händelser utan tillgång till annan data än astrologisk.

Seaward sa...

Om du läst lite mer av texten i höger spalt hade du upptäckt att din fråga var både ogenomreflekterad och oinformerad.

Bloggen tar inte astrologin för given, utan försöker enligt citatet pröva antika teser. Däri ligger din brist på reflektion över vad texten faktiskt säger.

I jakten på validering/falsifiering av astrologins lärosatser görs då och då också kvantitativa studier. Se "Temastudier" lite längre ner i högerspalten.