Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 11 november 2010

Örebromannens astrologiska tidstvillingar

"Tidstvillingar" är kanske att ta i. Den här studien rör inte individer födda samtidigt med våldtäktsmannen utan en genomsökning av 4.500 horoskop på jakt efter den ömsesidiga receptionen mellan Skorpionens härskare Mars i Stenbocken och Stenbockens härskare Saturnus i Skorpionen.

Det kommer att framgå varför jag misstänker den här aspekten vara en viktig ingrediens i Örebromannens psykopatologi. Sökningen gav 27 träffar.

 • Alan Greenspan - ekonom
 • Andy Garcia - skådespelare
 • Beatrice Ask - politiker, justitieminister
 • Carl Hamilton - författare
 • Carla Corona - brottsoffer
 • Dario Fo - dramatiker
 • Elizabeth II - kunglighet
 • Elmer Wayne Henley - massmördare
 • Fats Domino - rock 'n' roll-musiker
 • Felix König - sexualupplysare
 • Frank Andersson - brottare
 • Franz Brentano - psykolog
 • Gabriel Garcia Marquez - författare
 • Hans Kung - teolog (förkastade dogmen om påvens ofelbarhet)
 • Henri Matisse - konstnär
 • Henry P. Stapp - kvantfysiker
 • Hugh Hefner - imperiebyggare
 • Ingvar Kamprad - imperiebyggare
 • James Earl Ray - mördare
 • James Hillman - psykolog
 • Jerry Lewis - komiker
 • John Fowles - författare
 • Lars Trier - filmregissör
 • Paul Buchanan - musiker/sångare
 • Staffan Hellstrand - musiker/sångare
 • Trond Sefastsson - journalist
 • Willie Mitchell - skivproducent

Aspekten är tekniskt sett god eller åtminstone minst lika stark som en konjunktion, men hur är det i praktiken? 

Som vanligt spretar träffarna åt olika håll, men om man tittar efter en patologisk grundton, finns den faktiskt här. Tittar man efter en stark och konstruktiv grundton, finns den med. Men utifrån 23-åringens aggression och våld mot kvinnor är det naturligtvis Saturnus som envåldshärskare och Mars som blind sexuell instinkt eller aggression som är högintressanta.

Ta bara Lars Trier som anklagats för utstuderat våld mot kvinnor i flera filmer. Jag reagerade faktiskt på att han lät Nicole Kidman förödmjukas så mycket och länge i Dogville, nästan lite sadistiskt att se släpa runt på något otympligt föremål hon var kedjad vid. Men...allt för konsten. 

Än mer fascinerande på temat "pålägga andra sin våldsamma dominans" är trefaldige brottningsvärldsmästaren Frank Andersson! Se brottningen (en pervers sport om någon!) som en kuslig parallell till 23-åringen som tvingar kvinnorna till underkastelse i våldtäkten. 

Andersson har dessutom haft ett stökigare liv än många ens kan drömma om - åtminstone enligt förhandspuffarna för hans självbiografi.

Det blir riktigt kusligt när man sorterar namnen kronologiskt och upptäckter att Sveriges brottningsbuse föddes samma dag, månad och år som den värsta brottslingen i hela listan: Elmer Wayne Hedley, en bisexuell massmördare som hade för vana att tortera sina offer!

Här blir det plötsligt intressant att veta hur det kompletta horoskopet för den adhd-diagnosticerade brottaren och torteraren ser ut. Det ser illa ut: den 9 maj 1956 ser en nymåne i Väduren, Månen förstås "bränd" av Solen och båda himlakropparna under 90-gradersattack från den upphöjda Mars i Stenbocken, Mars i härsklystet läge och inriktad på att skada sitt eget hemmatecken!

Intressant nog har vi djuppsykologen James Hillman här också, en man som ägnat mycket tid åt självmord, depression och extrem patologi. Han är också den som talat om "födda rötägg", med hänvisning till reinkarnationsteorin som han diskret omfattar. 

När Mars attackerar de planeter den disponerar över kan det tyckas som en potentiellt knepig omständighet, men när den attackerar Solen, individens egen andesjäl, då måste man börja överväga om dessa individer faktiskt är drivna inifrån av ett negativt motiv - dvs. de som enligt Hillman föds till jorden för att göra skada.

Skadan stannar ofta kort om Hedleys bestialiska tortyr, men jag har noterat Mars attack mot Solen i flera fall där individerna svikit sina hustrur svårt (inkl. hustrumisshandel) och också haft problem med yrkesvägen. Mars attack mot Solen är rätt generell, och jag misstänker att den kommer till sin fulla rätt i horoskop för idrottsmän och atleter (som Frank Andersson) även om den förstås alltid hotar med idrotsskador som kan terminera en karriär.

På temat perverterad kontroll över kvinnor har vi förstås författaren John Fowles, vars kanske mest kända bok, Samlaren, just handlar om en man som med våld kidnappar kvinnor och just samlar på dem. Det är förstås det saturniska "kontrollera och bringa till underkastelse" hela vägen här. Stenbocken är också känd som en samlare, i likhet med sin polära motsats Kräftan.

Temat Mars eller Skorpionen som sexualitet möter förstås i Hugh Hefner, Playboy-imperiets grundare. Stenbocken som imperiebyggare har vi redan talat om i samband med Ingvar Kamprad, vars stenbocksbygge är lika mäktigt som Playboy-koncernen, fast det förstås inte handlat om sex.

Författaren Marquez minns jag bara för en boktitel som jag tyckte var så stark (har inte läst den): "100 år av ensamhet". Både Stenbocken och Skorpionen är solitära tecken och i polisutredningen beskriver sig Örebromannen som en socialt alienerad natur (AB). 

Jag skulle nästan vilja påstå att den ömsesidiga receptionen förstärker det här draget, för även Kamprad har ju beklagat att han bara levde för sig själv, innesluten i tankar kring sitt livsverk, och försummade familjen. Målaren Matisse var heller inget geni på sociala relationer, och av drottning Elisabeth av England kräver väl nästan rollen att hon lever behärskat distanserad från folket! 

Här nuddar jag vid ett ömsesidigt problem med den ömsesidiga receptionen: Mars vill leva ut sin sexualitet men Saturnus säger nej. Örebromannen har också talat om hur han byggt upp inre spänningar. Minns här att Stenbocken är passionerad (Rajas) medan Skorpionen är fixerad eller blockerande (Tamas). Det är som bäddat för eruptioner.

Mer ur listan på temat Skorpionen: RFSL Ungdom har en obalanserad homosexuell ordförande som föreslog att kristna inte skulle kunna få statsbidrag (pga kristendomens grundläggande syn att utlevd homosexualitet är en synd). Felix König har det sociala utstötningssyndromet (Skorpionen och Vattumannen samtidigt aktiva) så här kan man kanske tala om att han som del av en marginaliserad grupp försöker mobba tillbaka så gott det går. Ovuxet är det i varje fall.

Mer iskallt våld och patologi finns det i listan. Carla Corona är ett brottsoffer. Hennes make kapade huvudet av henne med motorsåg medan hon var vid liv - en uppseendeväckande grymt mord. Det är just den här djupa psykopatologin kan man räkna med när de två naturliga illgärningsmännen urartar. Saturnus är helt iskall och Mars våld kan ta sig form därefter. 

Vi har också Martin Luther Kings mördare James Earl Ray här och en mutdömd svensk journalist, samt politikern Beatrice Ask som passande nog har att söka hålla kriminaliteten i schack i landet! Hennes gravallvarliga ansikte som aldrig ser ut att ha sett något nöje illustrerar perfekt den ömsesidiga receptionen mellan två av zodiakens mest introverta tecken (Stenbocken är introvert, märkligt nog).

*****

Örebromannen erkänner fler våldtäkter (DN, SvD)

Se även horoskopanalysen av 23-åringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar