Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 8 november 2010

Malmöskyttens horoskop

Aftonbladet ger en ingående beskrivning av den misstänkta Malmöskytten Peter Mangs personlighet. Inte minst framhålls flera gånger hans höga intelligens. (Geni och galenskap gränsar till varandra...)

Det kan finnas anledning att återkomma till det här horoskopet fler gånger, men just nu vill jag bara peka på några få saker, bl.a. hur extremt fast i Lidelsens grepp (Rajas guna) han är, och hur intelligensen klart understryks via båda Ljusen i det intellektualiserande Luftelementet, samt att den höggradigt kreativa (anfäktade?) Eld/Luft-kombinationen dominerar.



I likhet med horoskopet för den här Sverigedemokraten väljer jag att färga den naturligt goda Jupiters aspekt röd för att illustrera en helhetsbedömning som först tittar på konsekvensen av Jupiters energitillskott innan man bestämmer om "välsignelsen" är av godo. I det här fallet är det uppenbart att det är den sociala jag/du-axeln som inte fungerar normalt. Jupiters extra tillskott kan vara det som både förvärrar problemen och utlöser extrema beteenden i relation till den andre.

Bloggens återkommande läsare har sett det brutala libido Mars/Venus kan ge, särskilt i den egocentriska Väduren som alltid löper risk att prenumerera på grovt subjektivistiska förklaringar. Här stör jagiskheten ut balanssinnet (Månen i Vågen) och det ser frankt talat ut som ett klassiskt sinnessjukt horoskop. Att ha en skadad Venus i egoperspektivets (lasersiktets!) Vädur som bas för det venusianska sinnelaget i Vågen, det är, som jag sagt förr, en kritisk kombination.

Vi har sett den här obalansen mellan Vädur/Våg nyligen, i samband med flera militant ateistiska vetenskapsmän - sådana som den svenska sekten Humanisterna stödjer sig mot i sina försök att bannlysa religionen från det svenska samhället.

Man kan notera att Saturnus (Liemannen) aspekterar Solen i Vattumannen (distinkta folkgrupper, kollektivt liv m.m.). Detta ger oss två av de zodiaktecknen som befanns överrepresenterade vid en genomgång nyligen av de främlingsfientliga horoskop bloggen tittat på så långt. 

Dataunderlaget var dock i magraste laget, men här kommer således ännu en bekräftelse på att Oxen - en territorietänkande varelse - kan haka upp sig i fråga om socialgruppstänkande - Vattumannen. Denna Saturnus som stramar åt och begränsar stämmer dessutom perfekt in på att mannen saknade socialt umgängesliv! Kombinera denna Sol/Saturnus med det som sades om oblansen i jag/du-axeln...

Mycket mer kan sägas, men det mest fascinerande är att i Aftonbladet läsa hur hans stora idol var gitarristen Eric Clapton. 

Här besannas vad jag tidigare sagt om hur musiken går så djupt ner i själen att man ofta hittar tydliga astrologiska paralleller med artister man känner starkt för. Jag behöver inte ens peka ut kopplingarna mellan ovanstående himmel och den för Clapton!



Det är värt att påminna sig att Clapton var uträknad som artist sedan några år när han 1974 gjorde en coverversion på den färgade Bob Marleys "I Shot The Sheriff" som blev en hit, bara för att kort därefter ställa till med en praktfull skandal genom rasistiska uttalanden om svarta. 

Givet den minsta gemensamma nämnaren mellan horoskopen, tror jag vi kan tillskriva axeln mellan Väduren/Vågen risken för mental obalans eller svåra störningar med andra människor. Notera att Clapton faktiskt har aggressionsplaneten Mars i tecknet för folkgrupper - Vattumannen kategoriserar förvisso ALLT, men det har en närmare koppling till sociologi än något annat tecken.

Claptons obegripliga smygrasism (han gjorde sig ju en hel karriär på afro-amerikansk rhythm & bleus!) skulle också kunna ha en upprinnelse i ett smärre problem han delar med det svenska nationalhoroskopet om Vågascendenten i det senare accepteras. Entiteten Sverige och Clapton delar den snåla Saturnus i nionde huset som är öppningen mot utlandet och utlänningar. 

I Claptons fall försöker jag förgäves illustrera hans paradoxala natur där Saturnus kontrollerar Solen (de är ömsesidiga fiender) och där elementen Luft och Vatten inte drar jämnt. 

Det är nästan oundvikligt att det uppstår självmotsägelser i en sådan här natur. I svåra fall mentala problem, men hos en del mästerlig förmåga att designa upplevelser för både själ och intellekt. Jämför Woody Allens horoskop där Luftplaneten Saturnus åter står i Luft och också där aspekterar en Sol i Vatten.

*****

DN 7/11 om gripandet
SvD 8/11: utredningen fortsätter



2 kommentarer:

Anonym sa...

kul med ett sånt ``STRÅLANDE´´ horoskop...Ingenting stämmer,fast vad gör väl det Aldenryd har alltid rätt.Idag lucia står att läsa om mangs-stackarn,att det blir stora sinnesundersökningen.Borde inte du pröva den oxå Siwert??Du kanske kunde bli lite mer Sublunärt tänkande(undrar om siwert vet vad han fått det ordet ifrån Sublunärt OooH!)
/Komando kapten stofils tjänare

Seaward sa...

Hade du bara stannat vid föregående kommentar hade jag trott att du äntligen börjat visa lite god vilja - lagom till jul och allt.

Men tyvärr, Hr T, du är en tydligt åldrande man med en del problem, och du har missförstått bloggens syfte - den är inte ett klotterplank för ovidkommande personpåhopp.

Saknar du egna tankar om astrologin som ämne behöver du inte kommentera alls. Visa lite netikett.

Tack.
Siwert