Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 17 november 2010

Ikonen skymmer verkligheten


Apropå en trivianyhet i DN. Jag har aldrig haft någon känsla för Jim Morrison. Det var ju organisten Ray Manzarek i The Doors som gjorde musiken, inte minst gruppens enda men desto mer smittsamma hitlåt, "Light My Fire". Som poet har andra gripit mig mer än Morrison. 

Likväl är det uppenbart av födelsehoroskopets Venus upphöjd över allt annat på himmelen i konstarternas tecken Vågen att han skulle bli en kulturikon. 

Inte för hans faktiska verk utan tack vara att han verkade i en urspårad tid och i den var mer urspårad än alla andra. Vi har väl alla sett dokumentärfilmerna på den raglande narkomanen. Också ett sätt att gå till historien.




Jämfört med ett tidigare inlägg, där jag bara använde Morrisons horoskop för att demonstrera att Lindsay Lohan befann sig i rätt astrologisk zon för dem som tänkt att meningslöst förspilla sina liv, ska jag här orda något om varför den världsligt upphöjda Venus i Vågen till största delen bara var en officiell myt, och att övriga horoskopet inte har mycket av värde att bjuda på.

I AstroDatabanks biografi läser jag att den unge Morrison testades högt på IQ-skalan - icke föraktliga 149. Ändå måste han rubriceras som en distorderad natur. I västastrologin tecknas intelligens av en Sol aspekterad av Jupiter eller Mars (eller Uranus, men den används inte på den här bloggen). I så måtto uppfyller Morrison kriteriet genom Mars opposition mot Solen. 

Men mot det måste man betänka att Mars är skadad i Oxen, i "detriment" i tecknet motsatt sitt eget negativt polariserade härskarläge. Givet orala och sensualistiska Oxen kan man säga att Mars tar initiativ till intelligensens och andesjälens självdestruktion! (Det här kräver en del tidigare kunskaper för att förstå.) Vi talar faktiskt om att Jim Morrison kom till jorden som en korrumperad själ. Det krävdes bara en intensiv barndomsupplevelse för att trigga ett trauma han förde med sig från någon tidigare existens på jorden.

Indisk astrologi är många gånger mer exakt än den västerländska och här är kriterierna för intelligens också husbaserade. För ovanlighets skull är Morrisons födelsetid känd, så att vi kan väva in husen i betraktelsen. 

Enligt länken är femte husen den primära indikationen på intelligens, vilket sluter en cirkel till västtraditionen som höll Solen som intelligensindikatorn (korresponderande mot femte huset i den "naturliga zodiaken"). Men enligt indisk astrologi understryks ännu en gång hur oren - smutsig! - Jim Morrisons intelligens var eftersom Mars ligger i femte huset i sitt, om jag får säga det, betydligt värre detriment än när den är placerad i Vågen. 

Givet att femte huset indikerar individens egen intelligens, måste naturligtvis Morrisons Sol sägas ha tappat greppet om sin egen kungatron när den "halkar" över till motsatta sidan för gruppens tänkande och dessutom står i anti-tecknet Skorpionen som förnekar Solen! Morrisons ostyriga och samhällsvägrande stil visar att han tappade greppet om sin intelligens. 

Ja, enligt horoskopet var han redan i sin födelse destinerad att börja uppvisa det sociala utstötningssyndromet (mobbningssyndromet) genom att han kombinerar Skorpionen med Vattumannens hus i den "naturliga zodiaken". 

Här behövs alltså ingen aktivering av båda tecknen, en kombination av tecken och hus kan också göra susen, precis som den fallna Saturnus (Stenbockens härskare) i Väduren kan skapa något liknande egenmäktighetssyndromet fastän kanske inte en enda planet står i Stenbocken. "Know your signs and planets!"

Men indierna undersöker också femte husets tillfälliga härskare - i Morrisons fall, Venus och, framför allt, Merkurius! Tar vi Buddhi (Merkurius, intellektet) först, ligger det klent i 12e huset och i skadat tillstånd i Skytten. Venus å andra sidan är i härskarläge och i ett världsligt starkt hörnhus eller kendra-hus (tionde).

Det ger en blandad kompott, men jag skulle vilja påstå att Venus i tionde inte lyckas neutralisera de kombinerade omständigheterna kring Merkurius i onda tolfte och femte huset och Solens exil (via opposition) från sin "kungatron". Den här intelligensen är "off-kilter" som britterna säger.

Varför västerlandet är dödsdömt beror på att de mäter allt i alla ledder utan att ha någon objektiv skala att mäta sitt mätande mot. Jim Morrison må med viss marginal ha platsat i mensa men han var ändå en jubelåsna! Den antika kinesiska kulturen förstod intelligens långt bättre och ville se vad den uträttade i praktiken. Skulle en antik kinesisk filosof ha kallat en man som knarkar ihjäl sig innan 30 intelligent? Jag tror inte det. 

Även den indiska astrologin tycks ha haft antikens vassare insikt om HELHETEN. Västerlandet av idag verkar sakna en mängd tolkningsparametrar - självförvållat sedan de rev ner hela den djupare världsbild mänskligheten tidigare ägde. 

Var det värt det, bara för att kunna brösta sig över att vi västerlänningar minsann inte är bundna av någon Gud eller underkastade några tabun eller begränsningar för vårt handlande? Det ateistiska Europa skapade en människoslakt under 1900-talet vars make världshistorien aldrig skådat! Sekularister som pekar mot religionskrig har väldigt lätt att glömma när den verkliga ondskan bröt ut...

Jim Morrison är ytterst bara ännu ett offer för den gudlösa moderniteten - en kultur som låter själar degenerera. Kanske hans horoskop hade fångats upp bättre i en "hederskultur" eller en där starka traditioner inte tolererade rötägg till ungdom utan antingen skar tungan av dem eller på annat sätt tuktade själar som fötts under så uppenbart sjuka himlar som den här rockpoetens.

Indisk astrologi (som jag vet alldeles för lite om) tycks betrakta femte huset som en tydlig ledtråd till individens karma, och det har bloggen nämnt via begreppet dharma-husen 1, 5 och 9 (eldtriangeln via Jupiter som naturligt hemmahörig i Skytten).

"Dharma" kan löst översättas som "det du måste göra för att vara den du är trogen". I den meningen var Jim Morrison tvungen att ta död på sig själv eftersom hans skadade våldsplanet Mars i 5e intelligenshuset både var Solens disponent och dessutom i opposition till densamma. Hans dharma eller religiösa plikt var att spela galen nej-sägare till den amerikanska kulturen med sitt liv som insats. En djupt störd människa med den förvridet messiaskomplex, helt enkelt.

*****

Naturligtvis rymmer horoskopet alla de bakgrundsnyanser vi brukar få nöja oss med när klockslag och husen saknas. Vem förvånas av "dramadrottningen" med en affirmativ Jupiter i Lejonet med en lika negativ motkraft av den andra stora eldplaneten Solen i negerande Skorpionen?

Varför jag den här gången ritar Jupiters aspekt röd som en potentiell problemkälla, ligger dels i dess placering i ett "ont" hus och dels på att dess disponent är Solen vars problem, som vi sett, är avsevärda! 

Saturnus i Tvillingarna söker hålla den här eld-vattniga sensationalismen i åttonde stången, men Saturnus själv står i ett "ont" hus, och dess långa aspekt - som jag här ritar ut bara därför att vi vet vilka husen är - drabbar visserligen ingen planet men väl Fiskarna i tredje huset (Luft mot Vatten = dissociativa tendenser). Och tredje husets tillfälliga härskare är sagda Jupiter.

Räcker det för att säga att vi ser en skugga av "Liemannen" i just den här Saturnus? (Att hans vilja att formalisera ord också hänger samman med Saturnus mot 3e kommunikationshuset säger sig själv.)

Det går att närma sig horoskopet på olika sätt, men av de ingångar jag provat här, utan de timmar av reflektion man måste ägna ett horoskop för att hitta dess själ [1], stöter man på patrull oavsett hur man tittar!

*****
A Second Opinion

I ett sådant här fall där ingen har något perspektiv på människans faktiska natur och livsöde pga den mytiskt uppblåsta berättelsen, är det befriande att gå till Mingdynastins kärva deterministiska kalender HO LO LI SHU, och fråga detta "Floderna Ho och Lo:s rationella talsystem" vad de anser det tidsfönster inom vilket Jim Morrison föddes vara värt eller ha syftat till.

Som så ofta med komplexa personligheter föddes Morrison just som ett fönster skulle stängas och ett annat öppnas. Han var dels LIN (tema 19) och dels SUN (tema 41). För att ta det senare först, skildras här en uppfuckad natur. Inget snack om saken. Faktum är att kineserna pekar ut timman som en kort period av driftsstörningar!

Döm om min förvåning när jag beräknade startögonblicket för den senaste Gaypride-paraden i Stockholm och det här evenemanget beskrivs i samma varnande termer (SUN 41:3)! Något är bara "för mycket" över hela det här fenomenet, vare sig ett barns födelse eller starten på en massmanifestation i just det odisciplinerade eller urspårade driftlivets tecken!

Morrisons andra tema LIN ser bra ut på ytan, men en djupare analys varslar om något tragiskt, något dagsländeaktigt: "Han som nalkar sig det enkla folket för att bli en dominant - succé! Men redan i åttonde månaden är hans olycka ett faktum."

27 år blev Morrison innan hans overtyr till den "dödande vita tigern" och "glädjeflickans dunkla vatten" (för att tala med kineserna på deras esoteriska språk) ledde till just den lön som den som vill leka med Synden ofta får ut. Döden. (LIN, 19:4)

Som sagt, femte huset indikerar att Morrisons andesjäl var en djupt degraderad ande och det här korta livet kanske var slutklämmen. Ingen vet om han kommer att återvända till jorden på samma spår eller kommer med en ny orientering. "Guds ande låter sig inte mätas", varnar Jesus eller åtminstone författaren till Johannesevangeliet. Men andens effekter EFTER att den tagit en kroppslig skepnad, det är det astrologin sysselsätter sig med.

_____
1. På den här bloggen börjar ritandet och berättandet direkt efter att en intressant nyhetsrubrik siktats. En slags speeddejting med horoskopet. Det korrekta förfarandet är naturligtvis att ägna kartan en så lång meditation att man börjar höra dess dolda röst.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Jimi Hendrix gick ju oxå bort vid 27 års ålder i någon typ av drogrelaterad död. Somliga misstänker vissligen att han blev mördad men han levde ett vidlyftigt liv typ morrison med mycket droger och kvinnor. Jimi var ett seriöst geni på sin gitarr och producerade vacker psykedelisk musik vilket morrison aldrig lyckades med men dom borde ha något gemensamt i sina horoskop eftersom dom båda dod vid 27 års ålder och levde ett rocken roll liv som hette duga...

Anonym sa...

..javisst ja jag höll på att glömda janis joplin som oxå gick bort på motsvarande sätt vid 27 års ålder och tillhörde samma Flowerpower generation...
**peace love and understanding**

Seaward sa...

Ja, det är en klassisk trio det där. Många, många stupar i rockträsket, men "tretalet" har något magiskt och mediamässigt över sig. Tidningarna drar fram samma trio om och om igen. (Nya journalister tillkommer och repriserar de gamla journalisternas historier…)

Hendrix, tycker jag med, är en långt intressantare musiker än Morrison. Det horoskopet är verkligen udda det också, men på ett helt annat sätt.

Extrem Skorpion i 12e huset för saker "man gör till sitt eget förfång", och ännu mer dödssymbolik i åttonde huset (Månen/Kräftan i Kräftan). Han bekräftar totalt den här bloggens utnämnande av Vattenelementet som själens och musikernas element! Han har 5 planeter i Vatten, i Vattenhus!

Konspirationsteori eller ej, kvävdes han av sina egna spyor. En så typisk Vatten-död med särskild betoning på Skorpionens "gift" eller "uppkastningar av vämjelse". (Man måste ha sett en tydlig skorpion i indignerat tillstånd för att förstå hur snarlik kräkattacken dess reaktiva beteende är.)