Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 26 november 2010

Humanisterna - nu mer eld i baken

I ett inlägg nyligen noterades den intressanta astrologiska signaturen för boken "Den själviska genen", en av Humanisternas biblar som de kanske använder under sin sekulära konfirmationsläger för ungdom.

Idén har de skamlöst stulit från världsreligionerna (människan är en homo religiosis, hon behöver ritualer!), och tilltaget visar hur nära vi nu är det som journalisten Jesus Alcala i SvD i maj 2010 ertappar föreningen med att inte vilja kommentera: deras rasbiologiska undertoner, deras inbillning om att den sekulära "rationella" människovarelsen har nått längre än andra. (Ett ogenerat och direkt inlån av de brittiska ateiststofiler som kallar sig själva "brights" - ljushuvuden.) 

Humanisterna har helt enkelt förrädiskt återskapat Nazitysklands Hitlerjugend för vår tid. Bäva månde de människor som kommer att leva när några av dessa som fostrats till en attityd av arrogant överlägsenhet tillskansar sig politisk makt. Notera hur Humanisterna dyrkar "vetenskaplig metod" och var till mans saknar intelligens nog att diskutera frågan om materialism bara är en världsbild den också. Mot denna dystopi verkar emellertid en reaktion bland de unga Humanisterna vara å färde. Se detta inlägg om en bra filosofiblogg.

Massan på jorden har alltid varit naiva realister, och naturvetenskapen spinner på den fundamentalism som ligger så nära till hands eftersom vi ju tror våra sinnen som säger oss att bordet och medmänniskan står "där ute" och inte "här inne" (i medvetandet).

Upptäckten att livet - inklusive de materialistiska vetenskaper som undersöker det - är ett fenomen som pågår i Själen, är en alldeles för avancerad kunskap för folkflertalet. Den här naturliga begränsningen i föreställningsförmågan utnyttjar Humanisterna och andra ateister. Det som de inte själva kan begripa sig på, det ska heller inte "prackas på" den växande ungdomen.

Humanisternas sekulära konfirmationskopia syftar alltså till att LÅSA den unga människans medvetande på ett sätt som påminner om hur många förfasat sig över att socialdemokratin skulle ha massproducerat uniforma medelsvenssons i sitt skolsystem. Det senare är naturligtvis bara idioti och om så vore kan inget stoppa en genuin "bright" från att av inre kraft gå vidare.

Men i fallet Humanisternas sekulära konfirmation är detta en klen tröst, eftersom snittintelligensen IQ100 innebär att de flesta som vallas in i den arrogans som läran om att inget medvetande högre än människans existerar resulterar i, inte kommer att kunna genomskåda sin sekulära prägling.

Och det är just det Humanisterna myser åt. Genom att som Djävulen själv plagierar originalet stjäl de kristendomens fåraskock och gör den till sin! Det är obegripligt att inte Svenska kyrkan och judendomen gör gemensam sak och söker stämma Humanismen för upphovsrättsintrång! Får man sno konfirmationen/bar mitzva på detta sätt?

För den som vill ha siffror - i många, många miljoner - på alla de dödsoffer som ateistiska samhällssystem förorsakade världen under 1900-talet, se den tre sidor långa tabellen dr David Berlinskis bok "The Devil's Delusion - Atheism and its Scientific Pretension". 

Mänskligheten har aldrig varit i närheten av den massdestruktionen under det sekularister betraktar som irrationellt religiöst mörker. Berlinski ägnar flera dystra sidor av vad det innebär för spärrarna att som en sekulär människa faktiskt inte tro det finns någon högre intelligens i hela universum än henne själv. Det luktar en sinnessjukdom på väg att bryta ut lång väg. Och det gjorde den - under 1900-talet - sekularismens århundrade.

Horoskopet för "Den själviska genen" påminde mig om det motsägelsefulla resultatet när jag i inlägget Skeptikers typiska horoskop gick igenom vad jag antog var Humanisternas styrelse, VoF:s dito och sedan fick rakt motsatt resultat vid en genomgång av internationella namn i Utländska skeptikers typiska horoskop. Den tendens mot jordmurrighet inom landet ersattes av Eld/Luft-typen - de mer ideologiskt tydliga elementen men också mer benägna till fanatism. (Båda småstudierna på den här översiktssidan.)

Jag tog åter notis om Humanisternas ledning och upptäckte att den förra listan (namnunderskrifter i en tidningsartikel) inte exakt motsvarade ledningsgruppen. Ett bra tillfälle att upprepa ministudien således.

Vad jag upptäckte var emellertid hur slafsigt ateistklubben sköter sin dokumentation. Protokollet från den 10 april 2010 avviker väsentligt från den lista som finns anslagen på bloggen, fast den också syftar på samma föreningsstämma! Eftersom webbens lista innehåller fler medlemmar än dem styrelsen röstade ja till, väljer jag den förra.


Humanisternas styrelse den 10 apr 2010 enligt webbplats
 humanisterna.se/index.php?
option=com_content&view=article&id=20&Itemid=227
Soltecken Måntecken
Christer Sturmark, ordf Lejonet Jungfrun
Ellis Wohlner Oxen Skorpionen
Urban Jansson, kassör Lejonet (+Sa) Stenbocken
Anna Bergström --- ---
Anders Ekman --- ---
Eduardo Grutzky --- ---
Stefan Gunnarson Kräftan Vågen (op Ju)
Fredrik Idevall Lejonet (+Ra) Tvillingarna (op Ju+Sa)
P.C. Jersild* Vattumannen (+Sa) Tvillingarna
Gunilla Kvarnström Stenbocken (op Ma/Sa) Tvillingarna (+RaMaSa!)
Per Kornhall Vattumannen (+Ke) Stenbocken (+Ju/Sa)
Sune Kronlid Vågen (+Ra) Skytten
Noomi Liljefors Oxen (+Ju) Vattumannen (+Ma)
Anders Martinsson (?) Vågen (+Ke) Väduren (+Ra)
Andreas Palmqvist (?) Tvillingarna Kräftan (+Sa)
Irene Rune Oxen Vågen (+Ke)
Madeleine Sultan Sjöqvist Väduren Lejonet
* Efter 12.00: Sol-Fisk;
efter 18.00: Mån/Ketu-Kräfta !!!

Tre namn var så vanligt förekommande att jag inte lyckades spåra dem på den tid jag tyckte det var värt att lägga på det här inlägget. Notera den hopplösa födelsedagen för P.C. Jersild, vars fundamentala typ (Sol/Måne) ändras två gånger! Jag väljer dock att betrakta honom som en renodlad Luftvarelse (typiskt problematiserande/mentaliserande - som en hjärna utan kropp).

Det kan vara fel, man kan argumentera för att frågor om medicinsk etik passar under Vattenelementet också! Likväl håller jag Vatten för att vara den barmhärtiga samariten som GÖR GOTT, inte bara sitter och pratar om det! Således ett antagande om båda Ljusen i Luftelementet.

Som synes har balansen helt förskjutits sedan den förra kortlistan med 7 ledande Humanister. Ordföranden Sturmark är inte längre den enda Lejon-dominanten och negativismen dominerar inte längre med ~70% mot 30 för Solar och Månar i positiv Eld eller Luft. 

Nu har vindarna vänt för Humanisterna, och själva styrelsen uttrycker kollektivt en större kreativitet eller mer pådrivande tendens! Minns att Eld och Luft indikerar visionärer och ideologer om inte alltid upplysta andliga väsen! Balansen är nu 64% positiv polaritet mot 36% negativ polaritet. I det har rörelsen till och med gått om VoF-styrelsen som perfekt illustrerade 50/50-balansen mellan Eld/Luft och Jord/Vatten.

Därmed blir Humanisternas fördelning närmast identisk med den lilla gruppen av tio internationella skeptiker där 65% av Ljusen var positiva och 35% negativa.

Det är omöjligt att dra några slutsatser av det här, annat än att resultatet återigen påminner om att vi leker med symboler. Långt ifrån alla födda under "det noblaste elementet" Eld representerar en insikt om livets andliga natur medan omvänt brittiske målaren och poeten William Blake pekade på att andligheten dolde sig "in every grain of sand", trots att han var Skorpion och totalt hade 7 av 9 placeringar i Jord/Vatten.

(Inte ett idealexempel eftersom Månen i Tvillingarna opponerades av Venus i Skytten - hans sinnelag var således väl rustat att animera den döda naturen - men jag känner inte till något mer bevingat ord än detta om hur en annan värld döljer sig inom den brunmurriga jorden. Jord var det "mest basala" och närapå mobbade elementet i antik astrologi. Se t.ex. Platons syn på månghörningen kuben, Jordelementet var enligt honom i dess själva geometri oförmöget att släppa in de tre högre elementen. Härav, kanhända, hans idé om att den fysiska världen är en tafflig kopia av förlagorna i idévärlden.)


_____

Tillägg. Det ursprungliga protokollet.

Humanisternas styrelse den 10 apr 2010 enligt kongressprotokollet
www.humanisterna.se/material/kongress2010_protokoll.pdf
Soltecken Måntecken
Christer Sturmark, ordf Lejonet Jungfrun
Urban Jansson, kassör Lejonet (+Sa) Stenbocken
Gunilla Kvarnström Stenbocken (op Ma/Sa) Tvillingarna (+RaMaSa!)
Noomi Liljefors Oxen (+Ju) Vattumannen (+Mo)
Madeleine Sultan Sjökvist Väduren Lejonet
Andreas Palmqvist (?) Tvillingarna Kräftan (+Sa)
Sune Kronlid Vågen (+Ra) Skytten
Fredrik Idewall (sic) Lejonet (+Ra) Tvillingarna (op Ju/Sa)
Anders Martinsson (?) Vågen (+Ke) Väduren (+Ra)
Ellis Wohlner Oxen Skorpionen
Irene Rune, suppleant Oxen Vågen (+Ke)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Festligt att du liknar Jersild vid en hjärna utan kropp - han har nämligen skrivit en roman där han skildrar just en sådan - "En levande själ"! Så man får väl anta att ditt antagande är riktigt...:-)
Också lustigt att han är född samma dag som Robert Hahn, och att månen bytte mellan samma tecken även den dagen! Om man nu antar att den senare är fisk/kräfta i stället är det ju paradoxalt, men som du själv antyder, man kan inte generalisera. Jersild tillhör ju f.ö. inte den rabiata och gåpåiga typen av ateist, enl vad jag har hört och läst av honom.
S
S

Seaward sa...

Jag minns boken! Då "testet" saknade egentlig poäng (annat än påminna om att det man ser kan vara en slumpvariation) var det ett litet försök till litterär anspelning. Jag själv, Sol och Måne i Luft, har alltid känt mig som en kroppslös teoretiker och upplever något snarlikt från den lugnt resonerande Jersild.

Det är en smula kuriöst att båda dessa läkare (Jersild och Hahn) föds under samma "kosmiska ambivalens" (om vi nu håller DYGNET som utgångspunkt för betraktelsen). Jag valde ju att lägga Hahn vid lunchtid för att "få över" både Sol och Måne i Vattenelementet (med dess betydligt större empati med lidande än Luftelementets svala och distanserade betraktelser).

Men man kan faktiskt tänka sig att båda männen är "hybrider" av Luft och Vatten, likt den synska psykiatern Arthur Guirdham som mindes tidigare liv och såg andar. Efter att ha läst mer med honom är jag nu säker på att hans Måne låg i Fiskarna och inte Vattumannen. Det är många referenser till "fiskmotiv" i hans böcker och tänkande.

Eftersom Guirdham sysslade med mentala problem är det dessutom passande med psykets Måne i det tecken där Merkurius både står i sitt "fall" och i sitt "detriment". Psykiatern Jung är för grötig för gemene man att läsa, konstaterade neo-Jungianen och Sol-Fisken James Hillman, själv en lysande stilist (trots Merkurius i "fall" och "detriment" i soltecknet). Hillman ägnade hela sitt liv åt den smärtade människan - Fiskarnas "terminalsymbolik" igen och tydligt kontrasterad med Jungfrun mittemot, den vältrimmade "kulturmänniskan".

Om synske Edgar Cayce, Sol-Fisk, har det berättats att hans dröm egentligen var att bli läkare. Istället kom hans vuxenliv att kretsa kring dessa självhypnoser varur han plötsligt besatt hela läkarvetenskapens terminologi och kunde diagnosticera människor på avstånd. Det är häpnadsväckande att se hans medicinska tranceföreläsningar och inse att det var en enkel människa som aldrig ens gått i gymnasiet som ställde dessa i detalj korrekta diagnoser på människor han aldrig sett och som befann sig många mil bort. Det finns gott om sparade affidaviter från tiden där legitimerade läkare intygar att hans diagnoser var helt i linje med (dåtidens) vetenskap.

Cayce själv förklarade förstås den här gåvan ur samma trancetillstånd med den i dag mer allmänt spridda föreställningen om alla själars koppling via det undermedvetna. Han "lånade" helt enkelt under hypnos hela den läkarterminologi som existerar i det kollektivt omedvetna. Det förklarar emellertid inte hans "distansdiagnoser". Villkoret var, intressant nog, att han under hypnos suggererades med adressen där den sjuke personen _måste_ befinna sig vid tidpunkten för trancen! Det hände att Cayce ställde diagnos på fel person i samband med misstag och när felet uppdagades och kontrollerades hade han helt korrekt beskrivit den felaktiga individen.

Hahn och Jersild skulle, om båda mixar Luft och Vatten via Ljusen, kunna sortera under det jag sade i första inlägget om Arthur Guirdham: den ene fruktar det irrationella Vattnet och blir skeptiker och rationalist, den andre har modet att offra sitt "luftförstånd" och blir "psykisk". Guirdham hade turen att få bekräftelser på att han faktiskt hade utomsinnlig varseblivning och det gjorde att han kunde ta sig en ny titt på en del av hans mentalpatienters uttalanden.

I Sverige, under inflytande av VoF:are och Humanister och deras dunkla föregångare i vår psykmedicinska historia, spärras sanningssägare urskillningslöst in med dårar, eftersom den sekulära människan inte längre, som Paulus uttryckte saken, har förmåga att "pröva andarna" och utvärdera dem. James Hillman tvekar inte att tillskriva sig det psykiska ögat, det daemoniska elementet. Utan det hade han inte kunnat nå människor som fallit in djupt i Psykets vattenmassor.

Anonym sa...

Jag minns att jag själv läste "En levande själ" när den var ny, och fann den helt fascinerande. Trots att jag inte är luftmänniska - eller kanske just därför, för en månoxe är det nog extra fascinerande att föreställa sig kroppslöshet:-)
Jag minns inte så mycket av boken längre, men jag kollade på Wikipedia, och det visar sig att hjärnan/själen utan kropp faktiskt utvecklar telepatisk förmåga med tiden. Undrar om de andra i Humanisternas styrelse verkligen är medvetna om det?:-)
S

Seaward sa...

Som jag noterade i någon artikel eller blogg tycks "unghumanisterna" vara av bättre gry än gamlingarna och ha fått in känslan för det tvärvetenskapliga. Så det kan bli korsbefruktning längre fram!

Religionen som "livsform" (Wittgenstein) är ju på stark avveckling i den sekulära kulturen, men eftersom naturvetenskapen samtidigt håller på att återupptäcka det religionerna alltid talat om, kommer det nog att bli en intressant syntes i framtiden...

Humanisterna kommer snarare än lägga Jersilds text i bann att "reclaima" den andliga värdegrund renässanshumanismen ägde, men som den svenska fulkopian av det brittiska (och lika fula) "brights"-originalet bekvämt raderade bort ur sin historieskrivning.