Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 24 maj 2010

The harder they come, the harder they fall


"Tolv döda i strider på Jamaica" (SvD) i polisens pågående försök att röka ut ett drogsyndikat, lett av Christoper 'Dudus' Coke.

Dudus är samme lokala gangster som utlöst undantagstillstånd i huvudstaden Kingston sedan lokalborna, som dyrkar sin "bad boy", vägrat att låta myndigheterna utlämna honom till USA för narkotikabrott (DN).

Enligt lokala "The Gleaner" berättade vittnen att de var på hemväg från knarkkungen Dudus födelsedagsfirande måndagen den 15 mars när dödsskjutningarna inträffande.

Den 13 eller 14 mars 1969. Närmare ett födelsedatum för Jamaicas värsta drogbaron kommer vi troligen inte. Han håller sig liksom inte med en egen artikel på Wikipedia.

Det tidigare aviserade tvådagars gangsterpartajet bör logiskt sett ha firats under lördagen och söndagen. Detta bekräftas av Gleaners uppgift om att festen avslutades runt 23 på söndagskvällen och att skottlossningen utbröt efter midnatt måndag. (De senare länken ger också den politiska bakgrunden och Dudus kopplingar till jamaicanska arbetarpartiet - ett högerparti för övrigt.)

[DN väljer vinkeln gangster/hjälte ett dygn efter det här inlägget, men har hittat gamla uppgifter som gör Dudus alltjämt 40.]

Varför jag ens skriver om den här gangstern är ju för att jag i nyliga inlägg fortsatt fundera över hur pass illa fallen Saturnus egentligen är i Vädurens tecken.

Efter den österrikiska tokstollen som dödsföraktande hoppar från höga höjder, och en kommentar av jamaicanske old school-rapparen Big Youth (nytt fönster) att helvetet väntar bad boys och hjältar, var det lite intressant att upptäcka att också Dudus också tillhör den "fallna" Saturnus sub-generation.

Så även om inte födelsen inträffade exakt under den här helgen i mars, lär det korrekta datumet inte vara långt därifrån, och åtminstone något av allmän karaktär bör kunna skymta i ett horoskop för den 14 mars, ett datum jag avsiktligt väljer framför den 13 för dess extremt starka symboliska budskap.


Midnatt den 14 mars har den sideriska Solen (med Lahiri-korrektion) precis nått 0° Fiskarna (00:01 för att vara exakt) och delar nu under trettio dagar boning med den giriga demonen Rahu - han som i indisk tradition tillgrep en odödlighetsdryck för att bli lik gudarna. Gudarnas nektar påminner förstås en del om gangsterns export av marijuana till USA i utbyte mot vapen (som tydligen svämmar över ön totalt).

Fiskarna, ett Vattentecken, är välkänt för dess svaghet för alkohol och droger. Det är dessutom det tecken som kanske mer än andra riskerar att torska på mytbilder om sig själv eftersom det i grunden är ett ego-löst tecken. (Se diskussionen om jamaicanen Big Youth, vars horoskop faktiskt har beröringspunkter med detta.)

Hans framgång i det han nu gör, bekräftas perfekt av en Sol-Fisk eftersom vi hittar "maximeraren" Jupiter på andra sidan, i det sluga och kalkylerande Jungfruns tecken. Solen aspekterad av Jupiter vittnar om intelligens (men inte i vilka syften intelligensen brukas).

Det finns ytterligare skäl till denna hypotetiska födelsedag: psykets eller sinnelagets Måne. Med början några timmar innan midnatt gör Månen entré i Stenbocken - en placering som gör individen extremt medveten om hackordning, hierarki och sitt eget yttre anseende. R-E-S-P-E-C-T, som de säger.


Redan i kultfilmen "The Harder The Come" (1972), där reggaesångaren Jimmy Cliff porträtterade gangstern Rhygin i hans uppgång och fall, skildrades värstingen som en narcissistisk och fåfäng klädbög. De här psykopaterna njuter av att se sig själva i tryck - "objektifierade". Det är klassisk Stenbocken - den materiella formprincipen - hela vägen.

Och det är då vi kommer till stenbockshärskaren Saturnus "fall" eller "debilitet" under 1969, fallen i den egocentriska Väduren och under just dessa dagar maximalt nära att totalt döda Venus förmåga till vettigt samarbete med omvärlden.

Den här Månen-i-Stenbocken är totalt förstörd av de solipstiska budskap ("bara jag!") som samtidigt skrivs i Väduren! Tagna tillsammans bildar förstås båda tecknen bloggens uttjatade "egenmäktighetssyndrom", egot upphöjer sig till sin egen lag.

Oavsett om Solen korsat gränsen mellan Vattumannen och Fiskarna har vi här cirka 2½ dygn av extrem egenmäktighet och nedsatt förmåga att spela i samklang med andra (Venus). Månen i Stenbocken är ovanligt beroende av att dess disponent gör att bra jobb på sitt håll, men då sker inte här.

Men detta är kanske ändå inte tillräckligt för att skapa en gangster. Jag har sett flera extremt självcentrerade och stajlmedvetna horoskop men som ändå är duktiga och laglydiga individer.

Det som gör att de här dagarna passar så utmärkt för en skitstövel är att det samtidigt ligger en flera veckor lång "psykstörning" över himmelen - det sociala utanförskapet eller utstötningssyndromet! Och hur ofta har inte bloggen hittat just socialt utstötta eller folk som vägrar delta i den sociala strukturen med detta syndrom. Det tycks alstra individer som sticker ut från mängden, men ofta på ett destruktivt sätt.

Här har vi mönstret i sin värsta tagning eftersom den "onda" Mars är hemma i Skorpionen och därför potentiellt kan ge enorm kapacitet för illvilja, om övriga himmelen inte har något gott att komma med. Och eftersom oaktat Solens position Vattumannen är befolkad, får Mars ondska en mottagare att rikta in sig mot: Merkurius.

Och vad händer enligt astrologisk tradition med Merkurius när den utsätts för svår stress? Jo, köpmannens planet övergår till att bli tjuvens planet!

Så här är den värsta formen av utanförskap (aktiverat genom grupporienterade Vattumannen och avvisande/hatiska Skorpionen): horoskopet beskriver en kriminell minoritet, en gangsterkartell, eller samhällsfientlig handel (via köpmannen Merkurius). "Ganja for guns" - gräs mot amerikanska vapen.

Och korruptionen går djupt in bland de folkvalda politikerna. Hela stadsdelen Tivoli Gardens i Kingston är indragen i denna "outcast-zon"! Den fattiga befolkningen har - precis som i "The Harder They Come" - identifierat sig med sitt lokala rötägg! Då kan man tala om att ett samhälle helt tappat greppet.

Som reggaerapparen Big Youth och andra av reggaemusikens veteraner insåg tidigt på 1980-talet: den här ön är förlorad. Hur många länder kommer att bryta ihop totalt och genomgå inbördeskrig innan den Nya Världsordningen - världen bortom den destruktiva marknadsekonomin - föds?


Tillägg till gettogangstern - celebriteter födda runt samma tid.

Se även Jamaicas nationalhoroskop (och lite reggaeminnen).

Inga kommentarer: