Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 23 maj 2010

Dread locks dread! (Om ego och osjälviskhet)

[Långt inlägg, cirka 7 sidor]

En astrologisk studie om perverterade hjältar och sanna sådana. Apropå undantagstillståndet på Jamaica (DN, SvD) och föregående inlägg (nytt fönster) där jamaicanske old school rapparen Big Youth förklarade att hjältarnas rätta plats var i helvetet. 

Den psykologiskt alerta studenten av astrologi kan bara småle över att reggaeartisten Big Youth verkar demonisera något han själv har djupt inom sig, för också han är, likt den dödsföraktande österrikiska tokstollen, född i hjältemodets tecken Väduren!

Men se skillnaden i disposition hos Solens disponent! Här har vi inte längre Mars i Skorpionen - fixeringen vid att driva livsyttringen in i döden (missriktat hjältemod eller syndfull heroism).

Istället finns här den tydliga insikten hos Mars i Fiskarna, Sol-Vädurens disponent, att "vädura" eller sticka ut huvudet är att få allt att gå åt fanders! Kan man säga att Mars i Fiskarna kämpar mot den individualisering och "jag först" som är så typiskt för Väduren?

Jämför Anna Ankas Sol-Vädur där Mars är fullständigt övertaggad genom att höja insatsen till en placering i Stenbocken: Jag vill vara högst på världsberget!


Likt den österrikiske äventyraren är också Big Youth en Eld/Vatten-sensationalist, en Sol driven av en Vatten-Mars, men han är en sympatisk själ och han vill liv. Hans smeknamn Big Youth - "den stora ynglingen" - matchar kuriöst en annan aspekt av horoskopet. Zodiaken har flera barn- och ungdomssymboler, kanske främst Tvillingarna (och dess Merkurius). Men i relationen till patriarken, auktoriteten eller föräldrarollsplaneten (Stenbocken/Saturnus) är Väduren också ett barn eller en ung människa.

På himmelen finns ett implicit "egenmäktighetssyndrom" eller vilja till "egen makt" men indirekt, genom Solens disponent i Fiskarna: tittar man på vem som disponerar Mars i Fiskarna så är det Jupiter (Fiskarnas härskare) som befinner sig i auktoritetens och den högpresterande Stenbockens tecken (där Jupiter anses fallen eller debil - världslig prestation är inte vad filosofiska Jupiter står för).

Är det utifrån de här komplexa sammanhangen möjligt att se berättelsen om en anti-hjälte, en visserligen "stor" (auktoritativ) yngling, men som likväl hävdar att hjältemodigt bossande (Väduren + Stenbocken) driver en människa till helvetet och inte till himmelen?

Bryts egenmäktighetssyndromets makt genom att Mars - egokickens planet - här står i Fiskarna som "offrar" egosträvandet (eller kanske för att den inte nått det stadium där ett ego är påtänkt)? Det är värt en studie i sig att se om några av de horoskop på bloggen som etiketterats "egenmäktighetssyndromet" (i den klassiska versionen, dvs samtidig Vädur/Stenbock) innehåller den här osjälviska Mars. Om bloggen innehåller riktiga grisar trots en vek Mars, så är det fel hypotes och Big Youths osjälviskhet måste sökas i någon annan horoskopdetalj!

För något av en anti-hjälte var vad Big Youth snabbt visade sig vara sedan han över en natt 1972 blivit Jamaicas hetaste rappare (efter U Roy) och den ena hitlåten avlöste den andra (den egentliga debuten Screaming Target från 1973 är en sanslöst bra samling hitsinglar).

Jag vill minnas att han jobbade som svetsare innan genombrottet och han projicerade från första början den rastafarianska attityden fullt ut - vägra skitsamhället och imitation av den vite mannens patetiska materiella strävanden.

Gång på gång tog den gettobaserade rapparen parti för grupper som andra, mer rasistiska eller dunkla artister förnedrade i sina texter. Låtkriget mellan Prince Jazzbo, som dissade kvinnor, och Big Youth som försvarade den afrikanska kvinnans heder, är en sådan episod från Jamaicas extremt kuriösa musikhistoria åren innan Bob Marley gav reggaemusiken dess andra  mainstream-vår.

(Perioden 1969-70 hade sett ett första inflöde av jamaicanska hits - åtminstone på de engelska säljlistorna.)

Tittar man noga på den välfyllda Väduren är det verkligen ett kuriöst och blandat innehåll: Onekligen är den giriga demonen Rahu i kombination med en upphöjd Sol ett magnifikt omen för personlig framgång - om man skulle önska det! Men taget för sig tenderar den här kombinationen åt det negativa (därav rödfärgen).

Å andra sidan är Venus en influens för det goda, för kärleken och det påverkar artistens intellektuella struktur (Merkurius). Nu har jag ofta pekat på att Venus i Väduren har en rätt egocentrisk syn på tvåsamhet - i ynkliga exemplar är den just inte mer än "jag och min Magnum" - kärleken som enbart självtillfredsställelse.

Men här måste vi minnas att Väduren som helhet disponeras av Mars i Fiskarna, ett osjälviskt tecken, och för att allt inte ska bli alltför flummigt, stadgas sedan bilden upp av att Jupiter ligger i legalistiska, strikta och mot hederskultur tenderande Stenbocken. Jämte sin granne Skytten är Stenbocken zodiakens minst brottsbenägna tecken enligt bloggens undersökningar!

Och går vi till rapparens sinnelag hittas Månen just i jupiteriska Skytten, så att hans sinnes eldighet kämpar en kamp på basis av en "fallen" filosofiplanet men dock i ordningsamma Stenbocken.

Söker vi den fallna Jupiters disponent, då inträffar Eld/Jord-låsningen en andra gång, för Saturnus återfinns i Lejonet, Solens eget tecken och där Saturnus inte har en naturlig hemvist.

Inför alla dessa besked om hur Elden frustreras av den tröga Jorden, som ärligt talat skulle kunna tyda på ungefär en hur korrupt och fäktande framgångssökare som helst, är det väl att påminna sig den vedervärdiga fattigdomen i Kingstons slumkvarter.

I de kvarteren, där ligism och kriminalitet rasade, stod Big Youth upp som kiddsens större förebild och han predikade ett moraliskt och högsinnat leverne i text efter text. I just det här sammanhanget stämmer den sociala bilden (men det föddes naturligtvis barn även i välbärgade delar av världen under samma period).


Big Youths storhet som "musikalisk predikant" inföll före det "förlorade årtiondet" - yuppiernas och egokulturens 80-tal - då Jamaica drunknade i kokain och amerikanska skräpinfluenser. Sjuttiotalets kulturella medvetande utplånades spårlöst till förmån för den sexism som fortfarande präglar dagens omedvetna västindiska artister (t.ex. Rihanna, född på Barbados).

Jag medger att Big Youths horoskop är närmast hopplöst att förstå sig på, särskilt som födelsetid saknas. Hjälten finns ju där (Väduren), men i tempererad form (Mars i ödmjuka Fiskarna, Venus i tecknet för att mildra Solen). Sinnelaget i Skytten svarar å sin sida på en fallen men strikt Jupiter i materialistiska Stenbocken - och den lunära sidan läser jag faktiskt som hans intensiva religiösa tro på rastafari!

Det han reagerar negativt på är Jupiter i våldet på "denna världens herre" (Satan) eller den materialistiska principen - det är uppenbart när man lyssnar på hans texter. Jupiter i Stenbocken blir också en beskrivning av den vita slavägarens filosofi - Big Youth var en av de många rappare som predikade svart medvetenhet - och Saturnus (fångenskap, slaveri) i Lejonet passar också väl in på den ofrihet som drabbat den svarta rasen i händerna på den vita människan.

Men notera de många turerna på himmelen - här finns verkligen en dold integritet mellan placeringarna: gränsdragaren må känna sig husvill i Lejonet där den ohämmade kärlekens (utstrålningens) princip gäller, och när också Solen är megastark (upphöjd i Väduren), då frågar man sig om inte Eld ändå är starkare än tendenserna mot "Jord" (begränsning, ofrihet) i den totala bilden.

Big Youths musik är upplyftande och glad, det fanns nästan aldrig något bittert eller negativt muttrande. I bland var han så pårökt i studion att han inte har något att säga alls - då hojtade och tjöt han mest! (Sluddret i "Black Cinderella" från 1973 från en helt nerrökt Big Youth måste vara ett rekord! Den skivan kunde aldrig ha kommit någon annanstans än från Jamaica!)

Men allt detta är som sagt en ad hoc-tolkning, baserad på vetskapen att Big Youth inte var en rude boy - en gettoligist - utan en stor själ (och då inte bara i artistnamnet) - en man som genomgående sökte göra gott för andra människor.

Sist jag såg något av Big Youth var i en MTV-video för över tjugo år sedan. Mitt i en rap-video filmad i Central Park, New York, på något socialt "medvetenhetstema", såg jag folkhopen en omisskännlig figur med tre ädelstenar inborrade i framtänderna, rött, gult och grönt - rastafaris etiopiska emblem!

Visst var det Big Youth som nu emigrerat till USA och där fortsatte vara en social kraft för det goda. Hans tanddekoration blir ett sista minne av hur kuriös den här födelsehimmelen är. För Jupiter fallen i Stenbocken har verkligen en tendens att tillgripa de mest kantiga medel: Jordmänniskorna söker gärna illustrera vad de är och står för genom fysiska medel. Kort och gott: de stajlar! När den här tendensen blandas ihop med religion, blir effekten en smula kuriös.

På fotot överst, från en skiva från 1978, ser man hur han t.o.m. har speciella designerglasögon med karmarna diskret gjutna i de tre religiösa färgerna rött, gult och grönt... Det kallar jag religion/Jupiter i formalisten Stenbockens anda! Jag har noterat andra Jupiter-i-Stenbocken fullständigt försjunkna i frågan om "rätt stil" - se bara horoskopet för radioprogrammet STIL:s idékläckare, Susanne Ljung! (Nymåne i egosvaga Fiskarna låter kontrollen helt gå över till den mäktiga betoningen på Väduren och Stenbocken där bl.a. estetiska Venus finns.)

De här detaljerna hos Big Youth påminner faktiskt om "egenmäktigheten" eller "egenmakten" av mer genomsnittligt slag: Väduren är intresserad av att vara "ansiktet", och Stenbocken introducerar klassmedvetenhet. Utöver kampen mot den vite förtryckaren sipprar självmedvetenheten fram som stilsnobberi. Det ser således ut som om Mars i Fiskarna inte helt raderat all jagiskhet från himmelen. Tvärtom var det ju Mars som skapade en indirekt länk mellan Väduren och Stenbocken som annars bara skulle ha bildat ett mer generella bakgrundsmotiv av vilja till positionering.

Bling-bling kom sån här personlig fåfänga att benämnas långt senare, men Big Youths tre tandinfattade ädelstenar måste ha varit ett tidigt uttryck för kroppsdekorationsvågen. Som jag uppfattat den (utan någon research) var den en liten del av den svarta självmedvetenhetsrörelse som startat på 60-talet. Pimp-prylen kom senare som en slags vulgär ironi över den vite mannens överflöd, nu i de färgades händer.


Så om jag etiketterar med "egenmäktighet" är det med reservationer. Hela horoskopet skriker egentligen av frustration, av Jordelementets hämning av Elden, freihetsanden fjättrad av nödtvång och materiella begränsningar.

Man kan t.o.m. hävda att Big Youth var offret för andras egenmäktighet. Han var en av de många reggaeartister som bolaget Virgin svek i slutet av 70-talet - The Abyssinians var en annan akt - när de ångrade sin reggaesatsning som inte givit förväntad vinst.

Ack hur naiv man var som köpte de här plattorna utan att veta att Virgins hyllade Richard Branson blåste gettofolket. Nå, han kanske lärt sig något han också, som numera förespråkar ett mer socialt ansvarstagande företagande...

Samtidigt tycker jag mig se att Elden är större än Jorden hos "Jah Youth", och det är också de facto en människa som inte korrumperades, utan fortsatte jobba för det goda även efter att han lämnat den sjunkande skutan Jamaica (när slackness och gangsta-rap tog över) och flyttade till USA.

Mer om Big Youth på Wikipedia.


*****

Slutanmärkning.

Överväg också en sen födelse på dygnet (klockslag saknas som sagt). Det skulle ge Månen i konjunktion med Jupiter i Stenbocken! Ett sådant sinnelag skulle fint beskriva Big Youths instinkt att aktivera andra ur ett moraliskt perspektiv och kanske ännu bättre rimma med hans tydliga tendensen mot kläd- och tillbehörsmedvetenhet.

Bloggen har i flera markanta fall av stajling noterat att där funnits en Måne i Stenbocken. Det här sinnelaget tycks tendera att se sig själv utifrån - definiera sitt inre i termer av "världen", av kläder eller social status. (Se t.ex. inlägg om Heidi Montag, schlager-Neo eller Anna Bergendahl - särskilt det senaste om schlager-Anna.)

Dekoration av tänderna anknyter i västastrologin Saturnus/Stenbocken, där Saturnus är associerad med skelett, hår och horndelar. Jag har tyckt den tilldelningen har fungerat i alla år, men upptäcker så att den i övrigt mycket exakta indiska astrologin istället knyter Saturnus till nervsystemet, vilket på senare tid väst kopplat till Merkurius! Well, whatever works for you - planeterna är dock bara platshållare för de realiteter de betecknar och är man bara en modell trogen, blir det resultat i slutändan...


Se även reflektioner över gangstern som försatt Kingston i undantagstillstånd.

Se även Jamaicas nationalhoroskop (och lite reggaeminnen).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg ett engelskt TV-program om dread locks där man undersökt bakterieförekomsten i vanligt utkammat hår och visat på att det finns ung 1.000 bakterier per gram hår. I dread locks var förekomsten 8 MILJONER bakterier per gram hår! Fy fan.

Seaward sa...

Visst är den organiska människan förunderlig - många komponenter i symbios!

Men det var kanske inte det som inlägget handlade om...