Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 23 maj 2010

Dunkla drifter enligt astrologin


Om horoskopet för österrikaren Felix Baumgartner, som ska hoppa mot jorden från 3.7 mils höjd i specialutrustning (AB), behöver inte mycket sägas. Det verkar beskriva en infantil, gränsande till chockdum människa. 

Eller som reggae-rapparen Big Youth utan större lyricistisk talang skaldade redan 1976:

Hell is not just for Sinners
Hell is also for the Heroes.
So if you want to be a hero
Go to Hell!

Viljan till hjältemod klassificerar astrologin under krigaren Mars, han som bryter enhetens cirkel för att bevisa något på egen hand (och därmed i strid mot grundlagen som stavas Enhet). 

Som härskare anknyter Mars i sitt positiva hjälte- och förbrytarstadium till Väduren som stångar sig igenom allt den upplever som hinder. Som syndaren som mottar helvetesstraffet härskar Mars över Skorpionen. 

I kombination i ett och samma horoskop har Väduren och Skorpionen tidigare diskuterats i samband med både kriminalitet och homosexualitet, och här möter den igen på det mest flagranta sätt:

Felix Baumgartner är född med Solen ("upphöjd", dvs extremt framträdande) i Väduren alltmedan Solens tilltänkta hjältedåd baseras på en Mars placerad i sitt negativa härskartecken, bortdöendets Skorpion! Min jamaicanska favoritrappare under tonåren har prickat in en femetta här: Hjälten och Syndaren är i vissa lägen en och samma person. 


En intressant jämförelse bjuder "sexualupplysaren" Forssberg (nytt fönster) som lär unga homosexuella pojkar hur de ska sätta på varandra i ett utagerande av något som egentligen är en psykologisk anfäktelse (se många andra inlägg med etiketten "gender").

Upplysarens egen villiga och dåraktiga Vädur kastar sig ut i formen av en överladdad Sol + libidinös Mars i Väduren medan anus tecken Skorpionen skriker ut sin önskan att fyllas genom Jupiter som öppnar och utvidgar Skorpionen till ett gigantiskt rövhål! 

Detta är en grafisk beskrivning av ängelns (själens) fall från himmelen och dödsstörtning ner i helvetet som villigt tar emot syndarna. Kristna, som föraktat astrologin genom århundradena, har helt enkelt inte förstått att den kodifierat exakt samma "naturlagar" de själva predikat sedan senantiken. Skälet till den kristnas okunnighet ligger i att han/hon aldrig satt sig in ämnet. (Eller, för att vara lite mer exakt: i motsättningarna mellan nyplatonisterna och kyrkofäderna.)

Symboliken som är tecknas är chockerande för den som förstår att våra liv inte primärt är dessa kroppsliga liv vi lever utan mer illustrationer av eviga kosmiska principer. Vi går i livets skola men alla svarar inte på samma tonhöjder. Vissa är fysiska, andra rent intellektuella.

Varför vissa själar förutbestämts att agera stick i stäv med naturens ordningar är ett ämne värt långtgående metafysiska resonemang. Men låt oss inte fastna vid denna besudlade variant av Hjältemod (övermod) / Väduren och Synden ("payback time") / Skorpionen.

Äventyraren Baumgartner skiljer sig en smula från nämnda "upplysningsman" - istället för en övertaggad Sol/Mars har han den avtrubbade och inte sällan problematiska kombinationen av fritt strålande Solen och dess naturliga fiende, den avgränsande Saturnus.

Medan den förra anses upphöjd i Väduren lider formplaneten sitt "syndafall" i Väduren. Tillsammans beskriver de ett ödesbundet uppdrag att definiera vari deras jag består och det på ett snävare sätt än nästan någon annanstans i zodiakens rika galleri av "uppdrag"! (Se vidare inlägget om Petra Mede.)

Låt mig spekulera fritt: dessa själar har inte varit på jorden många gånger! Deras sensibilitet är så lågt utvecklad att de ännu inte förstår mycket av hur saker fungerar här nere. De torskar på de allra mest primitiva och övertydliga beteendemönster. Dvs, övertydliga för oss som varit här några gånger, och börjat få fason på IDÈERNA ("Formerna") som driver tillvaron.

Att hoppa ner mot Moder Jord är ofattbart primitivt! Det är som dagis vaxkritor jämfört med olja. Det motivet levde jag ut till fullo i en kort men distinkt "vision" då jag dagligen mediterade under fem år. Andra tycks tvingade att göra det fysiskt och dessutom om och om igen...

Att äventyraren har Månen i "upphöjd" (extra starkt) läge i just Tellus eget tecken Oxen, där psyket är extremt "negativt" i bemärkelsen draget mot och fjättrat av det rogivande och stillande Jordklotet, kombineras perfekt med att också Saturnus söker kortsluta anden och binda den i det negativa fysiska substratet.

Säg att den här själen tränar på konsten att falla till jorden och övergå från andemänniska till förkroppsligad människa. Det är bara det att han är så ointelligent att han inte fattar att FALLET redan har inträffat!

Han fortsätter som i ett trauma att kasta sig från byggnader och allt annat han får tag i. Det är en djupt störd motivkombination på den här himmelen och återigen finner man sig frågande, hur har andra själar som föddes under dessa dagar löst samma zodiakala motiv? Inte alla kastar sig väl utför stup?

Eller är det just det de gör, som störtloppsåkare och gud vet vad? Är några av dem i den oansvariga aktiemarknaden? Är Vädur/Skorpion en så extremt övertaggad variant på "sensationalism" att vi hittar dem bland allsköns upplevelsenarkomaner, inklusive de utslagna i samhället? I så fall hör Baumgartner till de som lyckats bäst, givet sina förutsättningar.

Månen opponerad av dödssökande Mars i Skorpionen ("den sataniska axeln" - böjelsen mot enbart inomvärldsliga sysslor) och Solen hämmad av negativa och formbindande Saturnus i Väduren!

Det här är ett otroligt träffsäkert horoskop om man tar det i termer av de eviga legender som tillika är sanningen om själen och dess liv som människa. Baumgartner har snöat in på Fallet och kommer nu att upprepa det tills han fysiskt förolyckas eller bara mättnar på den här enkla upplevelsen vi andra arbetade oss igenom redan i späd barndom på karuseller och i gungor!

*****


Referenskoll.

Tittade snabbt på våghalsen Johnny 'Jackass' Knoxvilles horoskop (11 mars 1971), och finner att också han tillhör samma "subgeneration" som har Saturnus i Väduren. Men han är född lite senare och delar "kukbruksupplysarens" jupiteriska vilja att öppna rövhålet.

Det stämmer ganska väl med den typ av filmroller han fått efter sina våghalsiga övningar - de håller sig nära prutthumornivån. Men här ska vi kanske fatta Jupiter i Skorpionen som en drift att söka sig in i mörkret för att utforska det! Inlägget "Sveriges ondaste journalist?" byggde, slår det mig, på ett horoskop från den 5 mars 1971, och hur skralt det journalistiska jobbet än kunde tyckas var det ändå ett försök att förklara det som för honom tedde sig som mörker.

Jupiter i Skorpionen är faktiskt samma drift som undertecknad föddes under (i ett tidigare Jupiter-varv) och det är uppenbart att symbolerna inte är helt fixerade utan muterar och byter uttryck beroende på den totala kontexten.


Utvidgad referenskoll.

Baumgartners omåttligt primitiva Sol/Saturnus disponerad av Mars i tecknet som terminerar Väduren (Skorpionen) fick mig att genomsöka cirka 3.900 sparade horoskop efter fler celebriteter.

Med så höga krav på var planeterna måste ligga blev det bara fyra träffar (varav en icke-celebritet), alla från samma period 1969. Dessa är i gengäld alla intressanta för vår fråga om "chockdumhet".

Dels hittar vi äcklet Jesse G. James som bedrog helylleflickan Sandra Bullock. Ingen bryr sig väl längre om huruvida hans nazisympatier var spelade eller äkta, något fel måste det vara på karln. Hans födelsedag? Ett dygn före Felix Baumgartner!

Icke-celebriteten är en intressant kvinna jag hade som arbetskamrat för länge sedan (i 20-årsåldern). Kvinnan, trevlig och enormt vital i sinnet, hade fullständig pratdiarré. Hon kallade sig själv "sinnessjuk" och drevs av ett närmast hejdlöst libido. Datum? Den 11 mars, samma födelsedag som Jackass Knoxville! Tilläggas kan att hon red hästar för att få utlopp för sitt inre övertryck.

Vidare en känd filmregissör, Wes Anderson (1 maj) vars film "Royal Tenenbaums" jag tycker är svart komedi på genialisk nivå. Den handlar om en djupt dysfunktionell familj. Jag har inte kollat upp Anderson i övrigt.

Den fjärde träffen är högintressant. Jag har alltid fått olustkänslor av aktrisen Renee Zellweger när hon visat sig privat i intervjusituationer. Hon förefaller i mina ögon bära på en psykisk störning, och när det kommer till "Bridget Jones dagbok" fick hon väl leva ut hela det register av social missanpassning och "nybörjarskap" som är temat hos både Baumgartner och Knoxville och andra Vädurs-Skorpioner! Den 25 april 1969 är födelsedagen för Zellweger.

Som ett minimum av den här lilla studien kan vi konstatera att  Väduren/Skorpionen gillar att ta ut svängarna, de beter sig som små barn och lever ut via gester, formspråk och beteenden som "äldre själar" sedan länge lämnat bakom sig.

Någonstans anas kanske en hang-up i själva människoblivandet  eller något senare då det pruttande och tvärvägrande barnet (Väduren) fastnat på pottkantsstadiet (Skorpionen, anus). Resten av livet blir sedan ett jagande efter tillfällen att fortsätta brottas med den skorpioniska utmaningen: att våga släppa saker (avföring) i från sig, våga dö bort från ett gammalt attitydmönster, etc. Minns att Skorpionen är Tamas, fixerad, och tenderar att låsa sig. Syndafallet följer på fixering!

Beroende på vilka planeter som befolkar Skorpionen, kan man nyansera det här resonemanget vidare. "Kukbrukaren" vill t.ex. fortsätta umgås med analöppningen - har gjort Synden till sin vän. De med Mars i Skorpionen är istället höggradigt komplexa eftersom Mars tycks symbolisera en fientlighet som samtidigt binder människan allt djupare i hennes egen avföring. Mars i härskarläge i Skorpionen ÄR synd- och skuldmotivet i dess renaste variant.


Big Youth chillar (1976)

I en fristående spin-off får Big Youth, han med åsikter om hjältar och helvetet, en egen studie!

6 kommentarer:

Anonym sa...

här snackar vi meterhöga högar med skitsnack!

Seaward sa...

Sverige är bräddfyllt av aningslösa icke-tänkare som reagerar förvirrat när plötsligt en bit av Verkligheten visar sig.

Inte mogen för psykologi än? Låt oss då börja på ytan och studera planeterna och look-alike-fenomenet istället. Här är senaste inlägget i den pågående upptäcktsfärden.

Anonym sa...

Som jag tidigare berättat så har jag samarbetat (på distans) med en person f 18/4 -69... och jag tror inte han är någon dumskalle... Tror inte att saturnus/solen generellt betyder nedsatt intelligens, däremot säkert en viss hämning och återhållsamhet, som säkert yttrar sig på olika sätt. Det måste ju i vilket fall som helst innebära en stor inre konflikt, och den här personen har uppenbarligen hanterat den genom att "skriva av sig" - historier som handlar om konflikt mellan generationer, mellan att vilja gå sin egen väg och leva sitt liv efter sin egen vilja och att se sig hämmad av traditionella seder och bruk.
S

Seaward sa...

Alla de här figurerna från tidiga 1969 saknar födelseklockslag, och allt jag säger är med reservation för en födelsetimma som ger ett mentalitetslyft via t.ex. tredje huset.

Solen och Saturnus i Väduren _är_ - och det vidhåller jag - en intelligenssänkare i den meningen att ett enfaldigt eller snävt fokus resulterar. Saturnus "fall" i Väduren ligger i att den vill profilera sig och den upphöjda Solen gör den väldigt duktig på att gå sin egen väg. Det är en asocial kombination (se Petra Mede).

Individerna är ofta fixerade på ett enda ämne och Saturnus goda sida är väl att skänka uthållighet i det envetna strävandet.

När jag talar intelligens talar jag inte Saturnus förnuft (svenskhet). Saturnus DIMMAR ut Solens förmåga att uttrycka sig fritt och den här kombinationen lämnar bara individen att gå genom Saturnus FORMELLA medel. Med intelligens menar jag den äldre grekiska definitionen, ofta nämnd i bloggens tidiga skede och gestaltat via t.ex. Solen kombinerad med Jupiter. Intelligens är meta-logisk.

Ett annat ord för intelligens i den korrekta meningen är klärvoajans. Intelligens behöver inte "tänka" - den står i direkt kontakt med svaren på frågorna. Intelligens hoppar över tankeleden och går direkt på svaret. Den intelligenta kanske inte ens vet hur han nådde lösningen! Aha-upplevelser är inget som är förunnat Saturnus med Solen.

Den här typen du nämner din tidigare erfarenhet av har jag sett en handfull av och de tycks objektifiera sin ande men vara märkligt "frånvarande" för att vara Vädurar. Jag har t.ex. en inom släkten (tidigare nämnt) som är mycket sval i sinnet (men här är även Månen indragen i Sol/Saturnus-kombinationen), ehuru höggradigt effektiv i sitt yrke (Solen) och i chefsposition (Saturnus).

Saturnus är "proffs på att spela människa" om du så vill, den är en av byggbitarna i en framgångsrik psykopat, den kan visa rätt mask för att fungera - och gör det också här eftersom Solen i Väduren vill utmärka sig (se uppföljarinlägget om Big Youth för när Mars inte supportar Sol-Vädurens enskilda väg). "Äcklet" Jesse James som totalt förledde Sandra Bullock med ett rollspel som dolde en annan sida är, som du ser, född samma dygn som det fall du har erfarenheter av. Se i så fall Jesse James "konstnärliga" uttryck som en mindre gynnsam själ som likväl arbetar med att formellt uttrycks sig själv (via motorcyklar och nazi-symboler).

Ascendenten på österrikiska våghalsen och övriga inblandade skulle naturligtvis vara extremt intressanta, för det är tveklöst här de olika vägarna skiljs åt!

Anonym sa...

Ja intelligens finns ju i flera former, det är sant, och det är möjligt att den här personen har ett snävt fokus osv.
Vad jag tyckte var intressant var att se hur oerhört tydligt den här inre konflikten mellan solens/vädurens ego och saturnus hämmande formalism syns i hans båda böcker. Det gemensamma temat är kollisionen mellan gamla och unga, det gamla och det nya, att leva som man själv vill och att böja sig för traditioner och sedvänjor (han är afrikan). Men ärligt talat är väl inte kvalitén inte den allra högsta... det saknas det där som får historierna att "lyfta" och göra dem till "äkta" litteratur... ett faktum som jag tillskriver saturnus ihop med solen (och månen också).
"Ateist-Lena" är ju yrkesförfattare med solen/saturnus också, men där är inte konjunktion alls så tajt, merkurius/venus är i kombination, och månen är i ett mer kreativt tecken - lejonet. Det är min "amatöranalys" av varför den ena är proffsförfattare o den andra med största sannolikhet aldrig kommer att bli det.

Seaward sa...

"Leva som man vill/böja sig för traditionen" - en klockrenare beskrivning av Sol/Sat i fribrytaren Väduren får man leta efter. Det är som synes gammal som är äldst - Saturnus har sista ordet. Saturnus binder upp Solens uttryck.

Via privat korrespondens har jag också fått vetskap om en annan äventyrare som blandar egenskaper från "sexualupplysaren" och där återigen en Saturnus i Väduren är skarpt ställd mot en aktiverad Skorpion.

Remarkabla paralleller, faktiskt, men jag har inte tillstånd att ge närmare detaljer.

Det kan hända att människor bara tror de är väldigt unika - egentligen kan de gå runt kanske hundratals varelser som föddes ungefär samtidigt och tänka och göra samma saker, fast med små variationer på tema!

Och det är just det astrologin sade i antiken: arketyperna är de som lever, vi är bara de dallrande bladen längst ut på grenarna. En mardröm för en egodominerad människa att höra om hur verkligheten egentligen är beskaffad. Inte alls som skolböckerna lär ut...