Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 30 april 2010

Löwengrips astrologiska naivitet

Isabella 'Blondinbella' Löwengrip ligger inte längre i min folder för "skandalkändisar". Den betalda textreklamen var bara duvungens första försiktiga steg. I ett debattinlägg i AB syns det var hon ska sluta sina dagar - som marknadskrafternas annonspelare, mässande klichéer till den unga generationen i stil med "jag tror till 100 procent att drivkraft är något alla kan skapa sig". Jag sorterar henne f.o.m. nu i foldern för entreprenörer.

Men Löwengrip är aningslös i sin psykologiska naivism och hon har dessutom fel. Att hon har haft "svårt" att förklara vad det här för naturlig drivkraft som verkar genom henne är begripligt. Västvärldens vetenskap är mestadels stora vita fläckar på kartan även om dess lobbyister söker få det att se ut som om världsbilden är komplett.

Astrologin däremot, vet att Löwengrip inte är det minsta representativ för människor i stort. Det är tvärtom mycket få individer som drivs av ett kompakt mörker men alla helvetets passionseldar! De flesta människor har någon slags vilja att förstå varifrån deras inre krafter kommer. Så här ser hennes starka men avvikande födelse ut som horoskop:


Solen med kommunikatören Merkurius och skönhetens (eller pengarnas) Venus i Vågens tecken visar med all tydlighet att hon har en medfödd talang för publicistiska handgrepp. Lufttecknet är distinkt kopplat till medierna och i synnerhet då gudarnas skrivare Merkurius.

Därmed har den "dagaktiva" solära sidan av Löwengrips liv mer driv i sig än de flesta människor eftersom Vågen tillhör den materiella kvalitet som kallas Rajas guna - lidelse eller passion. 

Själv Sol/Merkurius/Mars-Våg summerade jag den här hobbybloggens första år. Vid 2.500 A4-sidor kraschade webbläsaren. På min andra blogg säkerligen 1.000 sidor ytterligare från samma period. Så ser lidelse i Luft ut i reda siffror. Löwengrip är ännu så naiv att hon inte fattar att folk i gemen inte är i närheten av en sådan produktivitet inom vilket område de än känner sig kallade till.

(Det medges att arbete i Luft bara bränner ut hjärnan, arbete i Jord skulle göra slut på kroppen ganska snabbt...)

Men som kartan visar är lidelse för mentalisering bara början på Löwengrips historia - den hon inte har en aning om orsakerna till. Hon är också född ett år då expansionens och tursamhetens Jupiter står i ett extra fruktsamt läge, Jupiter är "upphöjd" i Kräftans tecken och här välsignar den sinnelaget - Månen - vilken också råkar vara symbolen för allmänheten. 

Hon har tur och hittar en stor publik! (Månen som anonym folkmassa blir begripligare om man kontrasterar den mot Solen - distinkt ledare, kunglighet, idol, med mera.)

Och att Jupiter ingår i axeln mellan norra och södra månnoderna bara understryker att hon föddes med möjligheten till rasande stor framgång. Norra månnoden kallas i Indien den giriga demonen Rahu medan södra månnoden den avmätta Ketu. 

Jag blir inte riktigt klok på de här två noderna (sol- och månförmörkelseskaparna!) - för om nu Jupiter lovar tur och framgång i samband med avmätthet (eller återhållsamhet) inom Kräftans tecken (privata sfären), så stimulerar den samtidigt via opposition hungern, ja närapå girigheten, mittöver.

Rahus hunger i Stenbocken blir inget annat än en dialektal variant på stengetens gamla klassiska strebermentalitet. Den vill stå högst på världsberget och vara nummer ett. Löwengrip drev en tid Sveriges mest besökta blogg.

Vi har studerat den lidelsefulla Stenbocken tidigare som "imperiebyggaren" i Ingvar 'IKEA' Kamprads horoskop, så det räcker med att peka på att Löwengrip har en närmast besatt passion att bli en spelare att räkna med.

I ett mindre smickrande sammanhang har jag kallat den en "häradspåsättare" eftersom Stenbocken och Kräftan är den arketypiska mannen och kvinnan som i sin förening - Vågen - skapar barnet - Väduren. Hela zodiaken snurrar tack vare sig dessa fyra symboler i lidelsens kvalitet!

Jupiter i Kräftan - framgång kring privata eller intima och personliga ting, kring klassiskt kvinnliga ting... Ja, det är en läsart. Men vi har tidigare sett hur Jupiter i Kräftan också kan ge ljuvligt musikaliska typer, och sanslöst framgångsrika! Apropå Norah Jones och några andra har jag föreslagit att Vattenelementet som själens element ger bra musikalitet.

Att Löwengrips kläd- och sminktips vänt sig till en allmänhet missnöjd med sitt utseende, en publik som vill bli vackrare, är uppenbart eftersom Månen i Skorpionen är en klassisk missnöjesposition!

Och därmed är vi inne på den mörka delen av horoskopet, den som är helt omedveten om vilka dess underliggande drivkrafter är. Tamas guna. Med den i sig passionerade, direkta och erövringslystna Mars i det mest primitiva och materialistiska tecken som tänkas kan - Oxen - och i direkt attack mot sinnelaget i missnöjda Skorpionen, ser vi Löwengrips andliga status i detta liv.

Inget är så uselt att det inte går att rätta till genom shopping eller konsumtion. Hennes extrema drift (Rajas) underblåser det allra dummaste i publiken (Månen, allmänheten). Den "sataniska axeln" mellan Oxe och Skorpion illustrerar aningslösa försök att döva själens tomhet med mer konsumtion! Näringsliv och marknadskrafter måste älska en sådan här marionett som bara består av Rajas och Tamas - lidelse och mörker - men ingen Sattva, ingen vilja att i djupet förstå vilket spel man spelar.

Därför är Löwengrip inte det minsta typisk för folk i allmänhet. Hon har haft mycket tur, men hon kan inte använda sig själv som mått för vad andra BORDE prestera. Hon låter i mina öron redan vid tjugo som en osmaklig borgarbracka från någon gated community i en privilegierad stockholmsförort. Hon har redan tappat kontakten med folk och nu blir det spånet Kissie som för konsumismens osunda evangelium vidare till de som borde lära sig att utvärdera världsbilder i stället för klädmärken.


____
Not. "Kissie" har för övrigt också hon en överbetoning på lidelsens kvalitet samt pryl-konsumtionen som klistrad i Oxens tecken! Men hon saknar Vågens elegans som dock är ett förlösande drag hos Löwengrip. Som Vädur/Kräfta/Stenbock representerar Kissie ytterligare ett steg ner mot den totala imbecillitet som släppts fram på jorden i dessa sista år före den Stora Förändringen.

4 kommentarer:

Falconer sa...

Det finns ingen seriös forskare som försöker påstå att den vetenskapliga världsbilden är komplett.

Anonym sa...

Som astrolog har jag dubbelkollat denna data och noterat att endast den undre delen kunde fastställas till helt riktig. Den övre delen har en felmarginal på minst 10%, kan vara bra att veta.
I.berg

Anonym sa...

Pseudovetenskap.

Seaward sa...

"Felmarginal på minst 10%"

-Ja, vid midnatt, Stockholms koordinater, återstår ännu 46 bågminuter till Månens Skorpioningress. Månen har "bara" nått in i Vågens 30e och sista grad.

Givet kvinnans uttalanden om dåligt blod/hudproblem (se Mars-Oxe mot hypot. Mån-Skorpion), finns föga anledning att ifrågasätta en födelse under Mån-Skorpionen.

Efter lite tänkande snarare än steril sifferexercis plus en dubbelkoll mot verkligheten skulle du kanske hellre säga att oddsen för en Skorpion-födelse är överväldigande!

Kverulansen är nästan i nivå med puckot som fnyser "pseudovetenskap" utan att veta någonting om astrologins prognostiska kapacitet. Du, "pseudo-tyckare", se rubriken "Temastudier" för statistisk evidens att något "pågår" i detta ämne.

Se också "Grundförutsättningar" för en lös skiss över varför astrologin fungerar trots att ingen påstått att det skulle röra sig om en vetenskap! Eller ännu hellre, kolla "Länktips" där internationella texter av hög akademisk kvalitet samlats.

Nu kanske du är tretton år gammal och ännu inte redo för exakta analyser, men lyssna inte på de parodiska människor som försöker påstå att allt som saknar vetenskapens godkäntstämpel per automatik är nonsens. Då kommer du att sluta din mognad som en nyttig idiot.

("Nyttig idiot" är ett specialuttryck, slå upp det.)