Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 december 2009

Kate Beckinsale: Den Lyckliga Stjärnan?



Kate Beckinsale i Underworld 2 (2006)

I samband med två kvinnliga horoskop gjorda de senaste två månaderna eller så (längre tillbaka minns jag inte!), påminner jag mig utbristanden om horoskopens sällsamma gynnsamhet. Det var dels Sveriges egen f.d. Miss Universum, Yvonne Ryding, och dessförinnan uppseglande filmstjärnan Anne Hathaway. (Öppnas i egna fönster för enkel jämförelse.)

Nu är det dags igen. Och till skillnad från fallen Brad Pitt och Johnny Depp (dito) handlar Kate Beckinsales gynnade horoskop inte bara om att lyckostjärnan Jupiter välsignar Ascendenten (den fysiska kroppen) utan om att den här brittiskan får såväl Sol och Måne välsignade av Jupiter. Detta är inte vardagsmat i ett horoskop! (Om Beckinsales ascendent vet vi förresten inget alls eftersom hennes födelsetid inte blivit offentlig egendom på nätet.)

Denna iakttagelse gäller förutsatt att hon inte föddes under dygnets två sista timmar, då Månen lämnar det tecken som Jupiter välsignar, men sannolikheten och verklighetens fakta talar definitivt emot detta!



Vid den enda gång jag sett henne "vara sig själv", i en intervju hos David Letterman (i anslutning till den usla Pearl Harbor), minns jag att diskussionen kom att kretsa kring hennes intelligens. Jag tycker mig ha läst även någon annanstans att hon är ett ljushuvud.

Och nog slog hon mig vara en extremt uppmärksam och responsiv figur hos Lettermen, lite som Nicole Kidman men utan det neurotiska och hämmade draget, eller som en vaknare version av Madonna, men utan den till paranoia gränsande misstänksamheten.

Och en dubbel välsignelse från Jupiter är precis vad man bör förvänta sig! Hon var både en trevlig och intelligent person, snabbtänkt och snabb i talet. Bloggen har tvekat lite i frågan om vad Jupiter kan göra för sinnelaget (Månen) sedan den inledningsvis fastslog att Solen förstärkt av Jupiter är det som verkligen lyfter intelligensen - och detta helt oberoende av vilket eller vilka av de fyra elementen som är involverade.

Men här är Beckinsales Måne dessutom upphöjd i Oxen för den där stabiliteten som är så förtroendeingivande i en människa. Och att Jupiter faktiskt är debil i den restriktiva Stenbocken gör inte Jupiter till en stupiditetens Saturnus. Däremot kan framgången försenas av att Jupiter är disponerad av den slöa Saturnus.

Och hur väl stämmer inte det loja saturniska temat (som också framtonar genom tonvikten på Jordelementet) i något äldre uttalande från Kate om sin skönhet. Hon kallade sig en flicka som ingen ansåg söt när hon var liten, hon var en "late bloomer". Det dröjde många år innan hennes säregna "öppna" ansikte uppmärksammades. Det är Jupiter som "expanderar" och "öppnar" - men här alltså i det "slutna" och begränsande Jordelementet.

Solen i Vattentecknet Kräftan tecknar hennes förmåga att gestalta inre sinnesrörelse (bra soltecken för artisteri som kräver inlevelse), och som karriärindikator skulle Solen ha varit välsignad redan genom sin disponent Månen med dess upphöjda tillstånd och den välsignelse från Jupiter den mottar. Men nu kastar alltså Jupiter också ett direkt nådigt öga mot Solen!

Räkna hur många sätt Jupiter visade vad den ville med det här livsödet! Det är visserligen mer "gröna" noteringar i Yvonne Rydings horoskop, och Kate Beckinsale har några ilsket röda aspekter, men i fråga om den senare håller sig de onda Mars och Saturnus långt borta och undergräver eller vanställer på inget sätt den godhet som Jupiter här tillåts sprida till både Måne och Sol!

Vad gäller "ondskan" (apropå denna intensivt lyckönskade födelsedag) kastar Mars faktiskt från Vatten en nittiogradersstörning mot Saturnus i Lufttecknet Tvillingarna. Men Saturnus står stark i ett Lufttecken, Saturnus visar via sitt härskarskap över Vattumannen (Luft) att den har med strukturerad mentalitet att göra, och gör gott ifrån sig i alla tre Lufttecknen. Den har faktiskt sin "upphöjda" position i Vågen.

Därför kan inte Mars i Fiskarna degradera det här horoskopet till något svårt fall av dissociationssyndromet. Som den artist Beckinsale är, har hon säkert stor nytta av avsiktligt spelad dissociation när en filmroll så kräver det! Jämför dock mitt resonemang kring fängelsedömde svenske piraten Fredrik Neij som har Merkurius "debil" i Fiskarna och Jupiter neutralt placerad i Skytten. Där talade jag också om förmågan att "dissociera" på ett bedrägligt sätt.

Lady Gagas störning mellan Fiskarna och Tvillingarna var den första gången jag började plocka med just den här versionen av Vattnets och Luftens försök att förstå varandra, och just nu "kommer hon ut" (för vilken gång i ordningen) och förklarar att Pokerface handlar om hennes lesbiska sida. (AB, Expr)

(Lady Gagas horoskop enligt den första födelsedagsuppgiften, och enligt den nu dominerande uppgiften. - Vatten/Luft-konflikten diskuteras mest i det tidigare inlägget.)

Vilket lysande och enkelt exempel på "dissociation" i praktiken! Språkliga metaforer och dubbeltydigheter är ett klassiskt exempel på något som inte går att förstå logiskt eftersom man måste svepa två gånger över meningen/uttalandet, och i ena avläsningen se det ena, och nästa gång det andra. Här är "lost in translation"-problematiken som vissa individer medvetet använder för att skapa kittlingar eller rent av stor konst.

I en del fall finns det ingen möjlighet för omvärlden att avkoda det som sägs, och mig veterligen hade ingen innan Lady Gaga kommit ut föreslagit att texten hade en lesbisk underton. Luft/Vatten-människorna är ofta för fiffiga för sitt eget bästa. Oförnuft och logik kräver stor konst för att göra något vettigt av. Därav en tidigare iakttagelse på bloggen att elementen i brist på någon talang kan yttra sig som mentala störningar. Eller kanske bara som en odisciplinerad natur som pratar ett grötigt och svårbegripligt känslospråk...

*****

Kate Beckinsale verkar ha ett väldigt kallt hjärta, för Saturnus i sin sextiograders specialaspekt (dessa är de indiska aspekterna) tar fullständig kontroll över Venus, halvdant placerad i Solens tecken Lejonet (Venus och Solen är fiender). Inte bara är således tvåsamma Venus placerad i ett absolut självtillräckligt tecken, självkontrollens Saturnus kramar därtill den sista droppe av tvåsamhetsönskan som kunde ha funnits kvar här.

Jag har inte sökt på nätet efter fakta om hennes privatliv, men det här skulle jag vilja kalla en bra början på ett helt a-sexuellt horoskop, eller ett homosexuellt dito. Jag påminner om himmelen då Svenska kyrkan röstade ja till samkönade äktenskap och den pissusla kvalitet på kärleksplaneten som rådde då: Venus i debilt läge och under attack från den formalistiska Saturnus och i ett skadat hus! Detta var alltså den kärlek Kyrkan hävdade var värd att välsigna.

Det mästerlige astrologen Charles Carter var - i diskussion av det rikare  västerländska aspektsystemet - inte alls förtjust i Saturnus bindande Venus. I sin lilla klassiker "The Astrological Aspects" noterade han att det goda som kunde komma ur den kombinationen var offret av normala världsliga band till förmån för ett upplevt kall, ett osjälviskt tjänande någon god sak som i sig representerade Kärleken.

Faktiskt var Carter inte heller någon vän av västerlandets överflöd av aspekter, minns jag plötsligt. I förordet skrev han att hans forskning inte alls stödde den västerländska myten om "goda" och "onda" aspekter. Han hittade t.ex. lika mycket självmord oavsett om Saturnus kastade ett "gott öga" som ett "ont". Som har framgått av bloggen trillade aldrig indisk astrologi i den fällan att klassificera aspekterna som sådana. Vedisk astrologi påminner alltid om att ALLA ingredienser måste vägas in före man uttalar sig om en aspekt är av godo eller ondo (eller lite av varje).

Hur formalistiskt, dvs saturniskt, orden klingar: "osjälviskt tjänande någon god sak". Individen når inte kärleken själv, men kan formellt markera att hon eller han syftar dithän genom sina insatser. Som symbol för de högre konstarterna blir därför Kates Saturnus-i-Luft och Venus-i-Eld en typisk signifikator för kreativiteten (Luft + Eld) på ett sätt som egentligen för tankarna till teaterscenen mer än bioduken. Saturnus i Tvillingarna står för tydlig mentalisering av en text vilket i förlängningen ger bra frasering, och den här gåvan använder sedan Venus i dramatiserande Lejonet som sin rollmask.

Kate må se evigt flickaktig ut men missa inte allvaret i den underliggande Saturnus på den här punkten. Hon är intelligent och välvillig, som Jupiter den lyckliga stjärnan säger, men i kärleken olyckligt lottad till en isdrottning!

Jag har i skrivande stund inte det brittiska nationalhoroskopet klart för mig, men kanske alla verbala britter föds med lite extra hjärna som kompensation för en utslagen Venus i nationalsjälen... Alla engelsmän vars egna horoskop på minsta sätt påminner om nationalhoroskopet skulle då av utomstående lätt kunna pekas ut som riktiga urtypen för en britt! I själva verket är alltså individen och landet båda avbilder av en delad urtyp - arketypen! Det är arketyperna astrologin gör synliga med sina symboler.

Så Jupiter är känd som astrologinsk lyckliga stjärna - den ger så mycket favörer! Men givet en Venus så hårt hållen i schack, kan verkligen Kate Beckinsale sägas vara en lycklig stjärna?


Tillägg 091213

På ett sätt lönar det sig att först läsa biografier på nätet - då slipper man föreslå lösa tolkningar och kan helt och hållet ägna till att korrelera kända fakta med lämpliga indikationer i horoskopet.

Å andra sidan är det intressant att i efterhand upptäcka att man varit på rätt spår, som när jag några dagar senare läser om att Kates far dog i hjärtattack när hon bara var liten flicka (och just börjat dansa balett). Här är ju förklaringen till hennes "kalla hjärta" - så kallt att jag t.o.m. skrev orden med fet stil!

Saturnus är iskall och stryper allt den rör vid. Här kniper den det varma hjärtats tecken Lejonet och den kärlek som finns i det, kärleken till Fadern! Ser ni?

Med detta vill jag inte påstå att ALLA med samma konfiguration osvikligen förlorat sin far eller blivit traumatiserade i kärleken. Men finns det flera budskap av samma slag, kan det vara en risk.

Här saknas Kates födelseklockslag men den här störningen mellan Saturnus och Venus bör rimligen landa i sådana hus som riktar in Saturnus/Venus-kopplingen mot familjetragedi.


Att biografin också nämner magsår som en "viktig" del i Kate Beckinsales liv, tyder på att det kanske ändå ska vara ett frågetecken efter "den lyckliga stjärnan". En dubbel välsignelse från Jupiter kanske i slutändan bara är en mixad välsignelse eftersom Jupiter själv är "debil" och disponerad av den onda Saturnus. Jag borde ha drivit granskningen ända fram till Jupiters disponent, men varningstecknen fanns redan med Saturnus kalla blöta filt över Venus! Och de här närläsningarna kan bli hur långa som helst!

Vad gällde min upplevelse av ett a-sexuellt horoskop, räcker det väl - trots att hon både har barn och bildar hetero relationer - att återge detta personliga citat. Ingen rök utan eld, bakom skämtet ligger säkert lite allvar, särskilt om man redan har blivit tipsad av horoskopet:
If someone had told me years ago that sharing a sense of humour was so vital to partnerships, I could have avoided a lot of sex!


Inga kommentarer: