Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 4 november 2009

Anne Hathaway - född med silversked i mun



Anne Hathaway was born in Brooklyn, New York, to Gerald Hathaway, a lawyer, and Kate McCauley, an actress who inspired Hathaway to follow in her footsteps.

Wikipedia (nytt fönster)

Den franske matematikern Michel Gauquelin med hustru Françoise utförde en studie i avsikten att visa astrologin vara nys, men upptäckte "Mars-effekten" som i viss mån gjorde honom till anhängare av astrologin. Men vid bearbetning av en större mängd horoskop för franska läkare märkte han att Mars-effekten (Mars vid eller strax över östra horisonten) bedarrade när läkarna inte längre tillhörde den absoluta toppen i sitt gebit. Allmänpraktiserade kvartersdoktorer hade inte Mars-effekten - bara de mest kända läkarna!

Det går att filosofera över detta! Tanken att vi alla är födda som mer eller mindre distinkta fysiska avbilder av de tidlösa Urbilder eller Arketyper som är den egentliga verkligheten. När jag råkade se tjejfilmen Djävulen bär Prada och noterade den unga aktrisen Anne Hathaway med ett glittrande Julia Robers-leende - filmen var annars en högtidstund för Meryl Streep att lustfyllt gestalta en riktigt elak stilguru - insåg jag hur väl Gauquelins tes stämmer.

Visst varnar astrologin för att samla alla ägg (planeter) i samma korg - tänk om man tappar den! Men många kändishoroskop talar ett helt annat språk, och om koncentrationen lyckas tycks den leda till en synnerligen distinkt personlighet - en sådan som medierna älskar eftersom den "når ut" och kommunicerar något till betraktaren.




Anne Hathaways horoskop är en sådan här total fokusering på ett enda tecken och låt hoppas att hon inte redan gjort sin livs roll med "Djävulen" - åtminstone ser horoskopet ut exakt som filmrollen som den unga alerta kvinnan som får ett jobb på "världens tyngsta modemagasin" och vinner den sträva kvinnliga chefens uppskattning via sin sällsynt kooperativa förmåga - och tonvis med charm!


Som chefens högra hand hittar vi träffsäkert Hathaways Måne (nr 2 - återspeglar och fullkomnar nr 1, Solen) i sekreterarens tecken Jungfrun. Arbetsgivaren (Solen) är förstås den höggradigt framgångsrika klumpen av planeter (inkl. Solen) i estetikens eget tecken Vågen: Meryl Streep som den bitchiga chefredaktören med perfekt fingertippskänsla för form och färg! Eftersom modetidningen i filmen skulle föreställa "världens mest tongivande" passar det ju att hitta Solen tillsammans med både Venus (konst/skönhet) och Jupiter (exceptionell framgång)!

Tjejfilmen påminde mig faktiskt att modebranschen är just denna: de hyperförfinade Vågarna om vilka det sägs att de är de enda som kan vada genom lera och ändå inte se nerskitade ut. "Modehuset Vågen." Det är något med den himmelsblå Venus som inte tillhör den här världen! Det noterades i
det här inlägget om bl.a. Catherine Denevue och Malena Ernman. Jag har varit bekant med två kvinnor i mitt liv som gjort modejobb - båda var födda Vågar enligt den korrekta sideriska zodiaken. Kanhända bara en slump.

Apropå "korrekt" zodiak - försök föreställa dig den alltigenom ljuvliga och förfinade Anne Hathaway enligt västerländsk zodiak där hon blir Skorpion. Det finns inte en möjlighet! Faktum var att hon överhuvudtaget inte var trovärdig i rollen som den "normala" tjejen - innan hon drogs in i modetidningens virvlar - det fanns ingen "gatusubstans" i hennes personlighet som matchade sin måttligt ambitiösa kock till pojkvän. Hon var modevärlden där ingen riktigt nuddar vid marken!

Visserligen saknas födelsetid på den unga aktrisen, men av hela dygnet att döma talar allt för en extremt sofistikerad natur. Faktum att det här är en ofattbart favoriserad månad att födas i, med många goda ting som dröjer kvar på himmelen under flera veckor.

Framgångens planet Jupiter, som så totalt dominerar dygnet via dess kombination med Solen, råkar nu händelsvis också vara hennes pappas signifikator - Jupiter är juridikens eller Lagens "skyddspatron". Åsynen av en sådan här himmel leder till funderingar över hur goda liv en själ måste ha levt för att meritera sig för dessa "lyckliga stjärnor"! Född med silversked i mun och därtill en uppenbarligen harmonisk familj.


Till och med den något klena månplaceringen i Jungfrun stöttas av disponenten Merkurius som är verksam från sitt celebrera umgänge med välvilliga Jupiter och Solen i konstens och skönhetens tecken.

Ja, behöver det understrykas att också Venus - skönhetens planet - är hemma i härskarläge i den idealistiska högre kärlekens tecken, så att Annes födelse sammanföll med att Solen firas av båda himmelens kvinnliga och välgörande planeter! Venus och Jupiter befinner sig bara cirka en grad från varandra.


Till och med formförlänaren Saturnus, vanligen en prövosam och restriktiv influens, kallas "upphöjd" och extra ädel i Vågens tecken, och Mars - illgärningsmannen - är i det närmaste helt harmlös på den här himmelen. Jämför med de många andra prövade och underliga horoskop och deras ofta multipla rödfärgade störningar.

Så här harmoniskt har det inte sett ut sedan jag noterade harmonin i horoskopen för Christer Fuglesang och en annan brittisk aktris, Kristin Scott Thomas.
Solen med Jupiter i Luft antyder att Hathaway har ärvt sin fars höga intelligens i fullt mått.

Märk att komplett vedisk astrologi också studerar hur planeter aspekterar enskilda hus/livsområden, men eftersom tid saknas kan man inte gå mycket längre här än att notera den totala avsaknaden av "aktivt ont".

Det här horoskopet är en utmärkt anledning att nämna den indiska astrologins lärosats om atma karaka - att en utvald planet i horoskopet anses vara själens härskare. Atma karaka är den planet som har hunnit längst fram av alla i det zodiaktecken den passerar. Bara Rahu av noderna ingår och eftersom den rör sig baklänges i zodiaken tar man "position minus 30" för att få Rahus värde.

Hos Anne Hathaway faller det sig inte bättre än att hennes själs-symbol är Venus i Vågens 28e (eller kanske t.o.m. 29e) grad. Venus är, som sagt, också härskare här i den idealistiska kärlekens och skönhetens tecken och det förvånar inte ett dugg att omdömen som "ljuvlig" och "enastående" duggar angående denna kvinna, som samtidigt ligger väl till på diverse listor över "världens vackraste".

Titta på horoskopet en gång till och på något sätt blir man astro-troende bara av att se hur mänsklighetens verkliga grädda (i olika avseenden) besvärande ofta tenderar att födas under extremt särpräglade himlar!

I det här fallet valde jag att begagna den vediska kartan eftersom Luftdominansen blir visuellt tydligare. Och det finns inte en enda oharmonisk aspekt att rita in i en karta av västerländsk typ! Anne Hathaway är ett "gammal själ" som reinkarnerats och nu sprider "goda vibbar" via filmens värld. Detta i vilket fall om man läser Solen och des primära förbindelser på himmelen som en antydan om andesjälens "livsuppdrag".

Inga kommentarer: