Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 november 2009

Lady Gagas horoskop

De två nyckelcitaten i SvD:s artikel om Lady Gaga, när hon nu relanserar sitt album i utvidgad form.
–Hela mitt liv är en föreställning, Gaga är den jag är, det är ingen roll jag har skapat för att skydda mitt privatliv. Allt jag gör, allt jag säger när jag uppträder, alla texter och all musik jag skriver – det är mitt hjärta på bordet. En artists jobb, enligt min åsikt, är att vara privat offentligt.

–Det är min välsignelse och förbannelse att jag har så mycket idéer och inte kan göra något annat än att skapa. Det är ett tveeggat svärd för det innebär att jag aldrig har tid att vila.

SvD
Lady Gagas födelsetimma har inte blivit offentlig egendom, vad hon än säger om att bjuda ut hela sig själv. Faktiskt menar hon sig i samma intervju vara skicklig på att ducka undan medierna! Men vad som har hänt sedan jag första gången tittade på hennes horoskop är att en ny födelsedag ersatt den första födelseuppgiften och blivit dominerande på nätet. Jag utgår från att åtminstone rätt födelsedata nu sipprat ut och blivit nätets egendom.

Låt oss se hur det korrekta horoskopet matchar påståendena här ovan. Vi vet redan att hon spelar med dubbla uppsättningar sanningar eftersom hon samtidigt hävdar sig vara skicklig att undvika t.ex. paparazzis!


Det här är en mycket enkelt horoskop, inte svårt alls att förstå hur Stefanis drivkrafter ser ut. (Notera att du är på sideriska siktet nu som använder den äldsta zodiaken som rör sig med tidsåldrarna.) Fastän klockslaget inte är känt går det enkelt att se hur idealt för framgång dygnet är. Vill du ha en stor publik är Månen en viktig planet. Den symboliserar massorna som absorberar ljuset som Solen/hjälten utstrålar.

Oavsett zodiaktecken är expansionsplaneten Jupiter en hejdlös gynnare. Den ger framgång och fastän många avundsjuka "saturnier" (det hårda knotandets planet är Saturnus) pekar på att jupiterianerna fått sig allt serverat, finns det faktiskt kvaliteter hos den Jupiter-dominerande personen, om man besvärar sig med att komma ut från sin ideologiska och förutfattade luftbubbla. Det är ingen slump att indisk astrologi associerar Saturnus med underklassen och Jupiter med överklassen. 

Det är tyvärr en evig sanning att de som fallit ända ner till materialism saknar samma vigör och spänst som de som lever "högt uppe i det blå", nära himmelen, varifrån inte bara de astrologiska inflytandena når oss utan också representerar de bemedlade samhällsskikten där man har åtkomst till sådant som berikar själen.

Dessa är symboliska generella sanningar - en slags kognitiv karta som påminner om hur spelreglerna på planeten jorden ser ut och alltid kommer att se ut. Det går inte att lagstifta eller revoltera bort naturens egen tendens att sprida ut sig i en mängd nyanser och gradskillnader. Sosse-Sverige försökte det i årtionden och det enda som hände var att vi fick en pinsamt platt och materialistisk grå skock svenskar.

Det bittra ödet undvek Lady Gaga, vars själ (Månen) uppenbarligen bar på så mycket gott karma (goda gärningar) från tidigare liv att hon meriterade sig för en födelse till en förmögen familj i centrum där allt händer: New York. Hon har sin barndoms- och psykplanet Månen i ett konstnärligt och intellektuellt tecken, Vågen, och den här födelsemiljön stöttas av den blomstrande och framgångsskapande Jupiter. 

Kombinationen säger pga sekundära indikationer som inbegriper Eldelementet också något om ett kreativt och utforskande sinnelag. Jämför den här bloggen som dag efter dag återanvänder en viss grundformel i sin presentation av kändishoroskop - undertecknad har den motsatta kopplingen mellan sinnet/Månen och strukturskaparen (men också begränsaren) Saturnus! Här är det inte fråga om att byta färg och design eller upplägg på bloggen en gång om dan! Saturnus är ankaret som gör det möjligt att uppleva Jupiters expansiva natur!

Men vad Lady Gagas höggradigt favoriserade Måne därtill gör är att peka på henne som en potentiell publikmagnet! Jupiter skänker tillväxt så att Månen i bemärkelsen folkmängd blir en kopiöst talrik massa! Det är därför man så typiskt hittar kända människor med en viktig Jupiter i horoskopet: Inte bara finns talangen eller intelligensen utan samma Jupiter ger också den publika framgången, deras alster "expanderar" och sprids ut i världen. Här måste jag för första gången på bloggen antyda en viss skillnad på den goda kopplingen mellan Solen och Jupiter och Månens dito.

Solen och Jupiter är distinkt hög intelligens, men jag börjar luta åt att Månen med Jupiter skulle kunna vara s.k. "emotionell IQ", vad nu det är. Sinnet utvidgas onekligen och individen är öppen för möjligheter. Opportunism är en möjlighet som slår mig när jag ser den dömde Piraten Neijs Måne i störd aspekt med Jupiter - där läste jag pga sekundära problem på himlen ut oppositionen som "kriminellt psyke", Månen i klammeri med Lagen/Jupiter. Men naturligtvis tecknar alltid en "jupiteriserad" Måne en hunger på att komma någonstans i det man gör.

Eftersom nu Lady Gaga är född i ett vekt soltecken, med problem att agera karaktärsstarkt och tydligt - Fiskarna är i själva verket egopunktens raka antites (dvs, brist på fixerad jagkärna) - så har vi redan här en pusselbit till att hon är som en clown med sina oavbrutna kostymbyten. Där är den totala bristen på formulerat jag som gör att hon kan yttra en sån plattityd som "man kan bli vem man vill". Nej det kan man inte. Den som söker lära känna sig själv upptäcker att det finns en djupt liggande identitet i människan, allt annat är bara ytliga roller.

Om man sedan nästan psykopatologiskt skruvar upp den här tendensen att likt ett fiskstim simma hit och dit med 1000%, börjar vi få fram bilden av en pajasliknande artist. Hon är en vår tids jycklare. Det är energiplaneten, hetsporren och krigaren Mars som från Skyttens tecken kastar sin irriterande 90-gradersvinkel framåt, vilket gör att ett Eldtecken försöker sätta fart på Fiskarna som är ett Vattentecken.
Anm. Det kan roa dem med lite musikhistoriskt perspektiv att 1970-talets store narr på scenen, proggrockgruppen Jethro Tulls sångare och flöjtspelare Ian Anderson, har samma tematik i sitt horoskop:

Solen i Vatten (Kräftan), Månen i Eld (Väduren) och en viktig opposition från Jupiter i Luft-Vågen mot Månen. Även Mars i Luft (Tvillingarna). En enda sjudande kombination av hetluft (Eld/Luft) och känslostormar (Vatten) alltså.

Men på 70-talet var artister medvetna och inte som idag medvetslöst stilfixerade, så all denna inspirerade kreativitet sipprade fram genom Ian Andersons extremt filosofiska och politiska texter. Vem år 2009 skulle t.ex. skapa en temaskiva som från början till slut byggde på reinkarkationsteorin? (A Passion Play, 1973)
Eld och Vatten samarbetar nu inte harmoniskt utan ger det klassiska yrvädret och sensationalisten. Emotionellt övertryck. Madonnas horoskop har en snarlik konstruktion. Den här upphettade emotionalismen agerar nu inte helt utan direktiv, då skulle kombinationen av Skytt/Fisk kunna ha inneburit något i stil med en sprutnarkoman eller fullständigt okontrollerad kick-jägare, sådana som bränner ut sig på kort tid och dör unga (eller slocknar som stjärnor...vi får väl se om någon talar om Lady Gaga om tre år...).

Nej, horoskopet avslöjar att det ligger en mental plan bakom hela den här cirkusen av burleskeri och överdrift. Den taggade karriär-Solen, hyperaktiverad som den är pga angreppet från Mars, bildar ett sensationalist-syndrom som är alltigenom disponerat av Jupiter - både Fiskarna och Skytten har ju Jupiter som sin härskare.

Och då är vi återigen tillbaka till Jupiter som gynnare av Lady Gagas fantasifulla och på sitt knäppa sätt konstnärliga Måne i Vågen. Hon har totalt lyckoplaneten med sig, både som direkt stöd till sinnelaget (och en jättepublik) och som grund för hennes aktiva framträdanden (Solen) som hjältinna eller idol.

Att det är ett fenomen liknande den hysteriskt självcentrerade Anna Anka framgår också tydligt av att sinnelaget (Månen) i sin tur disponeras av Venus som opponerar sig mot sitt eget tecken från egocentrerade Väduren - en makalöst svag placering för frågor som rör sund jämlikhet, den placeringen för balans- eller "jag-och-du"-planeten drar osvikligt mot att individen sätter sig själv i första rummet och kan trötta ut en äkta partner.

Men i relationen idol och publik gäller förstås inte den varningen. Särskilt inte om man som Gaga byter rollfigur (Solen) likt Fiskarna som aldrig är trogna en känsla eller stämning många sekunder utan strax driver iväg på någon annan dunkel ingivelse...

När artisten säger att det är hennes skrås uppgift att "vara privat offentligt", är detta en direkt fingervisning om Solen i Fiskarna. För detta är det ställe där Solen bjuder ut sig på basis av ... bristen på distinktion mellan jag och du, bristen på distinktion mellan mitt och ditt, privat och offentligt! Men ska man tänka lite hårdare, är det troligen Venus i jagiska Väduren i direkt opposition med folkmassan Månen som formade de orden från Gaga. För Väduren är jaget som vill synas och Månen blir här publiken som reflektor.

Det medges att astrologin kan synas paradoxal eftersom Månen bär både konnotationen "folkmassa" (av det mer instinktiva slaget) och "det privata"! I en annan vinkling upplöser sig den skenbara motsägelsen, för hela den sublunära sfären (inom vilken jorden ligger som äggulan i ett ägg) över vilken Månen regerar, symboliserar som helhet den fallna människans hem, och vare sig man sitter och hukar i ett hus, i "det privata", eller vandrar runt över jordytan som en stor flock, reflekterar vi alla i våra psyken (Månen) de rörelser som äger rum bland planeterna i Världssjälen ovan den sublunära sfären.

Mikro- och makrokosmos är sammanbundna, och den fallna mänsklighetens "privata" är världen. Här gömmer de fallna själarna sig och tror de lever som individer, tills de upptäcker att de tänker exakt de tankar och gör exakt de handlingar som de är instruerade från den supralunära världen att göra. Bara människor med fullständigt avtrubbad Måne eller upplysta helgon undgår de astrologiska influenserna. Alla andra kämpar för sin frihet, för att övervinna det Ego som lurar dem att tro att de är fria. Planeterna styr en människas liv tills hon insett detta. Först då börjar hennes frihet!

*****

Eftersom Lady Gagas födelsetid saknas går det inte att säga i vilken utsträckning den stabila Saturnus kan binda och permanenta hennes framgång, eller om hon kommer att brinna ut som det där memorabla fyrverkeri hon brände av genom scenkostymens tuttar! Saturnus griper inte tag i några andra planeter (enligt det indiska aspektschemat) men är faktiskt den allra hemligaste disponenten av dem alla. För den Jupiter som ligger bakom så mycket av den potentiella framgången på denna himmel, befinner sig själv i Vattumannen, som är ett Saturnus-tecken.

Tre nivåer ner i horoskopet hittar vi därför "det sociala utstötningssyndromet" ligga och spela, eftersom Jupiter är i Vattumannen (Luft) medan Saturnus står i det, ur rationella Luftelementets perspektiv, ofördelaktiga irrationella Vattenelementet (Skorpionen). Men här ser vi alltså ett prima exempel på hur man kan använda galenskapen i artistiskt syfte, utan att för den skull nödvändigtvis vara en total kris av oförnuft och rationellt tänkande.

Likväl spelar denna motsättning mellan Luft och Vatten även på toppnivå, eftersom själva Ljusen - Sol och Måne - intar Vatten och Luft respektive. Så det är tveklöst att en astrolog som aldrig hört talats om Lady Gaga ändå från horoskopet skulle kunna ha fällt en kommentar om en som är "sökt originell", en som jobbar hårt på att skilja sig från mängden - man brukar "det sociala utstötningssyndromet" istället för att bli ett offer för det.

Bloggen innehåller mängder av andra fall som visar hur mycket allvarligare den här tendensen till att generera utanförskap kan se ut - vi har hittat det hos Usama bin Laden och bland offer för kidnappning, bland annat. Även bland mobbare och främlingsfientliga eller rent rasistiska personer.

Men Lady Gagas "sociala utstötning" ("profilera sig mot en grå bakgrund") är i jämförelsen barnslig och harmlös: framför allt för att psyket (Månen) står i ett konstorienterat tecken och att disponenten Venus inte bryr sig om något annat än hur hennes ego (Väduren) ska se ut från en dag till nästa.

Lady Gaga tänker kanske inte längre än så här - hon har andra som stakar ut hennes väg åt sig. Solen i Fiskarna är allt för uppvarvad (av Mars) för att kunna fokusera på annat än sin egen vilja till förändring.

Notera också att den potentiellt problematiska Sol/Mars-störningen disponeras av den välvilliga och lyckobådande kombinationen av Månen/Jupiter. Den "sociala utstötningen" är här bara ett kosmetiskt fenomen - hennes avsiktliga särlingskap.

_____

"Bonusspaning"

En sökning av c 3500 celebriteter med samma Sol/Mån-kombination gav 30 träffar. Obs. En sådan här lista säger väldigt lite eftersom inte underliggande disponenter och andra faktorer bryter sönder gruppen i en mängd undergrupper! 

Det är en påminnelse om att astrologi inte riktigt fungerar som empiriska vetenskaper där man kan isolera någon liten beståndsdel och utföra tester på den gång på gång tills man tycker sig ha ett grepp om hur den beter sig. Från det man brutit sönder ett horoskop i delar, har den närapå unika gestalten gått förlorad. 


Detta motsäger inte att de fynd jag gjort under "Temastudier". Astrologisk tradition byggdes faktiskt upp från enskilda iakttagelser. Men enligt vetenskapsteoretikern Karl Popper (numera rätt omodern) räcker det med att ett enda experiment misslyckats för att en hypotes ska anses falsifierat. I den meningen är - lyckligtvis - astrologin inte deterministisk. Alla med Månen i Skorpionen är inte galningar!


Agnetha Fältskog - sångerska
Anna Troberg - politiker (Piratpartiets 2e ordf)
Barry Sonnenfeld - regissör
Belinda Olsson - journalist
Christer Fuglesang - astronaut
Christina Jutterström - chefredaktör, tv-chef
Chyler Leigh - skådespelare ("Not Another Teen Movie")
Elle Macpherson - fotomodell
Emelie Cajsdotter - "talar med djur" (medial)
Eric Clapton - musiker
Florian Schneider - musiker (Kraftwerk)
George Berkeley - biskop, filosof
Hanna Wilenius - journalist (?) - sprutade vatten på Reinfeldt
Ingvar Oldsberg - journalist
James D. Watson - kemist (en av DNA:s upptäckare)
John Fowles - författare
Kunigunde auf Östereich - kunglighet
Lavrentij Berija - mördare (Stalins hemliga polis)
Marcia Cross - skådespelare
Michael Caine - skådespelare
Pearl Bailey - sångerska
Richard Chamberlain - skådespelare
Sara Svensson - galen - institutionaliserad efter Knutby-mordet
Shannen Doherty - galen eller åtminstone vild skådespelare
Sir Edward Vere - oäkta barn till brittisk aristokrat
Timothy Dalton - skådespelare
Ulf Brunnberg - skådespelare
Ulla-Carin Lindquist - tv-ankare (dog 2000 i ovanlig sjukdom)
Valerie Solanas - galen - feminist (sökte mörda Andy Warhol)
Westley Devon Harris - galen - sexfaldig mördare


Inga tendenser betr. yrkesval kan ses eftersom datasamlingen har en överrepresentation av skådespelare och musiker - sådana som oftast figurerar i pressen. 

Däremot kan man notera att rätt många bråkmakare eller galningar (mördare) dyker upp med den här kombinationen av Luft och Vatten. Vi har också ABBA-Agnetha och modellen Elle som båda haft problem med särskilt envetna stalkers, medan John Fowles faktiskt skrev "Samlaren" och en psyksjuk kvinnoförföljare! 

Väger jag in icke-celebra fall tror jag mig kunna säga att den här blandningen av Sol och Måne tenderar mot fobier, vilket förvisso redan ligger i det a priori resonemanget om irrationalitetens ohälsosamma inverkan i mötet med rationaliteten (Vatten inkräktar på och derangerar ibland Luftens tankebanor). Räkna med udda tabun och lustiga ritualer hos många av den här typen!

*****



Gamla strökommentarer om Gaga:


Lady Gaga i Aftonbladet (kort omnämnande), i Expressen, samt DN och SvD - båda de senare om syrgaskravet. Just det önskemålet är intressant eftersom hennes horoskop har en konflikt mellan andingsluften - Månen-i-Vågen - och livskraftens Sol i ett "drunknande" Vattentecken!

Har Lady Gaga kvävningsnojjor måhända? Det skulle i så fall sortera under "fobier", vilka är vanliga vid försöken att mixa de här två elementen.



Tillägg 090801 

DN har idag en specialare om Lady Gagas garderob. Det slår mig plötsligt att det ju är här som artisten låter sin "psyksjuka" mix av Luft och Vatten få fritt uttryck!

Som jag sade, "i lyckade fall...förmågan att skapa 'knasiga' eller fyndiga formuleringar". Så på pricken om man ser till hennes "off the charts" estetiska sensibilitet.


Tillägg 090803

Det blir bättre och bättre. Lady Gaga medger i DN själv att hon är lätt "uppfuckad", vilket redan detta inlägg noterat. Notera också hur hårt hon trycker på böcker i intervju. Detta är så typiskt för Månen i litterära eller kommunicerande Tvillingarna eller kommunikationens Merkurius + glädjens Jupiter i Lufttecknet Vattumannen.

Inga kommentarer: