Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 4 juli 2009

Ljusblixtar från ovan



Wolfhart Pannenberg 1983

Tack vare det här blogginlägget (nytt fönster) uppmärksammades jag dels på en kontroversiell bok från 1994 av matematikern och kvant-kosmologen (astrofysik) Frank Tipler (väl värd en inspektion!), och dels på hans inspirationskälla i frågor om Guds natur, kristne teologen Wolfhart Pannenberg.

Enligt engelska Wikipedia genomgick Pannenberg en oväntad ljusupplevelse i sin ungdom - oväntad för att han intill dess inte alls varit religiöst lagd. Han upplevde sig "kallad" till att söka förklaringar...

Kovändningar i livet har vi nyligen sett på denna blogg i fallet filosofen Jürgen Habermas, vars horoskop också anknöt till Jonas Gardells andra livsfas som apologist för en ny, löst fattad kristendom.

Och med Pannenberg trillar in ett tredje fall av den våldsamma spänning mellan egotecknet Väduren och den harmonierande Vågen. Och när man granskar vilka planeter som bildar oppositionen har Pannenberg den definitivt mest dramatiska och intressanta av polariseringarna!

Jag reagerade direkt på en sak när jag såg Pannenbergs porträtt på Wikipedia (skamlöst ung, bilden föreställer en 61-årig man!): han är inte så lite lik en ung upplaga av skådespelaren Christopher Walken!


Christopher Walken, 35
vid tiden för Deer Hunter (1978)

"Motsatserna dras till varandra" är en tes astrologin tycks ge visst stöd för, för här visar sig Pannenberg och Walken med sina Solar i exakt opposition. Pannenberg med Solen i 15-16° Jungfrun, och Walken med sin i 16-17° Fiskarna.


Alt. foto på Pannenberg visar att även han har
tendenser till Walkens kusliga röntgenblick!

Walkens Venus i 18-19° Väduren bjuder dessutom på en intressant andra överlappning med teologens Måne + Jupiter i 16° Väduren och fram mot Vädurens slut (bristen på födelsetid gör att Månen inte kan fixeras).

Dessutom har Pannenberg sin Venus nästan opposit Walkens (10-11° Vågen), så det är inte riktigt klart vilken av alla oppositioner som motsvarar deras snarlika yttre.

(Att använda ord som "motsvara" eller "korrelera med" är nödvändigt för att hålla materialistiska naturvetare lugna eftersom de bestrider en orsakspåverkan från stjärnorna. Men den som läst bloggens filosofiska grundantaganden har fått en aning om att gåtan med "stjärnornas inflytande" är mer svindlande än någonsin en materialist kan tänka sig.)

Se också omvända tesen. Inte bara motsatser attraheras, utan även "lika barn leka bäst": det distinkta "look-alike"-paret Jürgen Habermas och Magnus Härenstam hade sina respektive Solar max dryga graden från varandra, men i samma tecken.

En studie av flera individer födda med Solen vid exakt samma gradtal skingrar emellertid varje illusion om att det bara existerar 180 "typer" (360°/2). Faktum är att astrologins komplexitet gör åtminstone mig alldeles matt! Så här långt har det gjorts vissa studier av isolerade faktorer eller vissa kombinationer av faktorer, men inga säkra statistiska samband har resulterat.

Panta rei - allting flyter och rör sig, och både utseenden och beteenden kan komma ur olika kombinationer...

Nu åter till Pannenberg och hans "ljussken" i ungdomen.


Det förefaller tveklöst vara den fascinerande oppositionen mellan det renodlade jagets tecken Väduren och "vi-tecknet" Vågen ("jag + du i relation") som inviterar spänningar som kan leda till religiösa upplevelser.

Inom den egna släkten har jag hittat ännu en sådan här spänning mellan Eld- och Lufttecknet som resulterade i en religiös vision i ungdomen ... och senare yrkesrollen präst! Se åter Jonas Gardells horoskop med den kanske mest intensiva konstellationen av dem alla: en fullmåne som löper längsmed den här axeln!

Men där Gardells idiosynkratiska teologi rönt både motstånd och applåder, är Pannenbergs födelsehimmel enbart "helig". Månen - som representerar vårt sinne och våra inre känslor - står detta dygn tillsammans med "den välvilliga Jupiter", en planet som expanderar och förstärker allt den kommer i beröring med. Jupiter (grekernas Zeus) är astrologins främste gud/planet och förknippas med just utforskandet efter sanningen.

Den är därmed signifikator för såväl filosofi och religion som vetenskap. Astrologin skapar inte de bedrövliga motsatsförhållanden materialistiska vetenskapsmän gör! Den vet att det är samma sökande som ligger i botten på alla verksamheter, och denna vilja till djupare insikt stavas Zeus.

Pannenbergs Måne är dessutom dubbelt uppbackad av "godheten", för via opposition informeras teologens sinnelag även av Venus, starkt placerad i sitt positiva härskarläge i Lufttecknet Vågen (Venus härskar även över Jordtecknet Oxen). Venus informerar i sin tur det logiska tänkandets Merkurius (i Vågen) så att en känsla för harmonisk logik också kommer att ingå i det expansiva sinnelaget!

Det här är avundsvärda förhållanden som relaterar till den högre intelligensen som ytterst få människor ens vet att de har som en inre potential! (Det vet det inte eftersom de inte har den högre vägen på sin himmel! De har inte börjat förtjäna sig rätten till högre medvetande ännu!) Pannenbergs horoskop visar att han tillhör de unikt "gamla själar" vars medvetande börjat öppnas upp bortom ego-horisonten.


*****


Som jämförelse vad som kan vara USA:s mest extremt mediala individ någonsin, den exempellöst väldokumenterade Edgar Cayce (1877-1945). (Jag upprepar här i huvudsak informationen från inlägget Klärvoajansens signatur.)

Även Edgar hade en religiös barndomsupplevelse: han såg en ängel som lovade honom att han skulle få möjligheter att hjälpa barn. Merparten av den vuxna Cayces dagar i trance gick ut på att ställa distansdiagnoser på sjuka människor och föreskriva kurer. I sanning en sällsam läsning (14.000 av hans trancemonologer finns bevarade) - mannen kunde i vakentillståndet inte ett dugg om medicin!

Vid Cayces födelse finner man återigen Månen (sinnet) i den, om sanningen ska sägas, ofta rätt egocentriska placeringen i Väduren. Men återigen öppnas detta sinne av Jupiter ("expanderaren") för högre medvetandenivåer bortom jagets horisont, och den här gången sker det genom Jupiters "speciella" 120-gradersaspekt. (Se "planeternas aspekter").

Siarens Jupiter låg ytterligt stark i sitt eget positivt polariserade tecken Skytten, så att budskapet om högre medvetande, religion och filosofi kan sägas bestyrka sig självt.



Dessutom steg zodiakens tredje Eldtecken i den östra horisonten där och då Edgar Cayce föddes. Därmed kan Jupiter kasta även sin andra specialaspekt så att Cayce kom till jorden med den ovanliga triangelformen på himmelen. I hans fall var triangeln högst personlig, och inget som tiotusentals människor föddes med.

Tekniskt sett ser det ut så här: alla under en 12-månadersperiod föds visserligen med Jupiter hemma i Skytten, men bara 2½ dagar var månad passerar Månen Väduren för en aspekt mellan Månen och Jupiter. Under dessa 2½ dagar som återkommer 12 gånger stiger det tredje Eldtecknet Lejonet bara en kort stund varje dygn över varje upptänklig födelseort på jorden.

Vi talar alltså om ett ytterst begränsat antal "tidsfönster" för själar som är redo att axla den stora eldtriangeln. Cayce var en av dem, och han visade sig redan från barndomen vara extremt synsk och bar på en naturlig religiositet. En gammal själ hade anlänt till jorden, precis som i fallet Pannenberg.

Uppfinnaren Thomas Edison sade,

Genius is experience. Some seem to think that it is a gift or talent, but it is the fruit of long experience in many lives. Some are older souls than others, and so they know more.
Citerat i Goswami - Physics of the Soul (2001, s. 135)
Lite av effekten av detta uttalande från "den store Edison" bleknar kanske när man vet att han tillhörde de många celebriteter i USA i 1900-talets början som satt vid den hypnotiserade Edgar Cayces sida och inhämtade kunskap! (Kirkpatrick - Edgar Cayce, An American Prophet, 2000)

Likväl, det tycks inte finnas så många av dessa gamla själar på jorden i varje given tid. Jupiter, godhetens planet, verkar vara ett "måste" för medvetanden långt bortom genomsnittet. (Och andra inlägg har visat att en Jupiter "ur styr" kan skapa mer elände än gott!) De gamla själarna är individer som redan är mer gudar än människor och som kanske inte har så många jordeliv kvar, förrän de "utexamineras".

_____

Se också den lilla genomgången av drygt 130 dömda brottslingar nyligen, och där Skyttens tecken - "religion & högre medvetande" - hade den markant minsta andelen kriminella!

Ibland tycks rent kvantitativa mätningar styrka astrologins påståenden, men det förtjänar att påminnas: detta är inte en vetenskap i vanlig bemärkelse, för den diskuterar metafysiska storheter som den materialistiska vetenskapen inte befattar sig med.

Psykets värld var känd innan materialismen snärjde västerlänningen och för att få veta vad vi en gång visste
måste man gå tillbaka till den klassiska filosofin och religionen som ofta plockat upp insikter från filosofin (åtminstone i fallet kristendomen).

Inga kommentarer: