Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 juli 2009

Dissociationssyndromet

Att översätta Vatten till Luft och vice versa - en svår nöt! Problemet med att namnge "syndromet" (nytt fönster) då den här nöten är för handen - när Luft- och Vattenelementet söker interagera i ett horoskop - förefaller löst. Finns det något bättre än att ta en promenad när man kör fast?

Bara 200 meter ner för gatan kom ordet flygande som jag i månader för detta märkliga icke-möte mellan rationalitetens element och irrationalitetens.

Dissociation, känd från psykologin, tycks vara det beteende som utmärker den typiska Luft/Vattenmänniskan. Men minns att astrologin alltid bjuder på tuggmotstånd: är det ett offer för dissociation eller en som aktivt manipulerar sin omgivning med dissociationen som verktyg?


Dissociation is a mental process that severs a connection to a person's thoughts, memories, feelings, actions, or sense of identity.

Dissociation is a normal response to trauma, and allows the mind to distance itself from experiences that are too much for the psyche to process at that time.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dissociation

Föregående två inlägg har tittat på en skamfläck i svensk nutidshistoria: när landet upplevde att det måste "rasrena" sig och decimera de sämre delarna av folkkroppen. Intresset riktades strax mot den djärvaste rösten, som direkt förespråkade avlivning av klent begåvade människor - psykiatern Petrén.

För att få lite perspektiv på svenske eutanasi-förespråkaren sökte jag ur en samling med 2.258 solära horoskop (dvs, exakt födelsetid under dygnet saknas), efter andra offentliga personer födda i empatins tecken Fiskarna, men med dess disponent Jupiter i kategoriska Vattumannen, och disponentens disponent Saturnus i dödens tecken Skorpionen! (Del 2 måste läsas för att problemet i det nyss sagda ska vara begripligt.)

Utöver Petrén hittades följande fem:

Knut Kjellberg - som vi just sett som en annan i gruppen av förespråkare för rasrening.

Stefani Germanotta alias Lady Gaga - ung kvinna från välbeställd New York-bakgrund, men på drift. Jobbat på sexklubb, är uttalat bisexuell (och vad jag vet från det att man öppnat alla fördämningar säkert offer för en mängd andra udda preferenser). Hon slog 2008 igenom som popstjärna för de yngsta. Epitomiserar den totalt konstruerade ytan, en Barbiedocksprodukt.

Tomma ytor är i sin tur en typisk följd av mismatchen mellan Vatten och Luft - vi har faktiskt rötterna till modeordet psykopati i oförståelsen som växer mellan dessa element! Det man inte förstår, tvingas den psykopatologiska istälelt att förfalska som en spelad yta!

Lennart Swahn - avliden radio- och tv-man, vars envisa rykten om homosexualitet kanske blir trovärdigare genom jämförelsen med Lady Gaga och de nyssnämnda rasbiologiska läkarna.

Jag har en stark misstanke om att en individs förnekande av en avvikande sexualitet i många fall riktas utåt, och blir ett bortträngande och demoniserande av någon annan minoritet. Det kanske satt ett helt gäng smygbögar i Sveriges Riksdag vid den här tiden, derangerade i sina tankemönster eftersom de inte (med den tidens rådande mansideal) kunde "komma ut"?

Lykke Li - svensk artist i ropet. Hon har sagt tillräckligt om sina inre demoner i pressen för att vi ska förstå att detta är ännu ett exempel på svårigheten att kombinera Luft och Vatten. Men hon bjuder också på ett lyckat exempel där artisteriet blir en legitim kanal för att häva ur sig de inre motiven.

Marianne Fredriksson - avliden storsäljande författare. Notera, som i fallet Lykke Li, hur motivet döden var centralt i hennes författarskap och den gåtfulla livsfilosofi som genomsyrade en del av hennes författarskap. Ännu ett lyckat exempel på sublimering av svårigheten att mentalisera det "ogripbara".



*****

Vidgar man sökandet till Fiskar som haft sin Sols disponent Jupiter i något av de andra två Lufttecknen - Tvillingarna och Vågen - fortsätter exempel att strömma till på individer med sociala fobier eller "crazy" humor. ABBA-Agnethas eviga ångest inför sin offentliga karriär är en klassiker.

Lena Olin, många år innan hon fick på sig sitt Hollywood-smajl, förklarade några gånger i intervjuer att hon inte visste vem hon var, att hon saknade jagkärna. Jagkärnan är förstås atman, andesjälen inom oss, och symboliseras av Solen. Olin kunde med andra ord inte komma åt sin Solen-i-Fiskarna pga att Luft och Vatten bildar en front mellan sig.

Det är alls inte så att människan är ohjälpligt fallen i förhållande till sitt eget "högre jag", men för vissa människor tycks det så, och det är också här vi hittar ateisterna som tar sin egen andliga förtvining till intäkt för ett förnekande av något bortom den egna världsbilden. (Notera ateistiske vetenskapsmannen Laplace härnedan!)

Bland dem som istället uppvisar komiken och underfundigheten, noteras en av radioprogrammet Spanarnas stående deltagare, Jessica Gedin. Notera i samband med den svenska rasbiologiska elitismen, att Jedin gjorde felbedömningen att acceptera medlemskap i Alexander Bards (numera nedlagda) mejlinglista "Elit".1 

Jag minns den offentliga avbönen inför svenska folket i Spanarna som en smula grumlig och famlande, som om Vatten hälldes över Luft tills fokus gick i ny riktning till följd av själva bristen på tydlighet... Aktivt bruk av dissocationen som instrument för att mörka en genant episod.


*****

Jag tänker också direkt på konflikten mellan rationalitet och irrationalitet när jag ser aktrisen Holly Hunter dyka upp - hon med alla sina paradoxala rollfigurer, så hårt drivna av motstridiga känslor och kanonader av ord!

Vidare, men paradoxalt nog det helt motsatta intrycket av idiosynkratiska popidolen Håkan Hellström. I intervjusituationer verkar han ha all möda i världen att överhuvudtaget pussla ihop känslorna till reda ord. Hans "Holly Hunter"-svada kommer istället när han är i sitt rätta element: i musiken. Då rinner "fiskigheten" som den ska!

Och jag noterar också den oförglömliga Alyson Hannigan från den klassiska ungdomsfilmen American Pie (tänk "Band Camp"). Där hittar man ett naturligt "crazy" ända in i själen (både Sol och Måne i Fiskarna disponerade av Jupiter i Luft/Vattumannen)!



Hannigan fångad på bild i exakt det ögonblick
då Vatten och Luft
  möts utan att mötas!
"Att blicka med sina ögon men inte se" (Jesus) - dissociation.





*****

Den som vill fundera ytterligare kring frågan om huruvida en fjärdedel av födslarna i den sideriska Fiskarna har problem med rationaliteten, kan granska hela resultatlistan här nedan.

Med "en fjärdedel" avses förstås att Solen i Fiskarna kan ha sin disponent Jupiter (Fiskarnas härskare) i vilket som helst av de 12 zodiaktecknen, av vilka 25% är Lufttecknen Tvillingarna, Vågen eller Vattumannen, dvs fiskfödslar vars känsloaktiviteter baseras på mentala konstruktioner, Vatten på Luft.

Detta är en bedräglig kombination eftersom elementen inte förmår ge varandra feedback. "Lost in translation" är inte bara en uppenbar risk, utan också själva kärnan i Luft/Vatten-syndromet. Kan detta vara varför det tog tid att hitta ett namn på kombinationen, trots månader av bloggande? Det ska vara svårt att sätta en korrekt Luft-etikett på det! Vatten-känslans undflyende omöjliggör en rationell hantering av fenomenen!

Lite godtyckligt identifierar jag några av namnen som kanske inte är allmänt kända:

Agnetha Fältskog
Albrecht III Herzog 'der Fromme' (bayersk hertig på 1400-talet, antisemit)
Alec Baldwin
Alfred Petrén
Alyson Hannigan
Amanda Brihed (anti-FRA reklamare, hjärntvättade fram en folkopinion)
Andreas Johnson
Annika Barthine ("sju års skenäktenskap med Göran Persson")
Annika Falkengren
Belinda Olsson
Carl Jan Granqvist
Christer Aggett (avsiktlig hiv-spridare)
Christopher Walken ("spooky" skådis enligt Dave Letterman)
Chyler Leigh
Clas Svahn (ordf. UFO Sverige)
Cynthia Nixon
Danica Patrick '4th Indy500' (Team Lettermans kvinnliga racerförare)
David Jassy (artist åtalad för att avsiktligt ha kört ihjäl en man i Hollywood)
Elisabeth Fritzl
Emelie Cajsdotter ("talar med djur")
Eunice Gayson
Gary Sinise
George Berkeley (biskop, filosof)
Håkan Hellström
Henry Paulson (G.W. Bushs finansminister)
Herman Lindqvist
Holly Hunter
Hugh Lynn Cayce (son till USA:s mest berömde klärvoajant)
Jenna Jameson (porrskådespelerska)
Jessica Gedin
John E. Hunter (en av 52 psykologer som attesterade existensen av 'g', allmän intelligens)
Josef Fritzl
Kate Nelligan
Keith Relf (sångaren i 60-talsbandet Yardbirds)
Knut Kjellberg
Lady Gaga/Stefani Germanotta
Lana Clarkson (mordoffer för producenten Phil Spector)
Lara Flynn Boyle (extremt modersbunden aktris)
Lavrentij Berija (massmördare, chef för Stalins säkerhetspolis)
Lena Olin
Lennart Swahn
Lisa Stansfield
Lykke Li
Marcia Cross
Marianne Fredriksson
Michael Parkinson
Nicholas Humphrey (materialistisk/darwinistisk psykolog)
Nouriel 'Dr Doom' Roubini (ekonom)
Ola Håkansson
Patricia Morrison
Paul 'Paljett' Sahlin (från popidol till löjeväckande minne av en töntig yta)
Perez Hilton (gay skvallertacka)
Pierre-Simon de Laplace (astronom - "i min hypotes behövs inte Gud")
Rigmor Gustafsson (jazzsångerska)
Robert Wells
Rolf Lassgard
Ron Perlman
Ronnie Lane (begåvad musiker, fyllepolare med Rod Stewart, dog i MS)
Sharon Corr
Stefan Stern (Mona Sahlins man bakom mobbningen av vänsterpartiet)
Terence Trent D'Arby (superskygg R&B-artist)
Thomas Bodström (idealism som övergått i vanvett?)
Timothy Dalton
Traci Lind
William H. Macy


Övriga namn utan förklaringar är mindre kända skådespelare eller artister.

Både pappa och dotter Fritzl "tajmade" sina födslar till samma klassiska dubbelliv enligt den allra värsta bortträngning som Luft/Vatten kan indikera. Pappa Fritzl kunde uppenbarligen inte se helheten i det han gjorde. Den ena fisken simmade åt ett håll, den andra fisken åt ett annat håll, och Luftelementet rationaliserade och snyggade till hela showen! Eller var det Luftelementet som orkestrerade hela Lögnen??? Se nästa kommentar.

Notera också de två namn som jag noterat som UNDERMINERARE:
kvinnan som lurade på svenska folket deras patetiska raseri mot FRA-lagen och sossen som sökte hålla Vänsterpartiet ute ur bilden (för att S och MP skulle få vänslas i godan ro).

Underminerande och duperande är ett tydligt exempel på INSTRUMENTALISERINGEN av det oförstånd som Luft och Vatten uppvisar inför varandra. Den som kan manipulera folkets känslor (Vatten) med smart kommunikation (Luft) är möjligen den lägsta livsformen på jorden. Ät den, reklamare och alla andra som tycker sig vara så smarta i sina egna ögon!
:-)


_____

1. Alexander Bard är också född i Fiskarna, och har en mindre psykologiskt kritisk men mer kallhamrad och därmed farlig kombination av faktorerna Solen, Jupiter, Saturnus.

Disponenten till hans födelse i Fiskarna och solära aktivism, är en Jupiter såsom i fallet Petrén m.fl. hålls fånge av den restriktiva Saturnus, fast utan att utlösa den omöjliga kombinationen Vatten/Luft.

I djupen på Bards födelsehimmel ser vi istället Fiskarna bottna i den i allra högsta grad fungerande varianten Vatten + Jord (lergröt, fysiska kopior av den sanna Idévärldens visioner).

Problemet här är bara att Fiskarna likväl tappar all den empati som traditionen tillskriver tecknet eftersom sista ordet ges av Jupiters disponent Saturnus - begränsaren - som vid Bards födelse hittas "hemma" i sitt negativa härskartecken Stenbocken - känt för dess fixering vid status och hierarkier.

Det är därför inte förvånande att se Bard röra sig med koncept som "Elit", "nätokrati" med mera. Här har vi, tror jag, en distinkt reinkarnation av en själ som själv varit en härskare i något av Europas gångna fördemokratiska århundraden.

Och som det brukar vara, har själar som kommer ut extrema förhållanden svårt att pussla samman sitt förflutna med den samtida verkligheten, om inte själen samtidigt förfogar över motiv som kan medla. I musiken har Bard den tillgången.

För den som missat det, föddes den prisbelönta journalisten och f.d. rockgroupien Susanne Ljung dagen efter Bard och i hennes vinnande programformat STIL hörs exakt samma kvalitet som i Bards ELIT. För vad är inte mode om inte ännu en fascistoid hackordning som ovanifrån och ner påtvingas människan?

Det är förledande lätt att låta sig underhållas av Ljungs väl researchade radioprogram och helt glömma bort att den underliggande värdering som genomsyrar programmet är densamma som rasbiologins, om man bara eliminerar "tokeriet" och enbart behåller den tjusningen för det übermänskligt perfekta.

Vatten och Jord i allians representerar alltså den här världens materialistiska plagiat på den rena Idévärld som Platon och all filosofi talat om. Det är väldigt enkelt att avgöra om formslavar förfallit till satanism - avgudadyrkan - eller om de har ett öppet medvetande, genom att be dem uttala sig om elitens, nätokratins eller modedesignens förhållande till just den platoniska idévärlden, religionen eller något av de mänskliga erfarenhetsområden som har "Den Stora Bilden" som sin huvuduppgift.

Fallerar de i detta kan vi med den existentialistiske filosofen Søren Kirkegaard konstatera att vi har lyssnat till en "estet", den lägsta formen av mänsklig positionering. Bortom denna nivå (och någonstans måste man ändå börja, även om i så enkla termer som "snygg/ful", "tilltalande/frånstötande", "mentalt sund/"crazy"), väntar, som den som läst sin gymnasiefilosofi vet, den "moraliska" och slutligen "andliga" eller "religiösa" orienteringen vars världsbilder är betydligt mer komplexa.

Saknas insikt om förhållandet mellan "himmel och jord", vet vi att alltså är det är rotlösa villolärare som bjuder in till en livsstil och värderingar som faller kort om det mål som människan hade med sig då hon föddes till den här världen.

Inga kommentarer: