Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 29 maj 2012

Ullenhag & mytomanin

Politiska reportern Anders Lindberg i Aftonbladet behöver inte ens gräva utan bara skrapa lite på ytan för att avslöja högerpolitikern Erik Ullenhags senaste utspel - att (lata) invandrare minsann får flytta dit det erbjuds jobb - som ren och skär mytomani. Och det kommer bara dagarna efter att Fredrik Reinfeldt deklarerat att etniska vita svenskar i sin bästa medelålder (som Fredde Fiktion själv) minsann inte försämrar arbetslöshetssiffrorna. 

Båda dessa män visar sig nu lida av det astrologiska dissociationssyndromet, där grumliga känslor rationaliseras och presenteras som förmenta sanningar. Reportern Lindberg visar att Ullenhag inte har något som helst fog för att misstänkliggöra invandrarna, det finns helt enkelt ingen statistik någonstans i Sverige som styrker hans misstänkliggörande. 

Så har då ytterligare en mytoman i ledande regeringsställning visat sitt sanna ansikte!



Men det kunde man ana redan när Ullenhag gjorde sin falska mediestunt och skulle ut i invandrartäta förorten och "jobba" flera dagar. Upptäckten av den patetiska fantasibubblan sänkte honom totalt i min aktning. "Gäst i verkligheten några dagar" - värt att förakta.


Jag hade nog en viss självförebråelse efter att ganska tidigt på bloggen kritiserat hans horoskop - han verkade ju så städad och trevlig, den unge mannen! Men sken kan bedra, och integrationsministern har nu dragits in i Fräcke Fredriks allmänna ljugfasoner och panik över att makt och trovärdighet totalt håller på att glida alliansen ur händerna. Folk har börjat se vad som pågår i Rosenbad!

Inlägget från januari kompletterade med dissocationssyndromet som här vittnar om en ful men dold smygrasism. Den fallna Mars angriper i subjektivistiska och partiska Kräftan med all sannolikhet objektiva och mentala Vågen. Som lindrigast blir det här torgskräck men jag har ett mycket otäckt fall av en kvinna, lika charmerande till det yttre som Ullenhag måste sägas se bra ut som karl, men som med tiden visade sig vara fullständigt ovederhäftig. Där attackerade den fallna Mars Solen istället för Månen.

När väl fasaden krackelerat och jag började lyssna utan att bedövas av kvinnans avsevärda personliga charm, insåg jag att hon var en notorisk mytoman. Jag började lyssna på vad hon verkligen sade, och över lite tid visade sig ingenting passa ihop med något annat. Precis som när Vatten och Luft slirar mot varandra rationaliserade hon bara instinkter och förnimmelser för stunden, och klädde upp dem i "mänsklig (Luft) konversation".

Missa inte att samtliga tre Lufttecken tecknar människor och Vågen indirekt så genom vågskålarna som påminner om det högsta mänskligt intellekt frambragt, nämligen insikten om och den mentala konceptionen av rättfärdiga förhållanden mellan alla inblandade.

I Ullenhags fall lämnar Månen Vågen någon gång efter 16.00 eftermiddagen, men eftersom hans copycat-påstående kommer så tätt efter Fredrik Reinfeldts generande självskryt över arbetsföra vita medelåldersmän, sådana som han själv, ser vi här den klassiska "kosmiska sympatisvängningen" - när en tar till orda stämmer likasinnade in. 

Och Fredrik Fabel är född med Sol och Måne milt kantrade mot varandra i ett dissociativt förhållande, Solen i Kräftans Vatten och Månen i Vågens Luft. (Räkna med att hans humana känsla för vågskålarnas balans är skadad - hans sinne av balans och proportion uppstår först när hans lilla Kräft-klan har det bra, att bedömda och se till helhetens väl klarar han inte).

Fredde Fiktions mytomani - "svenskarna ett sovande, bidragstagande folk" - sätter sannolikt dagordningen för copycat Ullenhag, och stärker oss i antagandet om den senares månplacering. För det ger oss ännu en man med Solen i Kräftan och sinnelagets Måne i den känsliga mentala balansens tecken Vågen!

I ett inlägg från mars i år, just innan försvarsminister Sten Tolgfors lämnade regeringen efter uppenbara lögner, påtalade jag också hans svåra förhållande till Luft och Vatten. Ånyo hittar vi Solen i den distinkt "lunära" och fabulerande Kräftan och Månen i en mer primitiv form av Luft än Vågen, den i sig smått dubbelspelande Tvillingarna!

Lägg till detta Vatten och Luft i tydlig störning i horoskopen för en hoper andra borgerliga politiker, främst moderater, och vi börjar se ett kollektivt mönster av högerfolk som lever i fullständig livslögn gentemot fakta och verkligheten. Mänsklighetens lägsta patrask!

Men det finns förmildrande omständigheter, även om svensk höger är skamfläckar på jordens yta. För det som här uppträder som desinformation eller ren mytomani kan i andra sammanhang kallas "konstnärlig frihet", även om engelskans "poetic license" fångar idén med bättre precision. Konst implicerar inte nödvändigtvis mentalitet men "poetik" vetter rakt mot Luftelementets mentala konstruktivism medan Vatten är en märklig hybrid av sinnesförnimmelser och omedvetet stoff. 

Artister är således satta på undantag, för de lever av just förmågan att berätta skruvade historier som föga har att göra med de verkliga eller objektiva förhållandena! Att det inte skulle finnas någon objektivitet - vilket dagens sjuka västerlänning fått för sig, förnekas av astrologin vars själva system påminner om att det just är Sanningen och de olika avvikelserna från den som ligger under luppen. 

Reinfeldt och Ullenhag tycks därvidlag vara mänsklighetens ynkligaste figurer, helt oförmögna att leva i verkligheten bortom rosatintade ideologier som lovsjunger det egna etniska välmåendet. Jo, AB:s Anders Lindber har sett rätt, fast han inte vill säga det helt ut: sedan en god tid har den svenska högerregeringen börjat stinka av samma främlingsfientlighet som många andra högerregeringar ute i Europa. Och min tidiga bloggvision om att vi i regeringen har ett gäng feta nazister från Andra världskriget återfödda, ter sig åtminstone som en poetisk sanning!

Men insikten om "dissociationens" legitima uttryck i poesin gör naturligtvis bara den svenska högerregeringens totala förfall så mycket mer beklämmande. Dessa är ett pack vanemässiga lögnare och de lurade hela svenska folket vid valet 2006. 

Fyra år senare hade förtrollningen börjat avta och nu - de senaste månaderna - verkar hela pressen ha insett vilken skandal Fredde Fiktion och anhang är och hur tacksamt det är att granska den förda politikens underbyggnad. Det visar sig att särskilt Moderaterna saknar all förankring i verkligheten - det är bara den näriga och giriga vegetativa själen (Vatten) som hittat Luftelementet varigenom att rationalisera sina omedelbara och trängande behov. 

Programmatisk egoism, så skulle man kunna beteckna dissociationssyndromet när det uppträder genom politiker. Och det var just det dramatikern Harold Pinter så pregnant formulerade i gårdagens inlägg - en man som borde veta eftersom han själv bar på en djup rämna i sitt psykiska substrat - men här, genom hans värv, uttryckt som "poetens rätt att skalda".

*****

I DN för några dagar sedan: Nyanlända måste flytta dit jobben finns- även i SvD.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Både begreppen "Författarens frihet" och "Poetisk frihet" används på svenska när det gäller det skrivna ordet. (Dessutom vanligare än "Konstnärlig frihet" enligt Google).
S

Seaward sa...

Tackar för dagens faktabit och rättelse. Jungfrun, zodiakens egen skolfröken, tecken är verkligen stark på den punkten! :-)