Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 maj 2012

Egot först eller se till helhetens bästa



Rubriken i Svenska Dagbladet, att landets (s)-märkta kommuner är bättre på att ge sina unga sommarjobb än de underförstått moderatstyrda är ingen överraskning. Den här bloggen tog ju 95 (s)-politikers horoskop och ställde sida vid sidan med ungefär lika många (m)-diton.

Och de två människosynerna skilde sig faktiskt åt vad gällde astrologiska Grundprinciper. Fyndet, från februari i år, påminner också om diskussionen i föregående inlägg angående Katrine Kielos nya bok om hur ekonomismen förgiftat västerlänningen. För nog är det talande att socialdemokratin ser en markant förhöjning av principfasta Stenbocken som soltecken, symbolen för en korrekt materiell organisation av t.ex. ett samhälle. 

Moderaterna utmärkte sig istället på nattsidan genom de privata begärens Måne i monetära Oxen. Bättre kan inte de två politiska ideologierna kontrasteras. Moderater är så klent utvecklade som människor att de bara är intresserade om privat vinning hägrar. De har inte ens förstått det uppdrag som ligger två steg bort i det materiella Jordelementet.

Notera att astrologin här visar sig fungera på en nivå som inte har med den enskilda individens horoskop att göra. Den som börjar läsa in sin egen karta i vetenskapliga fynd av det här slaget måste först disciplinera sitt ego så att det inte sväller ut och smutsar ner informationen man tar in.

Den som granskar de båda tabellerna från februaristudien kommer dock att märka att tendenserna var mer komplexa än den här förenklade framställningen. Solen som karriärsymbol dominerar även båda ideologierna via Väduren. Både höger som vänster kan alltså se politiken som ett medel för att stärka det egna egot, vilket naturligtvis mer låter som en moderat väg. Men minns då att Väduren också står för det unga och ännu inte helt etablerade jaget och arbetare är att likna vid späda plantor som ber om att få en chans i livet, de med. 

Symboliken har med andra ord ett spektrum, och det är bl.a. hur Sol och Måne kombineras som kan säga något vilken typ av ego-hävdelse Väduren representerar, om den "bara" är i politiken för sin egen vinning eller om känslan är värdig. Här kan de två tabellernas sol- och månkolumn och de prominenta tecknen tjäna till lite funderingar över vilka kombinationer, vilka typer av politisk utblick som kan tänkas resultera. Moderaternas dominanta Sol i ideologiska Vattumannen med dominant Måne i monetära Oxen är nästan lite väl övertydlig...

18 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sievert,

Jag tänkte på din bok.

Hör av dig till Larson bokförlag.

Hör också av dig till Larson bokförlag i USA.

Snow Lion i Ithaca sprutar ut böcker. De är inte bara

buddhister alls.

Nu har Snow Lion Publications slagit sina påsar ihop

med Shambala och de är ju breda.

Behöver du ett intro så skulle det vara möjligt eller

så kör du helt solo.

Ja, det var det.

mvh

B.

Seaward sa...

Tack för tipsen! Larson finns längre ner på den lista jag ämnar beta mig genom i hopp om napp. Men jag börjar med de lite bredare. Larson i USA utger ytterst kvalificerad filosofi och mitt manus skrevs inte med den publiken i åtanke. Shambala hade jag helt glömt, trots flera titlar från dem på bokhyllan! Tack igen!

Anonym sa...

Kulturmarxistiskt dravel som vanligt, det är tämligen uppenbart att det enda syftet med denna blogg är få folk att tro på din politiska och religiösa ståndpunkt utifrån ett sideriskt lurendrejeri. Lite som det kommunistiska aftonbladet ur en astrologisk synvinkel.

Själv är jag både politiskt och astrologiskt påläst så jag röstar på SD och är helt säker på att västerländsk astrologi är den rätta.

Du kanske kan göra en astrologisk analys på antidemokrater?(likt dig själv och resten av kommunisteliten)Vad säger Rahu och resten av rappakaljan för att få din vilja fram?

En böghatande,antidemokratisk och nationalismhatande blogg är vad du driver och det blir inte vackrare för att du lindar in det i astrologoska termer.

Einar Wåhlberg sa...

Ur det västerländska perspektivet (som inte vill se ljuset - SATTVA GUNA!) så är din inställning helt förståelig. Intressant att "kulturmarxism" både är "antidemokratisk" och "böghatande".

Astrologiska analyser av det du pratar om finns redan på bloggen. Stjärnorna säger vad dom säger och sen kan man ju tycka det är "antidemokratiskt" eller vad fan man vill. Om du ägnat lite mer tid åt undersökningarna mm som finns på bloggen så kan du själv se vad stjärnorna faktiskt säger och vad som bara är "subjektiva åsikter" bloggaren själv har. Men är man västastrolog kanske man är mer intresserad av koherens inom sin egen lilla bubbla än att se den stora VERKLIGHETEN..

Anonym sa...

Jag förstår inte hur ni från SD lyckas komma undan med ert påstådda stöd för homosexuella när många av era aktivister lockar väljare med hatiska anti-homosexuella kampanjer. Ingen nyhet direkt...
CC

Anonym sa...

@ Einar: Vi måste ha Papphamrar omkring oss som en påminnelse. Sedan har inte alla kommit lika långt. En dålig liknelse: universitetsstudenter som samtalar med bångstyringa lekskolediton. Anonym här ovan är också en del av oss. Det är lätt att glömma att vi alla är EN när slöjan (The Veil) ej är lyft. De som förnekar detta är de som i nästa dimension väljer den Negativa vägen. Bort från ljuset (Sattva) och mot mörkret (Tamas). De strävar mot separation, elitism, kontroll, makt osv. Här i tredje dimensionen har vi en fri vilja given av Logos att välja ljus eller mörker. Men vad jag förstått är det få som orkar välja mörker ända upp till sjätte dimensionen. Detta sagt av Ra (A Social Memory Complex), som är över 2,4 miljarder år gammal... Å andra sidan är ALLT en illusion och ett spel ;)

Mvh /R.C.

P.S. Om du nu är du, så har du ett förbaskat intressant horoskop. Högt libido ;) Men det är ju det där med ascendenten...

Einar Wåhlberg sa...

Måste hit och måste dit men visst är dom en påminnelse om vad vi INTE är (om man bortser från det trancendentala perspektivet). Jag är inte den som kastar pärlor åt svin, så lika bra att de som bara vill förstöra och inte ta till sig av bloggen håller sig borta från den. Även ljus/mörker är en uppdelning där de som tillhör endera sidan måste sätta en gräns mot den andra, vissa vill inte eller kan inte ta till sig sina "läxor" i livet på annat sätt än den hårda vägen.

Jo, jag har läst litegrann ur "the ra material" och liknande saker på nätet. Men hur "fria" är vi egentligen att välja mellan dessa motpoler - astrologin ger svaret :) Som jag ser det så lever vi nu i fiskarnas tid och håller på att gå in i vattumannens tid. Fiskarna ska symbolisera både "vägen upp" och "vägen ner" och ger väl därför vad man skulle kalla en "fri vilja". Vattumannens tid symboliserar då när man valt sin grupp (vattumannen är det sociala grupptecknet), en tid då folk blir medvetna om vilka dom är och vilken grupp de då tillhör.

PS
Jag är "jag" (hade tänkt kommentera med facebook-kontot men det verkar inte gå) och är född 00.31 på natten (vilket väl ger fiskascendent?) och känner till detaljen du nämner om mitt horoskop :P
DS

Anonym sa...

Astrologin är i alla fall ett blue print! Vi delar Mars och Sol. Själv är jag född 19720621 09.50 Säffle Men jag har Mac och mitt program verkar väldigt konstigt – din måne hamnar i första huset medan ascendenten hamnar i (som du säger ) i Fiskarna, men då i tolfte huset. Knepigt...

Mvh/R.C.

Einar Wåhlberg sa...

Själv brukar jag gå in på astro.com och göra horoskop. Du börjar med att skriva in all vanlig data under "free horoscopes" i "Horoscope Drawings & Calculations". När sedan får upp det (felaktiga) västerländska horoskopet så går du in under "Horoscope Drawings & Calculations" igen och väljer "Extended Chart Selection", där du ändrar "house system" till "whole signs" och Zodiak till "Hindu/Lahiri geocentric (siderial)" (vilket ska vara vad den här bloggen använder).
Där hamnar i alla fall min ascendent i första huset (fiskarna) och månen i andra (väduren).

Seaward sa...

Tack Einar för uppgiften om astro.com. Jag har letat lite men inte hittat den finurliga metod du beskrev här. Jag hade hört att det skulle finnas siderisk zodiak någonstans men visste inte att de även byggt in det antika "helhussystemet" (whole sign). Mycket bra, ska lägga på sidan med nyttiga länkar.

Anonym sa...

Måste vara ett programeringsfel. När jag ändrar födelsetiden till 00.25 stämmer det. Jo jag har använt astro.com tidigare, men det blir mycket skräp i kartan ;) d.v.s. allt utanför Saturnus...

Love/Light R.C.

Einar Wåhlberg sa...

På det stället som jag tidigare beskrev finns en ruta som heter "Pluto/Uranos on/off" markera den rutan så ska det inte bli något skräp.

/Einar

Anonym sa...

Har prövat – det enda man kan ha en invändning mot är att enkom Rahu syns ej Ketu. Kul är dock att våra månar står opposit och våra jupitrar och saturnusar också ;)

Love/Light R.C.

Havsörnen sa...

Uranus, Neptunus och Pluto är alltså "skräp", men inte "den onda stjärnan" Algol. OK. Jag är otroligt nyfiken på att få en tolkning av mitt sideriska horoskop. Kan vara kul att få veta om man har en usel födelsehimmel. Astro.com känner jag till sedan länge (de hette Astrodienst på den tiden), men dina tolkningar med pilar och kvaliteter får man ju inte fram där.

Finns det någon känd person omnämnd på bloggen som är född den 23 oktober 1972? Den enda kändis som jag vet delar mitt födelsedatum är den f.d. porrstjärnan Jasmin St. Claire (Rhea Alessandra Calaveras).

Anonym sa...

Siewert är unik så tillvida att han kör en blandmetod: lite väst-, lite vedisk och lite judisk astrologi. Tillika är han en oerhört pedagogisk astrolog. Alla astrologiprogram borde använda sig av Siewerts pilar. Mycket bättre än de västerländska varianterna. Okej, vediska program visar ingenting – man får hålla allt i huvudet. Sedan gör han inga privathoroskop på bloggen. Pilarna ”ritar” han in i photoshop. Det är unikt! Han borde skapa ett nytt intelligent astrolgiprogram. Jag kan knappt förstå mitt eget horoskop, men ge mig ett klockslag och födelseort så ska jag ge dig en hemmasnickrad tolkning… Oavsett, med samma födelseår, står våra månar opposit. Lyckligtvis har dina noder backat ett steg från Stenbock/Oxe till Tvilling/Skytt. Spännande med Rahu och Jupiter i Skytten!! Eposta till aucarreau@aol.com

Love/Light R.C.

Havsörnen sa...

Stenbock/Kräfta menar du förstås. Jag skickar ett mejl!

Anonym sa...

Siwert skall det vara! Sorry!

Seaward sa...

Jag förstår att ordet "skräp" inte ska tas bokstavligt utan mer som ingredienser som är i vägen när man försöker följa den hinduiska astrologin JYOTISH som betyder något i stil med "läran om ljusen" och "stänger sin modell" med den yttersta synliga ljuskällan Saturnus. Jag använde transsaturnierna i tjugo år, men fascineras nu av enkelheten i den äldre tidens astrologi. Algol började bara som ett stickprov på fixstjärnor, men blev kvar för jag tyckte det var en rolig planet - och tacksam när man vill skriva något satiriskt om politiker!

"Pilarna" är som de är eftersom indierna anser att planeter endast blickar framåt. Tyckte det var en visuellt tilltalande grej att rita dem så. I väst kan planeterna "se sig över ryggen" och aspektera åt bägge håll.

Faktum är att det inte är så mycket blandmetod här. De mesta har blivit indiskt efter en trevande början det första året. Det är bara då Algol som bryter av, samt strödda hänvisningar till det hellenistiska systemets "detriment" (Mars härskare i Väduren lider sitt detriment mittöver, i Vågen.)

Denna lära finns inte i Indien, de analyserar istället planeternas vänskapsförhållanden när de gästar varandras "naturliga" tecken. Faktiskt ett mer komplext system.