Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 15 maj 2012

Rebecca - född fattig men tog himmelens rikedom med sig


En människa kan kroppsligen inte bli mycket vackrare än skira aktrisen Rebecca Romijn, som inte verkar ha ett ont ben i sin kropp. Någonstans har jag snappat upp detaljen att hon föddes till en fattig familj i Kalifornien, vilket lämnat spår. T.o.m. som firad fotomodell och halvdan skådespelare (inse, hon lever på sitt utseende) fortsätter hon att frekventera lågprisbutiker.

(Det engelska ordet "thrift shop", indikerar verkligen en som håller hårt i sin börs och är snål, vare sig pga. fattigdom eller av ren vana.)

Och hur väl stämmer inte denna "thrift" och fattigdom i barnfamiljen med en fallen Venus i om-sig-och-kring-sig Jungfrun prominent i tionde huset, varigenom ofta barndomsfamiljens status kan avläsas. Tionde husets signifikator (karaka) är Saturnus och den snävt avgränsande står minsann i penningens tecken Oxen och därtill i det olyckliga sjätte huset för tjänare och livegendom. Det är med andra ord ganska tydliga bud om ekonomin här.

Men Venus skänker henne skönhet, och om detta borde man t.o.m. kunna sia utan att någonsin sett människan eftersom den stora framgångens Jupiter dessutom står stark i härskarläge i hennes eget kroppsliga förstahus! En fallen Venus i tionde är därför bara inledningsvis en hämsko. Men den fallna Venus har en tendens att följa henne: den första film jag såg henne i (och sa "wow!") hette just Femme Fatale - en riktigt bra rulle av Brian De Palma.



Intressant att hennes mest framgångsrika roll låg två år tidigare, som shapeshiftern Mystique i X-Men, vilket passar förunderligt väl med det duala tecknet Skytten i öster (de duala kallades bi-korporala i den gamla hellenistiska astrologin). Rollfiguren Mystique var nu inte begränsad till bara två kroppar, hon kunde anta skepnaden av vem som helst.

Tankarna går då till anpasslingen Venus som här utifrån ett "köttsligt" eller fysiskt tecken förfogar över en intressant nymåne i Luft, i Vågens tecken. Mystiques egen kropp var ju klarblå! Enligt västastrologin är det här en nymåne i Skorpionen och hela sanningen höljs i mörker !!! Rebecca Romijns "livs roll" som ett luftväsen som i det fysiska är en "anpassling", missas helt och hållet! Det är som om den gamla zodiaken ligger mycket närmare verkligheten och hela tiden levererar förunderligt enkla men träffsäkra bilder.

Men tankarna kring Mystique (som jag skrev om här) måste förstås också sträcka sig till den indiska mytbildningen kring avatarer, "nedstigande" själar som kommer från de himmelska - per definition "blå" - världarna. Det här horoskopets nymåne rimmar verkligt väl med avatar-tanken eftersom alla budskap i horoskopet är rätt enkla - allt börjar "rätt" med ett Eldtecken i första Eldhuset, Lufttecken i Lufthus, och så vidare.

Om Rahu (Drakhuvudet) på något sätt skull vulgarisera eller vanställa den ypperligt välplacerade Jupiter, vet jag inte. Vad som händer här är att Rahu ytterligare förstärker Jupiter, som i sig är en kraftfullt expansiv planet. Jupiter äger tillfälligt även det fjärde huset för hemmet, och här kan man se hur den indiska läran om planeters verksamma natur, faktiskt förvandlar lyckans Jupiter till en verksamt ond kraft. I hörnhus blir de goda till onda! Ett tredje omen om barndomshemmets dåliga finanser alltså!

Eftersom fjärde huset också står för genuin inre lycka, uppstår ett mixat budskap: Jupiter är onekligen den lyckliga stjärnan och knuten till hennes personliga jag tycks lycken given. Men ändå... Och vad säga om fjärde huset som livets utgång (slut) - lyckan kommer att vända och hon har redan hunnit avsluta ett kändisäktenskap.

Partnerskapssignifikatorn Merkurius äger här sjunde huset och befinner sig själv i förlustens tolfte hus. Den utgör en del av en deprimerande materialistisk "satanisk axel". Bara att här verkar också den ingå i den strävsamma återhållsamhetsstilen! Saturnus kontrollerar från Oxen köpmentalitetens Merkurius, kanske för att köp- och säljplaneten befinner sig i tolfe huset för dem som berövats samhällets alla nöjen.

Den hämmade och tystlåtna Merkurius rimmar väl med hennes Måne, som här uppvisar mindre av Månens sedvanliga begärsfullhet pga. placeringen i balanserade Vågen och en Venus vars egennyttiga betraktelser måste sägas vara krympta eftersom Venus i sin tur disponeras av den begränsade Merkurius (begränsad via oppositionen till Saturnus). Sanningen är att det här troligen sänker intelligensen en hel del, men vem föredrar inte en normal människan framför en arrogant smartskalle?

Det är verkligen ett horoskop som svänger åt båda hållen. Det formligen lyser rikedom om hennes person (Jupiter + Rahu), så min gissning är att det här är en god själ som valde att återfödas enkelt eftersom saker ändå skulle ändras snart nog. Vissa människor är som katalysatorer. Det händer saker bara de visar sig. Denna förstahusplacerade Jupiter-Rahu är en sådan energihärd!

Nionde huset för själens nobless gör visserligen Solen (som äger det nionde) till en verksam välgörare, men den är ändå inte överdrivet stark, fallen i Vågen (ev. ännu en indikation om att fadern inte hade någon tur i livet) - och även Solens disponent Venus är som sagt fallen!

*****

Bonusspaning 

En förstahusplacerad Jupiter med Rahu fascinerar så jag söker snabbt igenom de 1417 horoskop med känd födelsetid som jag lyckats skrapa ihop. Det är inte annat att vänta än ett spektrum av typer, för kombinationen tenderar mot det extrema (som karaktären Mystique) och mycket kan slå snett på andra ställen i horoskopet. Jag hittar tio förutom Rebecca Romijn.
  • Heinrich Himmler;7.10.1900;11:34 - nazikommandör, massmördare
  • Christopher Lee;27.5.1922;14:45 - skådis, klassisk Drakula-gestaltare
  • Jason Robards;26.7.1922;12:00 - skådis (Cable Hogue)
  • Anthony Damiani;24.8.1922;10:42 - platonistisk filosof (se blogginlägg)
  • Michael Landon;31.10.1936;12:12 - skådis, sin tids flickidol (High Chaparral)
  • Neale Donald Walsch;10.9.1943 - filosofisk författare (Conversations with God)
  • Christian Brando;11.5.1958;19:36 - skådisen Marlons urartade äldsta son, dråpare. Nu död.
  • Anonym;2.6.1965; 2:25 - en lika vacker kvinna som Rebecca Romijin, men med olyckliga hemförhållanden (moderns död i självmord) och en tendens i vuxenlivet till otroheter
  • Victoria Lagerström;22.10.1972;14:00 - modell, Miss Sweden 1997
  • Rebecca Romijn;6.11.1972;11:38 - modell
  • Christina Ricci;12.2.1980;18:30 - skådis, senast retro-serien om flygbolaget  Pan-Am och dess glansdagar på 60-talet. Blev känd som barn genom biofilmerna om den morbida familjen Addams.
Jag vill dröja något vid den sistnämnda. Ricci har något avgjort "demoniskt" över sig (inte minst den eldigt förtärande blicken). Detta förklaras väl av hennes skrämmande extrema horoskop där Jupiter och Drakhuvudet smutsas ner av illgöraren Mars stigande i öster, vilket också ger grundtonen till hennes jupiteriska Måne i Skytten. Hon kunde ha varit en extremt karismatisk skönhet men det blev bara "too much" på den här himlen. Överdos av karisma så att säga.

Jag har tidigare påpekat att hennes horoskop närmar sig Anders Breiviks! Men det är därför värt att påpeka att denna Mars har förvandlats till "verksam välgörare" för Lejonascendenter, den äger horoskopets bästa hus (det nionde) och som naturligt ond mildras den genom att äga fjärde, ett hörnhus. Likväl spelade hon en omoralisk karriärist i tv-serien Pan-Am. Det är något lätt galet i hennes koleriska blick som faktiskt gör henne mer lämpad för femme fatale-roller än Rebecca Romijn...

Här är ett amerikanskt artistporträtt av Ricci. Aktrisen erkänner bl.a., att "i åratal hatade jag mis själv (Mars i egohuset). Jag täckte över alla speglarna i hemmet. Jag kunde bokstavligen inte ha en spegel inne på mitt fum. Jag kan än idag inte sitta på en restaurant eller någonstans där jag kan uppsnappa en reflektion av mig själv. Jag blir så paranoid!"


Dock notabelt många s.k. vackra individer i den här minisökningen, med Landon som representant bland männen (jag tror nog Christopher Lee kan anses som stilig, men han gjorde ju så galna roller - tankarna går till Ricci igen).

Man kan nog säga att den lyckliga stjärnan Jupiter ser ut att främst hjälpa till med personlig framgång (1a huset) just på grund av ett trevligt yttre och sätt. Men upptäckten av två filosofiska naturer stärker i en så liten grupp allmänna celebriteter stärker förstås traditionen om att Jupiter är fromhetens, religionens och filosofins egen patron!

Omvänt har vi en hemsk massmördare och en helt spolierad kändisson! Är det redan Rahu i förstahusplacering som kan få Jupiter att gå för långt? Här skulle 10.000 ytterligare horoskop med tidpunkt vara tacksamt...

Inga kommentarer: