Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 29 juni 2013

Människans fem kroppar



Dags att reprisera den här bilden med fyra av Platons fem solida kroppar ("atomer") antydda längsmed människokroppen och korrelerade med antikens element. Den femte kroppen och Eterelementet saknas eftersom Platon såg på den som judisk kabbala såg på den fallna delen av Guds Shekina ("strålglans"), nämligen som det kärl vari hela den materialiserade världen (bestående av fyra aktiva element) befinner sig. Mayas skenvärld!

Efter att ha läst åtskilliga böcker i ämnet utan att riktigt se hur världens alla mystiska traditioner faktiskt är ytterligt lika varandra, måste jag säga att Wikipedia verkligen är nyttig eftersom det är så lätt att slå upp termer och hitta sambanden! 

Psykbryt till följd av en överdos splittrad data är också en möjlighet. Det är bäst att få grepp om EN tradition innan man går vidare! Det tar lite tid att orientera sig i den här världsbilden eller kunskapen som tydligen alltid har funnits (sophia perennis) och uttrycker sig genom alla folks djupaste tänkande (eftersom det är berättelsen om verkligheten själv). 

I vår tid förnekas den här berättelsen av onda aktörer, inte minst näringslivet, som söker hålla människan nere på den okunniga löneslavens nivå. Bara så kan man få mänskligheten att acceptera usla arbetsvillkor och en tröstnapp i formen av allt sämre produkter att konsumera för sina surt förvärvade slantar.

Enligt hinduismen ikläder sig själen eller jiva-atman fem höljen för ett liv på jorden, och det världens härskare riktar in sig på är att förslava mänskligheten i sitt ytligaste hölje, den rent fysiska kroppen, annamaya kosha

Säger Wikipedia:
Det här är det fysiska jagets hölje, namngivet från det faktum att höljet närs av mat ("anna"). Den människa som lever (enbart) genom det här höljet identifierar sig med en massa av hud, kött, ben och avföring. En människa med urskillningsförmåga däremot, känner sitt eget jag - den enda verklighet som egentligen existerar - såsom distinkt från kroppen.

Artikeln påminner om att jiva-atman, evig och omätbar (trots en del mindre lyckade beteckningar som "tummetott-purusha"), inte får identifieras med någon av dessa fem höljen, inte ens den första klädnad, "lycksalighetshöljet" som atman munderar sig i på väg in i tid och rum och en ny inkarnation.

Det är uppenbart att de fem höljena korresponderar med de fem elementen, men på ett lite otippat sätt:
1. Annamaya kosha - skenbara födans hölje - JORD
2. Pranamaya kosha - skenbara livsenergins hölje - ELD
3. Manomaya kosha - skenbara psykets hölje - VATTEN
4. Vijnanamaya kosha - skenbara intellekts- eller vishetshöljet - LUFT
5. Anandamaya kosha - skenbara lycksalighetshöljer - ETER


Prana innebär onekligen livsluft av ett visst slag, och på bloggen har säkert i förvirring grekiskans pneuma (andedräkt) använts som Luftelementets motsvarighet. Men prana är inte luft utan färdas från solen genom luften, den är en slags "vitalkraft". Det finns goda skäl att förknippa den med Eldelementet.

Eftersom de fyra (fem) elementen som utgör en människa kropp vid dess död, är det uppenbart att elementen tjänar två funktioner samtidigt i antikens föreställningsvärld. Vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith kommenterar i en fotnot just detta:
Man kan notera att de första fyra chakras (hjulen) (i den indiska läran om människans subtila kroppar), om man tar dem i stigande ordning, motsvarar, respektive, med de fyra klassiska elementen, jord, vatten, eld och luft, medan det femte chakrat korresponderar till akasha, eter eller den västliga traditionens quinta essentia. Man behöver knappast påpeka att redan detta faktum sätter frågan om "elementen" i ett radikalt nytt perspektiv, och bör vara nog för att avhysa uppfattningen att de skulle handla om någon primitiv eller "förvetenskaplig" typ av kemi som västerlänningarna själva vuxit ur.

Wolfgang Smith - Christian Gnosis, 2008 s. 54, n. 20

Som analogier till de fem höljena tjänar elementen som symboler för kognitiva tillstånd, där den somatiska och kroppsdyrkande människan bara besitter en bråkdel av den lycksaliga "eter-människans" medvetandetillstånd. Det här skulle kunna tjäna som en olustig gradering, typ Hitlers, av över- och undermänniskor, men lyckligtvis är praktisk astrologi mer komplex än så här. En människa född i soluppgången, oavsett element, kommer aldrig att sakna kognitiv kraft, med mindre sekundära ingredienser i horoskopet menligt inverkar på Solens fokus.

Wolfgang Smith anger tydligt ordningsföljden, från den fallna själens mest förtätade tillstånd i sin fysiska maya- eller inbillningskropp: Jord, Vatten, Eld, Luft och Eter. Så varför förefaller illustrationen från David Fidelers "Jesus Christ Sun of God" (1993) att ge Eld en högsta och förnämsta platsen, i huvudet som enligt Platon var själens säte?

Därför att manifestationen börjar med Ordet (Johannesprologen: "I begynnelsen var Ordet och ordet var hos Gud och ordet var Gud.")

Sant är att människans själ representeras av Solen i indisk astrologi (jiva-atman) och att båda den antika öst- och västtraditionen håller Solen för att vara "upphöjd" i Väduren - huvudsvålens och hjärnans tecken. 

Så långt förefaller Platon återge precis samma lära som astrologin, fast nästan 400 år före den äldsta bevarade astrologiska texten! Det här får mig att misstänka att det planetära härskarschemat som vagt kan spåras till Babylon, är lika gammalt som världens äldsta hittade personhoroskop (från Babylon och 400-talet fvt).

Men Johannesprologens Logos eller Ord eller Förnuftsprincip utgår inte från huvudet, utan från människokroppens hjärta, där Gud allmänt anses bo. (Se t.ex. länken om "tummetott-purusha" ovan.) 

Eftersom astrologins Sol härskar över Lejonet och människans pumpande hjärta (och generellt båda ögonen, mer specifikt ditt eget högra öga, korskopplat med din västra kroppshalva som innehåller hjärtat), finns det goda skäl att tolka hjärtat som Gud som visar sig för Moses i den brinnande busken men förklarar att ingen kan se honom och leva vidare. 

Däremot "förhärligas" Fadern i Sonen och det är här Solens upphöjelse till huvudets tecken Väduren kommer in. Aries är den första som dock kommer att bli den sista att gå in i det himmelska medvetandet (Himmelen). Väduren startar nämligen en helt ny cykel i zodiaken, där en stor del av resan handlar om att likt Barnet (eller den syndafallna själen) sätta sig på tvären mot sin Fader.

Det visar sig således att det inte går särskilt bra att mappa upp olika berättelser mot varandra. För eller senare upphör parallellismen. Eldelementet kan med fördel placeras både i hjärtat och i huvudet!

Här kommer en bild från en av de tre första metafysiska böcker jag köpte i mitt liv, "Rhythms of Vision" av Lawrence Blair (1976). Detta var en doktorsavhandling omarbetad till populärlitteratur och författaren presenterar några antika verklighetsbeskrivningar, Pytagoras dekad, Platons fem solida kroppar och österländska läror om kroppens subtila anatomi. 

Den här illustrationen med de platonska kropparna tydligt utritade passar utmärkt att rädda ur historiens glömska - Blair talar i inledningen just om tidvattnens förmåga att genast sudda ut de intryck människan lämnat efter sig i den förgängliga sanden...




Lustigt nog kom nyheten i dagarna att datatekniker just lärt sig att öka hastigheten i optiska nät ytterligare genom att spiralvridna ljuskanalerna. Spiralen är nu inget nytt i människors förställningsvärld och Blair tar här fasta på en helt annan "berättelse" när han placerar Eld inte i hjärtat utan i solar plexus!

"Livets spiralrörelse" går direkt ned och Eld hamnar direkt i konflikt med dess negation Jord (att jämföras med den här bloggens tanke om att furiösa stridigheter uppstår i detta tillstånd av "Mörk Eld" eller Eld korrumperad av Helvetet - en tanke jag just upptäckte att Jacob Böhme odlade i Tyskland för länge sedan. (Jimmie Åkessons Eld/Jord-dominerade horoskop är en bra illustration på det som nu följer.)

I Böhmes skapelseberättelse börjar världen inte med att "Gud sade varde ljus", utan med flera stadier då Mörkrets makt regerar. Gud är Alfa och Omega, men som Alfa en slags demonisk helvetetsgud som väntar på att själv bli förlöst (förhärligad) genom sin Son. Sonen dyker upp halvvägs i berättelsen och faller genast i synd som ljusängeln Lucifer och sedan igen som den förste Adam.

(Böhmes exakta födelsedag är osäker men intressant nog verkar han, precis som Åkesson, befinna sig i just det infernaliska området Eld/Jord via en Sol i Väduren och flera planeter i Oxen. Det som lyfter honom till en mystisk skådare är uppenbarligen Saturnus i Eld opposit Jupiter i Luft.)

Först på den sjunde vilodagen, vid Omega, hittar vi enligt Böhme Gud som god - efter Jesus sonande insatser. (Jesus som den andre Adam som dessutom går ner i helvetet och förlöser sin fallna och luciferiska grundton.) På den sjunde "dagen" uppenbaras också att hela det historiska spelet i själva verket pågår i Evigheten. Vi har bara inte förstått det tidigare utan tagit alla dessa kroppar och höljen och allt vårt inbillande ätande (anna-maya) på blodigt allvar - duperade av Djävulens illusoriska bländverk (Eld och Jord i ohelig allians).

Böhmes historia med att det första Lucifer (Sonen) gör är att trilla rakt ner i det preexisterande Mörkret, är förvisso en intressant parallell till spiralen som går rakt från Eld till Jord.

Inte mindre spännande blir det att följa spiralen vidare. För den TREDJE anhalten är Logos plats i det indiska systemet med 7 chakras: halsen. Lawrence Blair hittar ingen plats för hjärtat i sin dubbelexponering av spiralrörelsen och de sju hjulen så han slår ihop båda.

Men det är uppenbarligen halschakrat med dess koppling till andningen och till verbaliseringen - Ordet, Logos - vi hittar nästa koppling till Böhmes lära om Guds självuppenbarelse och Johannesprologen. Ordet/Logos var hos Gud och var Gud men Mörkret kände det inte.

Halschakrat kommer aldrig att falla ner till Helvetet men i spiralens nästa skruv ser vi att Luften går ner i Vatten - ett element Ordet inte har något att göra med. Om Eldens fall ner i Jord var Lucifer som föll och blev Satan, är det Luft som faller i Vatten som är Människans - den förste Adams - syndafall ner i Vatten eller den biologiska naturens våld. 



Som ett förunderligt tydligt exempel på människans syndafall ner i pinsam identifikation med jord och gyttja, kan man nämna kvinnosnuskförfattarinnan E.L. James från England, vars "Femtio nyanser av solk" har sålt 70 miljoner kopior i världen - ett tecken om något på västerlandets andliga kris och tappade intellektuella nivå (AB). 

Kvinnan säger sig chockerad över framgången - det var egentligen bara sin egen femtioårskris hon bearbetade. Jag skulle snarare vilja påstå att det här horoskopet beskriver en livslång kris, där en månascendent placerar identiteten i sexualitetens och bortdöendets åttonde skorpionhus och där sinnet är den "naturligt patologiska" Månen i härskarläge i Kräftan, förvärrad av libido i det fallna tillståndet.

För den fallna Mars i Kräftan - se inlägget om sexperverten kapten Klänning, kvinnomördaren Landru och 4-sekunderssnubben Wolodarski. Givet den här marsplaceringens överrepresentation i homosexuella horoskop tycks det med James som ytterligare ett bevis knappast längre kunna betvivlas att detta är en symbol för en patologisk störning där innehavaren allra minst är neurotiker och som värsta således helt sexuellt vanskapt - det var helt korrekt att placera homosexualitet under psykisk sjukdom, men marknaden vet ju att de har en köpstark målgrupp här.

Således: låt oss alla krama homosarna och låtsas att de är helt normala, låt oss alla köpa E.L James och tro att hon representerar något normalt. Antikens vishet vet bättre. Detta är det så kallade syndafallet, en djup skada i själen som kommer att tvinga varelserna kvar i kretsloppet tills de blir så trötta på livet och sig själva att de börjar undersöka vad konsumtionssamhället egentligen är för vansinnesmaskin. Vansinnet, ska de upptäcka, börjar i deras egna psyken.


Dessutom har James den gyttjiga axeln mellan på sitt sätt passionerade Kräftan och pisksexdominanten Stenbocken (jfr kapten Klänning), som förunderligt nog också lyckas infektera hennes Sol-Vattuman i åttonde huset för "synd som ligger till sig". Kartan summerar västerlandet som den dypöl av fördunklad sinneskonsumtion det är! Helt följdriktigt har hon tidigare jobbat med tv.


Femtio nyanser av hjälplöst förfall under
den irrationella och vegetativa själen inverkan.
Luftens eller andemänniskans syndafall ner i Vatten.
  
*****

Jag har inte tillräckligt med material för att "bevisa" det ännu, men jag skulle vilja hävda att Sonen som ÄR Gud i kristen lära, ÄR astrologins Saturnus i dess positiva version, själv en essentiell Luftnatur och härskare över Vattumannen eller MÄNNISKANS (den kollektiva mänsklighetens) tecken.

Saturnus, som planet, är, via Vattumannens tecken en symbol för Guds Intellekt (nyplatonismens Nous - se översta illustrationen), där det myllrar i av levande väsen som alla känner sig själva och samtidigt vet att de hänger samman såsom tankar i Guds medvetande. Vattumannen är originalet eller förebilden som varje mänskligt samhälle bygger på, undantaget politiska högermänniskor vilka tycks befinna sig på ett lägre evolutionärt stadium. De kanske är yngre själar någonstans i berättelsen där Eld spiralar sig ner i Jord och helvetets mest primitiva vanföreställningar om att "vara sin egen och Äga för egen del". 

(Stickproven på cirka 100 var av moderata och socialdemokratiska politiker gav dock inte sossarna värst mycket bättre betyg, båda typerna av ideologi tycks i praktiken dominerad av Eld och Jord, förråandet av den andliga människan pga. den negativa materialistiska böjelsen. Om något, verkar det som om Mänskligheten eller Vattumannen var bättre företrädd bland moderaterna än socialdemokraterna som enbart fastnat i materialistiskt tänkande och inte visade någon nämnvärd aktivitet på Luftens nivå.)


Med halschakrat och dess koppling till Maktens Saturnus och Ordet/Logos kommer jag att tänka på 1a Mosebok och Guds vind eller ande (ruah) eller "Förnuftsprincip" (logos) som "svävar över vattnen" och startar upp världen som vi känner den genom att yttra maktordet "Varde ljus". Den här texten placerar således Luft omedelbart ovanför Vatten (och Bråddjupet) och Ordet är helt klart riktat nedåt mot Vattnet. Detta Vatten, ska man minnas är inte jordens hav utan i antiken ett tänkt hölje av Vatten under himlafästet - någonstans måste ju skyfall komma ifrån!

När Gud beordrar Ljuset att bli till, är det således för att genomtränga den sublunära sfären som ju utmärks av Vatten över och runtomkring Jord (fasta tillstånd). Runt varje materialiserat föremål flödar en vattenlik prana, en livsenergi - det man kallar för "auran". Vattnet eller prana blir tack vare Ordet "strömförande" eller vitaliserat. Och mycket riktigt heter det ju att sex börjar i intellektet. Människor som inte kan tänka något blir bara döda köttklumpar som möjligen kan spänna sina muskler lite och stajla - som en kropp inför en annan kropp. Dessa är de som lever enbart genom annamaya kosha och identifierar sig med en massa av hud, kött, ben och avföring.



*****

Människan är skapad i Guds avbild (inte TILL Guds avbild utan I Guds avbild). Människan är med andra ord en kopia av en kopia, en produkt som uppstår på en tredje nivå. 

Människosläktet är alltså massproducerade kroppsliga kopior av Människan som existerar på den gudomliga och eviga nivån som en tanke eller idé eller platonsk Form i den Stora Människans (Gud Fader) eller det gudomliga Intellektets kontemplation över sitt eget vara och väsen.

Nyplatonismen lärde ut att Den Ene (Gud) framträder (inte minst för sig själv) genom sitt Intellekt (Nous) och att det detta andra som för de levande andemänniskorna, som inte visar sig förrän på den tredje nivån av Själ, uppfattar som sin Gud. Att höra Gud (eller andens stilla inre röst) är möjligen lättare än att se Gud (vilket Moses fick veta var omöjligt om man sedan ville fortsätta gå på som vanligt i gamla hjulspår).

Halschakrats energi är således säte för ljudade eller kommunicerade budskap, antingen från ens eget fåvitska ego och dess skiftande intryck, eller också budskap från högre ort. 



Det förvånar mig inte alls att Saturnus är Luftelementets härskare enligt indisk astrologi och dess ädelsten är safir eller, i vissa traditioner, blå safir. I den judiska kabbalan är INTE Eld den första representationen utan Luft. Det kabbalistiska trädet består av tio sefirot, suspekt likt Pytagoras tio heliga tal. 

Redan förnuftet eller visheten Saturnus säger att "sefira" (siffra) och safirsten har en nära etymologisk släktskap! Att slipa fram ett antal facettögon på ädla stenar kanske är ett av mänsklighetens äldsta sätt där "den geometriserande guden" visade sig för hennes ännu spegelblanka sinne! 

Visheten arbetade genom hennes händer på den tid människan ännu var ett lydigt redskap för sin själ - innan hon tappade bort sin intelligens och bara blev ett ego.


Tillägg. Publiceringstiden 13.03 (numerologiskt: fulländnningens 7 - Saturnus sjunde krets) var inte kalkylerad! Det är sådant som händer. Fast numerologins förklaringsvärde är väl näst intill noll. Efter en kort tid lär man sig att det faktiskt finns en logik bakom allt det som händer...

Inga kommentarer: