Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 1 maj 2012

Antik astrologi om slavdrivarens känslor

I det antika verket Tetrabiblos ägnas ett stycke åt slavar mitt i ett kapitel som handlar om metoder för att utröna vänskap mellan människor. Översättaren noterar i en fotnot att detta märkliga inskott visar hur viktigt slaveriet var för antikens ekonomi.

Stycket är högintressant med tanke på vad Fredrik Reinfeldt och Anders Borg gjort med Sverige på bara några år - för "arbetslinjens" Fas 3 är inget annat än slaveri. Undertecknad hamnar tusenlappen under existensminimum varje månad, men ingen arbetsgivare anställer väl när Reinfeldt BJUDER DEM på 5.000 i månaden för att ta emot fullgoda GRATIS slavarbetare! 

I bästa fall har Oppositionen kastat regeringen Reinfeldt över ända i ett generellt misstroendevotum FÖRE 2014.

Så låt oss titta på hela stycket om om slaveri i det 2a århundradet och jämföra med Reinfeldts horoskop (den enda av de två samhällsomstörtare svenskarna i ett sinnessvagt ögonblick röstade in i maktens boningar för vilken födelsetiden är känd). Jag har förenklat och förtydligat den engelska översättningen av den hopplöst komplexa grekiskan något.

Som synes är det inte slavens känslor för sin ägare som Tetrabiblos bryr sig om, utan vad slavdrivaren känner för sina undersåtar! 

"Den särskilda redogörelsen för slavar och den sympati eller antipati deras herrar känner inför dem kan härledas från den onda daimonens hus (hus 12), och från planeternas naturliga lämplighet beträffande den här platsen såväl i horoskopet självt som i deras (transiterande) inträden i huset och oppositioner till det - speciellt när herrarna (pl.) till tecknet antingen står i harmonisk aspekt till horoskopets huvudsakliga platser eller det motsatta." (s. 421)

Översättaren noterar i en not hur problematisk (och troligen korrupt) texten är. Synbarligen måste vi observera huruvida planeterna som faktiskt ligger i 12e, eller aspekterar eller opponerar huset, är av samma naturliga temperament. Men detta är långt ifrån en säker tolkning av originaltexten noterar han.

Och jag tvekar också. "Planeters naturliga lämplighet" för 12e huset är helt tydlig i den indiska astrologin där "verksamt onda" planeter i 12e faktiskt fungerar bra med huset och neutraliserar ondskan i huset medan t.ex. Jupiter hemma i härskarläge i Fiskarna i det för Fiskarna naturliga tolfte huset är en perfekt illustration på en andlig strävan (Vädursascendenten gör mycket riktigt denna Jupiter till en "verksam välgörare"). Men vad menade hellenisterna med naturlig lämplighet för en 12e husplacering?

Om vi spikar att Jupiter passar här, bör därför opponenten Merkurius (som tillhör motsatta Jungfrun) vara en maximalt dålig placering. Men sedan tar det stopp för mig.

Samma natur kan vara planeter av eldig typ - Solen och Mars och Merkurius som alltid vänder kappan efter vinden och är eldig bland de eldiga.

Eller planeter av vattnig typ, som Månen och Venus (och Merkurius kappvänder här med).

Eller planeter som är familjära med varandra för att de t.ex. harmonierar till elementen. Fiskarna och Stenbocken i sextil "förstår varandra", Vatten till Jord. Detta kanske innebär att deras herrar, Jupiter respektive Saturnus delar temperament (fast jag betvivlar att detta är vad texten syftar på).

Det finns inget entydigt svar! 

Men med "aspekt till horoskopets huvudsakliga platser" menas förstås de hellenistiska aspekterna (60, 90, 120) och de "huvudsakliga platserna" är ascendenttecknet, soltecknet, måntecknet samt lyckopunkten (den senare varken redovisad eller använd på den här bloggen).

Hellenistisk astrologi fäste i frågan om ytligare vänskap eller bekantskap - och relationer mellan slavar och herrar - stor vikt vid vad jag uppfattar som transiter till 12e huset. Den onda ängelns hus är i den här astrologin tydligen ett mycket instabilt hus för sociala relationer, inte olikt dess betydelse i Indien som ett "förlusternas hus". 

Detta visste vi emellertid redan, med tanke på hur 12e närmare vår tid har dragit på sig associationer som "fängelsevistelser" och "långvård" samt "institutionalisering på mentalsjukhus". En parallell linje är förstås "kloster", där individer frivilligt offrar de sociala kontakterna i syfte för att slutgiltigt bryta igenom till det högre medvetande Jesus kallade "himmelriket".

*****

Fredrik Reinfeldt har planeter i den onda ängelns 12e hus och är som bekant en av arkitekterna bakom Fas 3-regimentet. Det syftar dels till att med Arbetsförmedlingen som tigande medskyldig trakassera landets arbetslösa eftersom Reinfeldts sjuka hjärna anser att svenskarna är ett mentalt handikappat folk som hellre går på bidrag än arbetar. Andra syftet är att ge Svenskt Näringsliv inte bara pressade löner utan helt gratis arbetskraft, ja t.o.m. sticka åt dem en liten belöning för arbetskraft de får utförd gratis. (Glöm det där med "arbetsliknande sysslor", jag gör verkligt jobb på min Fas 3-plats.)

Jag återvänder en Reinfeldt-karta från helt nyligen - strunta i de mörkade zonerna, förutom då den onda daimonens 12e sektor.


Glöm de indiska aspekterna på kartan - nu provar vi hellenistiska tankar och planetaspekter en stund!

I 12e hittar vi krämaren Merkurius och pengarnas Venus. Som slavdrivare - och det kanske man kan kalla Lejonets tecken - har Reinfeldt sökt tala mjuka venusianska ord till sina undersåtar. Kanske är det denna sockersjuka kommunikations-Merkurius som sövde svenskarna och invaggade dem i tror att denna Lejonkommunikation kom från en landsfader.

Vi har tre aspekter mot det här sockrade kommunikationspaketet i slavdrivarens hus:
  • Sinnelagets Måne kastar från 2a ekonomihuset en sextil (dexter, en "sund" högerriktad eller medsols aspekt).
  • Den onda herren Saturnus står sedan i Olyckans 6e hus och visar sina egentliga känslor mot slavarna i en opposition, den värsta fiendskapens aspekt (så förhärdad att oppositioner till sist driver fram en förändring - kanske en revolution - märk att hellenistisk astrologi håller Lejonet och Vattumannen för att vara obändiga, reformovilliga tecken). Ska man vara petig och studera gradtalen lutar den här oppositionen åt vänster, den är sinister, vilket ytterligare understryker ondskan Reinfeldt riktar mot det 12e huset för slavar (sjuka och långtidsarbetslösa).
  •  Slutligen riktar välgöraren Jupiter ytterligare en sinister (vänsterriktad) aspekt tillbaka över daghimlen, och aspekten är den onda 90-graders kvartilen (eller kvadraturen). Men bara om man accepterar den verkligt gamla metoden som lät aspekterna falla från tecken till tecken. I så fall är det en logisk självmotsägelse att i punkt 2 fästa vikt vid gradtalen och kalla oppositionen "opposit tenderande mot sinister/vänster". Saturnus avger bara en opposition mot onda ängelns hus, punkt slut.
Tetrabiblos är verkligen en förargelseväckande oprecis bok! För när vi nu kommit så här långt sviker den oss. Vilka av de här planeterna är besläktade med varandra i temperamentet?

Definitivt Jupiter i aspekt till Venus - och Merkurius låtsas vara med i gänget. Reinfeldt pratar så att det låter som om hans slaveri är något helt annat än det är.

Månen i sextil till slavhuset är omöjlig att bedöma utifrån de tolkningsregler som det här inlägget redovisar. Månen står för folkmassorna - det obetänksamma folket, och deras närhet till 2a huset och pengar och gillande i fem år av Reinfeldts system visar tyvärr hur låg svenskens kunskap är om vad deras folkvalda sysslar med. De är så ytliga dessa svenskar att de gynnar (Månens sextil) en sockrad röst som pratar tvärtomspråk för att maskera att detta är den onda ängelns slaveri. "Arbetslinjen" tyckte svenskarna lät utmärkt.

Till syvende och sist är det i mina ögon den onda Saturnus i Olyckans hus som attackerar slavarnas hus. Saturnus är just känd som en ond eller åtminstone kalla och fordrande herre och arbetsgivare (se inlägget om Saturnus och arbetarklassen). Så fastän Reinfeldt som arbetsgivare uppenbarligen själv är rena olyckan (mixen av Saturnus och det eländiga sjätte huset), så sparkar och trampar han på dem som har det ännu sämre ställt än honom själv.

Fredrik Reinfeldt har förmodligen det sämsta självförtroendet i Sverige. Och vi gjorde honom till statsminister! Nå, nu har han fått leka Führer tillräckligt. Nu tar vi ned honom och ordnar upp i den här misären.


Inga kommentarer: