Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 februari 2012

Bankens affischpojke


I Aftonbladet

Här en ganska rolig sak. Jag ska inte dra alltför många växlar på den antika morallära som ligger inbäddad i zodiaken, på dödssynder som girighet, et cetera. Det här är ett "look-alike"-inlägg, bara det att det inte är två snarlika personer som jämförs mot horoskopen utan en person som jämförs med ett zodiaktecken - hur nu ett sådant ser ut!

Jag kan förstås inte bevisa för någon att jag inte sitter och diktar, men när SEB körde en "framgångssaga" som annons på Aftonbladets förstasida, ropade något i huvudet genast "Kräfta". Den aktiespekulerande fastighets-vd:n som förklarades äga 20 miljarder i fastigheter (jag antar att detta anses bra), hade ett ansikte som bara sade ropade detta tecken till mig. 

Tre år efter övergången till den zodiak som faktiskt fungerar och sätter rätt särdrag på rätt tecken, tycks nu årtionden av minnesintryck skapade utifrån den tropiska (väst-) zodiaken ha "justerat sig". För det horoskop som åtföljer denne fastighetsklippare, Erik Selin, var det mest kräftiga jag sett! 

Och minns då att indisk astrologi, som använder den sideriska zodiaken, kopplar just Kräftan och fjärde huset till kapitalvaran fastighet! Var det själva nyckelordet "fastighet" plus "20 miljarder" (Kräftans obotbara girighet och hunger efter mer) som triggade tanken, snarare än ansiktsypen? Nej! Detta är ett mycket tydligt kräftutseende (låt vara knappast den enda typen).



Av de tre kvaliteterna är det förstås Rajas, passionen eller begäret, som dominerar med 7 av 9 placeringar. Och med handelsmannen Merkurius och "lätta pengars Jupiter" i samband med nymånen i den eviga hungerns tecken, behöver inte mycket mer sägas.

Märklig är dock impulsplaneten Mars som här tycks kuvad av den halshuggna Draksvansen som ju lägger sordin på allt den nuddar vid. Men kanske detta ska läsas som ett gott omen? Som att Mars här är t.o.m. med smart och avvägd (Vågen) än normalt för denna ovanligt intellektuella placering för passionens och stridens planet? Då kan man gissa att vi rent psykologiskt har en kallare personlighetstyp än de flesta, för märk att det begär som Rajas guna beskriver inte kan liknas vid Eldens hetta. 

Rajas är snarare ett ångesttillstånd som uppstår när själen till lika delar slits både mot Mörkret och mot Ljuset, Tamas och Sattva. Mycket Rajas och Tamas ger mer ren ångest eller depression över hur låst och fast man är i maskineriet eller alltings omöjlighet. Mycket Rajas och Sattva, ideliga och nervösa utbrytningsförsök eller, kanhända en nobel ambition. Mycket mer kunskapstörst. Just bara Rajas kanske vacklar minst då detta representerar lidelse som sådan utan några stora perspektiv som det mytologiska Ljuset och Mörkret. Enbart Rajas är detsamma som ekorrhjulet.

Ska man gå ner på mikroskopiska nivåer i just detta fall, kan man säga att det är Mörkret (helvetet) som med knapp marginal äger den här dirren. För av de två planeter som inte är rajasiska hittar vi dels självmotsägelsen
tamasisk Saturnus i sattviska Fiskarna, och dels rajasiska Venus (pengar) i tamasiska Lejonet. Den första planet/tecken-kombinationen neutraliseras alltså pga de opposita kvaliteterna medan Venus passion till lyx och njutning i Lejonets tecken klart gör att horan faller in med varje Lejon som lovar prakt på sitt hov! 

Tro mig, jag föddes själv med Venus i Lejonet och hade som barn en väldig karaktärsdefekt - exceptionell girighet - kanske för att Venus är min soldisponent! Senare i livet har jag förstått att den själ som gömmer sig under det här livets ego har haft inte mindre än tre mycket privilegierade liv på jorden under de senaste tusen åren (men också, tydligen, två i eländig fattigdom.) Men har en själ haft exceptionellt goda erfarenheter av "det ljuva livet" kan detta ge sig tillkänna i horoskopet för ett senare jordeliv - om och bara om det är karmisk skördetid!

(Med det senare menar jag tid att betala tillbaka för kallsinnig egoism i kombination med privilegier eller skörda goda ting för att man både varit privilegierad och använt sina tillgångar på ett sätt som gynnar det allmänna bästa.)

*****


Se om du ser Kräftans själsnatur hos båda dessa, fastighetsspekulanten och fastighetsreparatören Martin Timell. Den senare har också han Månen hemma i härskarläge i Kräftan och är således en "riktig karaktär" utan någon potential att bli något annat än en "homebody". Månen är sin egen, saknar disponent och därmed potential att ändra sin natur. (Båda har dessutom Mars i Vågen, men Timell med äregiriga Drakhuvudet!)



Inga kommentarer: