Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 29 april 2011

Lara Logan & den bestialiska egenmäktigheten

Så varför blev krigskorrespondenten Lara Logan slagen och våldtagen av en pöbel i 40 minuter (AB) medan krigskorrespondenten Åsne Seierstad åtalades och dömdes för att ha missbrukat sina gästfria värdars förtroende fastän båda kvinnorna är födda under det så kallade egenmäktighetssyndromet? 

Kombinationen av ego och makt (Vädur och Stenbock) som kan få individen att tappa alla perspektiv på mått och balans när egocentriciteten ger fullt utslag på mätaren. Minns Christian Bales totala vansinnesutbrott under en filminspelning eller Russell Crowes telefon i skallen på en nattportier på hotellet.

Det som hände Logan var vidrigt att ens tänka på, att ligga trekvarts timma med en galen mobb över sig och vänta på att dö! Nästan lika illa till mods kände jag mig när Åsne Seierstad plötsligt var på allas läppar och ansågs vara en modig kvinna under USA:s orättfärdiga invasion av Irak.

Jag upplevde hennes ögon som direkta speglar av en hård och oskön själ och fattade inte varför alla var så begeistrade. Kanske för att hon minsann visade att "kvinnor kan" (på männens villkor) Nå, en rättegång senare och jag fick det bekräftat. Det går att SE människans själ, Seierstad var inte en sympatisk människa utan en makthungrig och extremt egoistisk typ - just den värsta sorten av egenmäktighetssyndromet.

De båda kvinnliga krigskorrespondenterna är intressant nog födda nära varandra i tiden, med cirka ett års mellanrum. Den stora penseln Saturnus målar alltjämt samma historia om en fallen auktoritet eller egots problem att hantera gränser när Lara Logan, den yngre av de två, föds.



Bådas Måne är med största sannolikhet i Fiskarna respektive Väduren och därför bruket av Månen som en substitutascendent (Chandra lagna).

Det visar sig genast att egenmäktigheten - eller egenmakten - uttrycker sig på helt olika sätt i de båda horoskopen. För mig är det rätt symptomatiskt att Seierstads egoism binder samma 11e huset för vänner (och inkomst från karriär) och 2 huset för eget kapital. Hon svek alltså människor för att tjäna pengar på dem. 

Det här indikerar samtidigt en riktigt korrumperad moraluppfattning utan att vi ens behöver titta på nionde huset för etik. Nionde är för övrigt inte alls i bra skick eftersom tillfälliga härskaren Mars står konjunkt med Månen. Naturligtvis indikerar ett så oroligt känsloliv (i lättpåverkade Fiskarna) också hennes dragning mot nionde och rapportering från utlandet - varför inte i frågor rörande Mars/krig?

Seierstads problem med pengar upprepas genom att hon har en känsla "Jag-och-Du"-axeln (Vädur och Våg) aktiv mellan 2a huset för "mig och mina pengar" och 8e huset för "andras pengar". Hennes kortsiktiga vinst blev till ett skadestånd i rätten till personerna hon hängt ut i sin storsäljande bok. 

Jag noterar särskilt att Vågen - harmoni och kärlek mellan alla inblandade parter - är illa placerad i 8e, ett "ont" hus och att dessutom ett "illvilligt sinne", som man kan läsa Seierstads Måne + Mars, angriper Jupiter-Vågen för en Vatten till Luft-aspekt, en dissociativ koppling till partners. Ibland spelar Vatten/Luft-störningen ett dubbelspel på två nivåer och det var säkert så den uthängda familjen upplevde efterspelet till norskans besök.

Men Lara Logan har en värre problematik kring sin Måne och i detta månhoroskop sin egen person. För egenmäktigheten - eller vem som trampar på vem - blir här absolut tydlig med första huset i Väduren exakt matchande "den naturliga zodiaken" och detsamma för tionde makthuset i Stenbocken.

Och överheten i tionde, som har makten över den egna personen och kroppen i det första representeras här av en FALLEN Saturnus som så att säga ockuperar den egna kroppen (Väduren i första). 

Problemet med hackordning, "the chain of command" eller förmågan att kunna sätta sig i respekt så ingen mobb eller tölp trampar på en och tar sig friheter, återkommer faktiskt i en andra indikation:

Månnoderna sträcker sig mellan Stenbocken och "absolut makt-huset" och Kräftan - Månens och folkmobbens tecken. Axeln är aktiverad av krigaren och förövaren Mars som, precis som Åsne Seierstads fall har med nionde utlandshuset att göra. Lara Logan har illgärningsmannen i nionde och därifrån kastar den sin uppviglande aspekt mot Kräftan/folkmobbens tecken. 

Efterklokt skulle man kunna säga att Lara Logans typ av horoskop aldrig borde ha åkt utomlands till oroshärdar (Mars). Och i synnerhet inte röra sig bland den nyckfulla människomassan i landet.

Tyvärr verkar Jupiter i sexualtecknet Skorpionen i åttonde huset för blind drift inblandad i de sexuella antastanden som mobben gjorde mot hennes underliv. Jupiter gynnar Solen i Fiskarna som Lara Logan har i 12e huset för lidande och sexuella nöjen. Förstärkt av denna monstermagnet till Sol nuddar till sist Jupiter också folkmobbens tecken och dess önskan att bestraffa eller hugga huvudet av Draken. Norra månnoden hade i sin evigt retrograda rörelse just gjort entré i Kräftans sista grad då Logan föddes.

Jag kan från mitt eget horoskop sluta mig till att Jupiter stimulerar till denna halshuggning av demonen. Jag föddes då tvärtom Saturnus söker begränsa Ketu i Jungfrun, och jag har i hela mitt liv kämpat med att lära mig sätta gränser för hur mycket detaljplotter jag ska förlora mig i. Men jag vill heller inte vara för ospecifik! Typiskt kontrollören Saturnus som jobbar mot Jungfrun som - om man släpper tecknet fritt - helt tappar det stora perspektivet pga alla detaljer den älskar att ägna sig åt. 

Att en så generell aspekt som Saturnus till en månnod kan märkas så tydligt i ett enskilt livsöde beror naturligtvis på var någonstans planeterna befinner sig. Jag har Saturnus exakt i väster så att den lyfts fram som en av horoskopets viktigaste faktorer. Lara Logan hade istället en "gynnande" Jupiter i åttonde, ett "ont" hus och som enligt Charles Carter utöver en ständig påverkan på sinnelaget. Carter följde västtraditionen men tycks ändå ha upptäckt vad indisk astrologi hävdar.

Det här är bara ett av många fall jag noterat där Jupiter i själva verket inte gör någon nytta alls, utan kan förstärka negativa tendenser. Inför sådana här avvikelser kan man förstås undra om astrologin förutsäger något alls. 

Enligt den indiska tanken om planeters "verksamma natur" gör en ascendent i Väduren Jupiter till en verksam välgörare, dvs. den behåller sin grundläggande natur. Frågan är dock om den har makten att förvandla en hussektor - ett livsområde - som i sig själv är i grunden klassat som bekymmersamt. Åttonde indikerar driftlivet som källan till att vi måste dö, om och om igen. Jupiter i Vatten i åttonde tyder på att Lara Logan var extremt libidinös. Kanske en farlig egenskap i vissa i sig obehärskade miljöer!

Givet Vädursascendenten blir nu Merkurius, Venus och Saturnus kanaler till ont i Logans horosko enligt läran om planeters verksamma natur. Och jag förmodar att dessa regler även gäller horoskop där Månen är inhoppare för en ascendent och indikerar förstahuset.

Lara Logans förstahus rymmer således två av dessa tre för henne olyckliga planeter, och Saturnus är som sagt dessutom fallen och mer eller mindre renons på rättrådighet under passagen genom Väduren. 

Fallenheten maskeras i de fall Saturnus ligger i ett "dolt" hus eller där ascendenten gör den till en "verksam välgörare". Jag har inte erfarenhet nog att säga hur mycket den fallna Saturnus nollställs, men någon upphöjd Saturnus i rättrådighetens Våg lär den inte bli. Den lär alltjämt vara rätt självfixerad och om sig och kring sig i Väduren. 

I inlägget om Petra Mede noterade jag hur Saturnus entré i Väduren nästan exakt tamjade mordet på den svarta medborgarrättskämpen Martin Luther King och de folkprotester som det utlöste i USA. De färgades uppror mot rasismen i USA kan man kanske se som det bästa en fallen Saturnus mäktar. "Mer makt till mig", och så ett fasligt tumult på gator och torg. Intentionen kan vara god men uttrycket är primitivt/brutalt.

I Lara Logans horoskop kastar denna prominenta men skadliga Saturnus sedan en aspekt mot den makthungriga Rahu och därmed har vi ett ohyggligt slitigt förhållande mellan ego och övermakt. Det här är nog det fulaste egenmäktighetssyndrom man kan möta, och det märkliga är alltså att Lara Logan utsattes för en mobb som utvecklade denna sida i hennes horoskop. 

Naturligtvis var detta återbetalning från ett tidigare liv där Lara Logan kommit på kant med människor, men det är hennes själs angelägenhet hur hon nu mött och varit med om något hon själv tillfogat andra en gång i tiden. Det är nästan alltid samma metod: en maktmissbrukare återvänder till jorden och plattas till rejält genom ödets agenter, galna folkmobbar eller någon annan.

Men det är den Stora Berättelsen inför vilken man bara kan anlägga ett stoiskt jämnmod. Den som inför det inträffade inte känner med ett offer har redan börjat bygga sig ett senare liv på jorden där han/hon själv kommer att få utstå något vederstyggligt. Själen måste gå igenom allt där den har blindfläckar! Som läromästaren Jesus sade, fast ingen längre förstår vad han menade: "Sannerligen, du slipper inte ut förrän du betalat tillbaka till sista öret!"

Han hade säkerligen rest i världen och lärt sig om karmaläran som var het vid den här tiden.
Jag kan inte påstå att jag egentligen förstår varför inte Seierstad men Logan blev brutalt attackerad. Nog för att jag ser att mobben (Kräftan) är inblandad, nog för att Logans rekonstruerade förstahus är riktigt illa däran. Men ändå... Seierstads himmel har också tydliga skavanker. 

Återigen kommer jag tillbaka till den märkliga slutsatsen att Vattnet på Lara Logans himmel bidrog till överfallet. Logan var en synnerligen attraktiv kvinna och detta antyds av Jupiter-Solen-(Ketu). (Horoskop som tydligt bryter i en stark Vatten-del och en lika kraftfull Eld-del kan bli väldigt karismatiska!)

Det kanske var det faktum att hon var blond och utländska och bröt mot mängden som utlöste den fördunklade mobbens beteende. Vattenelementet representerar ju i sig total irrationalitet och tanklöst uppblossande begär.

Väduren är också ett mycket mer aggressivt ascendenttecken än Fiskarna och Seierstads Mars-Måne i första huset kanske indikerar att hon med fiskarnas smidiga rörlighet seglade runt i krigets Irak. 

Lara Logans Vädursascendent är dock inte jupiterisk (välvillig) utan triggar valören Mars, krig och aggression. Och Mars attackerar faktiskt hennes Sol, vilket inte nämndes tidigare. Det kan läsas som ett attentat mot hennes liv, och för all del, hennes privata kön (Fiskarna/12e huset).

Ibland slutar den astrologiska tolkningen i att man får känna sig fram, strikt logiska regler hjälper bara en bit...


5 kommentarer:

Anonym sa...

Är du riktigt frisk i huvudet?! Du borde kolla upp det!

Anonym sa...

Vilken jävla dårblogg...

Anonym sa...

Sicken jävla dynga! som sagt sök hjälp, du kommer att må bättre!

Seaward sa...

Den intellektuella underklassen har härmed fått ventilera sina känslor! För att kalla det tankar är att ta i.

Förmågan att problematisera och operera via symbolspråk ligger kanhända ett dussin liv in i framtiden för just den gruppen.

Övriga kan se en intressant uppföljningsstudie av kvinnornas fallna Saturnus i det efterföljande inlägget om serietidningsskaparen Lee Falk, och notera hur _relativt_ bättre en fallen Saturnus fungerar bara man får "egenmäktighetssyndromet" ur världen.

Å andra sidan väntar istället andra potentiella problem, men det är väl för att uppleva vi överhuvudtaget är på jorden, var och en efter vårt karmiska mönster ...

Anonym sa...

Hur var mobbens astrala sammansättning?