Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 30 april 2011

Saturnus fall i Väduren & Fantomens farsa

[Långt inlägg om en legendarisk seriehjälteskapare]
 
Lee Falk - extremt Vädurshoroskop

I gårdagens inlägg om den egyptiska mobbens övergrepp på reportern Lara Logan kom jag åter in på svårigheterna att bedöma hur fallna planeter beter sig, i det här fallet Saturnus kollaps in en utblick som begränsas av den egna personen, något som kan försvåra eller sinka tillägnelsen av universella principer. Saturnus och Väduren tycks destinerad att syssla enbart med frågan om "jag och min makt". Därav ligger en potentiell "miniatyrdiktator" inbyggd redan i en enkel placering.

En utomordentligt belysande kontrast bjuder seriefiguren Fantomens skapare Lee Falk på. Sverker Lenas skriver en fyndig och perceptiv artikel i DN om sin gamla barndomshjälte och noterar med spelad naivitet att just Sverige blivit ett land som reservationslöst tagit figuren Fantomen till sitt hjärta, en extremt suspekt superhjälte som stinker av fördold europeisk kolonial överhöghet fast ytan polerats upp så att han, Fantomen, inte längre smiskar kvinnor på baken utan att tvärtom hans kvinna Diana är en modern och självständig kvinna som arbetar för FN. 

Fantomen som purken eremit långt in i sin skog men en infantil skattkista som minner om den socialt halvt inkompetenta svenskens smygande materialistiska privatism, är en annan höjdare som artikelförfattaren lämnar att upptäcka - om han har ögon att se.

Jag beräknar horoskopet för Lee Falk och fascineras att han perfekt matchar horoskopet för det land som han enligt DN blivit så oproportionerligt populär i. Tre dominanta svenska tecken, Vattumannen, Väduren och Oxen går igen även i Lee Falks horoskop och de är exakt lika viktiga där.

Men svenskhetens kluvenhet mellan den spontana jagiskheten (Månen i Väduren) och befolkningens (kollektiva) målsättning att lära sig tänka globalt (Solen i Vattumannen) och de uppenbara kriser (Sverigedemokrati) som resulterar när de svagaste själarna inte orkar tänka stort, högt och fritt, behöver inte föredras ännu en gång.

Istället är det en annan tanke ur Sverker Lenas rika artikel som jag fastnat för. Författaren noterar att Lee Falk alls inte hade konceptionen om Fantomen klar för sig då serien rullade igång på 1930-talet utan karaktären förändrades "vartefter äventyren skrevs och Lee Falk ändrade åsikter". 

I ett tidigare inlägg föreslog jag att namnbytet av Fantomens hemmaplan från Bengalen till Bengali återspeglade en influens till Fantomen i den blålila Krishna-figuren i indisk tradition. Kanske inte Falk, som enligt DN kämpade med ett från början ogrundat rykte om att vara berest och kunnig om världens alla platser rörde ihop saker och ting?

Hur beskriver man det livslånga individuella lärandet som socialdemokraternas nya ledare Juholt nyligen påminde om att ett samhället inte får tappa bort som den snåle Storkapitalkramaren Fredrik Reinfeldt helst vill?

Ja, det är bara att titta på Lee Falks horoskop. Här syns personlig utveckling (lärande) gå hand i hand med en formbar och växande konception om vad Fantomen är, vad han representerar. 

DN:s Sverker Lenas föreslår att Fantomens tjuskraft beror på att han inte så mycket upplevs som en individ utan mer som en förkroppsligad idé - händelsevis exakt som man skulle kunna beskriva den nedstigande blålila avataren Krishna vars uppgift enligt boken Bhagavad Gita bokstavligen är att slåss mot mörker och religiös indifferens! 

En beskrivning av dessa blå varelsen direkt från Luftens rike är ju att andesjälen är en levande idé - Platon kallade ju formernas (idéernas) värld för en värld befolkad av levande väsen!




Luft har tre stadier eller faser. Den duala Tvillingarna indikerar förflyttning mellan olika punkter och förmedling av faktabitar. Kommunikation och information. I Vågen balanseras eller harmonieras de spridda utsagor den amoraliska eller icke-värderande Tvillingarna sprider omkring sig (Tvillingarnas och Merkurius roll som amoralisk eller icke-värderande förklarar dess plats som journalist, ett yrke som egentligen handlar om saklig förmedling av fakta).

Duala Tvillingarna är ett sattviskt, föränderligt och kunskapssökande tecken. Det kontrasterar med Luften i dess tredje stadium: Vattumannen. Vattumannen söker inte längre ny kunskap, här har Luft övergått i det fixade Tamas gunas tillstånd. Det som en gång var synvinklar och idéer är en fix och färdig konception i Vattumannen, ett politiskt program, en ideologi - idé-ologi.

Att hitta Lee Falks energiska Mars som en oroshärd i den konceptuellt satta och fixade Vattumannen kan tyckas som en oförmåga att låta ett snyggt intellektuellt arrangemang stå som det är. Mars bryter upp, bryter sig ut, skapar oreda. Men omvänt ger den också en extra laddning åt Vattumannens tendens att vilja bygga upp en konception. 

Seriefiguren och serien Fantomen var som sagt ett ständigt pågående utvecklingsprojekt, och hur tydligt blir det nu inte att det är Lee Falks egen lärdomsprocess som avspeglas. Denna Mars är ju disponent till nästan varenda planet i horoskopet, som i huvudsak utspelar sig i Väduren, nybörjarens och pionjärens tecken. Lee Falks egen väduriska nymåne gjorde honom till Tarot-kortet Dåren - nummer noll - figuren i resans början som nu måste göra alla erfarenhet själv, trilla i alla fallgropar, tänka om och tänka bättre. 

Det här är förklaringen till att Fantomen är en sådan sopsäck av motstridiga elementet. Rättvisekämpe och ändå halvrasistisk kolonialist, och så vidare. Lee Falks horoskop tål verkligen att jämföras med Adolf Hitlers, en man som också var besynnerligt förtjust i omogna pojkberättelser. Samma tonvikt på den ariska Väduren, samma subjektiva inbilskhet om att sitta på sanningen.

Ja, Hitler hade den "kreativa impulsen" där Luft (Vågascendenten) hettas upp av eldiga Väduren. Men Hitler saknade "goda" Jupiter Vågen och hade ett enligt vediska astrologerna Hart de Fouw & Robert Svoboda ("Light On Life" s. 357-64) ett katastrofalt horoskop när man begagnar den fulla uppsättningen av indiska tolkningsmetoder. 

*****

För att börja avrunda där vi började: Lee Falk föddes ett år då Saturnus rättrådighet fallit in i det svarta hål av total okunskap som är Vädurens tecken eller det vi kallar ego-subjektiviteten. För att kunna odla illusionen om vår unikhet måste vi sätta skygglapparna så snävt att vi framstår som Tarot-kortet den fallna dåren ur ett högre, mer all-inkluderande perspektiv.

Att Fantomen, ursäkta, Lee Falk ändå var så villig att mogna och inkorporera nya insikter - inte minst om hur män bör bete sig mot kvinnor - måste tillskrivas den goda Jupiter i Vågen som indikerar att det är just i partnerförhållanden som han hade sin största potential till tillväxt. 

Samma Jupiter välsignar också Mars energiska arbete med Den Stora Konceptionen, i det här fallet Lee Falks egna mentala universum i vilket han nyanserade och "fördjupade" figuren Fantomen, sitt alter ego. Och det är korrekt, Solen är upphöjd i Väduren, en ytterligt stark uppenbarelse, men Solens "själ" är dess disponent Mars och den verkar på basis av formella Saturnus. Och en form, sade Platon, är just en idé. DN-skribenten var ohyggligt perceptiv - han har förstått Fantomens essens!

När Formens planet Saturnus nu faller i egofällans Vädur, då finns det anledning att titta på alla de halvreaktionära attityder som gömmer sig i figuren Fantomen. Man inser att Lee Falk måste ha börjat i total ignorans när han först skapade figuren. Den "tidiga" Fantomen blir således en perfekt uppfyllelse av det jag sade i inlägget om krigskorrespondenten Lara Logan: Saturnus intentioner kan vara goda även i Väduren, "men uttrycket är primitivt/brutalt." Läs Fantomen och se själv!

Lee Falks horoskop är nobelt. Det är läraktigt, Eld och Luft bildar synergi. Därför är det en förhållandevis bra Saturnus i Väduren vi ser här, trots att den är fallen. Och där skiljer sig serieskaparens öde från Lara Logans hemska trauma från Egypten (som kan komma att prägla henne för flera kommande jordeliv). 

Lee Falk har en ömsesidig reception mellan Saturnus och Mars, Eld och Luft. Lara Logan var "bara" en sensationalistisk nyhetsrapportör och hos henne mixade sig den fallna Saturnus ogynnsamt med Jordelementet som är känt för att smutsa ner dem som tar parti för det materiella. Lee Falk visar hur lite äldre själar istället arbetar direkt från "idéplanet". 

Till sist slutar de som etablerat sig i den supralunära sfärens Luft och Eld helt och hållet att återkomma till Jorden. De behöver inte materiens feedback längre. Det extrema uppfinnargeniet Nikola Tesla behövde inte bygga sina uppfinningar och testa dem. Han vandrade runt i och testkörde uppfinningen redan på idénivån, och rätta till de fel han då upptäckte.

Teslas uppfinnande på det abstrakta planet är en märklig men tydligen sann berättelse och den dök åter upp i den förunderliga långfilmen "The Prestige" med David Bowie perfekt i den lilla rollen som det östeuropeiska geniet. Teslas horoskop var utlovat, men det hade jag glömt. Tills nu.

Även idéer har bokstavligen sina fäder. Och det är i den meningen Gud existerar. För om andesjälen är en idé eller form, måste det finnas ett subjekt någonstans - eller ingenstans - som tänker denna idé så att den får sin existens. 

Det är i den meningen kreationismen har rätt vad än snävsinta och filosofiskt okunniga naturvetare föreställer sig. Allt är skapat, men inledningsvis på Idéplanet - låt oss kalla det en annan värld eller dimension. Det finns goda skäl att likställa den här världen med astrologins Luftelement, i den mest "högtflygande" av läsarter.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ledsen, men Ghezali är ju född 5/7 -79 enl de uppgifter som finns.
S

Seaward sa...

Ingen anledning till ledsnad! Antingen skrev jag av datumet fel eller också cirkulerade en felaktig uppgift i början när det rapporterades om "Kuba-svensken".

Jag får förstås stryka stycket, och lika bra det. Det passade inte med huvudtemat.

Intressant nog förefaller Ghezali ha haft den fallna Mån-Skorpionen opposit en skadad Mars i Oxen - väldigt passande med tanke på hans eländiga öde i amerikanskt fängelse! Men "illuminerad visionär" är inte alls det man nu främst ser i horoskopet.

Anonym sa...

Mja... jag får det till en vågmåne jag... däremot bråkar mars och saturnus(med månnoden)med varandra... men den aspekten finns det ju fler som har.
S

Seaward sa...

Mån-Våg vid midnatt. Men en bit in på dygnet ändras det och jag menar att idén med fängelse och fysisk tortyr totalt passar med Mån-Skorpionen.

Jag har hemska fall av hustrumisshandel med Månen i Skorpionen och ärligt talat, hur talför var Ghezali egentligen? Såg du något över honom som förde tankarna till Mån-Vågen?
:-)

Jag får klandra mig själv som så stirrade så stint på det oriktiga Eld/Luft-horoskopet att jag glömde ställa mig frågan om han verkligen betedde sig så öppet och smittsamt som det antydde!

Stort tack för att du såg felskrivningen.

Anonym sa...

Jag vet inte hur det kommer sig, men jag får det till siderisk månvåg hela dygnet... men strunt samma.

Jag såg att det var fel datum på Ghezali redan häromåret, i inlägget där han förekom - jag hade läst en artikel om honom i samma veva där födelsedatum stod - men jag brydde mig inte om att kommentera det då. Men nu när det återkom... Ja, bättre sent än aldrig :-)
S

Seaward sa...

Du har rätt igen! :-) Jag hade programmet inställt på 12.00 men såg det inte utan utgick från att det var 00.00. På ett sätt synd, då faller den intressanta skorpionindikationen...