Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 21 januari 2011

Nada Nuder?

Politiska experten K-G Bergström kommenterar i Expressen det märkliga faktum att socialdemokraterna själva bara rankar sin mest erfarna man, Per Nuder, som tredje mest intressanta kandidat till partiledarrollen. (Se även AB.)

Populärast är Veronica Palm, i vars horoskop jag efterlyste Luftelementet för ett naturlig böjelse för genuint intellektuell bearbetning av tankar. Stenbockar som Palm kan ibland bli väl programmatiska eller begränsa sig enbart till förnuftsmässiga kalkyler. I Stenbockens universum tillåts inget genuint nytänkande, den är - som isolerat tecken betraktat - en autokrat förvaltare av sin slutna värld. Den saknade "luften" noterade jag istället hos f.n. andrarankade Sven-Erik Österberg.

Vilka är då de bärande karaktärsdragen hos Nuder som tydligen inte kommunicerar sig tillräckligt väl bland partikamraterna? Mitt spontana svar är: mannen är åt helsike för intelligent för ett parti som har en extremt materialistisk och antiintellektualistisk världsbild! 

Det gamla sosse-Sverige var landet där man "kan bli tokig av att tänka för mycket", som en stabil kvinna sade mig i min ungdom på min första anställning vid kraftfullt socialdemokratiska Skolöverstyrelsen (nuvarande Skolverket). Undertecknad, tydligt Luftbaserad enligt horoskopet, var en udda fågel i byråkratkorridorerna.



Per Nuders ansenliga intelligens, indikerad av kombinationen av de två Eldplaneterna Solen och Jupiter, är dessutom koncentrerad till Vattumannen, tänkaren av det stora konceptet! Kunde det bli bättre?

Ja, tydligen för gräsrötterna, som inte har en susning om att en fungerande demokrati innebär att man väljer den bäste från sina egna led för att representera folkviljan. Jantelagen finns verkligen i Sverige, bevekelsegrunderna i det här landet är obegripliga. 

Att Mona Sahlin dumpade Nuder som ekonomisk talesman den 24 januari 2008 kan spela in. För att lämna astrologin och tala pöbelns psykologi: Hur sexig är en man som låter sig plattas till av en kvinna? Att Sahlin var Nuders överordnade går inte in bakom pannbenet här, för nu talar vi socialdemokrater som inte tänker rationellt, inte tänker framåt, inte har någon egen vision (den visionen ska ju finnas hos den representant de förväntas välja).

Det kan vara så att Nuder alltför länge varit "uppe i det blå", yrkespolitiker, för att längre knyta an till den brunmurriga socialrealism inom vilken gemene man befinner sig.

Att Mona fimpade Nuder ger oss emellertid en ovärderlig nyckel till den begåvade Vattumannens måntecken. Sinnelagets planet byter irriterande nog tecken redan strax före 10.00 på förmiddagen, och födelseklockslag saknas. 

Men just det faktum att han låg i händerna på en godtycklig kvinna, vilket symboliskt också innebär den godtyckliga folkmassan eller de egna partikamraterna, hjälper oss till en intelligent gissning. En tidig födelse med Månen i Fiskarna skulle ge ett sinnelag som disponeras av välviljans Jupiter, här kombinerad med Solen. En fantastisk favör bland de mäktiga med andra ord. Och vem mäktigare än Mona då hon var partiledare?

Men historien tvärvänder när Månen (kvinnor/folket) går in i Väduren under förmiddagen. Nu förfogas Nuders sinnelag (och månad eller dag till dag-liv) istället av Vädurens härskare Mars - en mer energisk grundton är jovialiska och ceremoniella Jupiters.

Men vid Nuders födelse hade Mars "fallit" till sin klenaste position i zodiaken, till Kräftans tecken. Den här har vållat så mycket problem bland hbt-människor, kapten Klänningar och hos nervigt religionshatande Humanistordföranden att bloggen stolt kan säga att den urgamla astrologins har verifierats åtminstone i en av dess lärosatser. Mars i Kräftan indikerar "olyckor mitt inne i det skyddade området" - knivhugg i ryggen där man trodde man hade sitt på det torra. På det allra mest generella planet kan detta - i ett manligt horoskop - innebära att man får på båten av en kvinna man litade på.

Den olycksskapande Mars var, som jag tidigare nämnt, en så illa omtyckt planet att romarna placerade altaret till krigsguden utanför staden. Övriga gudar hade sina altare i staden. Vad så säga om Nuders Mars som inte bara är fallen utan också angripen av den giriga Rahu? Är detta enbart bilden av en inskränkt men makthungrig kvinna (Mona) eller uppstår det, med rätt eller orätt, varningssignaler även i "auran" runt Nuder själv? 

Kräftan och dess härskare Månen är signifikatorer för pöbeln, så det följer automatiskt att hans favörer i de breda folklagren är en mycket osäker historia. I den mån hans väljarunderlag beskrivs som inskränkta (Kräftan står alltid för subjektivism), giriga och nyckfulla är Nuders dagliga liv (Månen) i dessa kretsar ingen dans på rosor! 

Jag förstår, om Mån-Väduren är rätt placering för hans psyke (och barndomsmiljö) - att han skyndat på att nå sin mognare solsida, ja, att Solen och Jupiter faktiskt drivit fram något av en "intellektuell broiler" som skyndsamt sökt tankens avklarnade nivåer. Månen i Eld disponerad av Mars i Vatten är ett outhärdligt tjatter!

Vilket för oss till den sista iakttagelsen: Mars attack mot Nuders egen karriär (Solen) vilken fastmer aktiverar bloggens favoritdikotomin: skärningen mellan irrationella och instinktiva Vattenelementet och det intellektuella och logiska Luftelementet. Jag har sett sura läsarkommentarer i tidningarna som kallat Nuder för en slingrig typ och t.o.m. en som ljuger. [Minnesfel, det gällde Östros.]

Jag vet inte om detta är sant, men bloggens återkommande läsare vet att dissociation (här: "avvikelse från ämnet") och desinformation är typiska effekter av osynken mellan Vatten och Luft i de fall där individen har full kontroll över sitt tankearbete och inte tappar tråden pga. omedvetna störningar. 

Mitt bästa exempel från levande livet är yrkeskåren illusionister som lever på att fladdra med ena handen så att publiken inte märker när den andra handen utför tricket som sammantaget upplevs som "trolleri".

Tilläggas kan att genomsnittsmedborgaren har en medfödd misstro till alla som verkar tänka och tala för fort. Se därför mitt inlägg från igår om den perfekta, skräddarsydda kandidaten för partiledarrollen i pedagogiska ekonomiprofessorn Lena Sommestad!

*****
Sidoanmärkning. Jag såg häromdagen ett samband mellan NASDAQ-horoskopet, ett intressant stickprov på Rovkapitalismen, och Investors vd som belönat sig själv med en 110 miljoners bonus. Axeln mellan Stenbocken (härskaren) och Kräftan (undersåtarna) är en välkänd axel för ren och skär materialism. Det är intressant att fundera över hur vd:ns och Nuders horoskop skiljer sig åt utöver denna axel som de delar, båda födda i början av 1963. Jag tror inte det går att nå någon slutgiltig insikt här, födelseklockslag behövs. Men det är intressant att Nuders problem med populariteten påminner om rasieriet över vd:ns generösa belöning till sig själv. Det är något med Mars i Kräftan som retar upp folkmassan...


_____
Not. Undertecknad röstade för första gången i sitt (s) vid deras förlustval 2006, vilket kan vara svårt att tro om man läser de sarkasmer jag öst över socialdemokratin på den här bloggen. 

Kritiken är egentligen en kritik över Sveriges och hela västs förfall sedan Upplysningen. Att göra människan till alltings mått leder till ett horribelt skevt perspektiv på livet i stort och har bidragit till en sekulär humanism som är mer hånfull mot människor av avvikande "tro" än under religionernas "storhetstid".

Ta t.ex. judarnas "babyloniska fångenskap", omskriven i Bibeln. Motivet gav t.o.m. en global discohit på 70-talet, "Rivers of Babylon" med gruppen Boney M. I själva verket behandlades judarna i exil så väl av sina nya herrar (dagens irakier) att många av den inte ens hade någon lust att återvända hem till Palestina när perserna ändade den 70-åriga "fångenskapen". 

Arkeologiska namn har visat hur "fångarna" fick rikliga chanser att bedriva sina värv och valde att frivilligt stanna i sitt exilland. Om jag minns rätt har arkeologin visat att de verkar ha bott i sina egna områden i städerna - ett mönster vi känner igen från vår tid. Men jämför babylonierna som förmådde fungera som ett multikulturellt samhälle med Sveriges ambition att tvångsassimilera främmande kulturer.

Sekularism tror sig om att vara fri och öppen. Det är precis tvärtom! Faktum är att det gamla Babylon verkar ha praktiserat en laissez faire-politik som även finns dokumenterad ännu längre österut, i Kina. (Taoistiskt tänkesätt: "Om den gode härskare säger man att folket sköter sitt och inte ens är medvetet om att han finns.") 

Goda härskare visste att livet hade en tendens att reglera sig själv i det lilla och gav folket fria tyglar utan att som Reinfeldt neurotiskt tro alla om att vara soffpotatisar som måste tvingas in i "nyttiga göromål"! Det finns något besatt hos den mannen som stör hans förmåga att visualisera hela samhällsmaskineriet. 

Jag tippar på att det är ett hat mot socialdemokraternas sociala system". Det är väl att han nu tycks gå bet på att sälja ut ännu mer av samhällets gemensamma goda - Posten, med mera. (Heder till SD för att ta ställning med S i den frågan. Om de nu bara i grund kunde revidera sitt nationalistiska nonsens och anamma den större vision jag lyft fram här från det gamla Kina och Babylon.)

Visst kan man anföra argumentet att de två nämnda kulturerna - judarna och babylonierna - stod varandra närmare än svenskar och österlänningar. Fader Abraham utvandrade när allt kom omkring från staden Ur. Men det ursäktar inte svenskarnas genant sociala inkompetens inför främmande människor! 

Bättre historieundervisning i svenska skolor! Mer paralleller måste dras mellan historia och nutid och filosofin måste vara det bakomliggande och vägledande metaschemat för de skilda kunskaspgrenarna. Bara då kan dum-Sverige bli ett kulturellt högtstående land, självsanerat från bigotta rasister och allmänt rädda människor. 

Det säger sig själv att sekulära, anti-religiösa värderingar som alla bygger på ren okunskap, måste utrotas redan i skolan. Annars blir den vuxna bara en fähund i någon gudsförgäten avkrok på jorden. Är det så vi vill ha vårt Sverige? Skulle inte tro det..

6 kommentarer:

Anonym sa...

Minns du vilket liv det blev om hans yttrande om sitt bekymmer för försörjningen av "detta köttberg" syftande på 40-talisterna? Där gjorde han rejält bort sig, för "gamlingarna" blev ju rejält uppretade. Har han månen i väduren har han ju också egenmäktighetssyndromet, och det kan ju sägas vara en aning egenmäktigt av honom av yttra sig på det sättet.

Han var ju en av Perssons pojkar så det var inte underligt att han sparkades av Sahlin, hon var naturligtvis själv rädd för knivhugg i ryggen, och bättre förekomma än förekommas. Han hade var nog lite för makthungrig för sitt eget bästa. Och numera gör han ju karriär i näringslivet så varför skulle han som dessutom, som du påpekar, aldrig varit populär i breda folklager, vilja komma tillbaka till politiken och det otacksamma slitet med att ta hand om ett parti på dekis? Det är förresten inte konstigt att han aldrig blivit poppis, även oaktat köttbergsuttalandet, för det är något med hans utstrålning... både torr och tråkig och dessutom ser han lite löjlig ut med sin spetsiga näsa och glugg mellan tänderna. I dagens media- och utseendefixerade samhälle är det tyvärr inte oviktigt.
S

Seaward sa...

Tack för berikande infallsvinklar. Jag kan tillägga, från någon av dagens tidningsartiklar, att han internt inom (s) kallas en pragmatiker.

Detta är förstås en följd av axeln Stenbock/Kräfta! Den är långtifrån "bara" en materialistens eller den ambitiösa streberns axel, utan ger som allt med Jord och Vatten en känsla för det praktiskt genomförbara! (Minns att Eld och Luft i övermått kan ge opraktiska extremister vars idéer kanske inte ens är genomförbara.)

Det är kanske därför Investors vd framhärdar i att han visst är värd 110 miljoner i rena bonuspengar. Han ser att det finns en chans att komma undan med det, och satsar. En slags degenererad pragmatism.

Anonym sa...

Det är kanske den pragmatiken som gör att han avstår också (om han skulle bli tillfrågad). Men vi får se.
S

Anonym sa...

Hm. Varning-- Elakt svar till : Anonynum verkar vara av en manlig karaktär som endast har ett öra, i en manliga hjärnas brus aktiverat och därför ej hör något av resterande ca 60% samhällsbärande s-kvinnornas snackande. Ja, vore bra om han, Anonym, skickade in sina uppgifter till Siwert, så han kunde få göra en analys av en...

Anonym sa...

Kära Anonym 2: Tro det eller ej men jag är faktiskt kvinna! Och jag förstår inte alls din kommentar. Kan du vara mera tydlig?
Siwert vet faktiskt när jag är född, men han lägger bara ut kända personers horoskop här (eller okända personers, om de råkar figurera i tidningarna).
S

Seaward sa...

Den elake är nog bara lite brydd. Han vet inte om han ska tro på det här med astrologi eller inte.

Från det första besöket jag kan spåra i loggboken, den 26 nov 2010, om Nemo Hedén och slask-tv (Kungarna av Tylösand), och därnäst studiet av klen journalistik (Per Lernström) till andra "samplingar" av blogginnehåll - självmordsbombaren i Stockholm, Ullenhags invandrartänkande, Anna Lindhs mördare (med invandrarbakgrund), Jonas Gardell - tycker man sig kunna se ungefär vilka motiv som fyller hans själ.

Att det långt ifrån handlar om ett passivt offer för skiten i Kungarna av Tylösand, utan tvärtom en människa som förmår svara på tankens höga vägar, avslöjas genom nerladdningen av min inskannade bild av den mästerliga idéhistorien "Shape of Ancient Thought" av Thomas McEvilley, samt en figur som beskriver månnoderna. (Jag hittade den på nätet och förtydligade en smula.)

Något har definitivt börjat rör sig bakom pannbenet, men som det ofta är i början tror han att det är de andras hjärnor som brusar - han inser ännu inte att oljudet kommer ur honom själv. Men astrologin är ett perfekt verktyg för att komma till djupare klarhet om vilka motiv som styr människan ur hennes omedvetna (där Psyke flyter samman i Världssjäl).