Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 10 januari 2011

Kräftan - fyra kvinnliga look-alikes, ungefär

Jag vet inte hur långt den här jämförelsen håller, men sedan jag upptäckt en "look-alike"-faktor mellan Charlotte Perelli och en känd indisk aktris och före detta skönhetsmiss, läckte spontant en annan parkombination fram.

Redan tidigare har jag reagerat på "överlappningen" mellan folkliga skidåkerskan Charlotte Kalla och Kate Beckinsale, båda födda i Kräftans tecken. Problemet är bara att det knappt går att hitta ett enda foto där brittiskan ler spontant! Hon är precis som den klassiska Kräftan, ständigt garderad och på sin höjd halvöppen mot avvärlden i ett leende där man dock ser att ögonen säger något annat, hela tiden vaksamt spanande! 

På den tid ämnet var värt (inte värst länge!) hittade jag den här bilden där brittiskan var som öppnast, samtidigt som en DN-bild på Kalla från 2009 visar en halvgardering från försvarsinstinktens tecken Kräftan. Kort och gott, hyggligt jämförbar utstrålningsfaktor!


Nu dök ytterligare bildassociationer upp. Rosanna Arquette, en annan aktris och som ler allt mindre på foto för vart år som går. Nog för att hon såg vilsekommen och skev i leendet ut redan i rollen som var planerad för hennes genombrott om det inte varit för att Madonna var med i samma film och stal all uppmärksamhet ("Susan, var är du?").

I just Arquettes fall finns klockslag, och både det "hästsmala" ansiktet och frånvaron av leenden låter sig väl förklaras av att det är Saturnus som stiger i öster just vid födelsen!

Saturnustypen drar mot en allvarlig, tärd typ. Men det är uppenbart att de som vinner lycka i livet och folkets kärlek är de uppsluppna jupiterianerna! Se inlägget om den indiska skönhetsmissen.

Att Rosannas karriär skar sig pga. kvinnlig konkurrens (den underliga dubbla kvinnliga huvudrollen med/mot Madonna), kanske kan ses i att hennes Sol-Kräfta (spotlight på kvinnan) i någon mån undermineras av att Månen själv befinner sig i Luft, i Vågen. De här två tecknen tillsammans bildar en rätt bräcklig allians. Kombinerade i ett horoskop har jag föreslagit skygghet som kan övergå i torgskräck eller klaustrofobi som en typiska psykologiska effekter.

Mer krut i smajlet är det i så fall i Cheryl Hines, en fantastiskt rolig aktris som hamnat i det där breda mellanskiktet - lätt identifierbar men har aldrig blivit något huvudnummer i Hollywood.


Minsta gemensamma nämnare för inläggets alla fyra kvinnor är Kräftans tecken. Även Rosanna har födelsedag i det tecknet, och Cheryl Hines har den precis lika viktiga Månen hemma i härskarläge. 

Är det någon mer som ser en gemensam röd tråd i alla dessa, eller är det bara jag som "internaliserat" så många tusen ansikten och kopplat till zodiaktecknen att jag kan se det saker ingen annan ser?

Är det helt enkelt så att varje astrologistunden måste vända psyket inåt, in mot idévärlden och upprätta en "telepatisk" kontakt med astrologins element? Jag har ofta funderat över hur gissningslekar så ofta träffar mitt i prick. Det kanske inte alls är det yttre ansiktet utan själen därbakom som signalerar i en sådan här serie lösliga tankeassociationer som alla visar sig sammanstråla i ett nyckeltecken...



Anmärkning. Charlotte Kalla delar även samma Måne (sinne) som Kate Beckinsale, vilket kanske förklarar att jag upplever dem som tätast kopplade. Åtminstone till cirka halvtre på eftermiddagen, då Kallas sinnelag flyttar över i Tvillingarnas tecken.

Jämför för all del Charlotte Kallas Måne "upphöjd" i stabila Oxen i opposition till Saturnus med exakt samma placering hos slalomlegenden Ingmar Stenmark! (Inlägget skrevs samtidigt som det om indiska skönhetsmissen, men blev liggande tills, passande nog, Stenmark dök upp i annat sammanhang.)

I västerländska textböcker är Månen och Saturnus i aspekt en rätt dyster historia, men den dyker om och om igen upp i horoskop för mycket framgångsrika människor. I inlägget med Stenmark ger jag min åsikt om vari oppositionens styrka ligger.

Inga kommentarer: