Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 9 januari 2011

Prispallen & Stenbockens tecken




De gånger en artikel om en idrottsman kombineras med en arketypisk representation i rubriken - här DN:s "prispall" - då går en signal att snabbt kolla upp horoskopet. 

Den som minns den ståtliga stengeten i inlägget om Ingvar Kamprad som "imperiebyggare", minns kanske också att Stenbockens stretande uppför berget motsvarar ambition och bergstoppen som sådan toppen på prispallen.

Det är alltid med samma nyfikenhet jag beräknar födelsehimlen för att se om den kosmiska själens symbolik är så mäktig att alla inblandade led är synkade: andesjälen i idrottarens kropp, hans födelsetid och de skribenter som klär Sanningen om honom i ord i rubriker. 

"Pallen betyder allt..." borde t.o.m. om ordvalen är korrekta motsvaras av ett närmast bisarrt ensidigt kamphoroskop, just sådana man hittar bland framgångsrika idrottsmän och kriminella.

Och visst. Döm själv.



I den naturliga zodiaken ockuperar Stenbocken den högsta positionen och vad hittar vi här om inte Framgångens planet Jupiter! Förvisso "fallen" i Stenbocken eftersom världslig framgång är ett tydligt tecken på att den till människa fallna själen har fått alla prioriteringar bak-och-fram eller upp-och-ned. "Att vinna världen men förlora sin själ..."

Men en framgångshungrande - och framgångssäkrande - natur är Jupiter oavsett vad den söker expansion inom för område, världen eller själen. Här kastar Jupiter därtill sin välsignelse mot Solen, symbolen för bragder och hjältemod. Visst är detta ett framgångsämne!

Att idrottaren gillar dramatik framgår av Mars och Venus som skapar förhöjd puls, förhöjt libido, i lekfullhetens tecken Lejonet. Tänk, det hade aldrig fallit mig in, att utförsåkning faktiskt sorterar väldigt bra under det kreativa och/eller lekfulla tecknet!

Nu är det inte så kul som det först ser ut. Tvärtom går den mesta humorn bort ur det här Lejonet eftersom den surmulna prestationsplaneten Saturnus tar kontroll över Lejonet och skapar en slags dramadrottning eller nidbild av den goda Lejonkungen. Saturnus är naturligt ond, och det är Mars också, så vad vi har är symbolik som mer för tankarna mot en rå och sträv krigsherre.

Men så har vi Solen i Jungfrun - inte alls lagd sådan! Zlatan är en Sol-Jungfru som också illustrerar det här tecknets mästerliga kroppsteknik. Jag kan inte förklara det annat än med att Merkurius är tecknets härskare och att denne gud är känd för sin rörlighet, mentalt och fysiskt.

Den merkuriala valören återkommer också via Månen i Tvillingarna - vi har båda Ljusen i rörlighetens kvalitet (Sattva guna)! 

Då blir genast Merkurius egen position av intresse. Den är inte illa placerad i Vågen, det venusianska tecknet som älskar att flexa och söka balansläge i allt. Sade någon slalomåkare?

DN nämner hans fotoskicklighet. Solens (ögats) tecken Lejonet (eld, synlighet) är som sagt så överhettat ett tecken kan bli av Mars och konstfullhetens Venus! I det här läget kan man med fördel se den "angripande" Saturnus som formalisten som söker ett visuellt tilltalande motiv. Saturnus som regissören.

******

För skojs skull, horoskopet för slalomlegenden Ingmar Stenmark. Det är enastående, men samma talang - om inte ännu större - beskrivs nu på ett helt annat sätt.




Först och främst saknar Stenmark den ambitiösa och kontraproduktiva enfald som förra horoskopets dramadrottning - den svartvita allt-eller-inget-låsningen mellan Segraren Lejonet och Förloraren Skorpionen indikerade.

Stenmark föddes intressant nog under samma Saturnus i Skorpionen men den gör en annan typ av jobb här: kyler ner psyket (Månen)! Som om inte redan Månen i Oxen är en sval placering. Här är så Stenmarks påstådda fåordighet som han själv protesterade mot. Orala Oxen har här Censur-, Kontroll- och Koncentrationsmyndigheten rakt på sig! 

Det här är kanske en ännu större envetenhet än i förra horoskopet, men den mentala rigiditet som kan anas har en intressant motpol i den rörliga Fisk-Solen - den faktiskt agerande planeten. Även här välsignas Solen av framgångsplaneten Jupiter, men nu i sitt praktfulla upphöjda läge istället för Hargins fallna.

(George Clooneys "fallna" Jupiter i Stenbocken visar att man inte kan ta de här reglerna alltför bokstavligt, många pusselbitar måste avvägas. Men att Clooney kommit att representera materiell framgång - Stenbockens jakt på guldkanten - det kan ingen ha missat! Som filosofiplanet är Jupiter således klenare i Stenbocken än i alla andra tecken.)

Stenmarks Jupiter-välsignade Sol gick verkligen på högsta växeln, för en av Jupiters vänner, Mars, skickar också sin form av energi mot Solen. Här kan vi glömma naturligt goda och onda, budskapet är en mix som tillsammans skapar den mest "överrörligt" flexibla Sol-Fisk man kan hitta. Inte undra på att han bara flöt nerför slalombacken, men med ett extremt fixerat psyke (Måne)!

Horoskopet är nästan barnsligt enkelt och perfekt om man är gammal nog att visualiserar den avslappnade Ingmar Stenmark i tv-ruten och också minns hans oerhörda Saturnus-koncentration innan loppet.

Idrottsmän som Hargin borde studera Stenmarks horoskop noga och lära sig hur den perfekta idrottsmannen är funtat, i psyket. Det är för mycket fixeringar över att vinna Hargin (vilket kan blockera hans framgång). Och var det inte något åt det hållet som rubriksättaren valde orden? 

Den antika kinesiska krigskonsten har nog mycket att säga om problemen med folk som är segerkåta, eller med bloggens, här lite opassande formulering, har dramadrottningens intensiva självmedvetenhet som en extra mental börda.

Men det är mycket intressant att se båda skidåkarna ha Solen i ett rörligt tecken och välsignade av framgångens Jupiter! Jag nästan önskar att jag ägnat idrottshoroskop mer intresse - här tycks också finnas "signaturer" som röjer "stilar" bland idrottsmännen.


PS. Stenmarks födelsetid saknas som vanligt med svenska kändisar, men hans Måne är involverad med månnoderna och det, misstänker jag, är här en indikation om hans storslagna framgångar. 

Det slår mig till sist att man inte får glömma äregirigheten i Rahu, här kombinerad med prestationsmedvetna Saturnus. Någonstans dyker faktiskt samma stengets-, världsbergs- och prispallsmentalitet upp också på Stenmarks himmel, hur än det exakta klockslaget fixerar faktorerna - fast nu genom nya symboler. (Saturnus = Stenbockens härskare.)



Inga kommentarer: