Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 1 januari 2011

Tvistande skönhetsmiss




Miss World 1994, en indiska, är ilsk och överväger stämma tidningen ELLE för att ha gjort henne mer ljushyad än hon egentligen är på sitt tidningsomslag (AB).

Vid första påseendet låter det som ett solklart fall av västerländsk rasism, och en övertydlig påminnelse för indierna själva om att de kämpar med segregation i kultur. Och när man väl börjar tänka på saken, vilken mänsklig kultur skapar inte distinktioner mellan "låg" och "hög" - ibland befogade men mer ofta skriande grundlösa?

När jag tittar lite närmare verkar det dock inte primärt handla om att den före detta skönhetsmissen är ett under av rättrådighet utan att hon är allmänt grälsjuk. Den här indiska astrologens analys av fruktsamheten i hennes horoskop är intressant eftersom det är ett så bra exempel på en äkta fast förenklad indisk tolkning av ett horoskop (ganska snarlikt den här bloggens upplägg, faktiskt).

Men texten visar också att skönhetsmissens familj har för vana att föra väsen och protestera mot mediernas sätt att exponera dem. Bråket med tidningen ELLE var kanhända bara "business as usual" för släkten Bachchan (Aftonbladet kapar kvinnans fulla namn, kanske tänkte brödfödehackaren att läsarna ändå inte bryr sig).

Förutom den vediska astrologins analys av kvinnlig fertilitet, som är intressant i sig, vill jag bara tillägga att det finns en annan artikel på nätet som ger Aishwarya Rai Bachchan en Vågascendent snarare än Jungfrun som i ovanstående länk. Den artikeln är emellertid bara smörja och nyttjar västerländska planetaspekter, så det är inte svårt att se vilken som är den seriösa astrologen.

Även om inte klockslag anges omvittnar den diskreta detaljen om månhusets (nakshatra) andra fot (pada) att astrologen känner till tiden. Jag har höftat till med 4.30 på den här kartan för att få en salomonisk ascendent i mitten av Jungfrun och ännu kvar i månhusets andra tredjedel. (Det här månhuset börjar i föregående tecken, Lejonet.)



Med Jungfruascendent placeras aktrisens Mars-Vädur i åttonde dödshuset, ett "problemhus" vilket redan Charles Carter - västastrologen som övertygade mig om att det är intelligenta människor som ägnar sig åt astrologi - kallade ett hus som skadar humöret.

Och det ligger något i saken, för det matchande zodiaktecknet i den "naturliga zodiaken" är ju Skorpionen, känd för en ofta vresigt avvisande natur - den har lättare att protestera och invända sig än bejaka livet, men gör i så måtto nytta som alarmist även om det i många fall bara är de egna demonerna den härjar över.

Apropå ett äldre inlägg som diskuterade det "vackra folket" (Brad Pitt och Johnny Depp), förvånar det knappast att se att även den indiska skönhetsmissen har den turliga Jupiter i aspekt mot sin fysiska kropp (ascendenten).

Men det som verkligen höjt henne till skyarna, måste nästan vara "megafoneffekten" Rahu som här omgärdas av båda de kvinnliga planeterna Venus och Månen.

Jag har inte så många horoskop med födelsetimma och exceptionell skönhet att jag vågar säga mer om den här saken, men jag har åtskilliga gånger noterat hur även Mars i Väduren kan spetsa en Sol-Våg något oerhört, så att individens karisma är ofattbar. Något av det tycker jag man kan se på fotot ovan (lånat från skräpartikeln som talade om planetära trigonaspekter där inte Jupiter ingick).

*****

Och om någon i likhet med mig direkt såg att hon liknar Charlotte Perelli (på fotot ovan), så visad en koll ge åtskilliga astrologiska kopplingar mellan dem.

Perelli föddes nästan exakt 11 månader senare, Saturnus, formplaneten, ännu i Tvillingarna (men inte längre med månnoderna).

Där indiskan har en opposition mellan Saturnus och Månen, där har Perelli en kombination! Där indiskan har sin Sol i Vågens 15e grad (maximal styrka enligt avastha-metoden för planetens stadium eller ålder!), där möter svenskan upp med sin Merkurius på samma ställe.

Denna Merkurius är sedan disponent för Charlottes Sol i Jungfruns 21 grad, och Jungfrun var som sagt tecknet för indiskans fysiska yttre!

Säg inte att astrologin är ett påhitt. Den här look-alike-kombinationen är faktiskt påfallande.

Är Charlotte en reinkarnerad indiska som "under ytan" alltjämt strålar ut sin forna kulturella hemvist, förtydligad med en ansenlig dos smink?
:-)



Inga kommentarer: