Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 7 januari 2011

Evolutionspsykologins infantilitet

Obs. Långt inlägg, cirka 12 A4 om bl.a. evolutionspsykologins mytiska väsen, samt naturalismen och dess hot: individers faktiska minnen av tidigare liv. Sådana minnen, om de verkligen existerar, tycks kräva en plattform för lagring av minnen som är belägen utanför tid och rum.

Skulle en sådan "plats" utan vare sig spatiala koordinater eller progression i tiden existera, faller naturalism och evolutionsteorier. Från denna "övernatur" kan nämligen vem som helst (som hittat dit) implementera nya arter och fenomen bland dem som sitter fast i rumtiden och färdas längsmed sina korta livslinjer.

Fullt så här spännande är nu inte artikeln! Den sysselsätter sig i huvudsak med astrologisk analys av två så kallade evolutionspsykologer.

*****

I en summarisk DN-artikel (även AB) förklaras påven ha övergivit kreationismen ("Gud skapade världen på sex dagar") till förmån för en tvåstegsmodell: "Gud skapade big bang". 

Skribentens oinformativa text omvittnar ointresse för ämnet och jag ska här inte gå in på pass banal "kreationismen" egentligen är eller inte är, eller hur långt tillbaka i historien man kan hitta spår på judisk (eller kristen) analys av den uppenbara talsymboliken i dessa sju "dagar".

I anslutning till artikeln noterar jag emellertid en svensk bloggare. Av bloggens allmänna intryck kanhända verksam inom någon industrikemisk verksamhet och av bildvinjetten uppenbart romantisk stämd till mänsklighetens förmåga att förorena världen genom sin tillverkningsindustri! 

(Skärmdumpen något förenklad/komprimerad)

En bisarr bild enligt mitt förmenande! Bildens orena mix av budskap antyder rubbade värderingar. Om bilden avsåg att beskriva västerlandets skymning skulle jag kalla den genial, men det är uppenbarligen inte bloggarens avsikt.

Men det riktigt korkade består i, att till den religionsfientliga artikeln hämta argumentet att religiösa skulle ha lägre intelligens från lite Wikipedia-material som ytterst stammar från den danske evolutionspsykologen Helmuth Sørensen Nyborg. (Notera vilket land och vilken nationalpsykologi som bildar bakgrundsstrålningen till professorns tänkande.)

Till saken hör att den här professorn inte ens i det andligt dekadenta hemlandet åtnjuter någon respekt för sina galna idéer. Han menar sig också med sin sifferexercis kunna bevisa att män är intelligentare än kvinnor! Om bloggaren bara tagit ett steg till och på samma Wikipedia granskat efterspelet till Nyborgs så kallade bevis för mannens överlägsenhet, hade han/hon kanske dragit sig för att skriva inlägget överhuvud. (Ingen manipulation bevisad, men väl svag forskning.)

När svenska materialister av den här bloggarens snitt använder personer med en uppenbar personlig agenda av något slag, då handlar det om eget ogjort väder! (Minns t.ex. förstoppningstendensen i det hatiska och djupt biologistiska Skorpionens tecken.)

Det goda med bloggen är att den gav mig inspiration att titta på horoskopen för både dansken och - som motvikt till galningen - en annan lika naturalistisk evolutionsbiolog. Men nu ett av världens mest erkända namn, Steven Pinker.

Kontrasten mellan dessa två horoskop påminner om hur jag tidigt i bloggens historia, trots att jag kallat de två positivt polariserade elementen Eld och Luft för kreativitetens motor, varnat för att det är här vi hittar tendensen till extremism (eller åtminstone opraktiska tankebyggnationer).

Det murriga paret Jord och Vatten är i de fallen att föredra - de är åtminstone praktiska i sitt tänkande och lämnar aldrig det iakttagbara.

Den danske dåren och amerikanske Pinker illustrerar perfekt de två ytterligheterna. Dansken i princip "helt uppe i det blå" medan Pinker bara inte klarar att slita upp sina rötter ur Jordelementet och dess naturliga identifikation enbart med synliga materiella faktorer. 

Med Solen i kritiskt analytiska och jordbundna Jungfrun och känslan eller sentimentet med till jorden identifierade Mån-Oxen är Pinker helt för den biokemiska förklaringen: medvetande produceras av materia! Inte, som påven och all världens stora tänkare sedan länge insett, att det är medvetandets föreställning om sig själv som hos merparten av mänskligheten lett till att fenomenet materia naivt tas för att vara basen för tillvaron. 

Naturligtvis figurerar det religiösa sentimentet även under Jordelementet, men då är det vanligen människor som just "tror" utan att veta - denna av tillförsikt fyllda inställning som dagens sarkastiska och djupt perverterade västerländska kollektivpsyke har så svårt för! Jag har alltför få horoskop för verifierat synska människor, men så här långt förefaller rekryteringsgrunden i Jordelementet vara svag. Eld och Luft eller Luft/Vatten-mixen tycks mer benägen att ge andeskådande eller klärvoajans. 

Och det är till människor som öppnat sitt tredje öga den genomsnittliga jordbon av tradition vänt sig. Sen kom materialismen, ateismen och en fullständig likgiltighet för själens öde till västerlandet. Vi kan säga att solförmörkelsen koinciderade med det västerlänningarna själva kallar "Upplysningen". 

Plötsligt var planeten Jorden ett ställe att skövla och frossa i sig. Och västerlänningen lyckades t.o.m. sprida sin mentala smitta till andra kulturer. Möjligen ligger det en högre sanning i att ingen kan bli frälst om hon inte först degraderat sig tillräckligt. Jordelementet indikerar den absoluta botten på syndafallet och är därför ett hoppingivande element. Härifrån kan det inte bli värre. 

I upplevelse av total fysikalitet (total andligt mörker) föds också insikten om att du är ett döende säsongsblomster. Här orkar många inte med, utan "dissocierar" sig mentalt från verkligheten på jorden. För att slippa de existentiella frågorna väljer de att glömma sig själva i besatta studier av olika mytiska fenomen, t.ex. den påstådda evolutionen. 

Merparten av befolkningen i en kultur utan högre medvetande lyckas leva i bortträngning ett helt yrkesverksamt liv innan ålderdomen introducerar den bortträngda Liemannen Saturnus som åter står där i dörren och kräver ett svar: "Nå, byggde du på din andliga kropp i det här livet, eller är du till och med i sämre kondition än då du kom hit?"

*****



Om danskens medföljande "bruksanvisning i himmelen" behöver inte mycket sägas. Notera kvinnohatet i horoskopet och som uppenbarligen infiltrerat hans forskning så att han upptäcker kvinnor ha lägre intelligens än män!

Jag talar om de två rödfärgade irritationerna i den mentaliserande och teoretiserande Luften och som i både Vågen och Vattumannen inbegriper kvinnoplaneterna Månen och Venus. Samma svaghet får illustrera avslöjandena om hans metodfel och slarv i sin forskning.

I indisk astrologi är Saturnus och Venus vänner, men notera det traditionella kvinnoförtrycket i den kulturen. Man måste tänka nyktert inför de traditionellt mottagna schemana. Det finns en logik bakom dem för hur planeterna samverkar, men i praktiken, i det enskilda horoskopet, kan sekundära indikationer leda till undermåliga resultat. I det här fallet ser patriarken Saturnus dominans över Venus ut att vara en grund till den aggression (Mars) och obalans som fyller danskens psyke (Månen). 

Men minns att allt händer simultant på en himmel. Man kan lika gärna säga att hans hatfyllda psyke leder till att han söker bygga (mentalt) en objektiv grund (Saturnus) för sin syn på kvinnor eller relationer med kvinnor (Venus): han skapar genom fabricerade luftslott "bevis" som legitimerar hans kvinnohat!

Det kan också ha sin poäng att peka på aggressorn Mars, försvagad via detrimentplacering i Vågen och hur den stimulerar Stenbocken, klassisk symbol för patriarkatet (precis som dess härskare Saturnus)! 

I rest my case. Och jag beklagar den sorgliga bloggare som dyrkar rykande fabriksskorstenar och uppenbarligen "tror" att religion och vetenskap inte har med varandra att göra. Ett sådant intellektuellt haveri! Religion och vetenskap är båda grenar av den mänskliga föreställningsförmågan, punkt.

Ingen av dem skulle existera om det inte fanns en yttersta ontologisk grund. Och den grunden utgörs inte av materia, kärnfysiken själva har redan dissekerat materiens minsta beståndsdelar och befunnit dem vara varken partikel eller vågrörelse utan något okänt tredje. Välkommen in gamla term "ande" eller "medvetande"!

*****



Steven Pinker är mer intressant, inte minst för att hans böcker varit sådana storsäljare. Men astrologiskt går luften ur ballongen ganska omgående. 

Hans städade och återhållsamma språk gör hans böcker trivsamma och läsvärda och jag noterar hur formplaneten Saturnus här är upphöjd i konstnärliga Vågen samtidigt som Venus är hemma i sitt härskartecken. Inte undra på att han är den kanske världsledande evolutionspsykologen. Psyke har för övrigt en särskild koppling till Luft.

Hos Pinker då Luft i dess esse, berättaren som diplomatiskt resonerar fram och åter och tittar på argumenten hos dem som talar om miljö och fostran och de som håller på den "hårda linjen" - våra egenskaper är hårdkodade i hjärnan.

Redan när universum ritar upp grunddragen via de två yttersta, transpersonella Saturnus och Jupiter, ser man att det kan komma stora ting ur den här perioden. För även Jupiter befinner sig i upphöjt läge, i Kräftan. 

Det här tecknet känner vi nu igen från rasbiologiska och invandrarfientliga horoskop som Naturens primitiva instinkt, framför allt självbevarelseinstinkten. Från en del makalöst giriga horoskop vet vi också att Kräftan "obsessar" hela tiden och kanske mer än andra lider av förutnämnda existentiella ångest. De förlorar sig gärna i arbetsnarkomani och sluter sig in i små världar i vilka de kan glömma sig från den stora och förfärande bilden. 

Vattenmänniskor överhuvud tycks mer benägna än andra att leva via speglingar i vattenytan från gudarnas värld: i vår tid konsumerar de således film och dyrkar film- och musikstjärnor. I antiken var människorna mer medvetna och visste att aktörerna bara var yttre masker - det var faktiskt gudar som rörde sig i bakgrunden och verkade genom de verkligt inspirerade konstnärerna, talarna, politikerna. I brist på kreativa uttryck ser vi idag Vattenmänniskan som en förtappad sinnesmissbrukare. 

Särskilt i kombination med visuella Eldelementet ("sensationalism") stegras begäret till ett ständigt behov av nya intryck att patologisera över. För patologi ÄR detsamma som Vattenelementet. Vatten är symbol för den region där själen fallit och där den också måste rena sig från sina psykiska föroreningar, nyktra till och förstå sin högre, rationella natur. Astrologin beskriver detta i åtskillnaden mellan den sublunära sfären (den fuktiga biosfär jorden är inbäddad i) och den supralunära sfären (Platons Världssjäl).

Vattenelementet tycks i praktiken obevekligt dra mot biologistiska (naturalistiska) förklaringsmodeller. I Vatten vistas själen med fabler och anfäktelser. Det är den dunkla drömmens element, löst jämförbar med den indiska termen Maya, Guds "hustru" som drömmer fram en illusorisk värld genom vilken Gud (medvetandet) kan bli självmedvetet genom att doppa huvudet ner under vattnet, drömma med drömmen men sedan återvända upp i luften igen. Ja, jordmänniskan har bara jordiska symboler för att beskriva hela processen!

*****

Steven Pinkers viktiga filosofiplanet Jupiter i kombination med båda Ljusen i Jord drar således starkt mot naturalism, och med Saturnus och Jupiter båda upphöjda blir han den skenbart perfekta domaren att avgöra striden mellan miljö eller arv. En perfekt falsk dikotomisering som får den obetänksamme att tro dessa två är allt som finns på menyn. 

Där Pinker börjar uttala sig har redan det övernaturliga (den supralunära sfären) dödförklarats. Här talar en fallen själ på andra fallna själars språk. Pinkers ord är inte vishet (också ett dödförklarat begrepp) utan representerar bara sovande själar med intellekt splittrade av dissociation, människor i besatt förnekelse av att ett "fall i medvetande" skulle ha ägt rum, att människor skulle ha en essens eller ett väsen som är något annat, något mer, än de "mekaniska byggbitar" forskarna inriktat sig på att förstå.

I den yttersta analysen är Steven Pinker lika sinnessjuk som den tokroliga förespråkaren för marknadsliberalism - en med evolutionspsykologi och -biologi nära besläktad fantasi om att Naturen som rå och skoningslös. 

Kräftan, symbol för Naturen, söker som sagt skydda sig och överleva, vilket gör konkurrens och destruktion av resurser för att skydda de egna intressena till något eftersträvansvärt om inte t.o.m. det högsta goda. Marknadsliberalismen är således en totalt blind filosofi, baserad på idéer om mekanismer ovärdiga människosläktet men helt begripliga för dem som faktiskt fallit så här djupt ner i mardrömmen att de verkligen tror på sina egna myter om hotbilder. 

Statsminister Reinfeldt, Sol-Kräfta, är en av dem som lever i dröm om Moder Natur som otrygg. Det är därför alla bör jobba minst 200% i Reinfeldts värld - för han är riden av maran varje natt, att resurser och trygghet är hotade!

Den berömde evolutionspsykologens Jupiter i Kräftan gör honom i den yttersta analysen heller inget gott. Han låter inte sinnessjuk, men det beror bara på att han säger exakta samma saker som den duperade majoriteten redan tror: att det bara är i det tunna bioskiktet runt jorden det finns liv, och då bara liv som biologin definierar det, med solida kroppar av kött och blod. Andar och änglar är inte välkomna i den här världsbilden.

För den som känner till flera nivåer av verklighet - kanhända av egen erfarenhet eller via pionjärforskning typ den psykiatern Ian Stevenson utförde och som helt falsifierar biologismen - förblir Pinker en solid kommunikatör, logisk och läsvärd inom de ramar han stipulerat. Men de ofattbara angrepp på hans Jupiter i Kräftan som åtföljer hans födelse är för astrologen ett tecken på att hans filosofi, det som han söker sälja, ytterst sett inte är friskt. Trots att den tekniskt sett är "upphöjd" i Kräftans tecken. 

Fundera en stund på den gräsliga attacken från Mars och Drakhuvudet från Eld mot Jupiter-i-Vatten. Hotet mot det biologiska livet! Jupiter i Kräftan som Naturens försvarsinstinkt i kubik! Extrem protektionism av de sina (och sina egna idéer). Vilken extrem "sensationalism"! Kan en så infekterad själ alls lämna idén om att medvetande/psyke är en produkt av stimuli via de yttre sinnena? 

I antiken tecknade Luftplaneten Saturnus den osynliga världen av Former. Förnuftet tillhörde en högre skapelseordning än Naturens tillfälliga säsongsblomster. Det är Formgivaren Saturnus som håller i kartritningarna för hur arterna ska se ut. Han riktar i kosmos ytterkant upp linjerna för de levande varelser som ska komma att befolka det vi kallar vår värld från insidan av fiskskålen (den sublunära sfären).

Men hur kan Platons insikter kommuniceras till en man som Steven Pinker vars naturliga negativism och försvarsinstinkt är väckt av en rent demonisk Mars? Saturnus i den antika bemärkelsen, trots upphöjd placering, når inte fram till Pinkers psyke som fallit ner i Kräftans Vatten.

Här sker en "förlust vid översättningen". Saturnus i Luft kapas av den irrationella lägre Själen, och Pinker lever i total vanföreställning om att Saturnus bara representerar mänskliga koncept, formulerade i hans egen hjärna. Han tror inte att det finns medvetande i någon Världssjäl. Han tror inte han är in-formerad från "övervåningen" - Övernaturen finns inte kvar för den sekuläre.

Man kan vända på budskapet i Skytten också och se Mars och Rahu - två illgärningsmän - som ett totalt och oförsonligt hat mot precis det som Skytten och dess härskare Jupiter ytterst beskriver: religion och gudomligt medvetande!

*****

Jämför Pinkers Saturnus med normplaneten hos den gay sångaren Rickard Söderberg, som för att klandra den kristna kyrkan för dess sedan senantiken heteronormativa äktenskapsform valde i hans ögon "smutsiga kvinnor" för att genom dessa "avslöja" sprickorna i kyrkans äktenskapspolicy!

(Argumentets uppbyggnad var ren "kom och hjälp mig!" - ett skolexempel på irrationaliteten när Luft söker "täppa till" instinktivt Vatten och Vattnet tar revansch i formen av vridet patologiserande och en "logik" som skapar lätt illamående.)

Den gay sångaren hade likt Pinker Censurmyndigheten eller Formgivaren Saturnus i Luft - en plats där man bygger "luftslott", allt från lösa åsikter till kompletta ideologier. När den i grunden luftiga Saturnus i sitt rätta element angriper Vatten, då vet man att individerna inte tycker om Naturen! 

Se ateisten och zoologen Richard Dawkins hånfulla uttalanden om den brutala Naturen - också hans attityder förklaras bäst i termer av osynk mellan Vatten och Luft.

I förlängningen finns risken att alla dessa män som hatar Naturen börjar skuldbelägga den biologiska kvinnan - som ett uttryck för deras egna problem med den arketypiska Modern. Den fysiska kvinnan är ju bärare av Naturens reproduktiva funktioner men därtill Kräftans vederstyggliga protektionism som leder till allas krig mot alla och det slagfält den här typen av mental störning föreställer sig. Inte konstigt att Richard Dawkins ser religionen genom samma orena filter i sitt psyke.

Det här är det här störda människornas myt om evolution kommer in: bögen tror hans kollaps mellan de båda stolarna (i biologins reproduktiva akt) skulle innebära en utveckling för kyrkan om den hörsammade honom. Pinker tror myten om evolutionen kan förklara det psyke som han till att börja med bestämt måste vara ett epifenomen till den fysiska hjärnan. 

För en idealistisk filosofi som Platons befinner sig båda dessa män i total förvirring, fångade i en låsande (och inte befriande) fantasi. 

Exkurs. Befriande fantasier. Astrologin äger inga ord, den är en tigande uppsättning "grundprinciper" som studenten steg för steg upptäcker allt mer av, tills faktiskt "principerna" själva tycks börja tala via sina många och komplexa kombinationsmöjligheter. Metalogiska realiteter börjar glimta fram som ren och skär insikt. 

Minns mina problem att beskriva Eldelementet. Ibland har det blivit "intelligens" (= glasklart medvetande) och ibland "intuition" som inget alls har med känsloförnimmelser att göra utan återigen ren kognition, totalt ogrumlad varseblivning. En gång under inflytande av afrikansk trummusik såg jag inför öppna ögon under cirka fem sekunder ett prärielandskap dubbelexponerat ovanpå rummet där jag satt och lyssnade på skivan. 

Jag befann mig i en indians kropp samtidigt som jag satt i soffan och lyssnade på afrikansk musik! Med synintrycket kom också en "intuitiv" pusselbit. Jag "hörde" en speakerröst säga: "Omaha, 3000 före", vilket jag efteråt tolkade som en minimalistisk och extremt effektiv kommunikation: scenen föreställde en indian av Omaha-folket, 3.000 år före vår tideräkning. Fascinerat sökte jag på nätet och lärde mig att det här folket beskrevs av de första vita männen som fredliga indianer med en rik musikkultur! 

Det här bedömer jag som ett perfekt exempel på Eldelementet som klärvoajans eller ren intelligens, rent seende. Och hur fascinerande är det inte att trummusiken aktiverar ett själsminne av inte afrikaner utan av rödindianer som säkerligen trummat på ett snarlikt sätt. Jag såg en annan person närvarande i synen, och som exalterat har bekräftat att han alltid upplevt sig vara indian (och hela släkten han kommer från är ofattbart vacker, kraftfull och fylld av otämjbara, "starka" individer!)

Fast jag inte tänkte på det vid tillfället, har min upplevelse en förlaga i den klassiska litteraturen. Cirka 30 år tidigare, då jag läste Konfucius texter, hade jag stött på en historia om Konfucius som så fokuserat lyssnade till en sittraspelande musiker att kombinationen musik och fokus framkallade en syn av Konfucius kulturhjälte, kung Wên.

Jag minns inte sensmoralen, men det hade säkert att göra med att ett dedikerat sinne (Konfucius var pliktmoralist) bygger broar över tiden och framkallar telepatiska fenomen. Konfucius brukar överförenklat kontrasteras med Lao Tse/taoismen och beskrivas som den tråkiga och samhällsnyttiga filosofen. Men det finns mystik även hos Konfucius, låt vara sparsamt representerad.

Gemensamt för alla som inte kan röra sig i evigheten utan sitter fast i myten om Kronos och "evolution" - vare sig bögar, evolutionsforskare eller marknadsliberaler - är att de bör ha problem med sin Saturnus. De tar Fader Tid (Kronos) på alltför stort allvar eller, som i bögens och Pinkers fall, har en konception (Saturnus) av mental art vilken skapar repressioner i det undermedvetna (Vatten) - med ohälsosamma följder. Men, som jag sade, vi talar här om en hel kulturs (eller subkulturs) kollektiva sinnessjukdom eller vanföreställning, och därför ser ingen hur illa åsikterna ser ut i perspektiv av en högre och mer allomfattande sanning.

Att mäta från punkt A till punkt B i kombination med en tidsskala, skapar illusionen av kausala samband, vilket är den största myt mänskligheten kan falla in under. I villfarelse på dessa punkter följer per automatik febriga fantasier om att väl ändå måtte pågå någon slags evolution längsmed denna totalt fiktiva tidslinje! Allt annat vore bara alltför ångestskapande!

När Kronos på detta sätt styr medvetandet, då vet man att själen har fallit. Och vi är alla fallna eftersom vi faktiskt befinner oss på jorden, med en "utmätt" tid att leva! 

Fader Kronos äter sina barn, och från själens fullhet i födelseögonblicket urholkas vi gradvis av dagar och år. I antiken visste man att fylla dessa dagar med aktiviteter som berikar själen så att vi om ett eller hundra jordeliv kan utexamineras härifrån (notera åter den negativa synen på Naturen!)

Idag studerar människan sin egen fiktion "evolutionen" och bär sig överhuvud åt som om hon inte alls har några planer att någonsin lämna den här planeten. Det kanske är en annan art på jorden i dag jämfört med för 2.000 år sedan... Alla de gamla själarna kanske redan rest vidare och jag blev lämnad kvar med en ny skock, just uppgraderade från ett kretslopp i något djurrike!

Väck mig ur den mardrömmen, någon!



6 kommentarer:

Anonym sa...

Ett annat problem, min gallsprängde vän, är att det finns ANDRA religioner än just kristendomen, vars skapelseberättelser stämmer mycket bättre med både astronomi och modern fysik i så fall...

http://tannhauser3.wordpress.com/2011/01/07/paven-erkanner-numera-big-bang-sager-tidningen-dagen/

Anonym sa...

Angående synska människor i jordelementet: Kommer rent spontant på tre personer: Doris Ankarberg, f 3/10 -30, ett av Sveriges mest namnkunniga medier och som jag nämnt förr,Prinsessan Märtha Louise, (exakt graden av hennes förmåga vet jag inte)samt en fd arbetskamrat, f 27/9 -54. Det anmärkningsvärda är att den senare har både sol o måne i jungfrun! Han påstod sig få besök av döda släktingar och vänner ibland, bl a en gammal gemensam kollega till oss. Första gången han berättade det fattade jag ingenting för han sa att hans mamma hade kommit och hälsat på honom kvällen innan och jag förstod inte det konstiga med det, men hon var alltså död, fick jag veta.
Själv är jag dock inte ett spår synsk... men jag får väl säga som Jesus: Saliga äro de som icke se men ändå tro. :-)

Problem med Saturnus/Fader Kronos: Ja usch, vem har inte det... Själv dessutom attackerad av honom i horoskopet har jag känt stor både fascination och frustration inför fenomenet Tid. Det har resulterat i en hög med dikter (en börjar t ex "jag är tidens fånge") men jag tror jag har skrivit av mig det värsta nu och nått en viss grad av förlikning... :-)
S

Seaward sa...

Tannhauser3: Detta är INTE apolegetik för kristendomen! Och det framgår faktiskt redan av finstilta ingressen.

Jag ber dig läsa innehållet innan du kommenterar i fortsättningen. Är din enda ambition att posta spam för dina egna tankar, raderar jag.

Seaward sa...

S: dessa tre personer jämnar ut underskottet på synskhet i Jord i de få horoskop jag har i den genren.

Det slår mig dock att man inte vet hur många "rena" typer av Eld, Luft, Vatten och Jord som fick granskas innan man hittade säg, sju synska i Eld och sju synska i Jord.

Stämmer den antika tanken att Eldelementet är det mest transparenta, borde man hitta många fler synska i en grupp av tusen rena Eldmänniskor än i en grupp av tusen Jordmänniskor.

Därför säger det gamla inlägget med blott fem klärvoajanta män egentligen inget! Där tog genast Luft ledningen i antal placeringar räknat, dubbelt så många som Jord.

Luft har inte beskrivits som mycket mer än logik/mentalitet på bloggen, men är ju den gängse symbolen för ande. Läste nyligen att även den judiska Kabbalan håller Luft för att vara det andliga elementet, exakt som grekiskans pneuma låter antyda och som andedräkt och vind alltid kopplats till det osynliga som framkallar det vi uppfattar som ett levande och rörligt väsen. (Kabbalan placerar för övrigt Eld och Vatten som två underordnade element och Jord är förstås "Kungariket" eller Det Skapade.)

Mycket mer studier behövs, och med kända födelsetider!

För detta är rätt grova betraktelser, enbart baserade på elementen som idéer. Vi är inte i närheten av att börja diskutera enskildas tecken på faktisk synskhet. Här tror jag definitivt de tolv husen har sista ordet.

Märta-Louises födelsetid som du gav mig sist du nämnde henne, ger t.ex. Mars och Rahu på ascendenten. Ett så märkligt och intressant budskap! Här är Mars välplacerad i sitt eget naturliga hus och förstärkningen från Rahu skulle nästan kunna likna den vid en "miniatyrsol" (Solen "upphöjd" i Väduren samt första husets signifikator/karaka).

Än mer intressant är kanske hennes Sol i nionde, i Jordelementet. Solen med Venus i nionde är ett gott budskap för just nionde som "högre medvetande" eller "förutvetande". I vad mån hennes ytterligt framträdande Måne i Luft (Vågen) i tionde huset, bidrar till synskheten (auraseendet) vet jag inte - har som sagt aldrig haft någon stor mängd synska horoskop med klockslag…

Tom Hedkvist, 10-gruppen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Seaward sa...

Spam raderas naturligtvis hur behjärtansvärt ändamålet än må vara.