Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 11 december 2010

Horoskop för skjuten knarkbaron
("1970-problemet")

Aftonbladets skribent ska väl ha kredd för att sniffat upp nyheten, men att uppbära lön för att sitta och skriva av fakta i Wikipedias artikel... Jag vet inte, jag.

Här tar vi nyheten att mexikanskfödde drogbaronen "Den Galnaste" skjutits till döds i en två dagars uppgörelse med knarkpolis ett steg till genom att studera den idiosynkratiska gangsterns horoskop. Som Wikipedia - och AB - säger, var han påverkad av kristna värderingar, vilket människor med klen utbildning kanhända tror är "new age" (även i DN, SvD).

Hur kan ett livsöde bli så motsägelsefullt? Tror på något högre men befattar sig med skit?

Den vediska astrologin menar att goda aspekter och dåliga lever sida vid sida på en himmel. Det goda utsläcker inte alls nödvändigtvis horoskopets sämre sidor, och omvänt gynnar den lyckobringande Jupiter (även religionens planet) vadhelst den kontaktar. Det som från början är kritiskt kan via Jupiter bli ytterst kritiskt. Och det är det som tycks ha hänt i Nazario Gonzalez fall. 

Men minns att horoskop utan födelseklockslag (ingen ascendent och ingen kunskap om planeternas husplaceringar) bara ger en grov uppskattning. Det är återigen året 1970, som granskats i samband med Petra Mede, Izabella Scorupco, och åter i samband med frågan hur mycket egoistisk guldgrävare Mel Gibsons ex-hustru Oksana Grigorieva egentligen var. (Det finns säkert flera av samma "subgeneration" på bloggen men vissa fastnar i minnet, andra inte.)

För knarkgangsterns religiösa sida kan man faktiskt peka på just Petra Mede som ofta söker framhålla sin "mörkare" och livsgrubblande sida. Och runt 1970 hade religionens Jupiter det inte så lätt - den är "vackert" placerad i Vågen, men har en oerhört mörk och egoistisk primitivism mot sig i formen av Saturnus i sitt fallna läge i Väduren. 



Och det som kanhända spikade kistan för knarkgangstern - redan samma dag han föddes - var brutala Mars i sitt starka härskarläge, eldig och passionerat direkt (obetänksam) och benägen att skämma ut sig varenda gång den agerar på impuls (vilket fånigt nog just är dess natur). 

Att på detta sätt ha båda de naturliga illgärningsmännen sida vid sida, och ingen mindre än Solen invid en tredje illgärningsman (Rahu), är väl det som sänker gynnsamheten för hela den här perioden. 

Eftersom Solen och Mars behöver någon månad på sig att passera sitt respektive tecken, skulle det här kunna vara en period att söka i polisstatistiken efter. Föddes ovanligt mycket kriminellt belastade människor i sideriska Vattumannen 1970?

*****

"1970-problemet" är förstås en konstruktion som inte begränsar sig till just det året. Saturnus "faller" vart 29 år (cirka), och vidgar vi tanken till Saturnus opposit Våg-Jupiter (sen 1969 och genom hela 1970), då rådde den aspekten dessförinnan 1910/1911 och innan dess runt 1860. Men jag har ytterst få horoskop från äldre tider.

För den mest aktuella oppositionen är naturligtvis de flesta celebriteterna charmerande och lyckade, men apropå knarkkungens religiösa sökande och Petra Medes "mörka livsgrubbel" noterar jag Army of Lovers-Dominika som har pratat ut i pressen om allmänt illamående, Chester Stiles, "USA:s mest hatade pedofil", den vulgärt vinsthungriga golfaren Annika Sörenstam, den vettvilliga konståkerskan Tonya Harding och ett antal ytterligare där jag personligen tror celebritets- eller framgångssträvan eldats på av en mörk själ som ännu har en del olösta inre problem (sopor som följer med från tidigare liv).

Ola Lindholms insats för barn-tv har ju t.ex. ifrågasatts, även det väl kanske inte var han som kom på idén att binda fast småttingar vid träden och leka vuxenkriminalitet. Bland personer som hamnat i datasamlingen har vi förstås det absoluta haveriet Paul Hegarty (Antony & The Johnsons) och hans identitetsförvirring (jfr den bisexuella Petra Mede).

Det finns med andra ord anledning att fundera djupt över Saturnus i detta klämda och egocentriskt fallna läge (ett fall från objektiv rättrådighet) och den lätt naiva Jupiter som bara fyrar på och "gynnar" vad som än pågår på annat håll i horoskopet!


 

Inga kommentarer: