Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 11 december 2010

Antik astronomi & astrologi



Den astronomiska Antikythera-mekanismen vaknar till liv efter 2.100 år i en Lego-replika! På något sätt gör man inte det här möjligen syditalienska undret rättvisa genom att bara läsa om det på Wikipedia

När dagens människor skrattar åt astrologin glömmer de bort att det var genier som skänkte människosläktet blicken för de meningsfulla systemen. All kommer från ovan och sipprar ner i de breda folklagren. Forntidens siare hade rätt: universum "informerar" verkligen människans intellekt, men det är först på senare år barnet blivit arrogant och hävdar att hennes intelligens är hennes egen! Hon påstår att hon blivit det hon blivit utan någon kosmisk far och mor! Sådant dumprat.

Titta på den lättsmälta fungerande Lego-version av mekanismen (länken ovan, 3 minuter). Följ eventuellt upp med den lite äldre, 16-minuter långa filmen i två delar, också den från tidskriften Nature:  Del 1 och Del 2. Den imponerade mer på mig fastän då (2008) ännu bara en animerad datorsimulation.

Och varför inte klistra in ett favoritcitat av gamle Platon i ännu ett inlägg:

Enligt legenden var [Kronos] son till Uranos (Himmelen) vars namn...är väl givet. Ty åsynen av det som är därovan är väl myntat i namnet ourania ("himmelskt") - horosa ha ano ("att betrakta tingen därovan") - och astronomerna säger ju...att detta resulterar i ett rent intellekt.

Platon -
Kratylos, 396b

Om nu snillet Arkimedes (200-talet fvt) från Syrakusa på Sicilien låg bakom den här designen, som den längre Nature-filmen spekulerar, då finns det väl egentligen inget som hindrar från att knyta tillbaka tråden ända till Pytagoras (500-talet fvt), bosatt i Syditalien, mannen som lärde sig astronomi på sina resor i Egypten och långt bort i Östern. 

Pytagoras, som också är känd för att han mindes sina tidigare liv, eller åtminstone ett halvdussin av dem. En annan sicilianare ett århundrade senare var filosofen Empedokles, också han reinkarnationsanhängare. Han populariserade läran om de fyra elementen i västerlandet.

Det specifikt grekiska eller västerländska i det här här projektet med den astronomiska kalkylatorn var inte astronomin i sig (den hade redan babylonierna rett ut), utan det "grekiska" sinnets vilja att skapa ett praktiskt och nyttigt system. Och med vilken precision! Det är den aspekten som jag tycker bättre framkommer i den längre filmen från 2008.

Samtidigt är det här vi ser den levande känslan för kosmos börja dö! Antikythera-mekanismen är första steget mot dagens själlösa teknokrater som bara söker herravälde över naturen utifrån den rent tekniska aspekten, men inte ens minns att naturen i sig - och allt vi upptäcker om den - är ett uttalande från henne själv och inte från våra hjärnor - med mindre än vi inser att vårt medvetandet är en del i naturens eget medvetande!

Den insikten stavs döden för den så kallade materialismen, vilken är den tunna tråd ateister hängt upp sina liv och sin utblick på: att allt är meningslöst! Historien kommer att kalla västerlänningarna, från Upplysningen och några hundra år framöver, det dummaste släkte som vandrat på jorden!



3 kommentarer:

Anonym sa...

"Första steget mot dagens själlösa teknokrater" - ja den har i alla fall kallats Världens första analoga dator... Den var på utställning i Uppsala förra året så jag har sett den på riktigt, måste jag skryta om :-) "Efter 2000 år kan den oss fortfarande fascinera - det förunderliga fyndet från Antikythera" som jag skrev i en dikt som jag inspirerades till. Fast utställningen lämnade faktiskt en del övrigt att önska, tycker jag. Det mest fascinerande var datorsimulationen av den.
S

Seaward sa...

Så sant att den fascinerar! Jag har glömt och återupptäckt den flera gånger och det är sannerligen ett litet mästerverk i finmekanik!

Apparaten ger perspektiv på bredden i antikens kunnande, om man placerar den sida vid sida med de mästerliga grekiska stenhuggarna.

Anonym sa...

Två tomtar