Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 november 2010

Musik, själens dysfunktion & Vattenelementet

Som ren formalitet noterar bloggen att en av de på sin tid absolut största svenska sångerskorna, Ulla Billquist, också hon påminner om den distinkta koppling som setts mellan musik och Vattenelementet, i synnerhet där artistens personliga livsöde dragit mot det mörka. Vi har sett många exempel redan men just för att Billquist var så berömd, tjänar horoskopet som en bekräftelse på ett eller ett par astrologiska teman.

Whitney Houstons extremt drogkänsliga Vattenhoroskop dominerat av Kräftans och Fiskarnas tecken får maka åt sig, för här kommer Billquist med en nästan ännu mer problematisk födelsehimmel. Och här yttrade den sig dessutom som homosexualitet dold bakom en äktenskapsfasad. Den stora sångerskan hade tydligen sökt ta livet av sig även vid ett tillfälle innan det då hon lyckades (DN).

För andra gången idag kommer Kräftan, Fiskarna och Whitney Houston på tal efter att jag i föregående inlägg noterat hur Titanics jungfruresa gick i sorgens element Vatten!

Återkommande bloggläsare kan ha sett att sådana här kuriösa dubbleringar ofta uppstår. Det är inget avsiktligt komponerande av inlägg å min sida, utan vad djuppsykologen Carl-Gustav Jung kallade "synkroniciteter". Själen leder människan mot meningsfulla upplevelser, varav en typ kan vara att själen upprepar ett tema ännu en gång för att bekräfta att människan är på rätt väg.




Någon gång på eftermiddagen går Billquists sinnelag (Månen) från Jungfrun och in i Vågen, men jag skulle vilja föreslå det förra tecknet, inte minst för att Månen opponerad av Saturnus lätt får något formaliserat över sig. Aspekten är en tillgång för skapande människor eftersom formspråk ligger dem nära. Saknas all artistisk talang kan det i brist på skapande uttryckssätt bli en ren petmåns eller ettt dystert och introvert sinnelag.

Naturligtvis är en födelse med framgångens Jupiter invid Solen lyckobådande. Kombinationen ger popularitet. Och just denna Jupiter är "upphöjd" i det lunära och själsliga Kräftans tecken. Vi har sett samma Jupiter hos t.ex. sångerskan Norah Jones (som väl aldrig lär upprepa sin oerhört framgångsrika debutskiva). Operasångerskan Elisabeth Söderström hade en lika intressant Jupiter i härskarläge i Fiskarna välsignande Månen i härskarläge i Kräftan.

De två stora problemen på Ulla Billquists himmel är avgjort depressionens planet Saturnus och driftlivets Mars. Den ena stryper och den andra insisterar på fri utlevelse. Här går de till attack mot varandra. Det blir varken hackat eller skuret på den erotiska fronten! 

Och Mars gör ofattbar skada mot den här själen eftersom dess "dödsaspekt" mot Kräftan (spänner åtta tecken, och åttans symboliska valör är döendet) drabbar så många planeter. Kräftan själv står ju för själens "ingång och utgång" ur detta liv, och minns man att Fiskarna har med självmord att göra börjar ett mönster framträda på den här himmelen som hennes hurtfriska musik DN nämner gav föga utrymme för. 

Eld i attack mot Vatten och en komplicerad Måne på det (Månen disponerar över alla dessa planeter i Kräftan). Det säker sig själv att det här är ett "svårt" horoskop med våldsamma existentiella problem. Att bara se "sensationalismen" i detta Eld/Vatten-krig - och hon var tydligen det stora affischnamnet i Sverige vid den här tiden - vore att missa hur utbränning kan följa på den här elementkombinationen.

*****

Lyssna på Richard Hawley, Englands bästa dysterkvist inom popfacket, före han hinner kedjeröka sig till döds. Se åter hur Vatten och Jord och Saturnus i hans horoskop drar själen ner mot de djupa sinnesstämningar dessa fallna själar målar i musik som hjälp för lyssnarna att nå känslan av vad jordelivets bidrag egentligen är till oss andevarelser på tillfälligt besök här. Hawley saknar helt Billquists hysteriska Eld/Vatten-kollision (DN-resensenten antyder hennes tra-la-la-underhållning) och rör sig på mycket djupare vatten. En lisa för själen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om Ulla Billquist står det i en av parets Hahns böcker. Roberts far var nämligen gift med henne en tid, de låg i skilsmässa när hon dog. Han talade aldrig om detta äktenskap senare, men Robert skriver att det märktes att han plågades av fundering om en ev. skuld till det inträffade. Under en seans får Marie-Louise en beskrivning av UB, och intressant nog bekräftas din horoskopanalys får man säga, för det sägs att hon hade liksom två olika temperament, och att hon inte var någon lätt person att leva med. Hon var ljuv och romantisk men också krävande och arg. Hon ville vara till lags samtidigt som hon ville gå sin egen väg. Kräftan mot skytten och mars! Det sägs också att hon och Roberts far Gunnar, som också var musiker, var sjäsligt lika trots att de inte kunde leva tillsammans. En känslighet och en längtan bort förenade dem. Och mycket riktigt var han också en eld/vattenmänniska, visar det sig när man kollar.
Det sägs också ang UB:s tillvaro efter döden att hon var tillräckligt mycket sökarsjäl för att förstå att hon skulle dra sig mot ljuset, men att det tog lång tid innan hon "hittade fast mark under fötterna" i andevärlden och att hon inte vill inkarnera igen på länge.
S

Seaward sa...

Intressanta uppgifter! Men jag ser att du använder din egen astrologiska kunskap och läser in lite överkurs i min text. Jag sade inget explicit om Mars-Skyttens vilja att vara fri och gå sin egen väg, men detta är naturligtvis sant!

Och därmed, som du antyder, fördjupas motivkriget ännu mer eftersom Kräftan står för det "lilla livet" knutet till familj och de närmaste. Tänk att liten tuva (här: Mars) kan välta hela lasset!

Anonym sa...

Nej, det är väl inte fel att använda sin egen kunskap :-)
Det står förstås mer om både UB och Gunnar Hahn i boken, och baserat på vad som står här på bloggen om sol/saturnus i kombination (plus antagligen lite egen kunskap) kan man konstatera att beskrivningen av honom verkar stämma med hans horoskop el vice versa, för han hade sol/saturnus i fiskarna, och sägs ha varit en känslig konstnärssjäl som musiken som uttrycksmedel betydde mycket för. Trots att han i grunden var andligt öppen o t o m komponerade andlig musik hade han uppenbarligen en blockering inför andliga frågor och hans sons och sonhustrus verksamhet, för han tog inte till sig hur hon kunnat få de uppgifter om UB som han själv verifierade som korrekta, och sa sig inte tro på Gud. Han hade också dödsångest och höll sig kvar länge på jorden trots svår sjukdom (93 år). Nu i andevärlden sägs han "vila i det blå ljuset" där han bearbetar sin depressiva sida. "Han var som ingjuten i ett skal. Han såg det han ville se" står det bl a.
S

Seaward sa...

Humanisten och evolutionsbiologen Patrik Lindenström har ett horoskop som liknar det du beskriver. Stor känslighet via Måne + Jupiter i Vatten men blockeringar pga Stenbockens "realistiska" och världstillvända sida. I den senare tycks just Solen + Saturnus _binda_ människan till det saturniska förnuftet, vilket hindrar den andliga Solen från att komma i kontakt med sin "avstängda" värdkropp.

Man _kan_ faktiskt tänka sig att detta symboliserar ett förutbestämt öde att _tvingas_ leva isolerad från en positiv känsla för "högre världar". Signalementet på andlig likgiltighet i tidigare liv (se de sju dödssynderna där slöheten kan kopplas till Saturnus).

Jag har aldrig gjort någon stor genomgång av Solen med Saturnus och kollat om kombinationen i sig ger skepticism. Men den symboliserar ju en aktiv gärning (Solen) i empirins (Saturnus) tjänst så det förfaller troligt.

Och även om de flesta blir skeptiker kan det alltid hända att någon viktig planet tar överhanden eftersom klockslaget gör den högprioriterad. Problemet är att man inte kommer så långt med bara tusen kompletta horoskop. För statistiska undersökningar skulle det behövas många många fler, om man betänker hur många variabler astrologin rymmer.

Anonym sa...

PS om Billquist: Robert Hahn ger på sin blogg ytterligare uppgifter om UB och äktenskapet med hans far. Föga förvånande, får man väl säga, hade hon problem med alkohol, ev. också med kokain. http://roberthahn2010.wordpress.com/
S

Seaward sa...

Allt mer en direkt parallell till Sol-Kräftan Whitney Houston med andra ord, eller till det sårbara i det själsliga Vattenelementet.

Den tropiska (väst-) zodiaken tycks ha skymt sanningen om just Vattnets sensitivitet, fastän det i teorin varit känt som "sorgens och omsorgens" element. Helt enkelt för att den tropiska zodiaken tippar över så många exemplar i tecknet invid så att elementens "berättelse i berättelsen" blivit försvagad.