Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 1 november 2010

Lily Allens missfall & fertilitetsomen


Noterar i förbigående att Aftonbladet skriver om popsångerskan Lily Allens andra missfall (olika potentiella fäder) och bestämmer mig för att testa en indisk metod för horoskop där födelsetimman saknas.

Där ascendenten (lagna) saknas har jag någon gång nämnt att Månen kan användas som fuskascendent (Chandra lagna) eftersom sinnelaget är en nog så god tvåa där inte den äkta ascendenten är känd. Jag har dock inte använt den metoden på bloggen.

Men varje planetär karaka (signifikator) kan användas som en ställföreträdande ascendent varifrån man kan uppsöka ett ställföreträdande hus. För detta måste vi känna till vilket hus (bhava) - eller vilka hus - planeten är en signifikator för. Dessa nämndes kort i inlägget om bhava karakas.

Barn signifieras av Jupiter och femte huset.



Till att börja med befinner sig Jupiter i Stenbocken det här året. Det är Jupiters klenaste läge, dess "fall". Dessutom är Jordelementet astrologins minst fruktsamma, vilket kan ha en del med Saturnus härskarskap över Stenbocken att göra. Patriarken, fastän lidelsefull (Rajas), är inte en fertil gestalt!

(Omvänt är Månen hemma i härskarläge i Kräftans Vatten ytterligt fertil.)

Med talbas 1 räknar vi från Jupiter det femte huset för barn/kreativitet som Oxen. Och vi är förstås kvar i det döda Jordelementet, vändpunkten för andesjälens syndafall (Ja, vi här på jorden för att vakna upp ur denna sömn, hur vacker naturens dröm än må synas. Om inte annat kastar naturen ut oss igen genom att dess produkter snart nog ruttnar bort.)

Olyckligtvis har Lily Allen olycksplaneten Mars i Oxen, en placering vi känner igen från Mona Sahlins horoskop. Fortfarande 20 år senare bar hon vidare på minnet av ett barn som dött vid ett år. Det var Luuk som 2007 råkade trampa in på sitt vanliga cerebrala och inte värst empatiska sätt i det permanentade traumat.

Historien utlöser i sin tur den om två buddhistmunkar som stötte på en kvinna som stod framför en strid bäck. Munkarna tvekade lite, löften att aldrig komma vid en kvinna och allt. Men så tog den ena ett resolut tag om kvinnan och lyfte henne över bäcken. Munkarna gick sedan vidare under tystnad. Efter några minuter frågade den ena: "Varför bar du kvinnan över bäcken?" Svarade den andra: "Vad? Bär du på henne fortfarande?"

Sahlin hade moderskapets Måne och Mars samlade i Oxen i det saturniska tionde huset för en ungefär lika infertil roll som biologisk moder som hon uppvisat som partiledare.

Som om inte Mars i det femte huset (enligt karaka lagna-metoden) är illa nog, står huset också under attack från Saturnus, en dödsplanet, i dödens Skorpion. 

I Lily Allens fall händer därtill det speciella att moderskapets Måne också är inblandad som slutklämmen på Jupiters båda specialaspekter. Men vad är det moderskapets Måne egentligen tar emot för slags välsignelse? En "fallen" barnplanet som karaka lagna och där olyckan väntar i barnets femte hus.

Detta är första horoskopet där jag ritar Jupiters välsignelse röd istället för grön, och det pga. den speciella fråga vi ställt - den om barn.

Venus står upphöjd i Fiskarna i förlustens tecken och opposit moderskapets Måne i Jungfrun. Det ser ut som om ödet har lagt in en potentiell själslig tillväxt för Lily Allen: genom sorg och uteblivna barn påverkas Månen i Jungfrun i riktning mot en större ödmjukhet.

Minns att det är det här själslivet som mest desperat försöker ha kontroll över alla faktorer, det är en fitnessspecialist, och, tyvärr har det visat sig, en sådan hygienextremist att den ligger nära främlingsfientlighet i sin vilja att hålla sina marker rena från "smuts".

Både i testet på främlingsfientliga horoskop och rena nazisthoroskop från Andra världskriget och bland straffade brottslingar stack den här Månen fram sin fula nuna. Jag är häpen, för detta hade jag aldrig trott om Månen i ett zodiaktecken som har rykte om sig att vara så städat.

Man kan notera hon har Solen i Väduren, tecknet som är en slags generell symbol för barn en början på ett projekt. Men Mars i Oxen bildar en "egenmäktig" spänning mellan Vädurens Eld och Oxens Jord.

Man skulle alltså - utanför den indiska traditionen - kunna säga att elementens krock också här indikerar frustrationer i fråga om barn. Och det är förstås Jordelementet (med olyckans Mars i) som inte skänker tanken om barn (Väduren) sitt stöd.

*****

Här är en kort översiktssida på engelska om karaka lagna-tänkandet.



Inga kommentarer: