Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 7 november 2010

Gäller Vatten om man bloggar om sex?

Den här bloggen behövde mindre än ett år för att notera en tydlig Vattentrend när skandalpressen hade artiklar om nedgångna stjärnor, sex- och drogmissbrukare. Nedslående som ämnet kan tyckas stämmer iakttagelsen med antikens fyra element, där Vatten särskilt representerar själens eller de dunkla drifternas nivå. 

Vatten har en särskild koppling till den biologiska människan, och det är genom att se sin egen spegelbild i vattenytan Narcissus blir häftigt förälskad i sig själv. Myterna om människans syndafall handlar i första stadiet inte om sex i Paradiset utan just om själen som attraheras av en chimär som glittrar i vattenytan. 

Jag tror kristendomen nästan från början missade en hemlig vink i det faktum att Jesus gick på vattnet utan att sjunka. Om det här inte var ett mirakel som verkligen ägde rum måste berättelsen ha haft en symbolisk innebörd. Och den innebörden har vi idag tappat bort. Riktigt korkade människor, de som håna religionen, har inte ägnat frågan om symbolik och allegori en enda tanke. Tänk om antikens tänkare dolde ytterst djupa sanningar om livet i sina berättelser?

Historien där Jesus går på vattnet kan ha antytt att han inte var en av de fallna själarna, han störtade inte ner mot sin egen spegelbild i vattnet och reducerades till en irrationell instinktsmänniska. Jesus, fastän en varelse på jorden, gick så att säga på taket till vår värld - vi som lever här under vattnet i den sublunära sfären och drivs av instinkter och känslor från morgon till kväll. 

Tolkningen är inte kontroversiell, redan den grekiske filosofen Platon hade i spegelbilder och reflektioner sett den lägsta formen av mänskligt medvetande - det som än i dag driver mänskligheten i stort. Den här människan beskrivs astrologiskt av planeten Månen (sanskrit: "manas", sinnet, jämför ordet "mani"). Och Månen har förstås en speciell släktskap med havets och tidvattnens tecken Kräftan. Ingen stabilitet i Vattenelementet, alltid nya stimuli och nya känslor. 

Bland de fyra lasterna är det inte svårt att koppla begäret till Kräftans tecken. Whitney Houstons horoskop var ett tragiskt exempel på en som helt gav upp inför Vattnets lägre sidor. (En del människor har helt enkelt inte karaktär att klara av framgång.) 

Sirenerna får sexsvultna sjömän att kasta sig överbord till en säker drunkningsdöd. Sirenen är bara en fantasm sprungen ur Vattnet, samma "psykiska" Vattenelement som först lockade själen att avfalla från sitt eviga liv i himmelen. "Vattnet" är den medvetandenivå där merparten av våra drömmar om natten utspelar sig.

*****

När mitt öga föll på Expressens förstasida såg jag i högerspalten en ung sexbloggerska använda formuleringen "hemlig njutning" - påfallande likt den indiska astrologins "sängkammarens hemliga nöjen". Dessa är kopplade till tolfte huset, i sig nära knutet till Vattenelementet och Fiskarnas tecken.

Jag slog vad med mig själv att bloggerskan troligen var lika tungt dominerad av Vatten som de flesta andra horoskop som gjort sig ett namn i den här riktningen.

Birthday.se ger bara en person med samma namn under 80-talet, och sannolikheten är därför stor för att horoskopet är det rätta. Jag ägnade några få minuter åt att läsa 2-3 inlägg och slogs av den unga och harmlösa narcissismen. Sex var det inte mycket om utan mer en fråga om att placera sig själv i centrum av berättelserna. Horoskopet bekräftar till fullo en formidabel drömmerska! Och naturligtvis dominerar Vattenelementet fullständigt över de tre andra.



För en som kanske snarare skriver om sex än "gör det", vilken placering kunde vara bättre än Venus/Afrodite när hon "faller" i den analytiska och kritiska Jungfruns tecken!? Jungfrun är ett merkuriskt skribenttecken. 

Att bloggen likväl säger sig syssla med sex, bekräftas dock av libidots Mars som attackerar Kräftan och leder till ett Eld/Vatten-krig (förhöjda känslor, "sensationalism"). Skribentplaneten Merkurius mottar den libidinösa anstormningen och som Venus disponent har vi således ännu en gång en bekräftelse på att skriva om Vatten, om instinkt, sensationer - och visa narcissistiska foton på sig själv. 

Första gången jag reagerade på att kvällspressen börjat upplåta utrymme för skribenters behov av hämningslöst självbespeglande var med modebloggerskan Sofie Fahrman i Aftonbladet för rätt många år sedan. Hennes skriverier verkade mest vara en ursäkt för att få själv leka fotomodell som "de stora". Naturligtvis har vi också där drömlivets Sol-Kräfta enligt den sideriska zodiaken - Solen, Merkurius och Jupiter. 

Intressant nog ligger Fahrmans Venus nu i det andra merkuriska skribenttecknet (Tvillingarna). Men varför prylar och kläder för Sofi och inte sex? Månen i prylorienterade Oxen! Månen/sinnelaget är "upphöjd" i det mest statiska av Jordtecknen vilket gör att individen investerar sina känslor i solida ting istället för flyktiga känslor och instinkter.

Ack, den ljuva och oskuldsfulla ungdomen skildrad via två totalt okomplicerade horoskop!

Men framför allt: hur remarkabelt astrologins fyra element verkar ringa in lika många grundtyper! Bara för att vi numera har en ny världsbild med komplexa molekylärbiologiska sammanhang att reda ut betyder det inte att de äldre världsbilderna har slutat "fungera". För när allt är sagt och gjort är både astrologin och biologin också bara drömmar som pågår inne i människans mångalna sinne ("manas")! Vi har inga absoluta svar på den nivån av medvetandet, bara obeständighet. 

Men på en punkt skiljer sig astrologin från modern vetenskap. För i den astrologiska läran är medvetenheten om att allt bara är drömmar inskriven! Vetenskapsmän lider i allmänhet av inbillningen att de sysslar med "verkligheten"!

Och den mer romantiska än sexiga bloggerskan Towas horoskop bekräftar hur väl antikens "väckta" själar såg hur livet fungerade och på vilka olika våningsplan mänskligheten utför sina livsuppdrag. Sol-Kräftan gör rätt i att syssla med föreställningar och känslor av olika slag. Jag har en manlig bekant i mediebranschen vars Mån-Kräfta är fullständigt förlorad i de mer eller mindre bra produktioner han är inblandad i. Tendensen har inte klingat av med åren. 

Inga kommentarer: