Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 18 november 2010

En fysiker och typisk religionshatare




Tidigare partikelfysikern Victor Stenger, senare i livet mer känd som en ateist, skeptiker och rabiat religionshatare, lider av samma problem vi brukar möta hos den här människotypen. 

Egentligen finns det förstås flera vägar till det ateistiska handikappet. I många fall Vädurens egoperspektiv som en broms, eller också, som här, en svår variant av den mentala dissociationen. Vatten/Luft kan inte alltid samarbeta och i det här fallet har de polariserat sig och den rationella ringhörnan söker undertrycka den irrationella sidan. 

Det är naturligtvis bara vetenskapsmannens eget irrationella som med kraft hålls utanför ekvationen och som gör att han måste tillskriva en syndabock allt det han inte vågar prova själv. De här människorna är verkligen trasiga!

Det är inte så att de saknar intelligens, de här Vatten/Luft-störda människorna, men det verkar ofta som om de väljer ut något att hata i sina liv, och påfallande ofta blir det den religiösa livsåskådningen! Genomgången av rationalister (Jord/Luft) med störningar från det undermedvetna (Vatten) tycks inte kräva just mobbningssyndromet (Skorpion hugger mot Vattuman/ideologi), den har dykt upp även i andra kombinationer.

Det är fascinerande att betrakta de fyra elementen, inte som byggbitar i bemärkelse av någon slags proto-variant på grundämnen utan just som platshållare för skilda kognitiva stilar. Jord kräver att få röra vid en pryl innan han/hon accepterar dess verklighet (Thomas Tvivlaren måste pilla på Jesus kropp för att inse att han återigen är vid liv och har ett ärr från den romerska soldatens spjut i sin sida). Oxen, det grundläggande Jordtecknet, representerar känselsinnet kanske mer än något annat.

Vatten går på känsla och kan leva sig in i ungefär vilken villfarelse som helst med mindre än att människan vänder intentionen inåt och nyttjar sinnets blanka vattenyta till att skåda Sanningen/Elden. 

Luft är logisk och bygger en mental representation. I nyplatonisten Plotinus metafysik skulle andevarelsen kunna motsvara luften (pneuma, ande, andedräkt, rörlighet). Vår odödliga natur ligger på ett högre plan än den konkreta fysiska kroppen (Jord).

Eld, slutligen, är visuell och ser här på jorden för sitt inre öga. Ljuset, det "noblaste elementet", kan liknas vid Gud själv, Den Ende - anledningen till att de enskilda andarna är medvetna varelser, deras Urgrund.

Eld och Jord i problematisk kombination, ger t.ex. antingen en extrem syndare, fullständigt ur stånd att resonera om något som inte är konkret för handen (Jord) eller en andligt medveten (Eld) människa som söker forma jorden efter sin inre vision, en heroisk kämpe eftersom Jorden är så ovillig.

Ateister och religionshatare med Vatten/Luft-störningen har uppenbarligen så stora problem att våga närma sig sitt omedvetna att de istället ger sig ut på korståg mot alla dem som lever i ett rikare förhållande till sin själ.

Hade detta inte varit ett horoskop där den rationalistiska sidan (Jord/Luft) utövar ett diktatoriskt (Saturnus) av avvisande inflytande på det "fallna psyket" (Månen i Skorpionen), då hade det ändå kunnat beskriva en ateist - men utan den patologiskt hatiska sidan. För det är ju från det psyke den här före detta partikelfysikern förtränger som allt det mentalt osunda gifter kommer. 

Det är väl värt att notera att även Månen och dess disponent Mars i Jungfrun, taget för sig, är en materialistisk kombination (Vatten/Jord) - som lutar mot det naturvetenskapliga.

Ska jag vara ärlig går det inte att skilja getterna från lammen på det här sättet. Undantag dyker upp. Men som bloggare har jag förmånen att ha skrivit varje inlägg, och den mängd horoskop som därmed "jobbas in i själen", gör att jag börjat märka att just den typ vi ser här verkligen är typisk för ateister/skeptiker. Dessa är människor som inte klarar att släppa sin saturniskt rationella sida och förstå att livet är så mycket större och att det existerar något sådant som Vishet eller en intelligent vägledande princip bortom Saturnus jurisdiktion. 

Att genuin intuition (och här pratar jag inte om "känslosamt gissande") är en sällsynthet, innebär inte att den inte existerar. En naturalist som Victor Stenger måste kategoriskt förneka allt sådant eftersom han tagit materia som sin yttersta förklaringsgrund. Därmed blir per definition alla som uppvisar märkliga gåvor bluffmakare - Wikipedia nämner t.ex. ett debacle mellan honom och Uri Geller där Geller kände sig trakasserad av hans omdömen och stämde honom (och förlorade). 

Notera skeptikerns "mobbningssyndrom" - fast det är lurigt. Skorpiongiftet kommer "bakvägen" (utan några visuella ledtrådar på kartan) efter att rationalisten Vattumannen undertryckt naturvetarens själ tillräckligt länge.

Det är annars tacksammare att visualisera utstötningen i skolexemplet där Mars hemma i härskarläge i Skorpionen aspekterar Vattumannen. Då får man en tydlig idé om varifrån det mörka giftet kommer och att det riktas mot en definierad grupp eller ideologi. Men med symboler för man lätta lite på allt sådant fyrkantigt tänkande som avslöjar att man är slav under Saturnus.


Anmärkning.

Det är intressant att etikettera ett och samma horoskop med både "rationalism" (Sol-Stenbocken i Jord förfogad över av Saturnus-Vattumannen i Luft), samt "dissociation" med dess tydliga denotation av något irrationellt i hela medvetandeprocessen! Ibland kan sådana här människor vara fullständigt galna - se t.ex. Usama bin Ladins horoskop. Men är de samtidigt väldigt intelligenta är det omöjligt för en genomsnittligt begåvad människa att montera ned deras retorik och inspektera dess koherens.

Bin Ladins mobbningskomplex är intressant på det viset att det välfyllda Vattumannens tecken (ideologi) har sin disponent Saturnus i Skorpionen. Att han inte drar sig för massmord (Vattumannen = hela grupper) visar hur förödande i detta fall blotta Saturnus placering i dödstecknet var. Saturnus intar här sin ökända roll som Liemannen. (Naturligtvis samverkar sekundära faktorer - alla födda Vattumän 1957 lär knappast ha blivit massmördare och möjligen är Ladin det absolut sämsta uttrycket på hela jorden för de problem stjärnhimmelen tecknade vid denna tid...)

Inga kommentarer: