Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 20 november 2010

Det perfekta bedragarhoroskopet

Tack vare en liten bildkavalkad över mer eller mindre kända ekobrottslingar i Aftonbladet (egentligen E24) hittade jag ett namn jag missat trots Michael Milken var en ökänd insiderhandlare och känd som the "Junk Bond King".

Jag rekommenderar AstroDatabanks korta biografi som visar omfattningen av hans kriminalitet. Märk dock biografens kuriösa dubbelhet - samtidigt som att Milken personifierar 80-talets skoningslösa girighet (tänk Sol-Jungfrun Michael Douglas paradroll som Gordon Gekko i "Wall Street") hävdas hans i grunden "idealistiska natur" och att han inte "kan låta bli att hjälpa människor". 

Hur går det ihop med den som medvetet säljer skitpapper till lättrogna investerare, jag bara undrar?

Jo, kanske genom den här kombinationen av extremt materialistiska tecken och en total dominans på zodiakens första tre hus - man kan säga att husen här påminner om zodiakens första "personalistiska" tredjedel, där allt som görs är av kosmetisk natur - kläderna gör mannen.

Naturligtvis går en sådan människa också ut med en fasad av filantropi - fattas bara annat i USA. Men det är närapå en psykopats kalkyl, här finns inte ett uns av spontan hjärtevärme, trots att "kycklingmamman" Kräftan stiger i öster.



Naturligtvis är Venus i stigande i öster, men detta är inte ett "rent" budskap, för den här känslan med de svaga har föregåtts av den stora illgärningsmannen och materialisten Saturnus, skadad ("detriment") i Kräftan, vilket till det sämre påverkar den moraliskt tvivelaktiga Merkurius (handelsmannen - Milken var alltså aktiehandlare).

Notera att naturligt onda Saturnus gynnsamhet faktiskt sägs öka när den ligger i sitt världsligt starkaste läge - i väster. Det ger oss en ytterligare indikation om ogynnsamhet när den som här är placerad i öster. Minns att Solen är första husets hussignifikator, och Solen och Saturnus är ömsesidiga fiender.

Det här är precis samma Saturnus-stigande-i-Vatten som noterades i det Socialdemokratiska Arbetarpartiets födelsehoroskop och det är ingen svår gissning att den drivande frågan var MATERIELL KONTROLL för arbetarna. Biografin om Milken berättar att han drillades i att tänka på ekonomi i alla lägen.

I den mån hela Sverige färgats av arbetarrörelsens materiella strävanden kan man alltså förstå hur svenskarna kommit att stanna så fullständigt i sin intellektuella utveckling. De förverkligar sig som barn, genom att skaffa sig grejer. Men som individer är det sämre ställt - svenskens rykte som person ute i vida världen är knappast himlastormande!

Saturnus kan ibland bli så materialistisk att den är fullständigt döv för högre resonemang och filosofi finns inte i Saturnus värld! Inte för inte klassar indisk astrologi blyets och avtrubbningens planet som den lägsta kastens emblem och den förknippas med flit och slit. Allt den gör måste nyttja till något, Jupiters slösaktiga generositet har den inte råd med. Jupiters metafysik och grundforskning för kunskapens egen skull är en helt onödig utgift ur Saturnus perspektiv.

Dessa flera förklenande omständigheter kring Saturnus påverkar alltså handelsmannen Merkurius mot sämre beteenden och detta redan innan vi ser Saturnus kontrollbegär riktat mot det tredje merkantila (handels-) huset och rikedomens planet - skadad (detriment) i Jungfrun.

Det förvånar inte det minsta att här hitta ännu ett exemplar av en siffertrollare med Månen i Jungfrun - just den månplacering som stod ut med statistisk signifikans i "Stora skurktestet".

Faktum är att jag kommenterat materialismen "på gott och ont" i kombinationen av Kräftan och Jungfrun om och om igen på bloggen. Det vill synas som den här mixen verkligen ger en fantastisk hand med pengar, men också kan degradera människan till att enbart leva för den materiella betraktelsen, för prylar, et cetera.

Sedan en kort tid roar jag mig med att "dubbelfärga" en del horoskop där klockslag finns. Här syns t.ex. hur "väl" den falska girigbukens tredje handelshus fungerar eftersom ett materiellt Jordtecken här kopplas till ett intellektuellt Lufthus - etiketten "rationalism" eller logiskt tänkande men enbart över materiella faktorer. (Rent logiskt ska alla husen färgas men jag nöjer mig med dem som är aktiverade av planeter.)

Precis som med bloggens praktfulla ärkematerialist, ekonomiskt storhetsvansinnige skådespelaren Nicholas Cage som förköpte sig, har vi här både 2a huset för ekonomi och 11e huset för inkomst via karriär tydligt aktiverade. Med vetskap om att det här var en måttlös och oärlig börsklippare är det inga problem att se hur ovanligt många "ekonomiska figurer" horoskopet innehåller. Temat upprepas gång på gång på olika sätt.

Bedragarens far var en revisor, så här kan man tala om att Ödet förberedde en "siffermiljö" för en själ av svag kaliber. Både Sol och Måne i merkuriska tecken är också ett tydligt tecken på det "lägre intellektets" slughet. Det högre intellektet eller den genuina intuitionen Jupiter är här helt utslagen. Detriment och en husplacering som bara fokuserar "ingenjörsmentaliteten" eller "siffertrollaren"!

Horoskopet är så tydligt det kinesiska systemet Ho Lo Li Shu som ibland skrämmande tydligt levererar sitt domslut om timmans inneboende kvaliteter (baserade på ett helt annat system än astrologin) noterar en problematisk grundnatur - det är något hos den här förvaltaren som saknas, han är som en bronsgryta utan handtag. Hexagram 50, linje 3 säger:

The caldron's ears [have been subjected to a] change and it's movement is blocked.
The meat of the pheasant is not eaten.
A local shower of rain and then the cloud disappears.
Ultimately there will be good fortune.

I långa loppet skulle den här människan lära sig att tjäna andra, påpekar detta födelsetemats transformation till en "senare natur". Men Ödet fick jobba hårt på bedragaren för att justera hans fokus bort från födelsehoroskopets extrema självupptagenhet: fängelse, prostatacancer i unga år, plus att alla hans tre barn utvecklade epilepsi! Ett horoskop som uppenbarligen innehåller många fällor vi inte sett genom det här snabba skrapet på ytan.


PS. I det här läget, med elementkombinationer genom tecken + husets natur, blir etiketter som "sensationalism" närmast meningslösa. Genom att studera husen närmare ser man hur t.ex. alla med Vattenascendent tenderar mot sensationalism eller hunger efter sinnesintryck (kan bli missbruk och överdrifter av olika slag): Vattentecknet möter husets eldigt expressiva natur.

I en del fall leder naturligtvis detta till skygghet - förstahusets roll kräver en eldig expressivitet men Vatten skyggar eller kan bränna ut sig ganska snabbt. I Michael Milkens horoskop är det emellertid så mycket "narcissistiskt" tryck på första huset att Vattnet så att säga "körs över" av de planetära budskapen.


Inga kommentarer: