Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 11 april 2010

"Exotisk dans"



Något måste ha gnagt i mitt undermedvetna efter den kort-korta kollen av framlidna Kerstin Thorvalls horoskop (jfr i nytt fönster). Dagen efter lossnade det: minnet av den enda exotiska dansös (strippa) jag gjort horoskopet för. En trevlig men rastlös människa i tillvaron. Många år senare stötte jag på henne i wellness-världens undervegetation.

Sanningen är att jag verkligen talar undermedvetet här, för jag hade inte ens horoskopet nedsparat på hårddisk. Jag har troligen inte ens tittat på det under åtminstone de senaste 15 åren. Mitt sista minne var alltså enligt den tropiska (väst-)zodiaken som jag som alla andra västerlänningar använde på den tiden.

Men likväl visar det sig nu vara ett horoskop som är till förvillelse likt Kerstin Thorvalls. Det undermedvetna, kan man sluta sig till av detta, är inte bara en lagringsplats för arkiverade minnen, det är en levande domän där också intuitionen aktivt kan knyta band mellan material och till och med översätta från en zodiaktyp till en annan!

Nyckelordet från texten om Thorvall och boken om alla hennes älskare hon drog fram är förstås det dramatiserande och exhibitionistiska Lejonet - zodiakens självutnämnda älskare. Naturligtvis fanns en veritabel krutdurk i Lejonet hos den f.d. exotiska dansösen.

Och återigen en Måne i sensualistiska och kroppsliga Oxen. Uppenbarligen kan man både bli författare och strippa med ungefär samma entrébiljett till livets scen!


Men de två skilde sig avsevärt åt solärt. Thorvall en känslig Sol-Kräfta, dansösen ett sceniskt Sol-Lejon som inte skyggar att "visa allt".

Horoskopet är ett bra skolexempel som påminner om hur enkla exemplar av överdriven sensationalism ser ut. Jupiter i sexuella Skorpionen kopplar ett stort grepp om alla tre Vattentecken och på det ett enormt libido (Mars + Venus) i Lejonets tecken! 

Cirka 14.00 på eftermiddagen går emellertid Mars över i hälsomedvetna Jungfrun, slår sönder libido-indikationen och drar istället på sig Saturnus långa kontrollaspekt. Därtill kastar den från Jungfrun också sitt onda 90-gradersöga mot Saturnus för en nervös "rundgång" remarkabelt lik den hos kvinnan med extrem doftallergi jag också bloggade om igår.

Men jag gissar att det här är en födelse med libidinösa Mars/Venus i Lejonet. Det rimmar så väl med den gåtfulla associationen med Thorvalls "älskogsaspekt" i sitt horoskop. Faktum är att jag också har ett horoskop från den nära kretsen där vederbörande praktiserade inte "exotisk dans" utan magdans under några år och där en Kräftascendent med Månen i - återigen - sceniska Lejonet ger den Eld- och Vattenkonflikt som söker sig mot starka uttryck, t.ex. via dans.

Hos den exotiska dansösen hittar man också indikationen på en dramadrottning, den speciella form av sensationalism som uppstår när både livsbejakande Lejonet och självdegraderande Skorpionen är aktiva samtidigt.

För naturligtvis måste det finnas något svart som driver en människa att gå upp på scenen och släppa alla kläder inför vilt främmande människor. I dagens helt degenererade samhälle där unga kvinnor säljer kropparna fullt ut för att köpa modekläder, kanske ingen höjer på ögonbrynen längre. Men det här är ett horoskop från tiden innan västerlandet kollapsade in i postmodernismens totala brist på värdesystem.

Och för horoskop från innan västerlandet dog måste man misstänkta att dramadrottningens syndrom står för en överreaktion på något sorgesamt. Att Månen står i Jord och Solen i Eld omvittnar att barndomshemmet troligen hade begränsade resurser eller att visionen (Solen i Lejonet) om "storhet" var naggad i kanten.

Jag säger inte att alla horoskop med Eld/Jord-störningen tyder på underklassen (och en genomgång av societeten skulle naturligtvis snart visa att "egenmäktighet" förekommer där också), men SAP-horoskopet gav mig en ledtråd som ofta stämmer.

Det är ofta ett harvande efter materiella ting eller mer materiell komfort i de här människornas liv, och mycket riktigt hittar man senare strippan i välmåendecirkusen. Hennes libido i Lejonet kämpade nu för MER fysisk harmoni (Månen i Oxen) istället för pengarna (som säkert var det som drev henne till exotisk dans utöver inre psykologiska anledningar).

Jämför också med Aftonbladets kulturchef, Åsa Linderborg, vars arbetarklassförflutna exakt beskrivs av den här ovanligt oförsonliga låsningen mellan Lejonets ambition och Oxens begränsade resurser (dvs, begränsade i förhållande till Lejonet som vill ha ALLT).

Även i AB-krönikören Lisa Magnussons horoskop dyker samma kamp för MER upp - men som i hennes fall mer tycks handla om kvinnomakt än materiella prylar. Mycket riktigt är hennes soltecken ett av de minst materialistiska: Tvillingarna. Bloggen har säkert passerat många oförsonliga låsningar mellan de fixerade Oxen och Lejonet, men jag minns dem inte längre...


[Tillägg, den 12 april:
Den vakna Lisa bevakar minsann sitt namn på nätet, men läsförmågan... Jag vet inte vilken punktstorlek jag måste gå upp i för att kommunicera bloggens bruk av världens äldsta zodiak (se bilden överst) - den som kom från Babylon! Enligt den är hon - korrekt och träffsäkert - född i medie- och skribenttecket Tvillingarna! Nej, inte ens inläggets själva inledning, "...från en zodiaktyp till en annan", ringer några varningsklockor.

Det förvånar inte att den träffsäkra ordknåparen i dubbelhetens tecken var "lite smickrad" vid mitt förra omnämnande, bara för att den här gången kasta en dolk istället. Tro aldrig på en Tvilling, de bara positionerar sig för stunden! Sagt av en Månen i Tvillingarna! :-)

./. tillägg]

*****

Beträffande den exotiska dansösen finns tyvärr ingen födelsetid för horoskopet så det går inte att gissa inom vilka livsområden (husen) dramadrottningen tenderade att uttrycka sig. I den "naturliga zodiaken" här ovan hamnar Lejonet i sitt eget femte hus för individuellt skapande och egna nöjen, men jag är långt ifrån säker på att hon var strippa helt enkelt för att hon tyckte det var kul...

Som en sista iakttagelse: Det var nära att jag satte etiketten "Tamas guna" på det här horoskopet med 5 viktiga planeter i denna kvalitet, men jag försöker spara de tre gunas etiketter till horoskop som är extrema i sin betoning av en enda kvalitet.

Tamas signifierar alltså en mörk och sensualistisk fiber i kropp och själ - den drar mot kroppslighet och oreflekterande sinneskonsumtion. Gym och workout är typiska Tamas-fenomen. De gör människorna allt mer medvetslösa och bundna till (identifierade med) sina kroppar. IQ sjunker radikalt om man måste gå genom kroppen för att tänka!

Sveriges nationalhoroskop är Vattumannen, intellektualitet av Tamas-typ, dvs fundamentalistiskt i sina fixa och färdiga svar som medborgaren bara behöver indoktrinera sig med. Ta t.ex. en tankekliché som vilken papegoja som helst kan lära sig uttala är: "Jämlikhet!" En annan tankekliché sprungen ur rent mörker är: "Jag och min yttrandefrihet".

Tamas leder alltså till låsta (färdigdefinierade) spelrum och bryter ingen ny mark. Det goda de gör, gör dessa människor som starka klippor för svaga själar som annars bara skulle slira runt.

Typiskt för Tamas är att den exotiska dansösen i nästa steg (som jag var medveten om) alltjämt sysslade med sin kropp - nu som yoga-lärare. Tamas ger en konstans, skomakaren förblir vid sin läst hela livet. Byter han/hon jobb känner man strax igen "kärnan" även i det nya arbetet. Tamas är den kvalitet som får mest problem när det krävs omskolning.


Tillägg

Apropå den valda illustrationen (pga sångtiteln), ser jag nu att Tina Turner är född under en extrem fullmåne i Tamas guna: Solen i sexuella Skorpionen och den exotiska dansösens (och Kerstin Thorvalls) Måne i Oxen. En axel även känd på bloggen som "det sataniska syndromet", dvs en hjälplös djupdykning ner i fysikalism eller sensualism. Tina Turner kan berätta allt om degradation och att sitta fast i ett helvete (med den misshandlande ex-maken).

Men...Tina odlar privat buddistiska synsätt och för ubrytningen ur den rena slabbigt sensualistiska fullmånen ska hon tacka sin Mars i ideologiorienterade Vattumannen! Notera åter Tamas: hon köper en färdig ideologi. De fixerade tycks dra mot den fundamentalistiska attityden. IKEA-möbler är inget för dem. De vill ha hela grejen färdigmonterad och sedan bara falla in i det fixa schemat!

Om vi talar om en skomakare som förblir vid sin läst under en lång karriär som inte förändrars mycket med årens gång, tror jag vi har ett prima mönster här...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan berätta att även Kerstin Thorvall var intresserad av något som kan kallas exotisk dans:-) Fast naturligtvis inte i form av striptease utan av afrikansk dans, som hon var mycket förtjust i. Hon har bl a beskrivit det i boken "svart resa". Och jag har för mig att hon har berättat om en upplevelse som hon trodde var ett tidigare liv-minne, som utspelades i Afrika.
S

Seaward sa...

Kul detalj som fyller ut bilden! Jag har en bestämd känsla att det är i Eldens kamp mot Jorden det börjar "skälva i dödköttet"!

Noterade själv just att Åsa Linderborg (flyktigt nämnd i inlägget!) skrivit en minneskrönika i AB där hon hänvisar till Thorvalls sexturism i Afrika, något hon kom undan med för att hon var kvinna.

Det hopar sig nya astrologiska teman att söka belägga "statistiskt"! Får se vad som blir av i slutändan.

Anonym sa...

Jag är själv faktiskt väldigt förtjust i afrikanska rytmer... musiken och dansen tyckte jag var det bästa med Afrika, när jag var där. Och jag har ju faktiskt också månen i oxen och venus i lejonet (och jupiter i skorpionen),så där ser man... men med "bara" venus där blir det ju inte en sån kaliber på mitt intresse som på Thorvalls eller den "exotiska dansösen" :-)

Seaward sa...

Det kanske är kontrasterna som attraherar människor som har "dramadrottningen" i horoskopet - ljus och mörker - lejon och skorpion.

Själv med Venus i Leo (Våg-Solens disponent) och Jupiter i Scorpio har jag alltid uppskattat kontrastrika företeelser. Och vad är Afrika om inte en plats där solljuset är intensivare och bringar just kontraster...