Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 10 april 2010

Allergi & Vattenelementet

När jag noterade en hälsoartikel i Aftonbladet om kvinnan i Göteborg med doftallergi gick genast två tankar genom huvudet: Vattenelementet! Och det kuriösa fallet med fiskfobin som jag bloggade om för en tid sedan.

Enligt Birthday.se finns det bara en person i Göteborg som passar in på artikeln i Aftonbladet, och intuitionen om att det - återigen - är Vattenelementet som ligger bakom mycken psykopatologi besannades åter på ett nästan plågsamt övertydligt sätt. 


Inte bara är både Sol och Måne belägna i Vattentecken, psykets indikator (Månen) är dessutom ultrasensitiviserad eftersom Jupiter detta år är hemma i sitt negativa härskarläge i sjukdomstecknet Fiskarna - det tecken som överreagerar på allt.

Som god tvåa i termer av hysteriska överreaktioner kommer Kräftan, och detta är då horoskopets soltecken. Här förbinds de tillsammans genom Jupiters framåtriktade "välsignande" öga. Horoskopet påminner återigen om att de planetära "välgörarna" oavsiktligt kan ställa till med problem.

Men problemet är inte Vattenelementet i sig - den är bara kanalen som sprider problemen, vare sig fysiska eller hos en del i en psykosomatisk version. (Det är naturligtvis inte dofterna i sig som skapar allergin utan undermedvetna komplex som de triggar och vilka skapar rent somatiska uttryck om själen inte kan bearbeta dem på Vattnets egen nivå, som är en fantasins och föreställningens nivå.)

På den här himmelen vill det sig inte bättre än att de båda illgärningsmännen ömsesidigt står och sparkar varandra i baken, Mars kickar till Saturnus som i sin tur kickar Mars i ryggen. Och så håller de på mellan två tecken som kallas "rörliga" eller "sattviska". Sattva står för höggradig medvetenhet, dvs "övermedvetenhet" om sagda irritationsmoment.

Och som synes av kartan är det bindningens (fixeringens) Saturnus som i det somatiska Jordtecknet Jungfrun leder över den kontinuerliga irritationen till mottagliga "offret" Fiskarna mittöver, där ett hyperexpanderat sinne (Månen + Jupiter) driver över målet totalt och aktiverar Sol-Kräftan vars typiska beteende är att värja sig för hot. Här skapas en mental habituering: "Jag tål inte..."

Tanken slår mig att kvinnan med fiskfobi botades av enkel hypnos. (Se hennes påfallande betoning på Vattenelementet.) I yngre år läste jag just om hur ryssarna (då fortfarande bakom järnridån) använde hypnos för att kurerar barn med svåra eksem. 

Varför inte pröva hypnos för att a/ antingen söka "förklaringar" till allergin mot vissa dofter och den vägen eliminera det psykiska "mönstret", eller b/ likt ryssarna direkt lägga in suggestioner i det undermedvetna att dofterna inte längre upplevs besvärande av det kroppsliga systemet?

Det som läkare och medicinindustrin gör mot svenskarna är närmast kriminellt. Hypnos var välkänd för sina fantastiska effekter i början av 1900-talet, men sedan tog på något sätt materialisterna över totalt och låtsades som om själen (psyket) inte ens fanns. Det medicinska kunnandet var högre på Hippokrates tid, trots alla våra imposanta maskiner och DNA-kartor! 

*****

Tillägg. Man kan misstänka att problematiken som "leds in" i det psykiska Vattenelementet samverkar på ett negativt sätt med Rahu/Ketu-axeln invid vilken minsann anpassbarhetens (adaptionens) Venus befinner sig. Aversioner ligger nu inte under Venus per se, men notera hur totalt välbefinnandets planet ligger inflätad med den här "missanpassningens" axel.

Se också hur klämd Merkurius i Lejonet är i den mån den "känner av" den onda cirkel som snurrar runt och tar avstamp i dess båda tecken Tvillingarna och Jungfrun. Merkurius i sin tur är också kombinerad med Venus och inblanded i "missanpassningens" axel. Här önskar jag att jag inte hade utelämnat de båda månnoderna ur mitt astrologierande under 25 år! De har uppenbarligen haft fingrar med i många spel jag missat.


5 kommentarer:

Systrarna Sisters !!! sa...

Hur kan du bara lägga ut en annan människas namn och födelsedata utan tillstånd av den samma - du verkar vara en förnuftig person som har båda fötterna på jorden... eller not - kanske ditt förstånd ligger klämt någonstans mellan Lejonet och Apan??? Är din kvasivetenskap och hokuspokusteorier mer lämpade att ställa en diagnos än läkarkåren? Dessutom tror jag att de flesta människor är fullt kapabla att själva ta reda på och förstå varför de mår dåligt - vilket denna kvinna också har gjort, tagit ansvar för sin egen sjukdom och går ut och pratar om den för att hjälpa andra med liknande problem.

Seaward sa...

Din moraliska indignation kunde du lika gärna rikta mot Aftonbladet som publicerade det här spännande fallet med namn. Eller mot personen själv som hade den dåliga smaken att ens lämna ut sitt namn till kvällstidningen.

De flesta människor har nog lite mer sans i frågan om integritetsbegreppet än vad du visar här. Det är knappast så att jag försöker göra någon till åtlöje.

Hade du inte varit så fylld av din egen indignation hade du kanske kunnat läsa inlägget med vett. Då hade du sett att också jag söker ge en tankeimpuls - genom att länka till ett annat inlägg som visade hur hypnos kan vara till god hjälp i en del fall. Kanske kan den pusselbiten komma någon till godo.

En annan kvinna sa...

Aftonbladet har alldeles säkert fått kvinnans tillstånd att skriva ut namnet. Däremot tror jag inte att du fått kvinnans tillåtelse att namnge henne. Om kvinnan själv hade dålig när hon uppgav sitt namn, vet jag inte.

Beträffande din länkning till ett annat inlägg, finns mycket att säga som visar din okunskap om olika tillstånd. Fobi, är en rädsla för något helt ofarligt. Fobi har inget som helst med allergi att göra. Fobi kan i dom flesta fall botas med hypnos eller KBT (Kognitiv Beteende Terapi).

Allergi eller doftöverkänslighet SHR som kvinnan lider av, är något helt annat. Det har inget med rädsla att göra. Kan inte botas med hypnos eller KBT eller annan terapi av psykologisk form. Allergi och SHR beror alltid på något fysiskt fel och har inget som helst med psyket att göra.

Sök gärna på internet och du ska finna många informativa sidor om SHR.

Seaward sa...

Med all respekt. Du har inte slutit tankecirkeln förrän du invänder dig. I detta inlägg nämner jag (framgångsrika) ryska hypnosexperiment mot eksem, där soma uppenbarligen visade sig uppgå i psyke - ovedersägligt fysiska symptom försvann efter hypnosbehandling.

Det är därför som hypnos är ett så fascinerande ämne - den tycks adressera vitt skilda åkommor. Du sluter inte din tankecirkel. Jag säger: Vare sig allergi eller fobi - hypnos som "universalmedicin" fungerar i många olika fall.

Hävdar du nu att doftkänslighet inte kan botas med hypnos, vore det korrekta att peka mot studier som visar att man försökt men misslyckats. Inte skicka läsaren ut på en "wild goose chase" efter allmän information. Detta är inte god akademisk ton.

Apropå källhänvisningar bör jag själv nämna min källa. I populärvetenskapliga "The New Soviet Psychic Discoveries" (1979) rapporterade två västjournalister, Gris/Dick, som fått specialtillstånd att intervjua ryska vetenskapsmän om deras studier i hypnosens räckvidd.

Jag läste boken som ung, men den fick mig att förstå hur lite vi förstår om Psyke i vår tid - faktiskt mindre än på 1800-talet! För en koncis historisk av psykologins närmaste historia innan Sigmund Freud - den "tappade kunskapen om hypnosen" - se James Hillmans "The Myth of Analysis" från 1972. En briljant essäsamling.

Förvisso finns det tyngre litteratur än populärlitteratur om 30 år gamla ryska experiment! Fokus i "Irreducible Mind" ligger inte på hypnos utan på medvetandefenomenet i vid bemärkelse, men denna tegelsten på 700 sidor från 2006 är redan en klassiker for dem "in the know".

"Mind" är skriven av en grupp äldre amerikanska psykiatriker, främst för yrkesfolk. De visar genom 100 års samlade undersökningar att västerlandets hela åsikt om relationen kropp och psyke är helt galen. Och därmed troligen också ditt påstående om vad som är och inte är möjligt att åstadkomma genom att direkt adressera psyket under hypnos.

Sant är att man inte kan få ett amputerat ben att växa ut genom hypnotisk suggestion. Men inget du säger i din invändning tyder på att du vet särskilt mycket om hypnosens gränstrakt. Inget i dina formuleringar får mig att tro att du är annat än en lekman som läst på lite för mycket av fel sorts information om allergier. Du har missat hela diskussionen om VAD vi människor är.

Vi är Psyken på jorden och vi är här för att "patologisera". En del mördar folk, andra får allergiska reaktioner till följd av dolda motiv! KARMA är psykiskt men i slutändan visar det sig t.ex. genom kroppsliga processer.

Jag själv, svår nötallergiker, upptäckte vilken humbug medicinens påståenden om "fysiska fel" var den gång jag i ungdomen i salongsberusat tillstånd åt upp en glass strösslad med nötter. Eftersom jag var på dejt ville jag inte framstå som svag inför flickan mittemot utan "beordrade" mig i det tysta att _inte_ få en allergisk reaktion. Och den uteblev! Var det alkoholen som hävde kroppens "psykade beteende" mot nötter eller var det en kombination med "hypnossuggestionen"?

Att allergin på inget sätt vuxit bort blev jag varse några år senare när jag ouppmärksamt råkade äta en bulle med något lurt i. Hela ansiktet svullnade upp och jag hade andningssvårigheter i timmar.

Jag har här gjort ett undantag från regeln att ignorera kommentarer som inte håller sig till sakfrågan som är astrologisk studier. Men psyke (ψυχη) - vår själ - är ännu mer intressant än den om astrologins förmåga att beskriva vissa mönster!

Anonym sa...

kommentar till dom två kvinnorna här ovan.

kropp och själ/psyke påverkar visst varandra och det finns det bevis för.
den här kvinnan som artikeln handlade om råkade ut för sin doftallergi i samma veva som hennes mor gick bort.
därför kan man dra paralleller mellan hennes allergi och det trauma hon drabbades av genom moderns frånfälle och användandet av moderns parfym.
den typen av utlöst allergi går att bota med hypnos och terapi.
medfödd allergi gå också att påverka med sin inställning och livsstil på ett markant sätt.