Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 10 april 2010

Kerstin Thorvall - hetaste känslorna



I samband med författaren Kerstin Thorvalls bortgång noterar jag i Aftonbladet en bild med några bokomslag. Jag är inte mycket till bokläsare men att skriva självbiografiskt om "alla sina älskare" tycks mig något eget. 

Frågan vad slags horoskop som kan ligga bakom ett sådant upptåg, och förklara en annan av Aftonbladets rubriker, "Underbar, krånglig, fri, plågad och charmig", syns värd att följa upp. Låt andra skriva sina dödsrunor, här är vi astrologer och söker kunskap till och med genom de minsta sandkorn. Och vi vet att ingen egentligen har dött. Thorvalls ande har gått vidare.


Visst var det enkelt, bara man ser födelsehimmelen/ingångsvärdet till det som utvecklades som ett thorvallskt livsöde! 

Solen i Kräftan är väl det mest nostalgiska av alla tecken, just en sådan som gräver fram sina minnen av älskare. Och att ett förhöjt libido (Mars + Venus) i den stora älskarens tecken, Lejonet, är för handen, skadar heller inte. Det är för övrigt det dramatiserande och närmast exhibitionistiska Lejonet som torgför alla älskogarna. Kräftan är ett alldeles för privat tecken för att komma på en sån idé!

Och missa för all del inte Månen (Sol-Kräftans disponent) i ett av sina mest sinnligaste lägen i Oxen. Det ger oss Sol och Måne i Vatten och Jord, den mot sinnesvärlden orienterade människan. Jag har inte studerat Thorvalls boktitlar, men det skulle förvåna mig mycket om hon inte var en vardagsrealist ut i fingerspetsarna med den här kombinationen av Sol och Måne.

För nojorna som flera (bl.a. Göran Greider) nämnt, räcker det nästan med Kräftan som sådan, det naturligt patologiserande tecknet. Men här anfäktas Solen också av den hungrande demonen Rahu, och Saturnus kastar från den mentala Vågen en kontrollerande 270-gradersaspekt mot Vattentecknet. Som naturligtvis inte alls responderar väl eftersom Luft och Vatten utlöser neurotiska eller dissociativa tendenser. Irrationalitet och rationalitet intar en prekär balans här.


Tillägg

"Arg in i det sista." Så bedömer AB att man innehållet i Unni Drougges minnestext bör rubriksättas. Det verkar logiskt vid en påminnelse av strömningarna i Drougges horoskop. Annars är förstås ilska en typisk reaktion hos alla de fixerade tecknen när de inte når sina mål.

Ett dygn senare slumpade jag mig på ett horoskop som påminde om Thorvalls indikationer på ett hett känsloliv. Bakom det horoskopet fanns en kvinna som i sin ungdom försörjde sig som strippa under några år. Se och jämför planetplaceringarna! (Öppnar i nytt fönster.)


Om Thorvalls bortgång: AB, SvD, DN

Inga kommentarer: