Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 20 januari 2010

Kate McGarrigle: Skytt med galghumor




Folksångerskan, som med sin syster Anna gjorde några underbara folk-pop och folk-countryskivor på 70- och 80-talet och för dessa blev en ikon, har avlidit i en sällsynt cancer som angrep benstomme, muskler och nerver.

Jag tror det är Kate till vänster på den här bilden från cirka 1975, men just den här bilden är lite svårbedömd. Lite längre fram i livet är det i vilket fall hon till vänster:



Som Sol-Skytt dryper det av sarkastisk humor i hennes texter och det fångade mig, fast folkmusik aldrig var min favoritgenre. Några kanske minns "Ingen kommer undan politiken" som var Marie Bergmans (ex Family Four) svenska cover av ett Kate & Anna McGarrigle-original.

Jag utgår från att originaltexten (som jag här inte kunde ta del av då den var på franska) inte handlade om politik, Kate & Annas själsliga och intellektuella sensibilitet gick långt bortom genomsnittssvenskens väl enkla spelplan - höger/vänster-mentaliteten...

Hur Sverige ligger till på den globala IQ-skalan avslöjade DN:s recensent i slutet av förra året då familjen McGarrigles julskiva recenserades. Se vilket ord som raderats från en väl inarbetad fras i talet om Kate McGarrigles son:
Och han sätter det, nästan lika lekande lätt som en gång Jussi. En bragd värd en egen orden, och man inser än en gång vilken benådad artist Rufus Wainwright är.
DN
Vad i har en rescenent med julskivor att skaffa om han inte vill ta ordet "gudabenådad" i sin mun?

Minneskrönika över Kate i showbiz-organ här, nerbantat och på svenska (Harry Amster, SvD) här.



Mars i Kräftan i sannolik opposition till Månen (Kräftans härskare), är naturligtvis en lite misstänkt kombination apropå sjukdomen cancer, särskilt som den här formen angrep muskler, skelett och nerver, varav de två senaste lyder under just Stenbockens härskare Saturnus. Men detta är för ayurvediskt (trad. indisk medicin) bevandrade astrologer att uttala sig om och inte för mig.

Det påfallande är horoskopets kreativa natur och kan väl jämföras med det engelska nationalhoroskopet i just föregående inlägg - också England är en Sol-Skytt. Så remarkabelt att skriva detta, nämna Skytten som stor humorist och morgonen därpå vakna upp med beskedet om den fantastiska komediennen Kates bortgång.

För ett annat exempel på Skyttens galghumor och kapacitet till sarkasm, se Rowan Atkinson (Mr Bean, Blackadder m.m.) - alls inte den torra Stenbock som västastrologin gör honom till, utan just född till den jupiteriska elden.

Där Stenbocken/Saturnus är saklig intill det återhållna ("understatement") hör till Skytten/Jupiter en ceremonialitet och sirlighet - de "har råd" att brodera ut eftersom de upplever sig rika i anden. Detta utbroderande i hand- och fotföring -  alla dessa blomstriga gester - syns i båda Atkinsons nämnda gestalter, kanske särskilt Blackadder eftersom serien utspelade sig i det elisabetanska England. Sir Blackadder, den sirlige!

Och "blomstriga gester" är inte alls en illa vald bild, för gissa Jupiters position i Atkinsons horoskop? Upphöjd i den naturens och fruktsamhetens tecken Kräftan!

Astrologin är magisk, bara man väljer den korrekta zodiaken - den indierna förvaltade åt oss européer medan vi gick in i 2.000 år av kollektivt mörker - en galenskap som nått oanade höjder i vår senaste grill, "sekularism". När vi på bred front återupptäcker vad astrologin berättar, då blir vi åter en civiliserad trakt på jordens yta.


*****

Rent subjektivt inser jag först nu astrologiskt varför jag inte kunde motså vare sig Kate McGarrigles utstrålning eller artisteri: född några dagar in i Vågen träffas jag rakt i hjärtat av hennes förnämliga Jupiter i 2° Vågen - viktig eftersom den disponerar över hela den kraftfulla planethopen i Skytten. Hennes "nerv" nådde rakt fram till min Sol, och denna himlakropp är metaforen för andesjälen i människan.

Se även en spin-off nedknackad direkt efter detta inlägg:
Humor hos Ellen Degeneres (och andra).



Systrar roar sig 1978

2 kommentarer:

Anonym sa...

Såsom detaljfixerad, besserwissrig, tillika frankofil jungfru, måste jag här invända att i sången som omnämns sjungs "'Y a longtemps qu'on fait de la politique" i original, så visst handlar den också om politik, och andemeningen i texten är den samma som i den svenska versionen.
S

Seaward sa...

Härligt att äntligen få veta något om innehållet i den sången!
:-)

Musikaliskt kan tilläggas att systrarna gjorde en lätt omarrangerad remake på "Heliga Catherines veklagan" bara några år senare, på det föga distribuerade "French record".

Jag minns inte längre om det var originalet (1975) eller omtagningen (1981) som spelades i svensk radio...