Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 19 januari 2010

Englands Lady Luck (Britter & Luftelementet)


Expressens foto via All Over Press

En triviaartikel i Expressen som föranleder en kort astrologisk koll. Ung kvinna med påtagligt pigga ögon och behagligt utseende har korats till "Lady Luck" av en tidning för hennes förmåga att lyckas med vad hon än företar sig.

Tre sekunder på Wikipedia för att fånga upp födelsedagen visar hur det här är en modern allt-i-allo: är det inte lite löjeväckande hur mycket alla måste vara numera? Lady Luck är sångare, låtskrivare, dansare, modedesigner och författare och därtill enligt Expressen fotbollsfru och tv-programledare - ät det spektrat, Carolina Gynning!

Tidningen skriver också att det är en positiv personlighet som gör att folk rankar högt i såna här omröstningar. Än återstår uppenbarelser!


Horoskopet är extremt. Sju av nio placeringar är verkligen positivt polariserade och de två som befinner sig i den negativa, mer dämpade polariteten är lustigt nog två feminina planeter: Venus vackert placerad i kvinnliga Kräftan och välsignad av lyckans Jupiter i Skorpionens tecken. Kunde epitetet "Lady Luck" sitta bättre än här, där kvintessensen av kvinnlighet (Venus) nås av lyckoplanetens strålning?

Allsysslaren Tvillingarna som är över hela spektrat och bryter alla genregränser är också bara för uppenbart för att behöva kommentar.

Och sist, Månen (kvinnlighet eller mer generellt, psyke/sinne) befinner sig i Vattumannen och indikerar tack vare en upphöjd, förnämligt placerad Saturnus i Vågen en slags generell kompetens. Den formsäkra Saturnus disponeras ju i Vågen av en ovanligt mild härskare - skönhetsgudinnan Venus. Och hon var ju extra välsignad vid den här tiden.

På vissa himlar ser man verkligen att inte allt är elände med mänskligheten. Det finns faktiskt "tidsfönster" som är reserverade för de goda själar som har mycket att tillföra sin medmänsklighet. Jag vill inte dra några billiga växlar mellan det humana BLÅ Luftelementet och de blå varelserna i filmen Avatar.

Det är i sig en billig idéstöld av filmregissören Cameron, och eftersom redan ordet avatar är hämtat från Indien och betyder nedstigande frälsargestalt behövs inte mycket fantasi för att inse att han stal också den blå-lila Herren Krishna från den indiska traditionen, men sänkte ner den övernaturliga dimensionen i en tropisk värld.

Det är således lite si och så med precisionen i Camerons bruk av symboler. Hollywood brukar fuska. Men mycket möjligt låg Camerons idélån närmare än så: serietidningsfiguren Fantomen vistas ju redan i den grönskande djungel och bär en blå kostym.

Faktum var att den tidiga Fantomen höll till i Bengalen (Indien) innan hans Dödskallegrotta flyttade över till Afrika, och hans dräkt var i begynnelsen mer blå-lila än ljusblå. Så det är rätt uppenbart att också Fantomen lånat från legenden om Rättvisans och Sanningens krigare Krishna.

Själv med halva sideriska horoskopet i blå Luft har jag så smått börjat förstå varför jag varit så attraherad av färgen blå i hela mitt liv, och i det här perspektivet är det långtifrån en slump att man väljer ut en helt okänd människa i kvällspressen (baserad på attraktionsfaktorn) att astrogranska - och hittar sin egen Luft i överflöd. Så här fungerar livet, "andlig dragning" kallas det väl, men det vet inte biologerna om. De ser inte de fyra elementens verksamhet i sin verklighet.

Men elementen lever och har hälsan i ett parallellt och lika verkligt universum! Kanske verkligare eftersom elementen påminner om att biologin enbart sysslar med Jordelementet - det som de fem sinnena kan se och röra vid (ev. med lite extra hjälp av mikroskop). Luftdimensionen, däremot, kommer aldrig någon vetenskapsman att lyckas verifiera. Men den världen finns också på ett sätt Avatar aldrig kommer att göra.

*****

Jag kommer att tänka på Robbie Williams jag kallade ett "air head" för en tid sedan. Vad är det med engelsmännen och Luftelementet? Finns det inte något "lätt" och "intellektuellt" över ovanligt många britter? Är det deras språk som gjort dem så merkuriala?

Jag bläddrar och hittar Englands nationalhoroskop (data från experten på nationell astrologi, Nick Campion). Minsann! Det är kreativ hetluft i det brittiska folkets nationalsjäl: Månen i Luft upphettad av en Sol i Eld. Det är precis som det svenska nationalhoroskopet, bara att britterna har förmånen att verka inom SATTVA GUNA, den lätta, intellektuella och kunskapssökande kvaliteten.


Svenskarnas soltecken är Vattumannen, som är mer för att skapa tankesystem att leva inom -  svenskarna älskar att systematisera sina liv och är faktiskt en smula kategoriska!

Britternas soltecken, Skytten, är utforskande, nyfiket, och känt för respektlös humor och obotlig optimism - minns riddaren i Monty Python som lemlästas allt värre i en envig med svärd och vägrar att låta sig nedstämmas fastän både armar och ben ryker!

Det sideriska horoskopet tycks stämma väl. Men det finns också en dräggig undersida i England, fotbollshuliganer och ostyrighet. Och när en nation "föds" under fullmånen, där den idrottsliga Skytten impliceras, är något av ett osäkrat vapen...

Ett horoskop från 1801 syns gammalt och jag tycker mig minnas en diskussion om ett senare baserat på något viktig grundlagsändring, så det är bäst att inte säga för mycket här. Anses denna karta för den gällande är det intressant att se vilka britterna gärna belönar: Jupiter i Kräftan gör att Cheryl Cole med sin Venus i samma tecken åkte grädfil till utmärkelsen "Lady Luck".


Inga kommentarer: