Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 20 januari 2010

Humor hos Ellen Degeneres (och andra)





En typisk synkronicitet inträffade just på den här bloggen! (För termen synkronicitet se här - nytt fönster).

Några strödda tankar bekräftade åter den att när vi talar astrologi i västerlandet talar vi om zodiaktecknen som idealbilder utan att någonsin undersöka om verkliga personer också äger motsvarande egenskaper.

Igår slängde jag ut en strökommentar om britterna och deras "luft" vilket ledde till det engelska horoskopet och insikten att det här folkets slagfärdighet och sarkasm är helt i linje med den sideriska Solen i Skytten. En västerländsk astrolog ser istället hos britten företrädesvis en hierarkiskt observant Stenbock och (om sanningen ska fram) en tämligen humorbefriad typ.

I verkligheten flyter gränserna lite, för även den sideriska zodiaken ger en bekräftande nick, särskilt åt engelsmännens torftiga kärleksliv: Venus i Stenbocken matchar inte alls Sol-Skyttens allmänna hejdlöshet. Och varifrån strömmar förlagorna till alla dessa ytliga fashionistas? Från England vill det synas (jag säger bara paret Beckham - duon som reducerade sig själva till totalt banala pappersdockor).

Venus i Stenbocken är inget mer och inget mindre än kärleken till den "yttre formen", till "tygets kvalitet och skärningen". Min egen mor, Sol-Stenbock (fast det visste jag inte på den tiden jag trodde hon var Vattuman) var alltid en skicklig kläddesigner med klar blick för att klippa ut delarna och forma ett klädesplagg - just som man kan räkna med från Saturnus när den disponerar över Solen i Jordelementet. Idéns konkretisering.

På morgonen mötte jag nyheten att humoristiska folksångerskan Kate McGarrigle dött och såg ännu en Sol i Skytten. Det avgjorde saken - britternas ofattbart framgångsrika humorist Rowan Atkinson stod stadigt i Skyttens tecken han med, och när jag gick igenom etikettslistan på namn som jag upplever som genuint roliga, började det regna Månen i Skytten!

Jag skapade en ny etikett, "humor", men för att det inte skulle se helt partiskt ut, "smakade" jag länge och väl på några andra celebriteter bloggen avhandlat och bestämde mig för "humor" även i några fall där det kanske mer är en fråga om en besynnerlig och lite egen stil - som hos barnboksförfattarinnan Tove Jansson och Madonnas f.d. make Warren Beatty. Den senare har en underfundighet över sig som är underhållande. Men Skytten-trenden som jag uppdagat kvarstod.

Är det här bara en subjektiv partsinlaga? Att det är undertecknad som själv har en viss sorts humoristisk uppskattning? Jag är mycket tveksam, för de namn som fastnat på bloggen är verkligen stora namn där väl alla instämmer att de tillhör humorfackets elit. Från Sverige kan det inte förnekas att Henrik Schyffert och Peter Wahlbeck (båda Månen i Skytten) är höjdare, i lika hög grad som amerikanerna känner singer-songwritern Carly Simon som en briljant underhållande individ, hyperintelligent och med en kapacitet till sarkasm som inte står Rowan Atkinsons figur Blackadder efter!

David Letterman fick sitt omnämnande på bloggen för Fiskarna som sexprasslande tecken (en tendens vi sett betydligt fler omtalade exempel på, bl.a nämnde Warren Beatty), men också han har Månen i den frispråkiga och direkta Skytten.

*****

När jag funderade över världsberömda komiker som inte finns på bloggen ännu, och särskilt då kvinnor - jag fick titta noga för att hitta roliga sådana att inkludera under den nya humor-etiketten - kom namnet Ellen Degeneres direkt för mig. Jag har aldrig följt hennes karriär, tv-shower och allt vad det nu kan vara, utan har bara sett henne i några få intervjusituationer. Men hon är helt lysande rolig!

Degeneres ingår för övrigt i den lilla grupp av homosexuella människor vars födelsetid är känd och som jag studerade i jakt på ev. trender. Ellen Degeneres syns vara den kvintessentiella homo-människan eftersom hon var en i gruppen där sexualitetstecknet Skorpionen steg i öster (ascendenten) då hon föddes, och där härskaren Mars minst sagt är "ur spår". Men det är inte för hennes oförmåga att harmoniera med sin fysiska kropp hon är intressant här, utan för att vi - minsann! - hittar ännu ett horoskop med kraftig betoning av Skyttens tecken!



Fixeringar eller förmågan till uthålligt fokus syns i den stigande Saturnus i öster, i slutet av Skorpionen och bara några grader från ascendenten. Jag har märkt att Ellen har en dröjsam och t.o.m. senfärdig släpighet i sitt förhållande till intervjuare, men när hon svarar kommer dessa fantastiska "off" eller udda responser som gör henne så rolig. (Saturnus på sanskrit: Shani - "den långsamma".)

Horoskopet är sannerligen inte lätt, för att få Mars bunden av den hämmande Saturnus mitt i övergången mellan Skorpionens reserverade natur och Skyttens frivola och utåtriktade hämningslöshet är inget annat än ett straff för synder begångna i tidigare liv.

"Should I stay or should i go?" Här är ett klockrent exempel på hur "vankelmod" kan se ut astrologiskt. Mars i tidiga Skytten vill framåt och upptäcka nya marker, men Saturnus har fixerat sig i en döende gammal attityd - inte minst sexuell attityd. (Skorpionen är i sig ett Tamas guna-tecken vilket drar in en ibland närmast patologisk vägran att uppdatera sig.)

Detta är ett av de horoskop som bekräftar att homosexualitet är "psykisk sjukdom" - själen MINNS UNDERMEDVETET att den var "av andra sorten" i förra livet och i vissa fall vägrar den acceptera sin nya kropp utan fortsätter att jaga - i en kvinnas fall - såsom hon fortfarande var en biologisk man!

Det säger sig själv att det här problemet påverkar Merkurius i Skytten - Ellens mentalt/språkliga stil och blir en del av den komiska talangen (fast det ju egentligen handlar om personlig tragedi). I det här horoskopet syns också Vågen (heteronorm, parrelation) svårt drabbad och Jupiter (välgången) har i 12e huset satts på undantag och dessutom infekterats av den obalanserade demonen Rahu.

Likväl kan denna Jupiter, disponent till aktiviteten i Skyttens tecken troligen sägas bidra till den komediska talangen. Humor är, så vitt jag kan se av de nyetiketterade horoskopen överlag, inget annat än den undergrupp till "kreativiteten" (Eld och Luft). De stora humoristerna har påfallande ofta direkta oppositioner mellan Eld- och Lufttecken. Degeneres disponent i Luft till Skytten (Eld) blir en variant på detta mönster.

En sista detalj i horoskopet som kan stärka det humoristiska anlaget, är Månen i Fiskarna, också detta ett jupiteriskt tecken. Ellens underligt bakvända lyckoplanet (Jupiter) i olyckans hus (12e) har alltså rak påverkan på båda hennes Ljus, och influerar både själ och hjärta. Det är inte så konstigt att hon specialiserat sig på "gay humor", själv varande ett av samhällets olycksbarn. Tolfte huset och humor dök faktiskt otippat upp nyligen när jag tittade på skådespelaren Gene Hackman, och hans horoskop påminde i sin tur om den mycket rolige David Letterman, också en typisk tolftehusmänniska.

Minsta gemensamma nämnare här är därför kanske just Jupiter eller Jove - den jovialiska! Jag tror bestämt de namn från etikettlistan jag spontant valde ut för nya etiketten "humor" och som inte befanns vara Skyttar istället flera hade dominans av Fiskarna i sig!

Läs mer om kontrasten mellan Jupiter och den naturliga motpolen Saturnus i just föregående inlägg om den bitska Kate McGarrigle.


2 kommentarer:

Anonym sa...

din skriftmängd är oöverskådlig men din fixering vid sex och hbt är slående . varför du vill göra friska människor mentalt sjuka och förvägra alla att kunna leva i äktenskap med dem de älskar är totalt obegripligt det om något är sjuk fundamentalism och underblåser alla yttringar av förakt för andra människor. inget av det du skriver i ämnet befrämjar bra samhällsklimat.

Seaward sa...

Jag förmodar att du är samma kverulant som under inlägget om Penelope Cruz. Givet att du nu erkänner att du inte förmår överblicka texterna, kan vi nog ta lätt på din kritik i övrigt.

Den som inte ser vad som faktiskt står skrivet som helhet, ska kanske inte dra alltför långtgående slutsatser. Se i övrigt kommentar under P Cruz om att bloggen bygger på en filosofi.