Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 16 september 2009

Dimskallar (Megan Fox horoskop - igen)



I ett elakt kändisskvaller från en arbetsplats läcker ett filmteam ut att Megan Fox är "dum som en sten" och styltigt poserar som en "porrstjärna".

Båda dessa detaljer stämmer märkligt väl med hennes "sataniska axel" som också är problemet i moraliskt förslappade landet Danmark (nytt fönster). Båda polerna i denna axel är kända för sensualitet, men ett direkt möte mellan Jord och Vatten bildar något tjockt och orörligt.

Engelska språket har ordet "sultry" för den här personliga kvaliteten, och "sävlig" eller "dryg" är inte rätt översättning eftersom en sensualistisk kvalitet ligger inbakad i ett "sultry" beteende. "Vällustig" är dock för starkt!

Rätt ord för rätt psykologisk egenskap är inte lätt, och lättare blir det inte när det knappt ens finns ord i svenskan. (Betyder detta att Sverige har en fattigare förmåga att se och förstå omvärlden än en britt?)

Megan Fox påstådda brist på intelligens ligger med de planeter som bildar samma sensualistiska axel: Om Solen i aspekt med expansionsplaneten Jupiter bildar exceptionell intelligens, då gäller det motsatta när Solen konstelleras med begränsningens planet Saturnus...

Engelskans "dimwit", bristen på slagfärdighet eller rent av dumskalle, kan befaras när Saturnus helt dominerar över Solen, men då så många svenskar lever i inbillningen att alla är "jämlika", är det här en av astrologins känsligaste frågor (se bara ramaskriet i USA på 1990-talet när IQ-forskarna upptäckte att det finns skillnader mellan olika folkslag och att asiaten har en naturligt högre IQ än den vita kaukasiern).



1990-talets kanske mest hatade bok i USA.
Man talar bara inte om IQ!
Vi har ju "bestämt" att vi alla är jämlika.

Vid "riktig" konsultation med en klient måste man ha tillgång till födelsetimman innan man säger något slutgiltigt. T.ex. kan ett starkt tredje hus (intellekt) tänka så väl och tydligt att frågan om det är 100% pur solär intelligens som verkar, eller en ovanligt lurig och snabbtänkt individ som bygger ett sken av intelligens, för de flesta blir ovidkommande.

Men även utan födelsetimma kan vissa trender ses. Lägger man till den saturniskt begränsande Solen hos Megan Fox också Månen i Kräftan, som i mycket går på ren instinkt, kan man inte undvika känslan av en nedsatt intellektuell skicklighet. Så viktiga är Sol och Måne, att jag även i andra fall noterat hur lite t.o.m. en "triangel" i Luft (se kartan) förmått kompensera om de stora ljusen båda har "varvat ner".

Jag har t.ex. ett fall född inte så långt före Tom Cruise. En siderisk Sol-Tvilling och även han ägare till Megan Fox luftiga triangel (Vattuman-Jupiter > Sol-Tvilling > Vågascendent).

Den kände skådespelaren har lovordat scientologin för att den hjälpt honom övervinna dyslexi, och remarkabelt nog är det fall jag här tänker på (likt Megan Fox en Sol-Oxe) också i besittning av samma triangel (Cruises Sol ersatt av Venus), och även här gällde svår dyslexi och likt Cruise en benägenhet till "fundamentalism" och att leva via en ideologisk luftbubbla snarare än i smidig direktkontakt med livet.

Kan det vara så att "för mycket" Luft kan leda till den här typen som "måste" göra allt efter schema, likt en förståndshandikappad? Då förklaras den här bloggarens intresse för det astrologiska systemet! :-)

Luftelementets koppling till förståndsgåvorna visar sig mer komplicerad nu, med den sideriska zodiaken som uppenbarligen har de fyra elementen i blickfånget.

Charles Carter (Englands störste astrolog under 1900-talet) påpekade att "stortrigonen" ansågs skadlig förr i tiden, och nu har vi alltså direkt tre exempel här på individer med läs- och förståelseproblem eller påstådd tröghet som alla har en "lufttriangel" (Jag vet inte om vedisk astrologi visualiserar Jupiters specialaspekter 120° och 240° framåt genom zodiaken som en triangel.)

Luft är således i sig ingen "kvalitetsgaranti", den mentaliserar men "air heads" och drönares tomma luftslott är alltid en möjlighet lika väl som exakta mentala konstruktörsstyper. Vår nations Sol i Vattumannen har varit fantastiskt illustrativ för det här landet med dess typiska ingenjörs- och kollektivmentalitet. Svensken har en lågt utvecklad individualitet - faktiskt ingen individualitet alls: Månen i Väduren ligger i zodiakens första "personifierande" tredjedel där man tror att ytan är hela poängen. Men Lufttecknet som styrs av den organisatoriska och grupperande Saturnus (en tänkare av koncept) kan alltid avhjälpa denna brist på individuell substans genom något "socialt system"!

Carters uttalande är värt att citera, men notera att han talar utifrån västastrologins perspektiv där alla planetern kan inta vilka aspekter som helst. I indisk astrologi är det enbart planeternas planet, Jupiter, som kan bilda triangeln:

The Grand Trine

It sometimes happens that two bodies are in trine and a third body is in trine with each. Such a configuration was considered evil by medieval writers and unfortunately this view appears to be not without foundation. Often the fortunes seem to be greatly involved in those of others, both for good and evil, and the character may tend to weakness and lack of moral fibre. The element in which the grand trine falls may be too prominent in the temperament.

Charles E.O. Carter - The Principles of Astrology (1925, 5e rev uppl 1963, s 31)

Ett exceptionellt fall av en "stortrigon" i Eld var den hypersynske Edgar Cayce (1877-1945), vars öde, precis som Carter sade, var helt sammanflätat med andras. Mannen var så överkänslig att han knappt kunde vistas med folk (han plockade upp deras tankar och känslor), och han gjorde sitt bästa för att försörja sin familj som porträttfotograf (oftast ensam vid sina framkallningsvätskor) tills dess att han blev medium på heltid.

I fallet av det visuella Eldelementet är det fascinerande att notera hur han i trance såg rakt in i andra människors själar och därifrån kunde hämta vilken information som helst. I en känd anekdot hade tyska affärsmän bokat tid för konsultation (Cayces kapacitet i trance var obegränsad - han kunde uttala sig insatt i allting).

Till tyskarnas ofattbara häpnad och genans börjar plötsligt Cayce under hypnos läxa upp dem för att hela deras affärsprojekt är djupt oetiskt och oärligt - på deras eget hemspråk (som den vakne Cayce naturligtvis inte behärskade)! Här kan vi verkligen tala om en stortrigon som tycks sudda ut gränserna mellan individer, vilket ofta skapar outhärdliga närgångna persontyper, men som Edgar Cayce kom att utnyttja på ett ovanligt sätt.

Skådespelerskan Megan Fox beskylls i skvallret också för att vara stel som en pinne ("ograciös") och det är förstås återigen en effekt av Saturnus - ålderdomens orörlighet. Saturnus formaliserar allt så att man får människor som talar i klichéer och rör sig via poser. Ofta märker man hur det "rycker till" när de rör sig från en formaliserad position till nästa, för Saturnus tenderar till fixeringar och kraften som åtgår för att bryta den saturniska immobiliteten leder till diskontinuitet - som vid abrupta hopp mellan ämnen. Minns: Saturnus - avgränsaren. Sömlöshet vet den inte vad det är, Saturnus älskar att dra tydliga gränser.

Megan sägs heller aldrig le och det är återigen Saturnus: svårmodets och depressionens planet. Vi kan tydligt se att skvallret är en troligen korrekt iakttagelse av Megan Fox som handlingsmänniska, dvs det solära uttryck hon ger ifrån sig. Eftersom Månen ligger i ett negativt polariserat Vattentecken kommer inte härifrån några impulser att transponera den egna lerjords-aktiviteten till ett annat element, och det kan nog förstärka uppfattningen av en människa som brister i espri och är helt utan intressanta egenskaper (och intressen).

Då både Sol och Saturnus befinner sig i "statiska" eller "fixerade" tecken (i sanskrit: tamas, okunnig, trög, bunden) på Megans himmel, bör inflexibiliteten vara tämligen påfallande. Men när hennes skönhet avtagit torde Megan Fox med ett sådant här "poker face" ha en utmärkt karriär i pokersvängen - det spelet går så trögt framåt att man anar att det är Saturnus - den pengakåta materialisten - som styr hela spelformen!

För den ursprungliga granskningen av den unga filmstjärnans horoskop, se här.


För det första inlägget jag började diskutera astrologiska signaturer för intelligens, se inlägget om Göran Everdahl.

För en genomgång av åtta berömda fysiker med intressanta Jupiter-placeringar, se här.


Tillägg 091011

För den särskilt intresserad av unga, identitetsstörda Hollywood-stjärnor listar Aftonbladet en serie motsägelser hos aktrisen. Det är inga svårigheter att se hur det mesta kan sammanfattas i den stora "Lufttriangeln": hon mentaliserar för mycket och på för låg nivå. Vanlig åkomma hos egocentriker.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En kommentar till din parentes om språkliga uttryck: Man kan lika gärna vända på det och säga att svenskan har uttryck för egenskaper som inte andra språk har. Ta ordet "duktig" t ex. Det finns inget heltäckande ord för det, som används på samma sätt som i svenskan, vare sig i engelskan eller franskan (eller i flera andra språk). Och det gäller säkert alla språk, att det finns specifika uttryck som är svåra att översätta.
F.ö. var det ju en liten tröst för mig, som har sådant underskott på luft i mitt horoskop, att detta element inte automatiskt innebär intelligens. Då gäller väl motsatsen också... :-)
/Susanne

Seaward sa...

På punkten "duktig" upplever jag att engelskans "able" är en exakt motsvarighet: "She's an able woman". Hon är inte bara habil utan faktiskt kompetent (duktig) i det hon gör.

Men "hardly able" är någon som knappt är förmögen att gå iland med sin uppgift. Jag vidhåller nog att det inte är en slump att Norstedts volym EN>SV är mycket tjockare än SV>EN-delen...
:-)

Luftelementet har jag givit mig själv mindre bakläxa på eftersom det uppenbarligen kräver en mer nyanserad behandling.

Redan mixen av olika element ger ju olika typer av mentalitet (och behöver inte redan "mentalitet" definieras tydligare?)

Ett klassiskt exempel på "hetluft" är ju Gardells fullmåne Sol-Våg/Mån-Vädur, eller 17e greven av Oxford (Edward de Vere), troligen författaren bakom aliaset Shakespeare: Sol-Vattuman/Mån-Vädur.

Greven var lika hetlevrad som Gardell och lyckades redan i ungdomen (av misstag) sticka en värja i en kökspersonal så att denne avled. (De blåblodiga höll varandra om ryggen vilket var tur för den litterära eftervärlden.)

Anonym sa...

Och jag vidhåller att duktig används i en långt vidare betydelse än able. Och det där med engelskans ordrikedom tror jag bara är en språkmyt p g a att engelska råkar vara högstatus-språket nr. 1. (Se f.ö. kapitlet "Engelska har fler ord än svenska" i Mikael Parkvalls bok Lagom finns bara i Sverige och andra myter om språk.) Men det är ju inte om språk den här bloggen handlar, så jag lämnar det nu :-)

Seaward sa...

Mitt problem är troligen att jag inte läst en svensk bok på så många år, och att jag troligen inte sett alla olika bruk av ordet "duktig"... Duktigt illa!

Men du har så rätt, bloggen ska inte förfalla till språkchauvinism!

:-)