Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 5 juli 2021

Sveriges regeringsfiasko ur arketypisk synvinkel

När bloggen under sina aktiva år talade om "den naturliga zodiaken" (Väduren i 1a egohuset, Oxen i 2a materiella tillhörighetshuset osv), kunde den lika gärna ha kallats "arketypisk zodiak". För här är de, Platons osynliga Former (i Idévärlden som helt består av ren intelligens - universum är fullt medvetet för alla utom sekulära och slöa ateister som marknadshyreförespråkaren Morgan Johansson som inte vet att han redan sålt sin själ till lägre makter). 

Konstellationerna blev med tiden till systematiserade zodiaksymboler och kom att förknippas med Platons underliggande arketypiska realitet. Nu är vi framme vid cirka år 0. Långt närmare vår tid har jakten på ännu fler subatomiska partiklar eller studier av cellbiologins småskaliga mirakler på inget sätt övertrumfat denna äldre bild av verkligheten. Västerlänningen - speciellt "vetenskapen" - har bara skiftat fokus och slutat ställa sig de verkligt stora frågorna som våra förfäder ännu fann intressanta. 

Sverige kan vara  ett av de länder där dumheten spridits allra längst ner i folkskikten. T.o.m. nysvenskar förmås via ihärdig tv-reklam att blixtsnabb glömma allt om IQ som de kanske uppsnappat innan kriget eller naturkatastrofen nådde dem och drev dem på flykt. "When in Rome"... Som svensk jobbar och shoppar man, punkt slut. Lite yrvaken miljöångest rörs ner i den här fasansfullt självgoda grytan som är "svenskhet" eller svenskarnas självbild.

Låt oss återvända till riksdagen, minuterna då det som ska föreställa svenska folkets representanter gemensamt röstade för att Stefan Löfven och hans regering saknade folkets förtroende. Vänstern hade dragit nödbromsen just som regeringen Löfven var på väg att fullständigt förstöra landet och ge de Rika (här: fastighetsägarna) friheten att på några års sikt oåterkalleligt förvandla  Sverige till ett rikemansgetto med trälar i oattraktiva boenden så långt ögat når. Det var som bäddad för ett framtida inbördeskrig. Men så gott som alla (med egna agendor) såg hur den ryggradslöse Löfven var på väg att fullständigt sälja ut sin och partiets heder och existensberättande, och drog i nödbromsen.

Hur såg detta ögonblick ut, enligt arketypisk astrologi?


Passande nog börjar den naturliga eller arketypiska zodiaken med Mars, symbolen för KRIS och KRIG, den nödvändiga obalansen som får ett statiskt och vilande potentiellt universum att börja röra på sig och bli till. Likna gärna Väduren vid Big Bang  eller den historielösa och barnalika uppkomsten av ett nytt universum eller ett nytt mänskligt liv. ARKETYPEN verkar genom alla företeelser, kvarkar eller cellers mekanik och det är därför antikens vetande var överlägset den moderna specialiseringen, hur fascinerande vetenskapens rön kring denna värld än är.

Men se var KRISENS eller KRIGETS Mars befinner sig: I sitt svagaste läge i försvarsinstinktens Krabba (egendomligt omdöpt till Kräftan i det aningen efterblivna Sverige). Arketypiskt är det Krabbans skal som indikerar värn och skydd mot ödets omilda angrepp och astrologin har sedan urminnes tid associerat dess 4e sektor med det skyddande Huset eller Hemmet. 

I ett arketypiskt nationalhoroskop blir 4e sektorn istället en fråga om INRIKES ANGELÄGENHETER eller landets fundament: de många Hushållen. Här strömmar med andra ord instabilitet och kris ur Folkdjupet och se hur aggen är riktad: mot en arketypiskt helt ren symbol för Makt eller makthavare: Saturnus för närvarande i hemmaläge i materialistiska Stenbockens tecken. Den här oppositionens dubbelriktade natur kunde höras från Löfvens bittra slängar mot Vänsterpartiet som han kallade oansvarigt trots att de var det enda parti som tog ansvar, klarsynta inför vad högervridet sosseri höll på att föra hela landet!

Samma krisande Mars visar också att det är svenskarnas  Hem (4e sektorn) som står på spel, och än en gång visar arketyperna att de är "multivalenta" som amerikanska idéhistorikern (och astrologianhängaren) Richard Tarnas applicerade ett vetenskapligt begrepp på dem.

Den välgörande luftblå triangeln skapas enligt hinduisk astrologi bara när den Stora Välgöraren Jupiter (även känd som Guru och som grekernas övergud Zeus) kontaktar andra planeter i tecknen som tillhör samma element. Eftersom Folkets eget signum Månen ingår i triangeln är detta en demokratisk triangel. Här varningen obehövlig, att Stortrigonens (3  x 120°) skapar stor röra som involverar för många aktörer (som urspårad marknadsliberalism). Varför den varningen inte behövs i just detta fall beror på att INTELLIGENSEN eller Solen själv är sammankopplad med Folket/Månen. 

Och i den arketypiska kartan samverkar Solen och Godhetens Jupiter som en sinnebild för svenska folkets högre rådare, nationens GODA DAIMON. För det är vad 11e huset betecknade i den klassiska hellenistiska astrologin. Den goda daimonen missförstås alltid av låga människor som fastnad på ego-nivån, vårt bättre Jag tycks ofta vilja det vi absolut inte vill. Det är därför hinduisk astrologi håller en tillfällig ägare av 11e huset att vara en "verksam illgörare" UR EGO-PERSPEKTIVET. I själva verket har den goda Demonen  (eller Skyddsängeln) en framåtblick som människoarten saknar och kan välja det smärtsamma här och nu för att rädda landet på lite längre sikt. Kalla Vänsterpartiet för Sveriges skyddsängel, just som vi dumbommar var på väg att göra bort oss helt, ännu en gång i historien!

***

Den som studerar någon av de många kartor för Stefan Löfven och även politikern Ebba Busch, som just erkänt förtal och sedan bevisar att hon just är så prestigemedveten som hon förnekar genom att prata vidare om den saken, står det klart att båda påverkas av den pågående ömsesidiga oppositionen mellan de två naturliga illgörarna Mars och Saturnus.


 

I en arketypisk karta - Ebba Busch som uttryck för en idé (eller rättare ett idékomplex) dominerar en närmast okontrollerbar begärsnatur, den genuint empatiska men också begärsfyllda Vattentriangeln. Här syns dess kritiska tendens till att röra till det för personen som föddes under den. 

Därtill visar den arketypiska kartan att olycksplaneten Mars - vid middagstid bara en timma ifrån byte av zodiaktecken och därmed en mycket instabil och opålitlig faktor - återigen visar varför hennes politiska karriär nu är i fara. Mars i sista graden av martyriets Fiskarna och förstärkt av streberenergin från Drakhuvudet i samma tecken som framgångsorienterade Jupiter. Är inte det lite väl mycket av samma sak? 

Hennes födelsedag har inte givit några världscelebriteter, jag  har bara hittat två manliga idrottsmän som väl indikerar på vilken nivå VATTEN typiskt verkar: affekterade känslor - "jävlar anamma" men väldigt lite av djupare tanke. Tanke tillhör nämligen inte Vattnet utan Luften (se folkets insikt om regeringen Löfvens - i praktiken en högerregering - och dess oförmåga att styra trovärdigt - misstroendet går i GOD LUFT och bygger således på välgrundade uppfattningar, trots att regeringskrisen blossade upp så snabbt).

Med all denna empati med sin egen hunger (en villig tjänare av sina egna drifter) föddes hon dessvärre också i makthungriga Stenbocken. När så Saturnus passerar detta sitt negativa hemmatecken har alla solstenbockar en tung tid. Deras verkliga värde "på marknaden" går upp för dem! 

Busch har missköt sig från dag 1 som partiledare men nu har verkligheten hunnit i kapp. Väljartappet har varit enormt alltmedan hon ägnat sig åt den svaga och lättkorrumperade Vatten-naturens alla person- eller egorelaterade ting. Likt Löfven drabbas således Busch av den pågående oppositionen mellan Mars och Saturnus, men Saturnus har redan befunnit sig i Stenbocken ett år och förklarar hennes otrevliga maktkamp om ett statusboende hon drömt fram i djupet av sin näriga Vattensjäl. (Månen som hem opposit ståndsmässiga Stenbockssolen stämmer bra med den osnygga hushistoria medierna bevakat.)

 ***

Återvänder man till sist från den arketypiska "principvärlden" till vår verklighet så meddelade riksdagens talman cirka 10.52 resultatet av omröstningen om regeringen Löfvens trovärdighet. Sådan saknades och se nu ögonblicket för denna för Löfven så obehagliga sanning (om han ens förmådde ta in sanningen):



Löfvens karta (utan känd födelsetid) i inre cirkeln och omröstningen i den yttre. Resultatet meddelas då Lejonet stiger i öster (som det gjorde då sammankomsten startade 52 minuter tidigare). Lejonets härskare är Solen (kungavärdighetens symbol) och i horoskopet för omröstningen faller naturligtvis Löfvens näringslivsorienterade Sol i Krabban illa. Den hamnar i förlusternas och exilens 12e hus. 

Vid misstroendeförklaringen befinner sig Lejonascendentens Sol sig istället i DEN GODA DAIMONENS 11e. Modern västastrologi håller 11e för att beteckna människor i grupp,  sammanslutningar, organisationer och varför inte riksdagen samlad för att representera folkviljan? 

Den här mer sekulära läsningen av 11e huset är intressant eftersom den länkar samman antikens Goda Daimon med hela folket, eller åtminstone folksjälens osynliga högre aspekt, snarare än enbart teckna landets rika elit. 

Något att tänka på om man minns från bloggens många diskussioner, att kollektivtecknet Vattenbäraren i Sverigehoroskopet BARA beskriver landets lyckligt lottade elit och alla de pr-nissar som får de dummaste av svenskarna att flytta in i landets största  städer för att själva bli korrumperade och leva och bete sig likadant som eliten. "Sverigehoroskopet en principskiss för folkets korruption" som jag kallat det.

Men det är viktigt att inte röra samman Sverigehoroskopets bleka framtidsomen med kartan för missförtoendeförklaringen. I den senare ges folket helt rätt i sin reaktion på en socialdemokratisk regering som driver högerpolitik - ingen kan vara nöjd med ett sådant missfoster och monster!

Dagen den här texten publiceras ska Löfven tillkännage om han lyckas samla ihop en ny regering. Jag gissar på extraval, den pågående Mars/Saturnus-oppositionen mot hans veka, medfödda Sol/Mars-Krabba är helt enkelt väl stark.

Tankarna går till den dolda referensen till hoppets stjärna Jupiter och nödvändighetens Saturnus i en text om ett skeppsbrott. Framförd 1975 i högstämd medeltida stil av den progressiva rockgruppen Gentle Giant. Här är texten, inklippt från nätet:

Rose in early morning, as the light came through,
Searching in the ocean, did what he should do,
Seeking not adventure, just a way of life,
Sky above turned grey, wind cut like a knife.

This was his last voyage, this was his last time.

Pulling up the anchor, letting go the rope,
Age rules over all things, fate rules over hope.
Then as bow was broken, water soon to rise,
For they would have nothing, Nature's trust unwise,

Through his boat and fortune, not for him that day,
If he went to God, for him they would pray,

As the tempest thundered, as the storm broke free,
Suddenly in darkness, fear there none to see,
Visions in his memory, what was meant to be,
When the storm was over, nothing could be seen,
Life and boat were taken, God knows what it means.

Rose in early morning, as the light came through,
Searching in the ocean, did what he should do,
This was his last voyage, this was his last time.

Pulling up the anchor, letting go the rope,
Age rules over all things, fate rules over hope.


(Age/Fate = Kronos/Saturnus)


Inga kommentarer: