Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 2 december 2017

Sådan far, sådan son - Jared Kushners kriminellt materialistiska horoskop


KUSHNER OCH DAMBERG, TVÅ RÄKNENISSAR
PRÄGLADE AV VINSTKALKYLATORNS ARKETYP JUNGFRUN

När nu "president" Trump ser ut att förlora all ärbarhet under det pågående nystandet i hans rysskontakter uppmärksammar DN hans svärson Jared Kushner, en motbjudande fastighetskapitalist likt Trump själv. 

Horoskopet bekräftar den fördomsfulla bilden av "den giriga juden" till 100% så det är väl att genast påminna sig att Tiden släpper in barn av alla nationaliteter på det lilla livets arena. Det skulle faktiskt vara intressant med en specialstudie om vad det blev av andra födda i januari 1981 då profit- och ägandelystnaden nådde abnorma proportioner genom Jupiter/Saturnus-konjunktionen i vinstjägaren Jungfrun. 

Den här bloggen har med åren blivit kontextuell och refererar bakåt till dess framvuxna käpphästar. I Kushners fall kan man erinra sig USA:s 11e idealhus som med Saturnus/Skördemannen i Jungfrun exakt illlustrerar det landets lsättning att förtära allt och alla i sin egentjänande jakt på stora skördar/stor profit. Skorpionascendenten ger en kusligt låg nivå på idealen och lycklig den som slipper USA:s variant av idealism i 11e!

I Jared Kushners fall är problemet med den ständigt vinstjagande Jungfrun betydligt större än i normalfallet. Man måste påminna sig att ett tecken t.o.m. kan utgå ur sortimentet genom att ligga i ett hus som släcker ut dess aktiva inverkan i livet - således blir en 12-husJungfru snarast sin egen motsats, mer lik en Fisk som är villig till uppoffringar och förluster! 

Använder man för Kushner solascendenten - makthavarnas himlaljus - är dock Jungfrun allt annat än reducerad i betydelse. Med Sol-Skytten i öster blir Jungfruns ökända smusslande mentalitet nyckeln till att han nu kommer att falla med Trump, liksom hans far spärrades in i fängelse för bedräglighet i ekonomiska frågor. Sådan far, sådan son?




Efter upptäckten att den ursprungliga sideriska zodiaken matchade individens psykologi med tecknens, blev den hinduiska astrologin genast mer intressant. Men om inte faderproblematiken redan var luddig nog, med Solen och Saturnus som konkurrerande faderssymboler i väst, kom nu den sydliga indiska astrologin att förvärra situationen ytterligare genom att betrakta Guru (Jupiter) som fadersplaneten! 

Jag har helt enkelt ignorerat denna lärosats och fortsatt med den nordindiska doktrinen att Saturnus är fadern i termer av en auktoritativ patriark och den kanske lite mer spirituella tanken att Solen är den älskande och livgivande fadern - den som förde själen hit för att sedan underkastas den stränga och negativt restriktiva Saturnus, denna världens herre som på sina håll t.o.m. liknats vid Djävulen. 

Åtminstone i vissa feministiska strömningar tycks "patriarkatet" motsvara en äldre tids orerande om den onda Djävulen, men det vore gott om alla kom samman och insåg att det är det kapitalistiska systemet och deras PR-agenter som ligger bakom allsköns fördunklande omskrivningar. Djävulen är för övrigt specialist på att skapa dimslöjor och fejkad "mångfald" så att alla slåss för sin inbillat egna sak istället för att fokusera och se sambanden... När man övervunnit politikens villovägar ser man tydligt vad de flesta duperade försöker förneka: det är faktiskt så enkelt som att välja mellan svart eller vitt, lögn eller sanning. I den meningen är och förblir fader Tid - Saturnus-Kronos - den onda och falska auktoriteten medan den älskande fader Sol både skänker evigt liv utanför tidens domän och även den intelligens som krävs för att se igenom materiens skenbart övertygande soliditet.

Men i fallet Jared Kushners födelsehimmel är omina inte goda. Solen i Skytten är en anhängare av frihet och representerar myten om evig tillväxt. Astrologiskt balanseras Skyttens härskare Jupiter av den restriktiva Saturnus så att KOSMOS är ett nollsummespel och antikens systemskapare visste inte hur rätt de hade i den här Jupiter/Saturnus-dikotomin. Universum ÄR verkligen evigt och västerlänningarnas myt om ett Big Bang relativiseras i samma ögonblick man anammar en "större myt" som också menar sig veta att universum fläckvis äter upp sig själv via svarta hål för att sedan återfödas var som helst och när som helst via ett av de vita hålen, kvasarerna. Det är ett nollsummespel och de gamla grekerna hade rätt: världen är evig eftersom den här en avbild i tiden av den eviga, himmelska världen...

Kushner föddes tyvärr till den förlorande sidan av detta nollsummespel då Solen i Skytten direkt får problem med den begränsande maktens Saturnus. Det är den exakta konjunktionen i 10e makthuset som inte släpper Skytthärskaren Jupiter fri att växa hur kapitalistiskt och ohämmat som den vill. Det är lätt att se den DUBBELT ONDA Saturnus i sitt mäktiga 10e-husläge representera Kushners misstag att alls ge sig i lag med makten. För nu har han FBI i hälarna. Sådan far, sådan son, om man ser den här dubbelt onda Saturnus som fadersplaneten och tillika Jareds egen "själens form"! Det är naturligtvis höggradig spekulation att använda hela dygnets horoskop för en enskild, men metoden fungerar så väl på de rika och/eller berömda att det tycks som om de som gör sig ett namn i världen mer än "medelsvensson" förverkligat dygnets potential (på gott och ont). 

"Det kan bara finnas en nummer ett" och övriga hundratals förlossningar i bara Sverige under Jared Kushners födelsedygn reduceras till "utfyllnadssjälar" i det kapitalistiska slaverisystemet. Bara en var utvald att likt Jared Kushner få glänsa en minut och sedan reduceras till en falsk skitstövel. 

Det kanske kan vara en tröst för dem födda under 1981 års solpassage genom den sideriska Skytten att deras fall kommer att bli betydligt mindre än Jareds i den händelse de äventyrat sig ut på tvivelaktiga affärer och hoppas på stora och lätta Jupiter-pengar. Inget sådant för denna "fördömda sub-generation" - vars aktiva handlingsliv står i strid med den mäktige Saturnus med deras "själsliga form" som för Sol-Skytten i 1a huset blir en verksam illgörare. Dessa var då själar predestinerade till en ond karriärväg (med skiljer här inte på "ond" i meningen omoralisk/kriminell eller bara en misslyckad karriärväg).

Här kan man därför tala om dålig karma på ett mer allmänt sätt än den indiska astrologins lokaliserade regelsystem som pekar ut t.ex. 8e huset som "dålig karma" och 5e huset som en plats genom vilken flödar "god karma". Visserligen modifieras även dessa "stationer" genom omgivande faktorer men att det filosofiska begreppet "själens (noetiska) form" kan utläsas ur ett horoskop i termer av Saturnus, det är astrologi bortom nybörjarnivån. Bara eget tänkande kan leda fram till den logiska slutsatsen.

Att sedan Saturnus kan vara verksamt ond, god eller neutral i sin verksamhet i denna värld, blir som att antyda att vissa styrande principer bakom själen FÖR DETTA LIV VILLE SE SJÄLEN GÖRA GOTT ELLER ONT. Vilket återklingar av den ångerfulla brottslingens kända undanflykt "Satan fick mig att göra det". Det är helt sant! Alla är inte födda till helgonets roll. Som de helt materialistiska stoikerna tänkte sig saken, drivs universum obönhörligt av krafter som gör världen till ett deterministiskt självspelande piano. Fri vilja är bara en illusion, forskning visar kroppen skrider till handling ett litet tidsintervall FÖRE egot tror att det fattar ett beslut. 

Det är en lögn att människan har fri vilja. Sant är att det existerar en helhet, en Världssjäl som går på räls och att alla tilldelats sin lilla roll ett skådespel som är regisserat redan före vår födelse till människor. Det här är gudarnas show (gudar som människornas knutit till en eller annan planet). Vi är bara statister och stoikernas märkliga tanke om att den född till tjuv ska försöka spela tjuvens roll på excellent som möjligt bottnar i denna kosmiska fatalism. Också astrologin uttrycker den via den typ av progosmakeri som finner det macho (eller stoiskt indifferent) att kalkylera en individs exakta livslängden (ner till ett dygns precision). Veklingar huttrar inför tanken på döden eftersom de är barn av Jord och Vatten - knådade kreatur som felaktigt identifierad sig med en kropp som går mot sin upplösning. 

Indifferenta filosofer må visserligen strunta i om planeten Jorden går under men de skulle heller aldrig bidra till dess skövling, tack vare likgiltigheten inför det pseudoliv de genomskådat. Löfven och räknenissen Damberg är raka motsatsen - de lever pseudolivet som om det var det enda: jobba-jobba-jobba för att kunna konsumera. Allt för Maskinen, allt för Systemet! De är vad jag i förra inlägget lösligt betecknade som "ktoniska män" - de tillhör de döda varelser som saknar filosofi och därmed verklig tankeförmåga. De är inte levande själar, bara potentialer. Att som Damberg sälja av smutsigt brunkol istället för att ta en nationell ekonomisk förlust som alstrar god karma för hela folket vittnar inte om att värdkroppen Damberg var utvald till de levandes skara. Å andra sidan finns ju alltid en avbön på dödsbädden, så inget är över förrän det är över. 

(F.d. moderaten Littorin förgrymmar sig just nu över att f.d. kollegan och statsministern Reinfeldt gräver ner sig i ett fixerat försvar av sina "öppna hjärtan" och kapitlets frihet att cirkulera fritt och med det slavarbetare från världens alla länder. För Reinfeldt verkar ett uppvaknande på dödsbädden ytterst avlägset, men det har bloggen redan påvisat genom hans "verksamt onda" Jupiter i 9e huset för kosmisk dharma - han var utvald att skada Sverige i sin omvända Robin Hood-politik.) 

Hela det macho beräknandet av och påståendet att känna till sin dödsdag följer av att astrologin menar sig synliggöra strikt deterministiska (ödes-)lagar som kontrollerar både det grova stoffet (Jordelementet), det psykiska stoffet (Vatten), den animala livskraften (Eld, själva varat). Eld och Luft är två sidor av samma Gud men Luften krävs för att Elden ska bli mer än en upplevande evig existens. Luft kan beteckna själens form och hela den noetiska världen - det andliga Intellektet som skapat världen och vidmakthåller den som dess överordnade princip eller form. 

För de materialistiska stoikerna kallades världens inneboende rationalitet Logos, men den på bloggen ofta nämnda romaren Plotinus ogillade den materiella monismen och talade (med Platon) om dels ett Nous och dels ett Logos. Nous är Intellektet i dess rena "Luftläge" (jag använder förstås Luft metaforiskt) men sedan de styrande Idéerna eller Formerna dykt ner i tidens flod och uppträder rumsligt, tredimensionellt, kroppsligt. Då kallas de logoi, styrande förnuftsprinciper. 

Stoicismens världsbild, fast i ännu mer påver och förkrympt form, är den som dominerar det materialistiska västerlandet. Men självlögnen i väst är total eftersom man inte gärna kan predika fri vilja och "valfrihet på marknaden" utifrån naturvetenskapens deterministiska materiella monism. Det tar emellertid några år att genomskåda livslögnen våra politiker och lärare tutat i oss. Merparten av människorna förblir indoktrinerade livet igenom.

När vi tänker ut en plan, t.ex. att likt Jarek Kushner vilja bli snuskigt rik och mäktig, kanske den planen rimmar med Själens Form, kanske inte. Det är därför islam i dessa skenbart primitiva livsåskådning avslöjar en överlägsen kunskap om tillvaron i sitt enkla "Om Allah så vill". Utifrån Kushners horoskop råder en akut och förkrossande fiendskap mellan Solen och Saturnus. 

Dessa två är alltid planetära fiender (enligt hinduisk astrologi) men när Solen står i det personliga uttryckets 1a hus och Saturnus intar det mäktigare 10e huset som både naturlig och verksam illgörare, då är Jared Kushner ett säsongsblomster som bara väntar på att krossas i den händelse han söker expandera sin persons betydelse - precis som soldisponenten Jupiter i 10e makthuset antyder att han kommer att försöka. Han är alltså predestinerad att söka bli en storfräsare men då hans "själens Form" är ond, är han på jorden bara för att statuera exempel.

Den som går djupare i kartan inser hur rutten han är från början till slut. Även hemförhållandets Måne i Vattenbäraren påverkas av denna onda Saturnus och att kapitalistiskt handlande med fast egendom är en naturlig följd av födelsedagen, det ses också ur den solära handlingsmänniskans ascendent: bostäder och fastigheter sorterar under det 4e huset (Hemmet, fasta kapitalvaror) och husägaren här är Jupiter, den stora rikedomens planet och tillika verksam välgörare för Skytten i 1a huset. 

Men MÅTTET VAR RÅGAT redan när "den girige juden" föddes och Saturnus ger inte den här kartan ytterligare svängrum på expansionens tema. Den gradexakta konjunktionen bör återspeglas i antingen Jupiters eller Saturnus positioner på himlen det ögonblick Jared Kushner faller i vanära.

Jag är amatör på prognoser men "Carters lag" säger att transiter inte är att lita på om det inte är planetens natala position som i transit stryker förbi en plats i horoskopet där den har en inverkan natalt. Det öppnar naturligtvis för många olika scenarier och där västastrologin ringar in det övergripande perioderna via sina progressionssystem (primär och sekundär progression), där har den indiska astrologin istället har systemet med planetära cykler (dasha/dashas) inom vilka man studerar transiternas potentiellt mer exakta tidsangivelser.

*****

Se även det exakt sex månader äldre inlägget om Kushner, men då utifrån månascendentens perspektiv.

2 kommentarer:

Jonte sa...

Själv av årgång 81, men med Sol i Oxe och Ascendent i tidig Våg så hamnar konjunktionen Jupiter/Saturnus i 12e försakelsehuset, vilket kan stämma väl; Jag är nog så långt ifrån någon materiell "storfräsare" man kan komma, även om mitt yngre barn-jag närde en hel del drömmar om "stor rikedom och framgång", som med tiden dock transformerade till en något högre stämd (vill jag hoppas ;-)) idealism med perspektiv bortom "den här världen".

Illgöraren Solen i 8e kan såklart mycket väl antyda tidigare livs hedonistiska/materialistiska tendenser som här trycks ner genom själens tjocktarm för rening. Som "hårt arbetande"(!) - egentligen helt emot min inre lata Ox-natur ;-) - och balansorienterad Våg så kan det såklart betraktas som ett "gott" att ha illgöraren Jupiter punktmarkerad och disciplinerad av Saturnus (en Vågens välgörare) i försakelsens hus, dessutom ägd av Merkurius hemma hos sig själv i 9e.

Dock kan jag utan omsvep erkänna att jag många gånger upplevt att detta liv präglats av just "otacksamma försakelser" och "uppoffringar" (inte minst materiella!) som inte har lett till någon större "lycka" och ibland t o m givit upphov till bitterhet (8e!), depression (Saturnus!) och isolation (i 12e!). Intressant hur horoskopets delar tycks hänga ihop och befrukta varandra, även "under huven" där inga uppenbara planetära kopplingar finns. Intressant också hur det hinduiska systemets vackra system med olika planetära naturer för olika ascendenter skapar diametralt olika läsning beroende på födelsetimma för samma grundkonfiguration på himlen...

Seaward sa...

Hinduerna kallar de tre vattniga husen för hus där saker löser sig och om Jordelementet placerar sig där kan man verkligen spekulera i ett "omställningsliv", just som dina tankebanor går.

I den materiella berusningens frånvaro nyktrar människan till och hittar ett skarpare medvetande!

Jag håller med om hur man efterhand tycker sig se hur ur horoskopets alla ingredienser framtonar en helhet, en "Berättelse" om man så vill. Jag slet i många år med kokboks-astrologi och var slav under regelsamlingar om vad som händer med planet X i 60-grader till planet Y. Verkligheten är så annorlunda ochg så beroende av så många faktorer. Jag nöjer mig numera med att fundera över mer generella eller översiktliga indikationer, låter andra briljera med perfekta förutsägelser (som slår in)...