Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 4 december 2017

Åsiktsmaskinen och sekteristen Stig Larsson



Horoskopets nyckel tycks vara:
Luft/Vatten-dissociationen mellan Vågen/Kräftan

Den född i (sideriska) Kräftans tecken eller med dominanta planeter i tecknet läser på egen risk Malin Krutmeijers recension av poeten Stig Larssons senaste bok. Hon lyfter nämligen fram egenheter i boken som perfekt illustrerar alla Kräftans sämsta sidor, den uppblåsthet (förstadium till cancer) som resulterar ur tendensen att gömma sig inom en grindsomgärdad och säker stadsdel där man själv växer i betydelse och duktighet. 

Stig Larssons hemort sedan många år är just en sådan här "säker plats" som Kräftans naturliga fjärde hus representerar och det är dessutom en liten ö i Stockholms stadsbild vilket fullbordar intrycket av detta vattendjur i sitt skyddande skal. Vatten utgör en skyddande barriär från omvärlden och ö-bor (eller vem som helst som lever isolerat) spårar snart ut i idiosynkrasier som man kan likna vid cellers mutation.

Men ta mig inte på orden, läs recensionen och le åt hur flera av den här bloggens enkla karaktäristika dyker upp i Krutmeijers analys av Stig Larsson, den lilla mannan på jorden! Och missa inte att en Kräfta med intellektuella och kommunikativa Tvillingarna "bakom ryggen" (i dolda 12e huset) är kapabel till sanslöst, affekterat svammel av exakt den pseudointellektuella sort som Larsson tycks hänge sig åt. Och att sedan magistrala Saturnus angriper den fabulerande Kräftan från 4e huset illustrerar också perfekt det Krutmeijer säger precis i inledningen. 

Det är sådana här överlappningar som får mig att uppskatta astrologin och ta den antika filosofin på allvar. Vi är verkligen bara små flugskitar i ett större kosmiskt drama där de verkliga aktörerna. Våra ynkliga liv och dess inbillade val är bara cellers inre dallringar i gigantiska väsen som förr kallades gudar. Det måste gå oräkneliga mängder av dessa darrande små celler som ingår i var och en av gudarna eftersom deras liv spänner eoner av tid!

En mindre lustig sida av livsyttringen Larsson är hans önskan att begå våld mot det sårbara hans eget horoskop i hög grad består av, men projicerat på unga kvinnor! Se Expressen för fem år sedan: "Därför skadade jag mina sexpartners". Den patologiska sidan känner någon igen från fallet med sexförbrytaren Kapten Klänning och det är den "fallna" vålds- och sexplaneten som inte har att göra innanför Kräftans skyddande väggar. (Som vanligt en brasklapp: merparten av Mars i Kräftan urartar inte, astrologin varslar aldrig om annat än "dispositioner".)

Vidare upplever Larsson hisnande känslor av frihet (Jupiter) när han får förgripa (Mars) sig på andra i perversa sexyttringar. Redan 2009 kommenterade jag för enda gången den här människans horoskop som "Larssons flört med mörkret" (det är alltid svårt att veta var fakta övergår i mytomani i gränsen mellan Tvillingarna och Kräftan). Jag minns inte om jag i detta inlägg kommenterade avsaknaden av självinsikt som så ofta följer vid nymånen då Solen "bränner" eller osynliggör den ljusreflekterande Månen. Perfekt för projektstarter, hävdar astrologin, men i handlingens ögonblick offras också reflekterandet kring handlingen! 

För bondage och sadistiska böjelser, se också den fjättrande och hämmande Saturnus i erotikens tecken Vågen och hur denna piskmästare snärtar till de sårbara mjukdelarna (Kräftan) med sin långa 270-gradersvinkel. Ur ett annat perspektiv har vi en dubblerad Luft/Vatten-dissociation här som involverar båda de naturliga illgörarna i konflikt med varandra.

Larsson upplever säkert att hans Merkurius i härskarläge tänker logiskt, men han ser inte det totala drama hans tänkande är inbäddat i... Utifrån en solascendent (månen är som sagt utsläckt) halkar Merkurius in i "den onda daimonens plats" som de gamla grekerna kallade 12e huset. Hinduerna tycks ha tänkt något liknande eftersom de fann det här vara en utmärkt plats för Saturnus, för att få den Stora Illgöraren ur vägen! 

Utifrån solascendenten har, som sagt, Larsson sin plågoande i sitt personliga fjärde hus för "mitt hem, min trygghet och mitt emotionella välmående". Det ser inte helt friskt ut, särskilt inte som irrationella begär från Vattenelementet kommer med attacken från våldsplaneten Mars och där Saturnus "upphöjd" i Vågen skapar mentala konstruktioner för att rationalisera sitt inre onda. (Jfr. f.d. statsminister Reinfeldt som med Sol-Kräfta/Mån-Våg var en enda efterrationalisering, från början till slut!)

Ibland har människorna helt enkelt ingen chans - de föds under fullständigt perversa omen och lever sedan ut himlavalvets kortslutning och brist på genuin logik i sina liv. 



Tillägg

Den som sa't va't. Krutmeijer tycks ha föga till övers för övermaga typer som Larsson. Lustigt nog hade hon samma invändning i sitt föregående alster publicerat i AB, om unga scientisten  Emma Frans: "Larmrapporten, trots några stroppiga drag, [är] ofta både kul och pedagogisk. Allmänbildande projekt kan vi inte få för många av." 

När jag kollar upp Krutmeijer hittar jag just den övermaga och bossiga stroppen även i hennes horoskop: den sataniska fullmånen mellan Skorpion-Solen och Ox-Månen är om något det buffliga maktspråkets signatur! Som jag tidigare kommenterat, tenderar den här synnerligen negativa fullmånen att implodera snarare än lyfta sig till en högre motsatsernas syntes, och tanken infinner sig därför att Krutmeijer är så överfylld av sig själv att hon inte orkar ett ord ytterligare som påminner henne om detta faktum.



Inga kommentarer: