Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 19 december 2017

De utstöttas horoskop: Facebook

Ompublicerar detta från 24 februari 2010 med anledning av en artikel i DN...

Facebooks horoskop är för dagen då dess uppfinnare satt ner och tänkte till efter att han blivit dumpad av en flickvän! Och det är helt enastående hur ett flertal faktorer finns antydda via astrologins symboliska indikationer.



Inte minst har vi den "onda kvinnan" här, i formen av Månen i Skorpionen. Månen disponeras därför av skorpionhärskaren Mars som själv står i det gruppsociala Vattumannen. Men är det inte den här teckenkombinationen som bloggen beskrivit i termer av "social utstötning"? Jovisst!

Det är därför jag säger att det här är ett fantastiskt tydligt horoskop, lika träffsäkert som när bortstötningssyndromet ledde till Chaz Bonos vägran att fördra den kropp hon var född i och opererade om sig till man. Om jag slog på stortrumman då, finns lika goda skäl att göra det nu. Dessa två är klockrena horoskop som visar exakt vad som "ligger i tiden". Bonos födelsetimma var dock känd, och det är det som gjorde att man också kunde se mobbning av den egna kroppen där, precis som i fallet med homosexuelle Elton John.

Poängen är alltså inte nån som dumpar en annan eller en människa som inte klarar att acceptera sig själv, utan det astrologin, med Platon, säger: det finns dolda mönster bakom vårt liv som styr det. Mönstren kan ta sig olika konkreta uttryck och vill man ligga lågt med sina anspråk, studerar astrologin egentligen bara dessa mönster. Att veta exakt hur det tar gestalt i verkliga livet, är en tuff nöt.

Astrologin kan inte liknas vid de hårda vetenskaperna där atomiserade data studeras om och om igen i syfte att kartlägga ett "lagbundet" och exakt beteende. I astrologin påverkar alla pusselbitar varandra, som ett gungande hav. Bara stor erfarenhet och förmågan att hålla alla pusselbitar i sinnet samtidigt kan leda astrologin till en rättvisande förutsägelser. Men vissa grundtoner går att isolera.

Det förvånade därför inte alls att i kontakt med en person med Månen i Skorpionen få höra en nu rätt välbekant historia om problem med modern. Den lilla skruven i just det här fallet var att det rörde sig om en fostermor och därtill en fasligt kall sådan. Efter några år har man samlat på sig ganska många exempel på varje månplacering och börjar se "minsta gemensamma nämnare"...

I en debattartikel i Aftonbladet hävdades nyss att Facebook är ett otyg som inte minst drar ner produktiviteten på kontor och företag. Även detta syns tydligt i horoskopet i den begränsande (och kontrollerande) Saturnus attack mot det kreativa Lejonet som här huserar den maximerande Jupiter.

Detta Lejons förmåga att förmera är alltså mindre än den kunnat vara om inte kontrollören Saturnus fixerat den. Och vad är Facebook om inte ett redskap som tar fram det sämsta i oss: vår vilja att kontrollera vad andra synliga (Lejonet) individer har för sig? Själva själen i uppfinningen Facebook är emellertid inte fullt så ädel: Mån-Skorpionen förbehåller sig själv rätten att sitta i mörkret och speja på de Lejon som gör sig synliga via sina statusuppdateringar.

Att FB handlar om relationer ges redan av soltecknet, Vågen. Men Solen är debil här - ensam är svag! Forat tillkom i separationsångest (se den svarta "psykiska Månen.)

Det är något djupt psykologiskt otillfredsställande över hela horoskopet - och naturligtvis! Det är ju ställt för tiden då en man blir sågad av sin käresta! Hur skulle en sådan himmel kunna vara bra? Beräkningen av den här dagen stärker mig i min uppfattning att aldrig skapa ett FB-konto, jag har från första dag misstrott värdet av plattformen. Den gör banala människor ännu banalare genom att ge återkoppling till deras egen substanslöshet!

Att nätverket är förutspått lysande framgång syns emellertid också i Jupiter i Lejonet som spelar mot Vattumannen, den stora gruppen! Men Mars här visar att det är det sämsta i människan som aktiveras: Mars, hennes korttänkta impulser. AB-debattören kommenterar också att hela fanskapet knappt rymmer annat än triviala kommentarer över än mer triviala tilldragelser.

Den sociala utstötningsmekanismen (Skorpion + Vattuman) kan alltså på ett plan läsas som den känsla av förkastelse som uppfinnaren själv kände vid det här tillfället, men den beskriver också gemene användare som flyr sin marginalisering i det nya omänskliga västerlandet och tar sin tillflykt in i en pseudoverklighet där hon kan ligga och smygspeja på föredettingar eller gå in i diskussionen och bilda nya sociala tillhörigheter.

Horoskopet visar både ett separationsproblem men också en positiv vilja att visa sin bästa sida (Jupiter) som individ (Lejonet) i livlig (Mars) kontakt med ett socialt nät (Vattumannen). Det som är ett problem (Mars) ur ett perspektiv vid tolkningen, kan ur ett annat vara en morot eller motivation. Hellre dumprat än inget prat alls, så tycks den problematiska nutidsmänniskan resonera, hon som inte har talang att skapa något konstruktivt alls ur Tystnaden.
 

Att individen är slav under kollektivtänkandet syns här på två sätt: dels i den försvagade ("debila") Solen och dels av att det potentiellt starka och iögonenfallande Lejonet begränsas av Saturnus, kollektivistiska Vattumannens härskare.

Karl Marx sade att religionen var ett opium för de nedtryckta människomassorna, och här har vi då den sekulära motsvarigheten, ett kollektivt jantesystem som reglerar hela grupper och ser till att de håller samma nivå i sina medvetanden. Vilken sublim härskarteknik!

_____

Jag ser nu att jag var groggy huvudet i morse, skrev texten i horoskopkartan på engelska....

Inga kommentarer: