Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 september 2013

Vem blir nervös av lite brus? (Politik & brusreducering)




När jag ser Aftonhoran göra betalartikel av brusreduktionens uppfinnare, säkerligen en direkt rewrite på Wikipedias artikel om Ray Dolby, går tankarna trots mannens smala hästansikte inte till Stenbocken - känd för den här ansiktstypen - utan till Jungfrun. 

Och inte bara för att tidningen anlägger sitt sjukt triviala perspektiv: "uppfinnaren blev RIK", utan för att BRUS är ett psykologiskt intressant fenomen.

Förklaringen att jag såg Jungfrun i Ray Dolbys ansikte kanske i sig har en psykologisk förklaring - tecknets prominens på den här bloggen har förvånat mig och säkert en och annan läsare en smula och blivit som en självgående följetång. I västtraditionen märks knappt ens Jungfrun bortom löst prat om dess hälsoorientering, kritiska läggning och flit.
Anm. Om någon nu läser Jungfrun som synonym för en person född i Jungfrun, börja om igen! Bloggen är nu nästan tiotusen sidor tjock och den handlar om SYMBOLER, inte om personer. Det är vårt bedrägliga ego som förråder Verkligheten genom att skriva in sig själv i allt som sägs och skrivs, och följden blir en mänsklighet proppfull av missuppfattningar och dålig läsförmåga.

Jungfrun står för vässade fysiska sinnen och irritabiliteten hänger nära ihop med dess härskare Merkurius, som i det fysiska blir ett gallrande och urskiljande intellekt, perfekt på att sortera bort de skadade äpplena så att inte rötan ska drabba hela fruktkorgen. Det är den här tendensen att kritiskt vilja separera och eliminera det som skadar skörden som har en olycklig sida i den svenska moderata mentalitet som bloggen uppsnappat och häcklat så mycket i inlägg med politisk vinkling. 

Att främlingsfientliga horoskop uppvisat en förhöjd förekomst av sinnelaget i Jungfruns tecken bygger på samma princip: Jungfrun tror sig vara intelligent men ibland går det inte att använda den simpla sinnesorienterade "äppelsorterarmentaliteten" utan att framstå som en idiot. Att se träden men missa skogen är nog typiskt för det här tecknet, vilket Fredrik Reinfeldt med sin pådrivande Mars i första huset i Jungfrun så tydligt visar med femte jobbskatteavdraget. 

Han och moderaterna (partihoroskopet har också Jungfrun stigande i öster) verkar vara de enda som fortfarande inte fattar att egocentrisk profitideologi driver HELHETEN (landet Sverige) rakt åt helvete. Reinfeldt och moderaterna ser bara sina egna plånböcker och de offrar till och med skolbarnen för sin blinda drivkraft (zodiaktecken) som söker maximera sin egen vinst genom att rensa bort de sämre lottade ur fruktkorgen. 

Att ge de välbeställda skatteavdrag för att anställa privat läxhjälp för att ytterligare förstärka den här effekten, var nog den brus- och smutskänsliga Jungfrun när den gick ett steg för långt i sin besatthet av det negativa. Minns hur Reinfeldts fascistbok "Det sovande folket" inte byggde på någon egen positiv vision utan bara på en negativ skräckparodi på Sverige som en socialdemokratisk välfärdsstat. 

Jungfruns funktion i zodiaken är inte att tillföra något utan mer att reducera och plocka bort allt som den misstänker hindrar temat VINST. För det går inte att nog tydligt påpeka detta. Vad symboliserar knippet med sädesax som Jungfrun så ofta porträtteras med. Symbolerna traderas intakta genom århundradena utan att man kanske ens fattat vad de säger!

Min gissning om brusreduceringens uppfinnare Ray Dolby var troligen korrekt. Merparten av dygnet befinner sig faktiskt sinnelagets Måne i överkritiska Jungfrun! Den tekniska ingenjören kunde troligen inte njuta av musik, likt Reinfeldt lyssnade han bara efter det negativa i formen av artefakter - störningar som inte tillhörde musiken som sådan.


Egenmäktighet eller "av egen kraft"
över hela himmelen! Den rådliga
människan stannar inte vid gnäll
utan uppfinner också lösningar.

Någon gång strax efter tolvslaget (lunch) når sinnelaget Vågens tecken, men horoskopet blir så perfekt om man antar en tidig födelse för just en kritisk sinnelagsjungfru att valet blir enkelt. 

Vad man nu ser är ett horoskop helt fixerat vid klar perception - Eld - och smolket i bägaren - Jord. Du är med va? Och den ömsesidiga receptionen mellan Merkurius och Jupiter (Jungfrun och Skytten) tvingar samman det noblaste och det mest basala elementet till en ständig missnöjsamhet.

Vem sa att inte kroniska felfinnare också kunde bidra med uppfinningar som eliminerar problemet? Även om problemet bara berodde på individens plågsamma pedanteri och oförmåga att leva med ett ideal (Eld) som kompromissats av den korruption "denna världen" (Jord) alltid drar med sig. 

Det här, skulle jag vilja påstå, är ett typiskt ingenjörshoroskop. Eld och Jord i brutal konflikt kan man också hitta i verkstaden, gruvbrytning och liknande. Ingenjörskonsten här är den som är så typisk för Jungfrun, "vita hygieniska laboratorierockar" eller ingenjörskonst med matematiken som primärt verktyg.

Det kroniska missnöjets eller den ständiga vinstjaktens oskick som Jungfrun -  också likställd med "Olyckan" eller "Fienden" i antikt synsätt - bidrar med, går igen i den franska nationalsjälen. En ny fransk rapport konstaterar hur kritiska och negativa fransmännen är - de har det bra men känner sig ändå OLYCKLIGA! Morgonradion som upprepar i princip allt jag sagt om den bortsållande Jungfrun - här är en intervju med franska forskaren Claudia Senik om de olyckliga och gnälliga fransmännen. Se sedan, om behövligt, inlägget om Jungfruns dominanta roll i det franska nationalhoroskopet. Sambandet är starkt! 

Zodiakens symboler formar människornas upplevelse av tillvaron. Enligt filosofen Plotinus "har" vi inte en själ på det fult äganderättsliga perspektivet som bara alltför lätt kan knytas till de tre resurstecknen av typen Jordelementet. Plotinus hävdade istället att vi finns till därför att vi befinner oss INOM en Själ. Drömmen om att äga eller kontrollera död materia (som Oxen, Jungfrun och Stenbocken sysslar med) är det yttersta avfallet från korrekt tänkande.


*****

Samma överkänslighet för brus som Ray Dolby tycks ha lidit av drabbade undertecknad som ung och var en svår fixering att bryta sig loss ur. Sjukdomen utbröt när min barndoms första kassettbandspelare visade sig blanda in en hel del brus i musiken. 

Förtreten var total när efter jag efter första sommarjobbet vid 14 köpte ett  kassettdäck att koppla till familjens stereo. Den hade Dolby-systemet och ljudet blev visserligen brusbefriat men också murrigare. Den bandspelaren hatade jag i två år tills jag hade råd att köpa en betydligt bättre där Dolby-systemet kunde optimeras för en viss typ av kassettband.

Ett välgörande korrektiv blev grammofonskivor från fattiga Jamaica under 1970-talet. Redan som fabriksnya knastrade de och förde sådant oväsen att ingen brusreducering i världen kunde "städa upp" ljudintrycket. Istället tjänade de som bra träning att "lyssna sig förbi" de störande ljuden och fokusera på vad som faktiskt ändå var intentionen - den goda musiken - även om fattigdomen i tredje världen satte käppar i hjulet.

Typisk skivetikett på sprillans ny LP-skiva direkt från fabrik i Jamaica etiketterna klibbar fast vid varandra och är sönderrivna redan när det trycks fast i den svarta vinylen. Färgblandarna brukade också vara på förlängd lunchrast när tryckfärgen tröt i maskineriet:


Tapper Zukie - Tappa Zukie International (Jamaica 1978)

Undertecknad har ett mycket speciellt förhållande till Jungfruns symbol i sitt horoskop och kanske är det detta som förklarar varför Jungfrun poppat upp som just den Olycka mänskligheten alltid i alla tider stått inför och sett som sin uppgift att söka avstyra.



Girighetens demon Rahu befann sig i Jungfrun vid bloggarens födelse, men fick aldrig ens en chans att utveckla sitt farliga budskap. Över sig riktade nämligen gränsdragaren Saturnus sin kontrollerande blick.

Saturnus representera i Platons eviga värld av Idéer eller levande Former den Form som kallas Magnitud och som våra storleksbedömningar och mätredskap bara instantierar för att kunna fälla utlåtanden över det tillfälliga och manifesterade i "denna världen". Bloggarens Saturnus i nästan exakt 270° vinkel till Rahu håller således järnkoll på hur mycket tendensen till girighet, ambition eller förhävelse söker sticka fram sitt fula tryne! 

Men är inte det här någon form av självrepression? Jo, definitivt. Jag skulle gärna skrika ut i världen vem jag egentligen är (de tidigare liven med Makt bubblar otåligt under ytan närhelst jag ser fiaskon som Fredrik Reinfeldt eller tombollen Anders Borg), men det skulle inte vara till någon nytta alls. 

Sanningen är ju att Saturnus begränsning av Rahu är ett ABSOLUT KRAV på att minimera Olyckan som i termer av egocentrering eller vinsthunger. T.o.m. sådan vinsthunger som den profitsökande skulle förklara som sitt eget försök att hålla Olyckan stången. 

Jungfrun i den moderata tappningen jagar efter pengar som en besatt - det är de här människornas patologiska sätt att uttrycka den här symbolen via sina liv, andra åter söker undvika Olyckan - sitt eget innersta väsen i denna världen - genom att likt Sol-Jungfrun Greta Garbo gå i exil och välja ett eremitiskt liv. Undertecknad har en undertryckt Jungfru i sitt horoskop och kan just inte mer än följa Saturnus dekret, särskilt inte som Saturnus också direkt naglar fast ascendenten (ego) med sin stinna blick.

Bloggarens Måne opposit Saturnus indikerar en som står i dialektiskt förhållande till sin egen själsliga form - en opposition driver fram förändringar och inte utan visst motstånd från det inskränkta egot! Men det sjunde huset är faktiskt Den Allierades sektor (jämsides med att den symboliska men väldigt materialistiska liknelsen vid döden, då solen går ned i väster).

Hellre lyda sin själsliga form (om än under protest - anden är villig men köttet är svagt) än att som Fredrik Reinfeldt uppleva sin Saturnus, sin själsliga form, som en förhatlig fiende som smutsar ner hela hans tredjehusintellekt!




Detta är en demoniserad Saturnus som får honom att tänka fascistiska tankar om sjuka och svaga och arbetslösa som ruttna äpplen som Reinfeldt själv skulle må lite bättre av om han bara berövade dem deras ekonomiska grundtrygghet. Reinfeldt tycker inte om att tillhöra de livegna och förslavades sektor i livet. Han vill vara lite förmer! 

Men söker en Slav som också tänker som en slav komma upp sig, tar han bara sina osunda tankar med sig vart han än går med sitt program. Reinfeldts fascistoida hemkommun Täbys inhumana ekonomiska diskriminering - den som inte godkänns av banken för via lön KÖPA sitt boende vill inte Täby ha inom sin stadsgräns! - det här onda tankemönstret hotar hela huvudstaden Stockholm alltsedan moderaterna fick politisk kontroll över den.

Fy för bövelen för Reinfeldts sätt att uttrycka Jungfruns princip. Han är verkligen en blind och oförståndig människa, en pennalist som härskar som en ynkrygg skulle utöva makt. Men detta kan inte skyllas Jungfruns symbol och än mindre bör bloggens läsare acceptera att egot håller honom eller henne i ett sådant stryptag att man blandar ihop sig själv dessa bloggtexter som handlar om symboler. 

Ett zodiaktecken representerar förvisso en primal tendens som är som ett levande väsen i sig. Men i olyckliga fall kan en viss symbol vara snedvriden (pga. sin himmelska kontext) och samtidigt så dominant att man får kufiska livsöden.

Brusjägaren Ray Dolby har ett klart kufiskt horoskop! Skulle Dolby mot förmodan vara född med samma Måne i Vågen som Fredrik Reinfeldt förändras inte mycket. För det är fortfarande den ömsesidiga receptionen mellan Merkurius och Venus som kontrollerar sinnet och i detta fall således den sjukliga kontrasten mellan "renhet och smuts", (renande) Eld och jord.

Att Jordelementet också bara är en fantasi i själens inre, och för övrigt hela detta skenbart så verkliga liv, har många tänkare genom tiderna kommit fram till. Filosofisk idealism kallas tankeriktningen och sämre jordmån för en sådan än Sverige går knappt att föreställa sig, med en Sol i Luft i femte huset som bara tillhör de få och välutbildade i ledarskiktet men en Måne i Vädurens jagcentrerade Eld som smutsas (på ett sätt som påminner om Brusreduceraren) genom att sinnets disponent Mars har gått ner sig i jorden och där anfäktas av Satans huvud (den onda stjärnan Algol). Allt detta är känt, men en ny skruv kan vara att säga följande:

Sverige är känt för sin ingenjörskonst - för sina Ray Dolbys. När landet skiner är det genom sin Sol, som Sverige har kopplad till framgångens stjärna Jupiter och i femte kreativitetshuset (bra för uppfinnare). 

Men en Sol måste ta avstamp från något och här kommer Månen in med dess låsning till jorden (Oxen). Den svenska solens framgångar bestäms således av Månens räckvidd, och den är inte stor i nationalhoroskopet. Likväl är det just i jordnära teknik svenskarna excellerar, och i schemaläggningar som utgår och återvänder till praktisk nytta. 

Härvidlag kan man återigen se vilken skada Fredrik Reinfeldt är för den svenska pragmatismen. Hans Sol och Måne motarbetar aktivt varandra, allt för att hans orealistiska moderata drömmar ska kunna fortsätta leva i ett overkligt luftslott trots att politikern varken fungerar eller ens är ärlig. Reinfeldt var en köpt usling som i sju års tid har slussat över svenska folkets gemensamma tillgångar till de rika! 

Det är nog det värsta tänkbara uttrycket för en Sol i Vatten och en Måne i Luft där Månen disponerar över Solen och rationaliserar Sol-Kräftan Reinfeldts girighet och rövslickande för Storfinansen. Den värsta sortens falska lakej som totalt sol-och-vårat svenska folket, precis som hans farfarsfar - negerkungen - eller hur det nu var.

Intressant kommer nu Stefan Löfven att ta över rodret och han har SAMMA Solen i näriga Kräftan som Reinfeldt, men har sin Måne spegelvänd och därmed opposit till Reinfeldts slickade Våg. Från Löfvens Måne i Väduren kommer det enda svaga hopp Sverige har i dagsläget, trots att den påminner en smula om den svenska nationalsjälens Mån-Vädur i sin low-brow och enkla natur.

Men fastän en Kapitalets man även Löfven, är han åtminstone lite vassare än Reinfeldt, vilket bloggen med försiktig optimism konstaterade redan då han ersatte den mer socialt klarsynte Håkan Juholt som högersosseriet och högermedierna med gemensam ansträngning sparkade genom ett sällsynt drev. Och likväl står det nu klart att folket är precis lika mot det fula vinstintresset inom vård och utbildning som Juholt direkt uttryckte. Inte lätt för en Kapitalets medlöpare som Löfven att förhålla sig till... 


Lyckligtvis är Löfvens Sol i Kräftan och Måne i Väduren en mycket lindrigare men också intensivare (se not) blandning än Reinfeldts (så långt en observation av enbart de två stora ljusen sträcker sig). 

Löfven sorterar under "sensationalism" där Reinfeldt tillhör typen "desinformatörer" och Löfvens populism kan tjäna honom gott, om han bara lyssnar till vad svenska folket önskar hellre än Storfinansen. Men jämför gärna Löfvens ömsesidiga reception mellan Månen och den fallna Mars med Ray Dolbys kamp mot smolket i bägaren och fråga dig om inte Löfven likväl låter simpel fruktan och anpasslighet (Kräftan) styra när allt kommer omkring. Alla har det inte i sig att förbättra världen eftersom de anser det viktigare att skydda det biologiska lilla livet från dag till dag hellre än att tänka stort och till fromma för hela mänskligheten. 

Detta är f.ö. den svenska socialdemokratins stora svek mot socialismen, att de stängde dörrarna om de verkligt nobla tankarna om en ny civilisationstyp och en mänsklighet BEFRIAD från arbete. Löfvens sossar kommer efter 2014 att föra svenska folket ännu djupare in i träldom. Tyvärr. Vi får vänta till nästnästa återfödelse för att se en Ny Värld efter den stora kraschen som Kräftan i sin essens representerar ("livets utgång").


____
Not. När man talar om "intensitet" i samband med Kräftans tecken ska man ha klart för sig att det handlar om nyanser av beige, med mindre horoskopet är rejält problematiskt. Då har även Kräftan det i sig att tappa sin tendens mot garderad sekretess och bli helt mångalen.

Inga kommentarer: