Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 september 2013

Bra av Demirbag-Sten

Har tidigare inte varit någon vän av Dilsa Demirbag-Stens religionsfobiska, urbana sekularism. Men i sin senaste DN-krönika hoppar också hon på den allt skarpare radikalism som antingen är högerns uppvaknande om de missförhållanden de skapat med sin politik ELLER ett försök att kränga verktygen ur händerna på Oppositionen som nu leder med 10% över Alliansen. 

Om Dilsa Demirbag-Sten nu börjar skriva kritiskt om den bigotta urbana medelklassen för att bidra till en högerseger enligt Schlingmanns falska "fejka socialistisk medvetenhet"-metod, eller om hon äntligen börjar komma ikapp hennes "tidssyster" P.J. Harvey i England, är svårt att säga. Nog verkar artikeln genuin, med dess standardingredienser som också den här bloggen roterat: den ynkliga medelklassvensken vars hela värld blivit så liten att den bara handlar om rätt köksinredning (en parallell till matindustrin som av regeringen Reinfeldt köpte sig en sänkning restaurangmomsen med 5,4 miljarder).

Brittiska sångerskan och kompositören P.J. Harvey är inte bara född blott ett dygn från D-Sten utan har också liknande ansiktsdrag (look-alike-fenomenet är dock notoriskt opålitligt och min fascination för det har bedarrat). Hon blommade ut som distinkt politisk röst redan 2010 med albumet "Let England Shake" (om bl.a. britternas deltagande i mördarnationen USA:s slakt i Afghanistan i kriget mot "terrorism"). Som den USA-vän Sverige är, för man förstå att Demirbag-Sten aldrig kommer att kunna skriva om något allvarligare än urban svensk medelklass och deras oro över köket.

När jag tittar på Harveys artikel på Wikipedia (under "Personal Life") noterar jag hur väl hon själv beskriver det extrema Jungfruhoroskop hon delar med DN-krönikören:


Harvey describes herself as "an extremely quiet person, who doesn't go out much, doesn't talk to people" 

Bloggen har drivit Greta Garbos önskan om att få bli lämnad ifred som paradexempel på Jungfruns antisociala tendens, och vi har också Fredrik Reinfeldts Jungfruascendent och hans extrema iver med 69 nya lagar som ökar sekretessen runt Rosenbad. Ytterligare en av dem som bara vill vara i fred och göra vad de nu gör i skymundan.

För ett helt annat (och mer komplext) astrologiskt fikonspråk för antisocial introvertism, se aktrisen Rooney Mara (som gjorde Lisbeth Salander för amerikanerna).

Inga kommentarer: